So see we all…

Bře
26
2009

Nedalo mi to, abych alespoň nějak nezareagoval na finální díl 4×20 seriálu Battlestar Galactica, který měl v Americe premiéru v pátek večer. Měl jsem z něj trochu rozpačité pocity, přijde mi, že to vzali ve druhé polovině čtvrté sezóny trochu moc zhurta, na to, jak byl příběh občas trochu až moc rozvleklý v předchozích dílech/sériích, některá vysvětlení mi zrovna moc nesedla (trochu moc to zavánělo bezúčelnou „božskou mašinou“), ale v zásadě pořád trvám na tom, že BSG je rozhodně seriál, který stojí za to vidět, a to i v případě, že vesmírné scifi zrovna nemusíte (ono tu o to totiž podobně jako třeba u Babylonu 5 až tak moc nejde, rozhodně ne tolik, jak by se mohlo zdát). Mimochodem, první sezóna BSG vychází aktuálně na DVD v trafikách (každých čtrnáct dní), nevede si zrovna nejlíp a na jejím úspěchu závisí osud případných dalších seriálů, takže koupí těchto DVD podporujete navíc alespoň teoretickou možnost, že se u nás konečně objeví další kvalitní seriály na DVD.

Nicméně, dostal jsem chuť si z pár záběrů z finále udělat tapetu na plochu, a když už jsem v tom byl, tak jsem to „trochu“ rozšířil a nakonec jsem vytípal a zpracoval přes padesát obrázků, o které jsem se rozhodl podělit i s ostatními. Všechny obrázky pocházejí ze zdroje s maximální možnou kvalitou, tj. 1900×1080 pixelů (BSG se vysílá v 1080i). Samozřejmě i tak nejsou kdovíjak úžasné, ale lepší zkrátka nebudou, minimálně do té doby, než finále vyjde na Blu-rayi. Hlavním problémem je, že i to, co v pohybu vypadá naprosto dokonale, se v řadě případů při zastavení obrazu ukáže jako poměrně rozmazané a bohužel občas i rozkostičkované. Samozřejmě je třeba si uvědomit také skutečnost, že do obrazu v BSG je záměrně doděláváno zrnění přímo autory seriálu. A docela zajímavé je také to, že v takhle vysokém rozlišení začínají být poměrně jasně viditelné i optické vady kamer, kterými se natáčelo (viz například barevná vada širokoúhlého objektivu na obrázku s admirálem a Apollem, viditelná zejména v levé části obrazu jako zelený lem jasnějších kontur).

Každopádně, jak už jsem zmínil, screenshoty jsou dělané v 1900×1080. Poté byly (až na pár výjimek, kterým šlo „dodělat“ horní a dolní okraj) oříznuty na klasický počítačový formát 16:10 (tedy do 1728×1080). Mimochodem, každý obrázek jsem ořezával naprosto individuálně ve snaze pokusit se o nějakou rozumnou kompozici – ne vždy to šlo, a nakolik se to povedlo tam, kde to snad šlo, nechť posoudí jiní. Následně došlo k pár dalším „drobným“ úpravám ;) (dlužno podotknout, že opravdu nejsem grafik, takže pokud vám dojde, o čem mluvím, nebo si toho dokonce všimnete, tak prosím přimhuřte oko nad kvalitou oněch úprav, dělal jsem, co se dalo). No a konečně došlo ke zmenšení do standardního rozlišení 22″ widescreen monitorů 1680×1050. Menší rozlišení ani 4:3 verze dělat nehodlám, je mi líto.

Screenshoty jsou ve dvou galeriích. Ta první je víceméně bez spoilerů, čili je relativně bezpečná i pro ty, kdo finále neviděli – pár spoilerů tam rozhodně je, ale bez znalosti kontextu vám asi těžko cokoliv konkrétního prozradí. Druhá galerie je SPOILEROVÁ! Opravdu velice důrazně upozorňuji těm, kteří mají v plánu na seriál někdy koukat nebo se v ději ještě nedostali dostatečně daleko, ať do téhle galerie NEKOUKAJÍ! Myslím to vážně – zkazíte si celý seriál (no to ne, ale prostě pokud nejste z těch, co se v knížkách nejdřív kouknou, jak to dopadne, a pak teprve čtou od začátku, tak tam zkrátka nekoukejte). „Bezpečné“ nejsou ani náhledy!

Každopádně dost řečí. Třeba těmi galeriemi udělám někomu radost. Původně jsem si chtěl na ty obrázky dodat alespoň drobný watermark s URL, ale pak mi došlo, že by to možná mohlo být docela riskantní, jelikož si nejsem jistý, jak je to s legálností takového počínání (pokud by to někdo věděl jistě, pak by mě to jistě zajímalo – nezajímají mě spekulace, spekulovat o tom můžu sám, pouze ověřená fakta). Každopádně, s ohledem na tohle – utopil jsem v tom pár hodin času, takže pokud by se ty screenshoty snad někomu líbily a chtěl se o ně podělit někde jinde, ocenil bych, kdyby místo samotných obrázků šířil link buď na tenhle příspěvek, nebo alespoň na celé galerie (BTW, nemám z toho žádný finanční zisk ani nic takového, jen potenciální návštěvníky tohohle blogu).

Á, abych nezapomněl – obrázky se sice velikostí přizpůsobují velikosti okna browseru, ale nahoře nad nimi je možnost stáhnout si původní obrázek v plném rozlišení.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 26. 3. 2009 v 01:28
Kategorie: Film, televize a hudba,Osobní

5 Comments »

  • Jarmom napsal:

    Udělal jsi mi radost, děkuji!

  • Ghandi napsal:

    Nektere obrazky bych si jako pozadi na plochu dovedl predstavit. Zejmena se mi libi obligatni zabery kosmickych bitev. Myslim ale ze si tam zatim necham screeny z Diablo III ;-)

    Kazdopadne si BSG budu muset brzo sehnat .. videl jsem jen prvni dve serie.

  • Case napsal:

    To tě v tom případě čeká třetí sezóna, jejíž prostřední část mi přišla nejslabší z celého seriálu. Začátek je výtečný, konec je výtečný, ale větší část dílů mezi tím mě dost zoufale nudila.

  • Ghandi napsal:

    Mam trosku zmatek v cele serii. Jestli se nepletu tak byl pilot k prvni serii. Pak druha serie bez pilotu(??) a potom jsem myslim videl pilot ke 3 serii ( tusim ze se to jmenovalo Battlestar Galactica: Razor? Pak bude treti seria a pak ctvrta zase bez pilotnoho dilu?

  • Case napsal:

    Existuje tříhodinový „film“, který byl původně odvysílán ve dvou dílech (jestli se nepletu) a označuje se jako minisérie. Není to klasický pilotní díl, ale tzv. backdoor pilot – samostatný film, který si nechává „zadní vrátka“ pro případné pokračování seriálem. A na minisérii pak navazuje seriál se čtyřmi sériemi, bez pilotního dílu (série ostatně standardně ani pilotní díly nemají). Razor je samostatný televizní film, který do děje seriálu přímo nepatří a není k jeho pochopení nezbytně nutný (stejně jako chystaný The Plan) a vidět bys ho měl až po zhlédnutí třetí sezóny, před čtvrtou.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com