Vhodná velikost fotografií pro Picasa Web

Srp
11
2009

V návaznosti na předchozí anketu stran používaného rozlišení…můžete mi vy, kteří používáte 1280×1024, potvrdit, že níže linkovanou fotografii vidíte na Picasa Webu nezmenšenou, ve 100% velikosti? Alespoň někdo? Pozná se to velice snadno – ikonka lupy těsně nad pravým horním rohem fotografie je v takovém případě zašedlá a nedá se na ni kliknout. Já to tu zkoušel v Opeře, IE8, Chrome i Firefoxu a fungovalo to, ale rád bych to měl potvrzené ještě externě, protože samozřejmě mohou být některé věci v jiných systémech trochu jinak.

(BTW nejsem autorem, jen jsem ji před časem trochu upravoval. Omlouvám se tímto autorům fotografie za její drobné zneužití, padla mi teď pod ruku úplnou náhodou.)

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 11. 8. 2009 v 23:50
Kategorie: Fotografie,HW, SW a podobná verbež

15 Comments »

  • Vakovlk napsal:

    Když používám 1280×1024 a mám ve Windows trvale viditelný taskbar vpravo, pak ikonka lupy není zašedlá. Pokud dám auto-hide the taskbar, iko zešedne. Teď koukám, že záleží na šířce taskbaru – když je hodně tenký a stále viditelný, tak iko zešedne. (Opera 10.00 b. 1691)

  • Tessien napsal:

    1280×1024, Firefox 3.0.13/WinXP, vidim ji zmensenou (vypada to, ze ji to zmensuje kvuli vysce).

  • Case napsal:

    A nemáš tam třeba zapnutý oproti standardu nějaký panel nebo tak? Nicméně teda s Firefoxem je jenom mrzení, nechápu, proč má ve výchozí konfiguraci ten panel tak kravsky velkej…jenom kvůli Firefoxu jsem to už jednou musel zmenšovat, když jsem to testoval tady u sebe.

  • Case napsal:

    Nojo, ale je to tak. Defaultní panely starších Firefoxů jsou o pár pixelů vyšší než v případě 3.5.

    Tak je tu na případné otestování jiná (v textu příspěvku opravím link na tuhle)

    http://picasaweb.google.com/strangecase/Misc#5368881360675665026

  • Johny_G napsal:

    Zmenšenou. Nezmenšená je pouze tehdy, pokud skryji některý z panelů (ale mám jen defaultní – main menu, address bar, záložky a taby). FF 3.5.

    V IE 8 na vlas totéž.

    V Chrome samozřejmě nezmenšenou i se zobrazenými záložkami – tam žádný panel nepřebývá.

    V Opeře zmenšenou a upřímně nevím, co bych tam mohl skrýt :-)).

    Plus je dobré nezapomenout, že má řada lidí dvojitý tray (já ne), a že hraje-li tu rozlišení výška, dostane na prdel drtivá většina levných širokoúhlých monitorů (1440×900) a notebooků (totéž nebo 1280×800).

  • Johny_G napsal:

    *hraje-li tu roli…

  • Case napsal:

    Aha, já zapomněl, že někteří lidé jsou tak zvrhlí, že mají lištu neschovávací, a několik pomatenců ji má dokonce třeba dvojitou…no, tak v tom případě tudy evidentně cesta nevede.

  • Case napsal:

    BTW v Opeře můžeš pochopitelně skrýt menu bar (v desítce už dokonce defaultní) a status bar a vejde se naprosto v pohodě i s neschovávací lištou.

    Ale to je teda peklo. Když si vezmu to šílenství s neschovávací lištou (stejně jsem to doteď tak docela nepochopil, to máte místa na obrazovce obzvlášť v tom svislém směru natolik nazbyt?), byť jen jednořádkovou, tak jak se tu na to teď dívám, tak při defaultní konfiguraci zbývá ve starém Firefoxu na nezmenšenou fotku v podstatě velikost toho Flickrového náhledu, tj. 500 pixelů (dobře, o něco víc, cca. 540). Představa, že si lidi prohlížejí fotky v takovém pidirozměru je čiré zoufalství…:(( A to je tu ještě navíc řeč o 1280×1024. V takovém 1280×800 to zmenšování Picasa Web zasekne na 485 pixelech na výšku a prostě raději zobrazí scrollbar. Evidentně dokonce i Google chápe, že prohlížet fotky ve formátu poštovní známky nemá smysl…a že to je tedy co říct…

  • Team Daddy napsal:

    Firefox 3.0.8 se standardnimi listami + dvojita windows spodni lista (jsem zvrhly a pomatenec :-))

  • Team Daddy napsal:

    Aha, ted jeste to podstatne….fotku i z posledniho linku vidim stale zmensenou

  • Case napsal:

    Bodejť by ne, když ti na vykreslování stránek zbyde plocha o výšce nějakých 780 pixelů. Skoro třetinu už tak nikterak úžasného vertikálního rozlišení promrháš zbytečnostmi. Nechápu, fakt (ale jistě, chápat nemusím).

