Mediální presumpce viny v praxi

Bře
26
2011

Od japonské elektrárny (kde se situace beztak nijak významně nemění – byť je pravda, že vliv na okolní prostředí se s postupem času skutečně zhoršuje, ale to asi nikoho příliš nešokuje – a média o ní dál informují velmi svérázně) se letmo přesuneme k nám domů. Kauza Anička šla z valné části mimo mne, prostě mě nezajímala (stejně jako většina domácích „zpráv“). Dnes ale Filip Rožánek vydal velice obsáhlý souhrn toho, jak v médiích celá věc probíhala od začátku až do současného stavu, který rozhodně stojí za přečtení a za takovouto samostatnou zmínku:

Případ Anička: O vině a trestu rozhodla média

Nehodlám se vyjadřovat k tomu, jestli dotyčný vinný byl nebo nebyl. Ono na tom v tomhle ohledu příliš nezáleží – média v tom totiž evidentně měla po vzoru soudce Lynche naprosto jasno. Nevím, jak osamocený v tom jsem, ale mně je při pomyšlení, že se možná jednalo o zcela nevinného člověka, kterého „uštvala“ mediální honba za senzacemi, aniž by mu byla vina prokázána spravedlivým soudem, z celé té situace mnohem hůř než z nějakých veskrze neškodných morbidních vtípků Davida Grudla, nad kterými se svorně se slzou v oku a pochodněmi v rukou pohoršuje většina internetu. Protože pokud snad skutečně nevinný byl, tak mu oprátku, která ukončila jeho život, kolem krku uvázali a pečlivě utáhli právě zástupci našich úžasných médií. A v takovém případě si nikdo z nás nemůže být jistý, že nebude zítra nevědomky zatažen do nějaké mediální aféry, která ho třeba nakonec taktéž dožene až k sebevraždě. To opravdu není hezká představa…

A korunu tomu všemu samozřejmě nasazuje např. bývalá ministryně spravedlnosti (slušná ironie), jež veřejně prohlašuje věci jako „vítám, že Otakar T. zemřel a doufám, že existuje peklo“… Dokonalá ukázka nestrannosti a nezaujatosti českého právního systému.

17 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 26. 3. 2011 v 23:23
Kategorie: Absurdistán,MM,Osobní

8 Comments »

  • Kcharl napsal:

    Ni bych se nedivil, kdyby se toho chytl někdo z jeho rodiny se slušným právníkem a šel by se soudit. Jinak teda pěkný hnus.

  • Android napsal:

    pravda, ale jaksi znama a na clanek malo streliva. az naministryni v zaveru

  • r0b0t napsal:

    Sám v tom rozhodně nejsi. O Policii ČR si nedělám iluze (ostatně viz odkazovaný blogpost) a vzhledem k tlaku veřejnosti, který média rozdmýchala, někoho obvinit prostě museli. Z představy, že dotyčný obviněný byl prostým obětním beránkem, kterého tlak veřejnosti dohnal k sebevraždě, se mi dělá mdlo.

  • Case napsal:

    Android: V tom případě je jistě jedině dobře, že jsem žádný článek nepsal.

    r0b0t: No, zbývá zkrátka jen „doufat“, že to alespoň skutečně udělal, když už se nedočkal spravedlivého soudu (i když říkat obvyklému soudu „spravedlivý“ je pravda taky dost rozpačité…)

  • Hobby napsal:

    Ne, opravdu nejsi sám. Buď máme pokřivený úhel pohledu oba nebo to, co se v médiích děje, je opravdu /s prominutím/ na blití…

  • Case napsal:

    Hezké je, jak moc celý ten článek a citáty v něm vyznívají stylem „ale sakra, s tím ještě bude práce navíc a přitom jsme to už mohli mít za sebou…“

  • sadnessineye napsal:

    Médiím je nějaká spravedlnost u zadku, nejdůležitější pro ně je zisk. A když se mohly na téhle kauze přiživit, tak toho taky využily. Je to hnus, ale co se s tím dá dělat? Já jsem jenom rád, že u nás nezavedli nějaký ten veřejný seznam sexuálních deviantů, to by měly média s lůzou pre ;)

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com