Rovnováhy

Čvc
05
2010

Před nějakými pětadvaceti lety vyšel v tehdy „podpultovém“ a všemi zoufale sháněném časopisu ABC mezi spoustou jiných návodů také návod na stavbu jakési „solární vzducholodi“. Pokud se nepletu, byl to nápad nenápadně „ukradený“ odněkud ze západních částí světa. Princip byl v zásadě prostý – šlo o dlouhý černý pytel, který se decentně nafoukl, zavázal a poté nechal ležet na slunci. Sluneční teplo vzduch v pytli zahřálo, a jak vyzkoušeli už bratři Montgolfiérové, teplý vzduch je lehčí a proto stoupá vzhůru. Geniálně prosté.

Včera jsem narazil na následující odkaz: Smartstore.cz – Solární vzducholoď.

Za pouhých sedm set korun si o dvacet pět let později prakticky totéž, o čem se tehdy psalo v ABC, můžete objednat přes internet. Od chvíle, kdy jsem ten odkaz spatřil, přemýšlím o tom, jak odlišný zážitek to dneska je. Popularita ABC spočívala tehdy mimo jiné i v tom, že šlo o časopis nabitý návody na výrobu podobných „hraček“, modelů, létadel, plovadel a kdoví čeho ještě. Samozřejmě, bylo to z velké části dané tím, že se tu prostě nedalo prakticky nic koupit a co si kdo nějakým způsobem improvizovaně nevyrobil, to neměl. Ale na druhou stranu se nemůžu zbavit dojmu, že to mělo něco do sebe – pokud jste něco takového chtěli, tak jste se prostě museli snažit. Možná budu znít jako nějaký důchodce, co si stěžuje na „tu dnešní mládež“, ale mám dojem, že nám to svým způsobem leccos dalo, i když to třeba bylo uměle vynucené politickou situací. Kromě toho, že jsme si díky tomu zkrátka leccos vyzkoušeli, jsme dle mého názoru při takových činnostech mnohem snáz a zábavněji pochopili, jak dané věci fungují, a v neposlední řadě byl pocit třeba z takovéhle „vzducholodi“, kterou si jeden vlastnoručně vyrobil, podle mne zcela nesrovnatelný s tím, když třikrát kliknu v browseru a druhý den prostě jen „zkonzumuji“ hotový výrobek.

Stručně a jednoduše – nemůžu se prostě ubránit dojmu, že nám naše doba, kdy máme prakticky všechno na dosah ruky, tak nějak i něco dost nezanedbatelného a pro život možná docela důležitého vzala…

Mimochodem, vycházejí ještě v ABC návody na podobné hračky? Nepředpokládám, že ano (ostatně, párkrát jsem zahlédl, jak teď vypadají „déčka“), protože si myslím, že by o ně nikdo nestál, ale třeba se pletu…?

A když jsem zmiňoval ABC a nenápadné vypůjčování nápadů ze západních končin, tak ještě jedna s předchozím textem nepříliš související věc, která je sice obecně dost známá, ale třeba to někdo neví…pamatujete na legendární comics Galaxia, který v ABC vycházel? Vzpomínáte si na titulní kosmickou loď (jejíž design mě tehdy opravdu fascinoval)? A opravdu vám není trochu povědomá? Ani trošku? ;)

4 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 5. 7. 2010 v 01:28
Kategorie: Jiné hlubokomyslnosti a plky,Osobní

6 Comments »

  • wr napsal:

    Aj to jsi mi málem vehnal slzu do oka. ABC jsem hltal asi jako většina z dnešních skoročtyřicátníků. Komiksy byly fantastické … Kruanova dobrodružství, Vzpoura mozků. Se skládankama to bylo poněkud horší, vzhledem k mé manuální nezručnosti a malé trpělivosti. Vrcholem bylo dost ošklivé slepení družice Magion :)
    Zajímavé je, že život mi změnila vystřihovánka z jiného časopisu, konkrétně VTM. Jednalo se o papírový počítač CGS. Vyšel i v ABC, ale já jsem měl verzi z vétéemka. http://www.root.cz/clanky/papirovy-pocitac-cgs/
    Joj to bylo zábavy s přistáním na měsíci a hrou NIM odebírání zápalek. Kde bych si pomyslel, že počítače mě jednou budou živit. Díky za milou vzpomínku.

  • Case napsal:

    Kdo by mohl zapomenout na CGS :)

  • Bouchi napsal:

    V ABC vysla navic jakozto jednoducha vystrihovanka „experimentalni raketoplan“ i ta stihacka z BSG.

  • Case napsal:

    Tak to jsem ani netušil :)

  • Trofo napsal:

    Asi tak před deseti lety, kdy jsem znechuceně přestala Abíčko odebírat už tam byly hlavně reklamy, reklamy převlečené za články a zajímavosti nalezené na internetu. A reklamní vystřihovány, často. Takže dost pochybuju že by se v něm dnes ještě vyskytovalo nějaké DIY.

  • Anonym napsal:

    Vždyť to je jasné, že mnoho věcí převzali (ukradli) odjinud. Vždyť se to děje pořád. Ale trochu víc na východ, Čína atd. Tam to jede.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com