Jak měl pokračovat seriál Defying Gravity

Pro
29
2009

Na Lopuchu dnes padla prosba o stručné české shrnutí zásadních informací z už poněkud staršího článku, ve kterém zazněly některé zajímavé informace o tom, co se mělo dít dál. Shrnutí jsem sepsal a když už jsem ho postoval tam, řekl jsem si, že by možná někomu přišlo vhod i tady. Důrazně upozorňuji, že jde pochopitelně o zásadní SPOILERY na celou první sezónu seriálu, takže kdo ji neviděl, ať dál NEČTE a radši se na ni nejdřív podívá, protože navzdory tomu, že seriál dál pokračovat nebude, stojí i tak rozhodně za vidění.

Pro jistotu ještě jednou: NÁSLEDUJÍ SPOILERY NA CELOU PRVNÍ SEZÓNU!

– Nadia a její podivné halucinace, v nichž vídala někoho, kdo vypadal jako ona, ale byl to muž, nebyly náhoda: Nadia se narodila jako hermafrodit a v jedenácti letech její rodiče rozhodli o tom, že z ní bude žena. Změny DNA, které Beta vyvolávala, by nakonec způsobily, že by se začala v průběhu seriálu zvolna měnit v muže. V další sezóně měla hrát výraznější roli a její přístup k sexu byl také záměrně víc „mužský“.
– Za „vyléčení“ Donnerovy sterilizace skutečně mohla Beta. Časem by Beta „vyléčila“ i Zoeinu sterilizaci, Zoe by otěhotněla a na samém konci seriálu by to vše získalo hlubší smysl. Podstatou zkoušek, před které hrdiny Beta stavěla, mělo být opakované prožití minulých kritických okamžiků jejich životů a poskytnutí možnosti rozhodnout se jinak.
– Wassův vztah s Paulou nebyl původně příliš plánovaný, ale tvůrci seriálu se rozhodli ho využít a zapracovat do děje. Wass měl trpět psychickou poruchou podobnou autismu, mimo jiné vyvolávající obavy z doteku druhých lidí. Měl se z něj časem stát větší podivín. Halucinace neměl z prostého důvodu – autoři zatím stále neměli jasno v tom, jaké by měly být.
– To, že Arnel přišel o nohu, byl skutečně důvod, proč se do programu vrátila Zoe. Zoe měla být v rámci flashbacků v druhé sezóně zpátky doma, učit na škole, mít novou známost a snažit se na projekt Antares zapomenout. Donner z toho měl být dost mimo. A poté měla Arnela potkat jakási nehoda a Zoe by se do projektu Antares vrátila.
– Jen se mise neúčastnila nedopatřením, jak si ke konci myslela, protože neviděla Betu a spol. Neviděla je proto, protože na základě její příhody v izolační nádrži víme, že má hrůzu z představy, že je zcela osamělá, která plyne z toho, že ji jako malou opustili rodiče. Ve druhé sezóně se měla začít cítit hrozně osamělá, její králík měl nedopatřením cosi provést s lodí a ona ho měla být nucena utratit. Měla se zkrátka být nucena vypořádat s nepředstavitelnými pocity osamění.
– Eve si měla ve druhé a třetí sezóně uvědomit, že ve flashbacku z Marsu, který vídala, má Ted na přilbě napsáno Antares, takže ve skutečnosti nešlo o flashback, ale o náhled do budoucnosti. A měla si uvědomit, že se musí dostat na Mars.
– Rollie měl být ve vězení za nehodu, kterou způsobil, odkud ho měli lidi z projektu Antares dostat a společně s Eve měl odletět na Mars.
– Goss neměl ve finále být zápornou postavou. Měl postupem času zjistit, že byl trochu manipulovaný a že jde o vyšší zájmy.
– Nikdy nemělo být přesně vysvětleno, co jsou Beta a ostatní fraktálové objekty zač, jestli jde o projevy Boha, mimozemšťany nebo něco jiného. Autora seriálu fraktály fascinují, protože se dají vysledovat v naprosto všem kolem nás, a věří v existenci jakési „vyšší moci“, ať už to je cokoliv.
– Projekt Antares by svou misi nakonec splnil a skutečně získal všechny objekty.
– Arnel, Trevor, Ajay a Claire by nakonec světu odhalili skutečnou podstatu mise. Byli by nuceni s Trevorem spolupracovat v jakémsi tajném hnutí poté, co by si uvědomili, že tu jde o něco většího, než se domnívají. Zjistili bychom, že Goss celou řadu věcí tají, ale že existuje řada dalších tajných věcí, o kterých neví ani Goss.
– Dozvěděli bychom se, v jakém stavu se Země nachází. V první sezóně na to nebylo dost peněz. Měli jsme ale zjistit, že je na tom Země a lidstvo poměrně dost špatně.
– Scéna, ve které Wass říkal, že „by prospal čtvrtou světovou válku“, zřejmě nebyla původně zamýšlena a patrně šlo o něco, co si Dylan Taylor do dialogu doplnil, autor seriálu si přítomnosti té věty nebyl vůbec vědom, dokud se na ni novinář v rozhovoru přímo nezeptal.
– Na Marsu došlo k dost děsivým věcem, které v seriálu nebyly vidět. Sharon a Walker tam poté, co je Donner opustil, několik týdnů žili na základně, kterou tam měli. Polovina třetí sezóny by se patrně odehrávala na oběžné dráze Marsu, ale tvůrci seriálu neměli zatím příliš jasno v tom, co tam měla posádka Antara najít. Probírala se i možnost, že by Sharon s Walkerem byli stále naživu.

