Mobilní

Čvn
23
2009

Začátkem měsíce jsem byl nucený akutně změnit mobilní telefon. Mám sice v plánu si v dohledné době pořídit nějakého pěkného Androida, ale bohužel G1 nesplňuje ani zdaleka moje představy o „pěkném Androidu“ (a tím nenarážím na vzhled, ten mě až tak nezajímá), takže jsem byl nucen do doby, než takový přijde na trh, sáhnout po nějaké „běžnější“ výplni.
Nakonec jsem zvolil Sony Ericsson W910i (zvažoval jsem i LG Cookie jakožto zajímavý mezistupeň ke smartphonu s touchscreenem, ale bohužel jsem ho nesehnal a neměl jsem možnost čekat, potřeboval jsem jiný mobil opravdu rychle). Ačkoliv pro někoho, zvyklého primárně na Nokie, byly první dny vcelku utrpením, tím spíš s ohledem na výsuvnou kostrukci a z ní vyplývající velmi plochou klávesnici, musím přiznat, že jsem se s většinou nezvyklostí už vyrovnal a některé vlastnosti tohohle telefonu se mi zamlouvají opravdu hodně (za všechny zmíním aspoň možnost minimalizace běžících J2RE aplikací, kterou moje Nokia prostě neměla).

Už zhruba dva roky používám na mobilu téma, volně inspirované iPhonem, zejména tedy co se týče oné slavné tapety s rybími klauny ;) Nemůžu si pomoct, ale prostě se mi na telefonu hodně líbí (byť na desktopu bych ji asi dlouho nesnesl). Na W910i s ní je ale jistý problém – tenhle mobil umí na standby obrazovku zobrazit hodiny ve dvou režimech: malé, které se ale letmým pohledem nedají skoro přečíst (respektive já je přečtu s obtížemi), a velké…které by byly výrazně lepší, nebýt toho, že měl někdo neuvěřitelně hloupý nápad udělat je poloprůhledné. Výsledek je takový, že na jednobarevném pozadí jsou vidět celkem dobře, ale jakmile máte nějaké členitější, tak je zejména při zamčeném telefonu, kdy se podsvícení při stisku nějaké klávesy rozsvítí jen asi na polovinu intenzity, prostě nemáte šanci přečíst. A jestli něco na standby obrazovce opravdu nutně potřebuju, pak jsou to dobře čitelné hodiny.
Ukázalo se, že ačkoliv se v těchhle Ericssonech dá poměrně dost šťourat, průhlednost zmíněných velkých hodin zkrátka nejde změnit ani žádným „hackem“. Tapetu jsem měnit nechtěl, tudíž se nabízela jediná možnost – pokusit se proniknout do Flashe Lite a udělat si tapetu vlastní, s flashovými hodinami. První varianta vypadala přibližně takhle (stavový řádek je na obrázku a na většině dalších následných trochu upravený, takže nejde o standardní podobu):

To bylo samozřejmě výrazně lepší a čitelnější, ale když už jsem si jednou začal s Flashem hrát a zjistil, že udělat hodiny není zas tak těžké, zkusil jsem (s využitím prvků z jiné flashové tapety) udělat ještě trochu jinou verzi:

Malá odbočka – zmíněné vestavěné hodiny se ve W910i nedají vypnout. Můžete si zvolit mezi zmíněnými velkými či malými, ale to je vše. Odstranit se ze standby obrazovky standardním způsobem nedají. Naštěstí existuje jisté řešení – tím je program a2uploader, s jehož pomocí se dá přistoupit přímo k internímu souborovému systému mobilu a zaměnit konfigurační soubor standby obrazovky za jiný, který má například prvky na obrazovce jinak rozmístěné…nebo tam třeba nejsou vůbec. Tady je tedy k dispozici layout, jehož prostřednictvím se zmíněné malé hodiny ze standby obrazovky odstraní a jejich zvolení v konfiguraci mobilu se tedy následně vlastně rovná volbě vypnutí hodin. K výše uvedeným dvěma tapetám se to hodí velice (jinak by se nacházely vpravo nad datem a překrývaly by ty flashové).
Podotýkám, že odkaz na zmíněný a2uploader, ani postup, jak onoho přehrání docílit, raději neuvádím. Není těžké ho na netu najít, ale myslím, že by se do „hraní“ se souborovým systémem telefonu neměl pouštět nikdo, kdo si ten program nebude schopen najít a zjistit si, jak se používá – je třeba mít na paměti, že jde o činnost, která může skončit velice nepříjemně a v extrémním případě i znefunkčněním telefonu (vratným, ale stejně). Layout je potřeba nahrát do složky /tpa/system/layout a samozřejmě je více než vhodné si původní obsah telefonu předtím zazálohovat (na to je v a2uploaderu potřeba zálohovací skript, rovněž k nalezení na netu).
Protože mě ale hraní s Flashem a customizace telefonu vůbec vcelku bavila, s pomocí tutorialů na netu jsem se pustil do tvorby analogových hodin, které vypadají tak pěkně třeba na screenshotech z Androida. „Androidích“ témat jsem viděl na netu k dispozici několik, ale jejich tapety a/nebo hodiny mi v něčem nevyhovovaly. Začal jsem tedy tvořit vlastní „remix“ jednoho z těchto témat od autora, který si říká Yongobongo. Převzal jsem základ jeho tématu (menu, barvy atd.) a vytvořil k němu vlastní flashovou tapetu s analogovými hodinami (kopie těch z Androidu), alternativní statickou tapetu pro použití s digitálními velkými hodinami přímo z telefonu, vlastní rozložení prvků na standby obrazovce, úpravu spodního menu (vymazání nápisu „Menu“ nad středovým tlačítkem) a flashový screensaver, inspirovaný screenshotem z jednoho z „androidích“ témat (které jeho autor ovšem neposkytuje ke stažení na netu, takže jsem si zkrátka jeho screensaver sám duplikoval). Výsledkem je takovýto iPhone/Android mix:

