Linux vs. Windows trochu jinak

Srp
23
2010

Na to, o čem chci dnes psát, jsem zabloudil do jisté míry už v minulém příspěvku. Kromě toho mi to poslední dobou opakovaně připomíná Arthur Dent na Twitteru i svými blogposty a definitivně mě k tomu vyprovokoval yonah svým dnešním komentářem rovněž na Twitteru: „Měl jsem Linux rád. Po dobrovolné 14denní kúře „Win7 only“ mám Linux hrozně moc rád.

Kdykoliv se objeví na internetu nějaký článek, srovnávající jeden operační systém s jiným, je obvykle diskuse pod ním jedním velkým flamem radikálních zastánců jednoho z oněch systémů proti radikálním zastáncům druhého. Většina těch hádek je samozřejmě zcela nesmyslných, protože jejich účastníci jsou zaujatí a neobjektivní.

Možná je to ode mne naivní, ale sám se v tomhle ohledu považuji za poměrně objektivního člověka. Windows aktivně používám od dob Windows 3.1 a minimálně v řádu měsíců jsem používal každou prozatím vydanou verzi Windows (ano, dokonce i Windows Me, se kterými jsem měl kupodivu lepší zkušenosti, než většina ostatních, přestože souhlasím, že se příliš nepovedly). Linux jsem poprvé začal používat v dobách, kdy ještě slovo „Ubuntu“ nikdo neznal a kdy i zprovoznění obyčejného X serveru mohlo být snadno dobrodružstvím na několik hodin i dnů. Od těch dob jsem vyzkoušel celou řadu distribucí jak „balíčkových“, tak i kompilačních. Opakovaně jsem se pokoušel (marně, přiznávám) přijít na chuť Mac OS X, používal a instaloval jsem i řadu jiných, exotičtějších systému jako OS/2 Warp nebo BeOS. Zkoušet nové systémy mě baví.

K Windows 7 mohu říct asi jen tolik, že se mi hodně líbí (což tu nezaznívá poprvé). Po trapasu s nevyladěnými Windows Vista se Microsoftu podařilo vychytat většinu problémů, které ten systém měl, a Windows 7 jsou tedy konečně důstojným nástupcem dnes už velice „vousatých“ XP (která nakonec nejsou tak populární proto, že by byla kdovíjak úžasná, ale prostě proto, že si na ně lidé za ty dlouhé roky zvykli a zvyk je železná košile). Samozřejmě je tu spousta menších či větších problémů, ale domnívám se, že Windows 7 v zásadě příliš zklamat nemohou – působí poměrně dost profesionálním dojmem, je možné v nich používat valnou část programů pro starší verze systému, jsou poměrně solidně zabezpečená a podobně. Jinými slovy, běžný uživatel s nimi rozhodně bude spokojený – pořád jsou to dost Windows na to, aby na něj působily povědomě, pořád má k dispozici nepřeberné množství aplikací, pořád v nich poměrně snadno udělá cokoliv, co se mu zachce. A řadový uživatel ani víc nechce.

Linux ušel za poslední roky neuvěřitelný kus cesty. Kdo pamatuje zmíněné „dřevní doby“ (a to já ani nejsem kdovíjaký pamětník, Linux existoval a běžně se používal řadu let předtím, než jsem se k němu dostal i já), jistě mi dá zapravdu. Současně lze v poslední době pozorovat snahy přizpůsobit Linux masám (které jsou obvykle skalními uživateli kvitovány se silným odporem). Celou řadu věcí mám na Linuxu opravdu hodně rád a ve Windows mi chybí (za všechny jmenujme třeba nesrovnatelně lepší vykreslování fontů – pro mě hodně zásadní věc – nebo třeba mnohem snazší, respektive vůbec existující práci s virtuálními plochami). Jeden zásadní problém s Linuxem ale mám pořád a v poslední době ho vlastně vnímám ještě výrazněji – nejsem totiž uživatel, se kterým vývojáři Linuxových distribucí počítají.