13 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 29. 12. 2009 v 19:04
Kategorie: Film, televize a hudba

1 komentář »

  • Newman napsal:

    Díky za překlad pomohlo to, já doplním nějaké informace, je možné, že i po 4 letech jsou lidé, kteří chtějí vědět, jak to mělo dopadnout, tak ať to najdou vše na jednom místě. Je to jen hrubý překlad, ale neangličtináři jistě ocení, zkušenější přimhouří oko. Prostě si říkám si, že když už to čtu.. Pro pochopení následujících řádků je třeba přečíst článek výše.:

    Druhá série měla být o letu k Merkuru a o přistání v zóně na pomezí dne a noci, kde jsou jediné vhodné podmínky pro uskutečnění mise. Taky to slouží jako metafora – na pomezí 2 míst, protože Nadia měla uskutečnit solo přistání a vybrat si k přežití den či noc.

    Nadia v druhé sezóně odhalila, že je pravým hermafroditem. Nese v sobě vnitřní potlačovaný hněv, že souhlasila s rozhodnutím stát se ženou, které za ni bylo učiněno. Její halucinace je vizí toho, jak by vypadala jako muž. Mintz jako psychiatr to z ní dostane a stane se jejím nejbližším přítelem. Nakonec (po sezoně, dvou) tento vztah přeroste v plnohodnotný románek. Proč?

    Protože se Nadia, po Merkuru začala pomalu měnit v muže, kterým mohla být. Zázrak (samozřejmě způsobený schopností fraktálů měnit geny posádky) vzbudil v Mintzovi smysl pro víru. Z cynika se stal věřícím (ve skutečnosti bychom tomu porozuměli, s jeho nenávistí k brutalitě, které je lidstvo schopné neměl nikdy v plánu se vrátit na Zem).

    Pravá láska Mintze a Nadii měla přesahovat jejich pohlaví a dát scénaristům prostor k diskuzi nad tím, co vlastně láska je (vyjádřit se k registrovanému partnerství homosexuálů a podobně).

    Zoe by se uzdravila. A její láska k Donnerovi by vzkvétala (jako protiklad k vztahu, který spolu měli během jejich tréninku). Vše kazí jen jejich společný sen. Je možné, aby mohla znovu otěhotnět?. Udělají sken, aby se ujistili, že její vejcovody jsou stále podvázané [tady se přiznám, že mě to zaráží, protože v dabingu mluvili o hysterektomii, což je odnětí dělohy, nyní to případné těhotenství dává mnohem větší smysl, i když tak jako tak, moc fraktálu, jakožto scénaristova berlička, je jistě neomezená :)]

    A Donner se začíná obávat, co najdou na Marsu.

