Výročí

Zář
20
2013

Kdyby mi před osmi lety, kdy jsem tenhle blog spouštěl, někdo řekl, že tu budu jednou slavit takové výročí, patrně bych mu nevěřil. Domníval jsem se tehdy, že spouštím něco, co mě za čas omrzí a přestanu se tomu aktivněji věnovat. Jak je vidět, mýlil jsem se. Ano, příspěvků tu sice poslední dobou bývá výrazně méně než kdysi, ale to je zčásti tím, že drobnější věci řeším na jiných místech – k tomu patrně vhodnějších – a sem si nechávám převážně jen delší a rozsáhlejší příspěvky. Samozřejmě v tom hraje roli také čas, kterého není vždy tolik, kolik by bylo třeba, a v kombinaci s tím samozřejmě také chuť psát – jelikož mě psaní víceméně živí, není už pro mě tak odpočinkovou činností, jakou bývalo dříve, a ne vždy mám chuť po celém dni, stráveném nad stránkami textů, dále pokračovat v psaní tady. A jakožto člověk tisíce koníčků a zájmů, kterým se rád věnuji s co největším nasazením (občas větším, než by bylo vhodné), se navíc nejsem schopen snad ani vteřinu nudit a víceméně si tak musím neustále vybírat, které z těch mnoha dlouho plánovaných věcí se budu věnovat právě dnes a které jindy.

To ale v žádném případě neznamená, že tenhle blog zvolna odumře. Naopak, prakticky trvale mám v zásobě hned několik věcí, o kterých bych chtěl psát – momentálně minimálně tři nebo čtyři. Otázka jen zní, kdy přesně se k tomu dostanu, protože se minimálně ve dvou případech jedná o poměrně rozsáhlé, respektive časově náročné projekty, a přinejmenším v jenom případě o opravdu extrémně časově náročný (do té míry, že vložené úsilí nebude možná vůbec odpovídat výsledku, ale to už tak někdy bývá). Každopádně například už na tento víkend chystám zahájení jednoho (snad) pravidelného seriálu – byť se nebude tak úplně skládat z mých textů.

Výročí bývají také často příležitostí k provedení nějakých změn. Stálí návštěvníci, kteří tento text čtou, už patrně vidí, o jakých změnách je řeč. Po několika letech jsem opět trochu zasáhl do vizuální podoby těchto stránek. V souladu s aktuálními trendy „dlaždicových“ stylů, monitorů s vyšším rozlišením a důrazu na poněkud pestřejší webovou typografii jsem vytvořil vlastní variaci na předchozí styl (který se mi dlouhodobě v některých ohledech tak docela nezamlouval) tak, aby celý web působil dostatečně povědomě, ale přesto byl, jak doufám, poněkud modernější. Snažil jsem se nový styl otestovat co nejlépe, ale samozřejmě je velice dobře možné, že mi někde něco uniklo (vlastně si jsem takřka jistý, že ano), takže samozřejmě uvítám zpětnou vazbu. Současný styl navíc není úplně samoúčelný, měl by alespoň částečně sdílet některé prvky s dalšími změnami v rámci mých webových aktivit, které v dohledné době chystám.

Díky vám všem, kteří sem alespoň občas chodíte – během těch osmi let mi byly mnohokrát hlavní motivací, proč tu s tím neseknout, právě čísla ze statistik návštěvnosti, sdílení článků a jejich „palcování“ a vědomí, že si to tu alespoň občas někdo přečte a občas se mu to i snad dokonce zamlouvá. A samozřejmě také komentáře, ať už tady či na sociálních sítích (i když ty občas dokáží současně působit i velmi antimotivačně ;) ).

(A ano, technicky vzato blog slavil výročí už přede dvěma dny. To už se tak občas stává, když se s předstihem podíváte do kalendáře, abyste si následně zapamatovali poněkud jiné datum, skálopevně přesvědčeni, že si ho pamatujete naprosto správně… Co nadělám.)

12 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 20. 9. 2013 v 02:34
Kategorie: Jiné hlubokomyslnosti a plky,Osobní

5 Comments »

  • Johny_G napsal:

    Akorát se mi teď na Windows začal dost hnusně renderovat font :-(
    https://dl.dropboxusercontent.com/u/11388416/case_fonty.png

  • Case napsal:

    Jo, to jsou krásy ClearType. Nějak jsem si řekl, že to budu ignorovat, ClearType je stejně v browserech prakticky mrtvý (and good riddance).

    Dokonce ani ten mizerný DirectWrite to nevykresluje takhle hnusně.

  • Johny_G napsal:

    Mne se ClearType vzdycky libil vic, ale posledni dobou se mi to zacalo takhle rozpadat prave na webu. Nicmene zily mi to netrha, protoze uz stejne Windows takrka nepouzivam. Takze smele ignoruj ;-).

  • Case napsal:

    To nejspíš souvisí s tím, že stále víc webů používá úplně standardní fonty, které nejsou specificky navržené pro použití s Cleartype. Mně se taky líbí víc Cleartype, ale jen na fontech, které jsou pro něj specificky vyladěné. A těch je bohužel jen hrstka (a většina pochází od MS). S ostatními fonty ale Cleartype často dělá strašlivé věci. Já mám i proti tomu DirectWrite vykreslování dost výhrady (a ve Windows tímpádem používám MacType), ale pořád je zkrátka v případě většiny fontů lepší než ten ClearType.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com