Jsem dostatečně pokročilý na to, abych byl v případě potřeby schopen poradit si „klasickou linuxovou cestou“, tedy s pomocí konzolových příkazů s milionem parametrů a ručním editováním konfiguračních souborů. Jsem toho schopen, ale nebaví mě to a když se tomu mohu vyhnout, rád to udělám. Jenže zase jsem nezřídka příliš náročný na to, abych se spokojil s „klikátky“, která nabízejí některé „uživatelsky přívětivější“ distribuce jako třeba právě už zmíněné Ubuntu. Kdybych chtěl v Linuxu třeba jen psát texty nebo ho obecně používat čistě pro kancelářské potřeby, neměl bych výraznější problémy – o uživatele s podobnými potřebami je dnes už v Linuxu poměrně dobře postaráno. Stejně tak bych neměl problémy, kdyby mi nevadilo přehrabovat se stovkami konzolových příkazů, případně bych si bez problémů napsal script, který by vyřešil to, co potřebuji. Jenže já stojím tak někde mezi a tudíž bohužel velice často narážím na největší problém současného Linuxu – totiž na to, že je to systém, který píší „hardcore“ programátoři, a ti bohužel žijí ve zcela vlastním světě představ o tom, co uživatel potřebuje a co ne a co je uživatelsky přívětivé. Už se sice alespoň někde lepší (bezpochyby za hlasitého nadávání), ale pořád to není žádný zázrak. Naprostá většina autorů programů pro Linux evidentně příliš nechápe potřeby řadového uživatele, a řada z nich to bohužel považuje dokonce za pozitivní a chvályhodné, protože „Linux prostě není a nikdy nebude pro lamy, ale pro lidi, co umějí myslet!“.

Když se to spojí dohromady se skutečností, že pro Linux v podstatě neexistuje žádné unifikované GUI, je výsledek velice tristní. Opět – nenáročný uživatel, který si vystačí se standardní instalací Ubuntu, bude snadno uspokojen a patrně si nevšimne žádných větších problémů. Pokud se ale pustíte do trochu náročnějších úkonů, které byste chtěli dělat pomocí GUI, nebudete se stačit divit. Chápu například, že pro „pravého linuxáka“ je jediným možným způsobem, jak převést videosoubor z jednoho formátu do druhého, jedině zadání konzolového „mencoder“ se dvěma stovkami bizarních přepínačů, ale já bych si opravdu mnohem raději otevřel něco jako Virtualdub a v něm vše vyřešil, jakkoliv nade mnou budou linuxáci ohrnovat nos. A v takovou chvíli už si nevystačíte se základními utilitami z Gnome nebo KDE, které jediné mají jakž takž sladěný nějaký vzhled a koncept ovládání, a pouštíte se na území, kde neexistují žádná pravidla.

Programy jsou napsané pro několik různých toolkitů, nemají jasnou koncepci ovládání ani vzhled. V jednom programu máte jako výchozí font svůj standardní systémový, v jiném ale nějaký úplně jiný s úplně jiným nastavením vykreslováním, protože autor použil jiný toolkit. Můžete si nainstalovat tři různé programy a každý z nich bude mít naprosto rozdílný dialog pro otvírání a ukládání souborů s naprosto odlišnými vlastnostmi. V jednom z programů bude fungovat drag’n’drop, v jiném ne, protože jeho autor ho neuznává. A tak dále a tak dále. Každý pes jiná ves a obecně v naprosté většině případů naprosto očividné potvrzení toho, že autor programu prostě nemá nejmenší tušení, jak by vlastně grafické rozhraní mělo fungovat a co by mělo nabízet, nebo že se dokonce vědomě rozhodl některá (byť třeba nepsaná) pravidla porušit, protože jemu to tak vyhovuje víc. Vtipná je i třeba tak základní věc, jakou je práce s clipboardem – sice je tu standardem několikavrstvá historie (geniální věc!), ale na druhou stranu se běžně stává, že z jedné aplikace do druhé prostě nemůžete data zkopírovat, protože každá z nich používá jiný clipboard…FAIL.

