Ještě jednou výdrž baterky HTC Magic

Lis
28
2009

Začátkem listopadu zveřejnil server Phandroid.com test baterie Motoroly Droid (v Evropě vbrzku jako Motorla Milestone). Jde o první dostupný mobil se systémem Android 2.0, který má současně poměrně velký displej o uhlopříčce 3.7 palce a s rozlišením 480×854 pixelů. Navíc má oproti Android telefonům první generace od HTC novější a výkonnější procesor (byť opět podtaktovaný, tentokrát na 550MHz z nominálních 600). Baterii má naproti tomu víceméně stejnou, s kapacitou 1400mAh. Ve zmíněném testu, sestávajícím z nastavení trvale zapnutého displeje se 100% jasem, nonstop přehrávání MP3 a cca. hodiny práce s mapami a GPS, vydržel Droid v provozu takřka přesně sedm hodin, což je poměrně působivá hodnota, zejména když se vezmou v úvahu všechny zmíněné faktory.

Před pár dny na Android fóru kdosi vyslovil zájem o to, jak by si asi v takovém testu vedl Hero nebo nějaký jiný telefon první generace. Samotného mě to zaujalo, protože jsem byl přesvědčen, že už kvůli menšímu displeji by měl vydržet přinejmenším stejně, takže jsem se to rozhodl otestovat. Testů jsem provedl hned několik.

1.
V první řadě jsem do telefonu (Magic 32A) nahrál ROM rovněž s Androidem 2.0 a pokusil se v maximální možné míře replikovat průběh testu z Phandroid.com. ROM byla v zásadě v defaultním nastavení, bez jakýchkoliv přidaných aplikací. V testovacím videu není vidět žádné připojení k wifi, naproti tomu je ale jeho autor připojený na 3G síť, kterou já k dispozici nemám (a která by se na výdrži baterie měla projevit negativně). Místo toho jsem proto zapnul wifi a nastavil tak, aby nedocházelo k automatickému odpojování. V průběhu celého testu jsem tedy byl k wifi připojený. Kvůli experimentální povaze ROM s Androidem 2.0 jsem musel vypnout synchronizaci s Google účtem, ale ta má za běžných podmínek na výdrž baterie vliv minimální. Místo Google navigace jsem použil prostě mapy se zapnutou Latitude. A konečně dlužno podotknout, že jsem pro zprovoznění ROM na mém Magicu využil vlastní kernel, který je laděný na rychlost, nikoliv na výdrž, a mimo jiné má oproti standardnímu Magicu nastavenou frekvenci procesoru při zátěži na plných 538MHz (oproti standardnímu podtaktování na 384MHz).
První test jsem zahájil ve 14:40 a rovnou pustil i Google Maps. Po jejich vypnutí o hodinu později mi systém hlásil 74 % kapacity baterie. Zajímavé bylo bezpochyby to, že se mapy ve statistice spotřeby, kterou Android 2.0 disponuje, vyšvihly okamžitě na nejvyšší příčku – v ten okamžik cca 75 % – ze které už po zbytek testu nespadly (na rozdíl od Droidu, kde byl po celou dobu energeticky nejnáročnější displej). V 17:15 mi telefon hlásil 54 % kapacity baterie. O hodinu později, v 18:18, už byla baterie na 24 %. V tento okamžik hlásila statistika využití baterie (počítáno od odpojení z nabíječky) 43 % pro Google Maps a 28 % pro displej, zbytek GSM přijímač, wifi a MP3 přehrávač. V 18:43 se poměr prvních dvou „žroutů“ upravil na 41 % a 30 %. V 18:46 se telefon definitivně vypnul. Při pokusu zopakovat test co nejpřesněji podle Phandroid.com tedy HTC Magic s experimentální Android 2.0 ROM vydržel pouhé 4 hodiny a 6 minut.

2.
Protože to samozřejmě není nijak oslnivý výsledek a opravdu jsem čekal znatelně lepší výdrž, zkusil jsem jako druhý pokus vypustit z testu hodinu práce s mapami a GPS a vypnout wifi (a být tedy datově připojený pouze přes 2G síť). Nonstop přehrávání MP3 a nevypínající se displej se 100% jasem pochopitelně přetrvávaly. Druhý test začal ve 2:45. Po dvou hodinách, ve 4:42, byla baterie na 73 %. Rozložení spotřeby bylo v tu chvíli 66 % pro displej a 35 % pro GSM připojení. Poté jsem mobil nechal dál běžet a šel spát. Po probuzení jsem zjistil, že se vypnul v 7:47, tedy po pěti hodinách a dvou minutách. Jak se zdá, rozdíl ve výdrži oproti prvnímu testu skutečně způsobila pouze ona chybějící hodina práce s mapami, všechno ostatní mělo vliv zcela zanedbatelný.

3.
Do třetice jsem se rozhodl provést test výdrže opět stejně jako v prvním případě, ale místo experimentální Android 2.0 ROM, která opravdu ještě na Magicu nemusí fungovat příliš optimálně, jsem se rozhodl do telefonu nahrát svou ROM CaSense 1.1.1, tedy v zásadě oficiální Sense UI ROM pro Magic s několika drobnými změnami (a pochopitelně opět s vlastním kernelem). ROM byla opět zcela čistá, až na výše uvedené změny zcela ve výchozím nastavení (a tentokrát i se zapnutou synchronizací). Protože je tato ROM založena na Androidu 1.5, nejsou v ní k dispozici žádné podrobnější statistiky, co se stavu baterie týče, vlastně ani procentuální hodnota se tu nedá vyčíst (musel bych na to instalovat nějakou další aplikaci, což jsem nechtěl). Test začal v 00:10. V 1:40 jsem zapnul mapy (a tedy GPS), ve 2:40 jsem je opět vypnul. Zhruba ve 4:30 začal mobil hlásit, že bych ho měl nabít, a ve 4:50 se vypnul. Se Sense UI a Androidem 1.5 tedy vydržel v provozu 4 hodiny a 40 minut.

Přiznávám, že mě výsledky testů překvapily. Opravdu jsem čekal, že se díky menšímu displeji dokáže Magic výdrží Droidovi alespoň vyrovnat, ale evidentně tomu tak není. Možná je Android 2.0 lépe optimalizovaný (je třeba mít na paměti to, že ROM s Androidem 2.0, kterou jsem použil na Magicu, je opravdu velmi experimentální a žádném případě není pro fungování na tomto telefonu jakkoliv optimalizovaná), možná má novější procesor nižší spotřebu a/nebo lepší power management. Rozhodně je vidět, že výdrž Magicu s Androidem 1.5 a Sense UI je i při hodinové práci s GPS takřka shodná jako s Androidem 2.0 bez GPS (znovu upozorňuji – v současném experimentálním stavu Androidu 2.0!). Jsem si takřka jistý, že oficiální verze 2.0, pokud se jí na Magicu dočkáme, bude i na něm úspornější než 1.5. Ale i tak patrně na Motorolu Droid mít nebude, byť by to třeba řada z nás nečekala.

5 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 28. 11. 2009 v 00:27
Kategorie: Android,HW, SW a podobná verbež

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com