    Wass a Paula budou pokračovat v jejich stydlivém seznamování, které se točí kolem jejich rozdílného chápání vědy, naboženství a víry. On ji pomůže vyrovnat se znásilněním v dětství, stejně tak budou hledat odpovědi na to, co ve skutečnosti fraktály jsou. Paula bude přesvědčená o tom, že hořící keř, tak jak o něm mluvil Mojžíš byl ve skutečnosti fraktál.

    Co se týče toho, že Wass a Jen nemají halucinace: „Zpočátku jsem měl pro Wasse připravenou příběhovou linii, který odhalovala, že trpí Aspbergerovým syndromem a nesnáší doteky jiných lidí (tak trochu protiklad Jen). Tuhle myšlenku jsem opustil, když se objevila chemie mezi ním a Paulou a já nestačil přijít s náhradním řešením. [prostě to nestačil domyslet] Jen nemá halucinace, protože si s ní Beta pohrává – snaží se o to, aby čelila tváří v tvář své samotě a obrovské potřebě sounáležitosti.

    Jen bude donucena vyrovnat se s těmito potřebami. Rollie tam pro ni nebude – v druhé sezóně si ve vězení odpykává trest za způsobení dopravná nehody a opuštění místa činu. Jejího králíka nakonec odhalí, když chlupy ucpou ventilaci a bude ho muset utratit. To ji zničí. Ted, který cítí, jak se odcizuje Evě se stane jejím milencem.

    Na Zemi se bude muset Eve vyrovnat s Tedovou nevěrou a Jeninou nevěrou vůči Rolliemu, ke kterému cítí Eve důvěru. Také se bude muset vyrovnat s faktem, že její geny se mění stejně jako geny posádky. A s jejím opakujícím se snem, kde Ted křičí „go.. go“ uprostřed písečné bouře na Marsu. Jak se sen stává více zřetelnějším, uvědomí si, že to nění vize z minulosti – nápis hledí Tedovy helmy jasně oznamuje ANTARES – jedná se tedy o vizi budoucnosti. Její budoucnosti. Uvědomí si, že fraktály chtějí, aby letěla na Mars.

    Na konci sezóny poletí se zásobovací lodí na Mars. Eve bude na palubě s Rolliem (jako pilot), u kterého se ukážě, že jeho geny se mění stejně jako ostatních vyvolených. Na Marsu se setkají tváří tvář s Tedem a Jen a dostanou tak možnost přímé konfrontace.

    Clair bude vyděšena genetickými změnami probáhajícími u Eve, Rollieho a astronautů a začne mít vážné pochybnosti o misi. Je to mnohem temnější, než si to vůbec dokázala představit – a jasnější, sonda, která byla nalezena na Venuši patří větší mezinárodnímu hnutí. Nakonec se stane spojence jejího ex-milence Trevora, který, poté co získal vodítko v podobě černého kamene od Arnela, začne šťourat.

    Toto šťouřání a rozplétání pravé povahy mise pokračuje napříč několika sezónami a nakonec se přidá i Ajay. Dokonce i Goss se přidá poté, co zjistí, že byl manipulován svými nadřízenými:

    Pravá povaha mise není přivést zpět fraktály (nebo je shromáždit, jak Wass zjistí), šéfové chtějí, aby svět zůstal takovým jakým je. Cokoli čím se fraktály zdají být, nechtějí je. Vše co chtějí je, aby je ANTARES sesbíral, aby je všechny včetně posádky mohli poslat za hranice sluneční soustavy vstříc hlubokému vesmíru. Prostě a jednoduše, zbavit se jich navždy.

    Mars. Ten měl zabrat valnou část třetí sezóny a zasahovat až do čtvrté. Upřímně jsem to ještě nedomyslel. Zcela zjevně záležitosti Eve/Ted/Jen/Rollie budou mít dohru. Ale v centru dění je Donner a jeho zjištění, že Karen Walker [tady moc nechápu – ale asi je myšlena Sharon] žila ještě několik týdnů uvnitř základny poté, co ji nechali na Marsu. A po pravdě byla těhotná. ISO to vědělo a záměrně blokovali její radio přenosy vysílačkou. Scénaristé si pohravali s myšlenkou, že Karen [Sharon?] je stále naživu, ve chvíli, kdy se tam dostanou – a možná bychom tuto možnost zvolili. Když nic jiného, tak žije alespoň v Donnerovi mysli jako halucinace.