Do značné míry je to důsledkem svobody, která v Linuxu je. Základní filozofií tohoto systému je, že si každý může najít alternativu, jaká mu vyhovuje. Problém je ale v tom, že tahle filozofie se mnohdy podobá spíše nefunkční anarchii než něčemu, co by mohlo samostatně a dobře fungovat. Pokud se budu držet zmíněného příkladu s převodem videa, narazím na celou řadu nečekaných problémů. Například – v Linuxu neexistuje žádný jednotný systém audio a video kodeků, který by bylo možné používat. Existuje jich několik. Může se tedy naprosto snadno stát, že zatímco v „systémovém“ přehrávači vám video funguje naprosto bez problémů, v programu pro převod videa ho nepřehrajete, protože pracuje se zcela jiným systémem pro přehrávání multimédií, který jste do této chvíle ještě nikde jinde nepotřebovali a tudíž ho nemáte správně nakonfigurovaný (a ani poté nemáte jistotu, že problémy odstraníte – například videa z Trpasliconu jsem musel mnohokrát předělávat, protože editor OpenShot zkrátka renderuje video nějakým zcela jiným řetězcem kodeků než ostatní programy v mém systému nainstalované). Nebudu se ani příliš pouštět do rozebírání něčeho tak triviálního, jako se zdá být přehrávání hudby – v současné době existuje v Linuxu tuším asi šest různých knihoven pro přehrávání zvuku a libovolný program může podporovat všechny, ale také třeba jen jednu. Užijte si svobody. A když jsem se například na Okounu před časem velmi podivoval nad rozhodnutím autorů jednoho z hudebních přehrávačů odstranit z něj podporu pro přehrávání audio CD (tedy něco, co považuji za poměrně základní vlastnost hudebního přehrávače), tak jsem se od „pravých linuxáků“ dozvěděl, že CD už přece stejně nikdo nepoužívá, protože je všechno dneska stejně dostupné v OGG a CDčka mají všichni nagrabována na discích… Ať žije svoboda – máte přece možnost volby a můžete si vybrat jiný přehrávač než ten, který je rozšířením vašeho desktopového prostředí…ale samozřejmě za cenu, že bude možná vypadat naprosto jinak než zbytek vámi používaných programů. To je zkrátka daň za svobodu…

Mám Linux rád. Opravdu. Smyslem tohohle textu není ani v nejmenším Linux poplivat a vysmát se mu. Naopak, pokud jste to ještě neudělali, určitě ho vyzkoušejte – vzhledem k tomu, že dnes je většina instalačních CD/DVD použitelná i jako live CD, ze kterého můžete systém nastartovat beze změny toho, co máte aktuálně nainstalovaný v počítači, je to jednodušší než kdy dřív. Ale kdykoliv nastartuji Windows, tak se mi v mnoha ohledech docela znatelně uleví, protože najednou mám před sebou systém, který z větší části funguje na pevně stanovených pravidlech, nikoliv na svobodné anarchii technologií, a ze kterého je zkrátka až na občasné výjimky vidět, že je prací nejen programátorů, ale také designerů, ergonomů a dalších. Mám před sebou systém, který na mě působí jako profesionální výrobek, ne jako podivná poloamatérská skládačka špatně zapadajících dílků, které do sebe někdo natloukl mnohdy spíš hrubou silou. A mám jistotu, že když si nainstaluji v podstatě libovolný program pro převod videa, že na mě takřka jistě vyskočí standardizovaný dialog pro otevření souboru (no dobře, jedna z jeho dvou variant) a že v něm to video bez problémů přehraji. A i proto se ze mě zkrátka výhradní uživatel Linuxu hned tak nestane.

A pokud chce Linux opravdu proniknout v zásadní míře i na desktopy běžných uživatelů, měl by si už co nejrychleji uvědomit, že přílišná svoboda je někdy na škodu a že rozhraní a funkce programu by neměl navrhovat programátor na základě svých osobních preferencí, ale někdo, kdo chápe, co potřebuje ten, kdo ten program bude používat. Ovšem to by nejdřív v linuxovém světě musel přestat platit až příliš rozšířený názor, že „unifikace“ a „optimalizace“ jsou smrtelné urážky…

12 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 23. 8. 2010 v 04:27
Kategorie: HW, SW a podobná verbež,Osobní

12 Comments »

  • Martin Schayna napsal:

    Mám podobně ambivalentní vztah k Linuxu, mám ho rád, používám ho, ale autorem popsané výtky vnímám také a také mě neskutečně štvou. Na druhou stranu si ale pokaždé uvědomím že ta uživatelská (ne)vstřícnost je tak trochu daň za existenci toho kterého sw. Ano, vývojář měl svobodu vybrat si framework tak si vybral bohužel nějaký exotický. Ne, po ruce nebyl žádný designer GUI, tak si tlačítka srovnal podle velikosti nebo jak ho to zrovna napadlo. První uživatelé volali po nějakém vylepšení, tak ho tam dobastlil jako pěst na oko. Ale zaplaťpánbůh za ty dary, software existuje a je užitečný i když hůř ovladatelný. Ostatně většina one-man-show freewaru pro Windows tím trpí také. Samozřejmě pokud by se stejného úkolu ujala nějaká profesionální sw firma, byl by výsledek o řád lepší. Ovšem potom více lidí, více zdrojů, větší náklady, očekávaný zisk… C’est la vie.