    Každopádně to asi nemá smysl testovat dál, jak jsem zmínil už včera, došlo mi už, že zmenšování fotek tak, aby se vešly v Picase na stránku nezmenšené většině uživatelů netu, zkrátka jednoznačně není správné řešení, protože jeden velice snadno skončí na tom, že pracuje s 500 pixely na výšku a to je pro fotku fakt zoufalství (obzvlášť pro fotku na výšku, v takovém případě vyjde kratší strana na nějakých 335 pixelů a to je takový větší avatar, ne fotka.

  • kkl2401 napsal:

    Ja se teda k vysce fotky vyjadrovat nebudu, na to mam moc maly rozliseni, ale schovavaci taskbar bych nesnes. Ne uplne zridka se pomoci nej mezi aplikacemi prepinam a to zdrzovani najetim dolu, aby se objevil taskbar, a pak jeste opatrna jizda k patricnemu oknu tak, abych nevyjel moc vysoko a taskbar zase nezmizel… Nehlede na to, ze me na tom rozcilujou i takovy detaily, ze ta prodleva mezi tim, kdy dojedu mysi az dolu, a tim, kdy se objevi taskbar, mi prijde zbytecne dlouha nebo ze tam na chvili problikne kurzor zmeny velikosti ve vertikalnim smeru. Kdysi jsem se to snazil provozovat a proste to neslo.

  • Case napsal:

    Tak já primárně aplikace přepínám Alt-Tab, nicméně s „opatrnou jízdou myší“ teda nemívám problémy (navíc když už přepínám myší, tak povětšinou vím, kde se nachází tlačítko s danou aplikací, takže jedu dolů rovnou v těch místech) a rychlost schovávání/objevování se dá nastavit. Naproti tomu bych nesnesl zírat celou dobu práce na počítači na naprosto zbytečný taskbar a tray s vědomím, že mě navíc celou dobu okrádají o cenné místo na ploše. A stejně jako v předchozím komentáři musím i tady poznamenat, že už delší dobu vím, že jsem opět i tady v menšině. Většině lidí by evidentně bylo úplně jedno, kdyby měli rozlišení poloviční. Já mám pořád, zejména právě v tom svislém směru, místa až příliš málo a snesl bych víc.

  • kkl2401 napsal:

    Abych to upresnil. Pokud se prepinam mezi dvema (tremi) aplikacemi (s tim, ze ostatni bezici v tu chvili vicemene nepotrebuju), tak samozrejme tez vitezi alt+tab. Ale pokud se potrebuju prepnout do nejake, kterou jsem nejakou dobu nepotreboval, tak to hledat v tech nekolika radach ikon, ktery alt+tab zobrazi, neni uplne ono (zvlast kdyz od nekterych programu je tam ikon vic, takze clovek musi jeste nad kazdou postat, aby si precet, jestli je to ta spravna). Zvlast kdyz jeste Windows do toho zapoji tu uzasnou vlastnost, ze okna, ktera jsou vzdy navrchu, jsou v alt+tab seznamu vzdy prvni, takze prepnout se do nich znamena lamat si prsty pomoci alt+shift+tab (a jeste si na to vzpomenout, ze to clovek chce rovnou mackat).

    Kdyz mi poradis, kde nastavit rychlost schovavani/objevovani, tak budu jedine rad, treba to zase vyzkousim.

    Ono to neni tak, ze by mi to misto ve svislem smeru nechybelo, to rozhodne chybi, ostatne proto mam v KDE dolni panel co nejtenci a pak mam jeste jeden bocni, kde mam dalsi veci. Rozliseni se obvykle snazim mit takove, aby bylo co nejvetsi mezi temi, co jeste moje oci zvladnou „ukoukat“, treba videl jsem na 15.4″ notebooku rozliseni 1680×1050 a i kdyz bych si narozdil od majitele umel pohrat s vyzvetsovanim pisma, stejne bych na tom dlouhodobe delat nechtel. Abych to shrnul — to misto, ktery ten taskbar zabira, mi chybi, ale prace se schovanym taskbarem mi prijde jeste podstatne min pohodlna, takze ho holt mam zapnutej. A ted mi rekni, ze nejsem v jeste vetsi (ve smyslu mensi) mensine nez Ty. :-)

  • Case napsal:

    Já se při přepínání přes Alt-Tab orientuju pomocí živých náhledů, které už snad má každý slušný systém ;)
    Ale co se týče rychlosti schovávání a objevování, tak mě až teď došlo, že už jsem ji nějak dlouho nikde nenastavoval…leda v Gnome. Takže mi asi jinde vyhovuje…

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com