Balík se všemi potřebnými soubory a návodem, jak a kam co nainstalovat.

No a od tohoto byl už jen krok k vytvoření dvou variant plně „androidích“, tj. včetně tapety:

Odkazy ke stažení alternativních témat:

První varianta – Android téma s tapetou Ricefield
Druhá varianta – Android téma s tapetou Sunset

Vzhledu jako na výše uvedených screenshotech lze u těchto témat docílit jedině aplikací alternativního layoutu (přiloženého v balíku) a zrušením popisu prostředního tlačítka (i v tomto případě je potřebný soubor přímo součastí balíku). Ještě jednou zmíním, že stručný návod (v angličtině i v češtině) je přímo v balíku s každým tématem. Dlužno podotknout, že pokud budete na jiné síti, nebude se vám ve screensaveru pochopitelně objevovat „VODAFONE CZ“, ale odpovídající jméno vašeho operátora – jde o zcela dynamicky generovaný text.

No a abych customizaci telefonu dotáhl do konce, rozhodl jsem se vytvořit si i vlastní animovaný splash screen, tedy obrazovku, zobrazující se při zapnutí mobilu. V případě W910i jde o naprosto obyčejný GIF, takže vytvořit ji není nikterak těžké a použít se dá bez jakýchkoliv úprav mobilu, je pro to přímo položka v nastavení. A tady jsem dostal nápad, který mě samotného dost pobavil (zejména poté, co jsem ho konečně viděl v praxi na mobilu při zapnutí) – když už jsem do víceméně jednoho tématu zatáhl iPhone (který se mi líbí přinejmenším po designové a vizuální stránce) a Android (který se mi líbí obecně a jak jsem zmiňoval, mám v plánu si ho pořídit), pak bylo naprosto logické tenhle elektronický dort pejska a kočičky rozšířit ještě o jeden pro mě klíčový a legendární kousek elektroniky… Vzniklo tak to, co jsem před pár dny na Twitteru označil za nejgeniálnější startup screen, jaký mobil může mít (a několik zvědavců se ihned zajímalo o to, o čem mluvím). Inu, o tomhle…:)) (záměrně ponecháno na kliknutí).
Uznejte, že lepší startup screen pro mobil prostě neexistuje :) Mimochodem, animace je tak krátká záměrně – mobil ji totiž zejména během startu nestíhá přehrát v plné rychlosti tak, jak ji dokáže přehrát PC, a pokud byla delší, tak se prostě v relativně krátkém čase, po který se splash zobrazuje, nestihla přehrát celá.

Vše výše linkované je samozřejmě volně k dispozici, má-li o to někdo zájem (případně asi můžu provést nějaké úpravy na přání, třeba změnu podkladového obrázku a podobně). Pokud by to snad někdo chtěl linkovat někam dál (tak úžasné to asi pravda není, ale kdo ví), pak by mě jistě potěšilo, kdyby místo přímých odkazů na soubory nebo souborů samotných šířil link na tenhle příspěvek.

1 člověku se článek líbí.

Napsal(a) dne 23. 6. 2009 v 23:07
Kategorie: HW, SW a podobná verbež,Osobní

2 Comments »

  • Scalex napsal:

    !!! Startup screen

    Ještě by to chtělo screen při vypínání telefonu s hláškou R Tape Loading Error, 10:1

  • Case napsal:

    To by se udělat rozhodně dalo, ale muselo by se to cpát taky do filesystému telefonu, z menu se vypínací animace měnit nedá.
    Ale možná to realizuju, dík za tip ;)

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com