  • Case napsal:

    Problém je v tom, že se mi už mnohokrát stalo, že program prostě ovladatelný nebyl. A speciálně na problémy s clipboardem, různým nastavením fontů a naprosto „náhodnou“ podobou a funkcí Open/Save dialogů narážím prakticky neustále i u docela zavedených programů. Nakonec, stačí se podívat na OpenOffice, který se mi prostě do systému stále ještě plně integrovat nepodařilo – přinejmenším používá tvrdohlavě vlastní nastavení renderování fontů. A problémy s clipboardem trpěla ještě donedávna například Opera, ale obecně nezřídka narážím na problémy s kopírováním třeba mezi GTK a Qt aplikacemi. To je prostě průšvih.
    Ostatně, když se podíváme na samotný Xserver (o kterém jsem se koukám nějak zapomněl v textu zmínit, přestože jsem chtěl), tak i to je takový podivný „skládačkovitý“ bastl, který jeho autoři neustále přepisují sem a tam podle toho, co se jim zrovna líbí nebo nelíbí (a občas mají problémy se shodnout, co by se jim vlastně líbit mělo), ale že by oplýval nějakou ohromující rychlostí vykreslování, to ne – to je jedna z věcí, u kterých se mi „uleví“ při restartu do Windows – jejich GUI je docela výrazně svižnější.

  • ded kenedy napsal:

    ,,Programy jsou napsané pro několik různých toolkitů, nemají jasnou koncepci ovládání ani vzhled.“ Doporucuji otevrit vedle sebe treba: ,,internet exploder, malovani, windows media player a word 2010“

  • Case napsal:

    Mám. Teda obrazně – Word 2010 nevlastním, ale vím, jak vypadá, a žádný program s názvem „Internet Exploder“ na svém počítači nemám…

    Co bych měl vidět? To, že dva z těch programů používají „ribbon“, zatímco dva starší ne? O to tu ale vůbec nejde. Jde tu především o to, že ať už si třeba o tom „ribbonu“ myslím cokoliv, tak se mu jedno nedá upřít – nepůsobí dojmem, že je z roku 1975 ani že ho někdo nakreslil za pět minut na koleně a ikonky na něj naházel tak, jak se mu zrovna povedlo. Je to profesionální práce. Možná dobrá, možná špatná, ale profesionální. Ve všech těch programech budu mít v menu systémové písmi s jednotným nastavením vyhlazování, budou mít jednotné barvy atd. A především – když v kterémkoliv z těchhle programů kliknu na Otevřít soubor, dostanu víceméně stejný a stejně se chovající dialog. O TOHLE tu šlo především.

    Ale je pravda, že jsem zcela očekával, že se někdo objeví a začne argumentovat programy s odlišnými „skiny“…Jen jsem to možná neočekával tak rychle.

  • Quanti napsal:

    S lecčím v článku souhlasím, něco se mě netýká (videa naštěstí moc needituju, na moji webovou existenci je linux v drtivé většině víc než vyhovující a ve většině aplikací můžu používat schránky dokonce obě), ale z „druhého břehu“ – v práci teď používám Win 7 a jsem s nimi poměrně dost spokojená, což se mi nestalo už nějakých šest let, od doby, co jsem přešla :). Člověka zvyklého na linux ale na windows nepřestávají iritovat některé detaily, třeba už zmíněná nepřítomnost virtuálních ploch, nebo to, že ve Wordu neexistuje klávesová zkratka na Vložit jinak, takže to, co v OO.o Writeru udělám Ctrl-shift-V + enter, musím ve Wordu: sundat ruce z klávesnice, zmáčknout Vložit jinak, vybrat „jak“ a zase vrátit ruce na klávesnici. Vzhledem k častému kopírování textů z webových stránek (vkládání textů s grafikou do Wordu trvá sto let a jejich editace je pak složitá) to dělám prakticky furt. Microsoft má peníze a na Win 7 je to (konečně) znát, ale ne všechny věci si koupíte za peníze, pokud mám citovat MasterCard :))

  • Pájka napsal:

    Já mám Linux hodně rád a dokonce jej považuji za lepší systém než XP (protože přecijen, v dnešní době už XP přeskočily žraloka a měly by co nejdřív „vymizet“). Nicméně, kdybych se měl rozhodnout, co si dát na nový PC, nejspíše by zvítězily Windows 7. Používám je od nějaké RC verze s plnou spokojeností.
    Na Linuxu jsem tak nějak vyrůstal (používal jsem jej aktivně, od 13 do 15ti let) a zkusil jsem opravdu hodně distribucí. Od Ubuntu 4 (což byl šmejd a pocit „Ubuntu = šmejd“ mi zůstal až doteď), přes Fedoru, přes Debian, přes Arch … ale nakonec mi nejvíc sedlo Gentoo. Co se týče grafického toolkitu, tak lobuju za Qt, protože GTK mi svými filedialogy přijde odporné a „Budiž“ mi přijde jako naprosto neseriózní překlad. Ale ona je obecně celá ta GNU/Čeština strašně „polámaná“ a nejednotná. Ještě víc, než grafické rozhraní jednotlivých programů.
    Každopádně na Linuxu se mi strašně moc líbí ta možnost customizace naprosto podle sebe – vždy, když Linux zapnu, tak si strašně dlouho hraju se vzhledem KDE, popř. FluxBoxu/OpenBoxu … miluju minimalistický, čistý, přehledný design. A po chvilce customizace se ho dá docílit mnohem líp, než jakkoliv na Windows.

