Jak na root u HTC Magic od Vodafone CZ

Srp
20
2009

Protože jsem chtěl mít možnost kupovat na Marketu placené aplikace a Google to ve své nekonečné moudrosti lůze z ČR stále neumožňuje, byl jsem nucen si do telefonu vytvořit root přístup, s jehož pomocí se to dá obejít. Opravdu nechápu, co k tomu Google vede, ale je to jeden z mála záporů, které jsem na Androidu zatím zpozoroval.

Chtěl jsem se držet návodu od nějakého Čecha, abych měl jistotu, že bude na české verzi telefonu fungovat (protože netuším, čím se od sebe regionální verze liší). To se nakonec až tak docela nepovedlo a byl jsem nucen sáhnout po dodatečných informacích jinam. Na androidforum.cz je zveřejněn návod na rootování Magicu. Problém je v tom, že tak docela nefunguje, nebo alespoň na mém telefonu tedy nefungoval. Kopíruji sem tedy příspěvek, který jsem právě napsal i tam, a který shrnuje, kde všude jsem byl nucen postupovat oproti návodu jinak. Nebudu k tomu o moc víc vysvětlovat, předpokládám, že pokud někdo chce do telefonu roota, tak je dost inteligentní na to, aby si s tím poradil. Klidně se zeptejte, pokud narazíte na nějaký konkrétní problém nebo nejasnost s tím postupem, ale helpline pro laiky si tu rozjíždět nehodlám. Ostatně, před pár dny se objevilo „klikátko“, s jehož pomocí si lze root přístup do prakticky libovolného stávajícího Android telefonu vytvořit také, takže stačí hledat. Celý postup je samozřejmě kompletně na riziko uživatele a pochopitelně poruší záruku telefonu.

Jak jsem tedy u Magicu od Vodafone CZ postupoval já:

Předně, informace o mém telefonu (zjistíte z fastboot obrazovky, tj. vypnout telefon a zapnout držením Power+Back):

PVT 32A SHIP S-ON H
HBOOT-1.33.0009 (SAPP10000)
CPLD-12
RADIO-3.22.20.17
May 8 2009, 21:02:32

Body 1 – 4 jsou shodné.
5. Místo uvedených souborů jsem si stáhnul RootMe ROM od Haykura a Amon_RA recovery 1.2 (první soubor nahrazuje ve výše uvedeném návodu soubor rootme-signed.zip, druhý soubor recovery-new.img.zip, takže v dalších krocích je potřeba patřičně zaměnit názvy souborů.
Body 6-13 jsou v zásadě shodné – s tím, že je samozřejmě potřeba zohlednit jiné názvy stažených souborů. Bod 8 se pochopitelně vynechává, ROM byla už rovnou stažena jako update.zip, takže se nic nemusí přejmenovávat. Mezi body 11 a 12 jsem já osobně využil možnosti udělat v AmonRA Recovery nandroid zálohu a mám tudíž k dispozici zálohu telefonu v čisté, nerootované podobě. Osobně bych více než doporučil, nic to nestojí a jeden nikdy neví, kdy se to může hodit. Bod 13 je zcela volitelný – zapíše natvrdo do telefonu AmonRA Recovery 1.2, což se udělat může a nemusí, na root to nemá pražádný vliv (ale stojí za to to zvážit).
Body 14 a 15 jsou shodné. (Co se Terminal Emulatoru týče, jde konkrétně o tenhle. ).
V bodě 16:
V prvním bloku příkazů není potřeba po „adb shell“ zadávat „su“.
V druhém bloku příkazů se místo „cd /system/xbin“ zadá „cd /system/bin“, „mv su osu“ se vynechává. Z téhož důvodu v dalším bloku ve výpisu souborů pochopitelně „osu“ chybí.
Ve čtvrtém bloku příkazů je třeba oba příkazy zadat s malým počátečním písmenem (to je předpokládám obecně chyba v tom návodu jako takovém)
Body 17 a 18 jsou shodné, jenom bych podotkl, že v Better Terminalu nejde potvrzovat příkazy tlačítkem Enter na klávesnici, ale je třeba zmáčknout současně trackball a klávesu M (jde o chybu v té aplikaci, v další verzi to prý bude opravené).

Tak takhle jsem před pár dny Magic 32A od Vodafone CZ rootnul já. Výše uvedený postup mi na něm zkrátka nefungoval, ale díky za něj (a za následnou diskusi, s jejíž pomocí a s pomocí odkazů v ní jsem to nakonec dal dohromady).

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 20. 8. 2009 v 21:53
Kategorie: Android,HW, SW a podobná verbež,Návody

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com