    Ale ve chvíli, kdy opouští Mars (na kterém za sebou nechají jednoho, dva lidi – mrtvé) zjistí za 1) že fraktály jsou puzzle, které je třeba složit a za 2) zjistí, že nemají dostatek paliva (načež je upozorní Clair a Ajay). Jejich volba je buď zkusit se vrátit domů anebo jít pro zbytek fraktálů.

    Goss, který nyní ví, že je pouze loutka, jim řekne, aby pokračovali.

    Takže konečná je získat zbytek fraktálů – což zahrnuje překonávání individuálních slabostí každého z hrdinů – dokazujíc to sami sobě.

    Ano, Zoe otěhotní navzdory tomu, že ona i Donner jsou sterilizovaní. A ano, jejich sen se ve skutečnosti stane realitou.

    Osudovou planetou je Pluto (no dobrá, Pluto už není planeta). Jasná záře vycházející z povzdálí pochází z posbíraných fraktálů – nyní, tak jasné jako Slunce a složené dohromady Wassem a Paulou v rámci bez pochyby sebevražedné mise. Ale v dobré víře, že se stane něco velkelopého. A taky se tak stane.

    Jakmile záře zasáhne Zoe a Donnera, vrátíme se flashbackem zpět ke všem těm momentům v životech našich hrdinů – k momentům, které je formovaly jako osobnost, k momentům, kdy stíli na křižovatce a museli se rozhodnout jak dál, k momentům které mohlí něco změnit. A v této chvíli, jako obrovské (co kdyby), se rozhodnout jít jinou cestou. Ostatní události přímo s hrdiny nesouvisející se též změní. Zvolí si cestu, po které nešli. Žijí jiný život. A to se dozvíte pomocí briliantního flashbacku:

    Antares pluje zpět k Zemi. Vrací se. Astronauti se vrací zpět na povrch po úspěšné misi. Vylezají z rakety vstříc rozjařenému davu. Ajay, Goss, Arnel, Claire – úplně jiná posádka.

    DOnner a Zoe blahopřejí z kontrolního centra společně s jejich rodinou.

    Je to jiný svět. Lepší svět. Jediný, kdo se nezměnil je Trevo Williams, tázájící se do své kamery, zda-li to za tu námahu skutečně stálo.
    —————————————————-

    Objekty, jak Wass načtrl, jsou puzzle, které určují, zda si lidstvo svými vnitřními kvalitami zaslouží existovat ve vesmíru. Lidstvo je testováno. Test spočívá v tom zjistit, k čemu objekty složí a získat je. Pokud bychom selhali, byli bychom ponecháni našemu sklonu zničit sami sebe a jako lidstvo bychom se zničili navzájem. Pokud bychom uspěli, dostali bychom možnost (nezapoměntě, že časoprostor je ohebný) vrátit se zpět k našim špatným rozhodnutím, která nás svedla na zcestí. Jako Ganéša, bůh zkázy – ale také s novým začátkem, byla vy nám dána šance začít znovu. Nazývejte to paralelní realitou, chcete-li [teorie multivesmíru].

    Antares se vrací zpět z cesty sluneční soustavou (z mise, tak jak byla původně plánována, bez fraktálů a intrik). Ano, mise v alternativní realitě – mise, kdy bychom nebyli vzíti na správnou cestu. Donner a Zoe, v tomto vesmíru, na ní nikdy nebyli (ačkoli, včera jsem přemýšlel o tom, že lepším koncem by bylo, že Zoe se mise učástnila, kdežto Donner byl ženatý s Karren [Sharon] – nikdy ji nenechal na Marsu). To by byl mnohem více hořkosladký konec – o to mám rád.

    Zdroj: http://cliqueclack.com/tv/2010/10/28/how-defying-gravity-would-have-ended-the-final-chapter/

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com