CMSS 3D vs Dolby Headphone

Led
09
2012

Tak zase jednou odbočka k obvyklejším tématům a splnění jednoho z dlouhodobějších restů. Před časem jsem vytvořil video, které srovnává zvuk technologií CMSS 3D (výhradně karty firmy Creative Labs) a Dolby Headphone (celá řada karet, ale primárně především po zvukové stránce skvělé karty řady Asus Xonar), sloužících k přehrávání prostorového zvuku v případě, že máte k dispozici pouze sluchátka a nikoliv surround systém. Každý z těch dvou systémů má svá specifika, jak je ostatně poznat ze srovnání. Podotýkám pro jistotu i tady, že je nezbytně nutné použít sluchátka, na reproduktorech to fungovat nebude, a pokud máte zvukovou kartu, která umožňuje použití nějaké z těchto nebo podobných technologií, je třeba, abyste si ji v mixeru karty po dobu přehrávání tohoto videa vypnuli, jinak uslyšíte něco docela jiného, než byste slyšet měli.

Osobně mám raději zvuk Dolby Headphone, působí na mě reálněji a „prostorověji“, byť je třeba si na něj trochu zvykat, a má dle mého názoru navíc plynulejší přechody při změně směru zvuků. Na druhou stranu CMSS 3D zní sice sterilněji, ale zato lze při jeho použití lépe posoudit, odkud přesně daný zvuk přichází – což sice možná není úplně realistické, ale ve hrách, pro které je CMSS 3D primárně vyvíjen, to je samozřejmě výhoda.

Původně jsem měl ještě srovnání zvuku při přehrávání filmů s AC3/DTS zvukem, kde dle mého vítězi DH jednoznačně, ale YouTube se obsah klipu nelíbil a hrozil mi jeho možným smazáním. Takže bohužel.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 9. 1. 2012 v 16:45
Kategorie: HW, SW a podobná verbež,Tipy

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com