  • Case napsal:

    Kdo se domnívá, že Ubuntu je šmejd, patrně nikdy neviděl Kubuntu ;) Respektive teď už se snad zase trochu vzpamatovalo, ale býval to solidní průšvih.
    Lokalizované programy a systémy odmítám používat, takže tohohle jsem ušetřen. Ale ono to s překlady není kdovíjak úžasné ani ve Windows.

  • Pájka napsal:

    Kubuntu je ještě horší, zkoušel jsem ho také. I když nevím, jestli chci Ubuntu + spousta bugů nebo Ubuntu s míň bugy, ale GTK a GNOME. :D
    No – sláva to není, ale už jsem jednou koupil W7 HP64bit CZ, tak to holt mám v češtině. Občas to trochu vadí, ale žít se s tím dá. :) Ale mě spíš u Linuxu vadí víc ta lokalizace jako překlady klávesových zkratek apod.

  • Trofo napsal:

    Já jsem k podobnému závěru (na podstatně nižší úrovni, protože řešit linuxové problémy příkazovou řádkou neumím) došla za mnohem kratší dobu. Kdyby měl člověk používat jen předpřipravené programy v nativním prostředí, je to super. Ale to mi nestačí a když se tam pro mě naprosto triviální záležitosti řešily nějak strašlivě bizarně tak mě to přestalo bavit.

  • Case napsal:

    Ono nejde o to, že se řeší bizarně. Ve Windows se taky spousta věcí řeší bizarně. Jde spíš o to, že to „skalním“ připadá nejen normální, ale mnohdy dokonce jediné správné a kdo to tak dělat nechce, tak je póvl. Pochopitelně tedy nejen v Linuxu, ale především v něm, on má tendence tyhle „neortodoxní“ lidi nějak přitahovat…

  • BlackTX napsal:

    Pouzivam Linux cim dal vice asi 4 roky a nemuzu si stezovat, muj vyvoj je KDE3(Mandriva)->KDE4->KDE4+Gnome(Ubuntu)->Gnome(Ubuntu) a akorat s dvema prostredima to bylo opravdu peklo, to souhlasim se clankem.
    Na Blbuntu si ale uz zvykla cela rodina a nemusim se starat o reinstalaci Win a ostatni problemy (viry, (placene) zabezpeceni,…), pro win7 sice mam asi 50GB oddil ale jen pro wine-nekompatibilni aplikace. Tez mam android founa ;) !

  • Case napsal:

    Já Gnome nejsem schopen používat. Opakovaně to zkouším (prakticky s každou zásadnější verzí mu dám na pár dní šanci) a opakovaně se vždy ještě rád vracím ke KDE, protože Gnome prostě selhává na zcela základních věcech – např. k tak triviální věci, jakou je nastavení vynuceného zobrazování aplikace na konkrétním desktopu s konkrétní velikostí okna, tedy pro moji práci naprosto kritickou věc, si v Gnome musím instalovat jakousi bizarní utilitu třetí strany s ještě bizarnější konfigurací (probíhající editací jakéhosi INI/CONF souboru). V KDE prostě třikrát kliknu. A totéž platí pro celou řadu dalších úkonů, které považuji za naprosto samozřejmé. Mám ke KDE jisté výhrady, ale jinak je zkrátka stále nesrovnatelně přívětivější a logičtější než Gnome. A jak tak pozoruju dění kolem Gnome Shell, mám dojem, že se to hned tak nezmění, právě naopak – tvůrci Gnome si v nepoužitelných obskurnostech evidentně dost libují.

    A stejně tak nejsem schopen používat např. pouze aplikace pro Qt nebo pouze aplikace pro GTK. Mohl bych, asi, ale vyloženě bych se do toho nutil, nedělal bych to proto, že mi dané aplikace vyhovují.

    Ale distribuci Blbuntu neznám, třeba to má řešené nějak líp…

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com