Steve Jobs

Říj
06
2011

Obchodní politiky jeho firmy mi mnohdy vadily a vadí mi stále. Její výrobky mě v mnoha ohledech oslovily méně než jejich nadšené příznivce (ale na druhou stranu více, než se povedlo spoustě těch konkurenčních). Mnohdy jsem se rozčiloval nad tím, že jako onen jím citovaný velký umělec jeho firma prostě něco někde ukradla a pak to vydávala za svou revoluční inovaci, jaké se nic nevyrovná, nebo kroutil hlavou nad bizarními patentovými spory. A mnohdy jsem si z něj či jeho firmy dělal zcela nepokrytě legraci.

Ale žádná ze jmenovaných skutečností nemění nic na tom, že jsem ho současně považoval (a pochopitelně nadále považuji) za jednoho z nejvýznamnějších lidí moderní historie, za člověka, který dokázal fascinujícím způsobem odhadnout potřeby svých zákazníků a také za geniálního obchodníka, který vás několika slovy dokázal skálopevně přesvědčit o tom, že právě jeho výrobky jsou ty nejlepší na světě a musíte je mít i v případě, že vás do té doby příliš nezajímaly. Netuším, jak by bez něj vypadaly v současné době operační systémy, počítače, telefony či audiopřehrávače. Nemám nejmenší tušení, zda a jak by vypadaly filmy od Pixaru (při jehož vzniku sehrál zásadní roli, pokud to někdo nevěděl, a až do doby, než byl Pixar odkoupen společností Disney, byl jeho CEO). Nevím, jak by dnes vypadaly mobilní telefony a zda a jak by vypadal Android. Vím jenom jedno – vypadaly by zcela určitě docela jinak. Možná líp, možná hůř, ale zkrátka jinak. A epitaf ve smyslu „bez něj by náš svět vypadal jinak“ je ve svých důsledcích mnohem významnější, než by se ze zdánlivé triviálnosti takového výroku mohlo zdát.

R.I.P.

Edit: Pixy skvělým způsobem shrnul, kdo že to ten Steve Jobs vlastně byl a čím byl výjimečný. Jeden z nejlepších textů na tohle téma, který jsem dnes četl.

6 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 6. 10. 2011 v 03:04
Kategorie: Android,Jiné hlubokomyslnosti a plky,Osobní

2 Comments

  • Jan Staníček napsal:

    Mimochodem – až tak detailně to nesleduju – měl jeho odchod na Pixar negativní vliv?

  • Case napsal:

    Pixar od roku 2006 patří pod Disneyho a Jobs se tou transakcí stal největším podílníkem Disneyho a členem představenstva. Takže asi jedině takhle nepřímo přes Disneyho by to v budoucnu nějaký vliv mít mohlo, ale já fakt moc netuším, jak to s podílníky a členy představenstva funguje.

RSS komentářů k tomuto příspěvku.


Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com