Zlín(fest) 2011

Čvn
08
2011

Jako už několikátý rok jsem se letos opět zúčastnil Zlínského filmového festivalu. Letos byl obzvláště zajímavý po stránce zahraničních hostů, zejména pro seriálového nadšence, protože do Zlína zavítala herečka Stana Katic. Tedy aktuálně představitelka hlavní ženské role velice úspěšného seriálu Castle s Nathanem Fillionem.

S její návštěvou souviselo primárně to, že měl ve Zlíně premiéru její nový film For Lovers Only. Shodou okolností jsem byl pověřen jeho překladem (aniž bych se o to nějak aktivně zasazoval), takže pokud jste ho ve Zlíně viděli a něco se vám na jeho překladu nezdálo (jako že možná nezdálo, viz dále), tady si můžete ulevit ;) Dlužno podotknout, že se překládal velice špatně, protože jsem neměl k dispozici vůbec žádnou dialogovou listinu, které bych se mohl držet, pouze jakousi pracovní verzi scénáře, která ovšem obsahovala pouze asi třetinu scén v té podobě, v jaké se objevily ve filmu, a i tak se mnohdy dialogy mírně odlišovaly, takže příliš nepomohla. A kdo film viděl, ví, že se v něm nejen většinu času poměrně dost šeptá či mumlá, ale také že prakticky neobsahuje postsynchrony a hladina šumu a ruchů v pozadí je tedy dost vysoká. Pokud jsem tedy někde napsal aktérům nové dialogy, omlouvám se, dělal jsem, co jsem dokázal :) I přesto jsem si ale mohl užít jak to, když v ruce držíte DVD filmu, který na světě ještě skoro nikdo neviděl, zaslané přímo od hollywoodských Warner Brothers a s množstvím varovných nápisů, že vás najdou a zastřelí, pokud se film objeví na netu, ale také atmosféru toho, když titulkujete světovou premiéru filmu za účasti jeho americké hvězdy (české titulky se ve Zlíně pouštějí ručně v reálném čase z PC, nejsou součástí filmu).

A světová premiéra se samozřejmě, jak velí zákon schválnosti, neobešla bez problémů. Jak je zmíněno už v prvním a jediném hodnocení filmu na ČSFD, „zabudli pustit hlasovu stopu a zistili to az po 10 minutach a 15 minut riesili“. Já k tomu můžu asi říct jen tolik, že tak triviální onen problém skutečně nebyl (jinak by se neřešil 15 minut), a že „zjistili to až po deseti minutách“ je sice pravda, ale jakožto ten, kdo to měl tu „čest“ zjistit jako první (z výše uvedených důvodů), bych k tomu rád podotkl jen to, že po deseti minutách se to zjistilo z prostého důvodu – teprve zhruba po těch deseti minutách zazní první dialogy celého filmu, tudíž zjistit to dřív jaksi nebylo příliš možné.

Každopádně se Stana Katic objevila jak na improvizovaném červeném koberci před zlínským Zlatým Jablkem (upřímně, červený koberec s víceméně hollywoodskou hvězdou na poloprázdném zlínském náměstí, obklopený hloučkem nějakých slabých čtyřiceti fanoušků, působil alespoň na mě krapet úsměvně), tak na zmíněné projekci (mimochodem podle všeho docela rozuměla češtině – což ale asi tak nepřekvapí, její rodiče jsou Srbochorvaté) a posléze navštívila kino i po skončení druhé projekce filmu. Využil jsem tedy příležitostí a pořídil pár fotografií – jsou takové, jaké jsou, bylo dost málo světla a nemám zkrátka takové vybavení, jaké by pro takové podmínky bylo potřeba. Stana Katic byla přítomna v průběhu celého festivalu, byla členkou poroty, a objevovaly se jakési zmínky o zmatcích v organizaci – k tomu nemůžu nic říct, i kdybych chtěl (popř. mohl), protože jsem měl zcela jinou práci a další dění tudíž nesledoval. Ale jako browncoat bych se tedy nezlobil, kdyby příště vzala s sebou i Nathana…;)

Každopádně film For Lovers Only doporučuji, líbil se mi hodně, ale rozhodně nečekejte žádný klasický americký film – jedná se víceméně o silně „evropský“ a velmi „festivalový“ film, který atmosférou a dojmem až na pár drobností (například občasná přítomnost mobilního telefonu) působí dojmem, že vznikl někdy v šedesátých či sedmdesátých letech někde ve Francii či Itálii (což mimo jiné znamená, že je černobílý).

Fotografie Stany Katic a pár dalších ze Zlína najdete v této galerii.

5 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 8. 6. 2011 v 16:56
Kategorie: Fotografie,Osobní,Překlad a dabing

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com