Nexus 5 a RAW fotografie

Pro
19
2014

Že se s příchodem Androidu 5 poměrně dost měnily možnosti práce s fotoaparátem a fotografiemi, o tom se poměrně dlouho ví a mluvilo se o tom svého času poměrně hodně. Prozatím jsem ale nenarazil na žádné hmatatelné výsledky těchto změn – nezdálo se, že by oněch rozšířených možností v současné době někdo využíval. Shodou okolností jsem ale včera narazil na zmínku o aplikaci LCamera, která přesně to napravuje – a ještě navíc způsobem, o kterém jsem vůbec netušil, že se zmíněnými změnami souvisí. LCamera totiž umožňuje (mimo jiné) pořizovat na Nexusu 5 snímky ve formátu RAW, konkrétně ve standardu DNG.

Doplněno 21.12.2014 – Přepracovanou a rozšířenou verzi mého původního blogpostu o focení RAWů na Androidu si teď můžete přečíst na Dotekománii.

Na netu je k nalezení několik ukázek, ale přiznávám, že mě jednak příliš nenadchly, a jednak jsem si samozřejmě chtěl všechno vyzkoušet na vlastní kůži. LCameru jsem si proto nainstaloval a alespoň v rychlosti otestoval. Podmínky pro fotografování teď nejsou zrovna ideální a navíc jsem se k tomu dostal až poměrně pozdě, ale na druhou stranu, test v horších světelných podmínkách je dost možná o to zajímavější. LCamera standardně kromě DNG verze ukládá snímek také v klasickém JPEGu. A pro srovnání jsem ještě pořídil alespoň jeden snímek standardní fotoaplikací Google (se zapnutou funkcí HDR, kterou v něm na Nexusu prakticky ani nevypínám, do snímků zasahuje jen poměrně decentně a smysluplně) a ten ještě navíc zkusil upravit v aplikaci Snapseed, jak to obvykle s mobilními snímky dělávám, než je někde sdílím, přičemž jsem se tentokrát snažil alespoň trochu přiblížit DNG verzi (i když třeba stran vyvážení bílé to v zásadě příliš nešlo, fotografie spíše zelenala, než aby došlo k požadovanému barevnému posunu). DNG snímky jsem pak zpracovával svým klasickým postupem pro zpracování RAW snímků, tedy s uplatněním svých obvyklých úprav v RAW editoru Silkypix a poté „dotažením“ v grafickém editoru Paintshop Pro.

Tady jsou výsledky (rozklikněte pro plnou velikost):

LCamera JPEG

LCamera DNG

LCamera JPEG

LCamera DNG

Google Camera JPG

Google Camera JPEG + Snapseed editace

Názory budou jistě subjektivní, ale za sebe můžu říct, že na mě mobilní RAW udělal poměrně velký dojem. Jsou to samozřejmě stále snímky z mobilu a je to na nich poznat, ale na druhou stranu jim je RAW schopen prospět více, než jsem čekal. Zůstávají tu přitom samozřejmě hlavní výhody RAWu, jako například možnost nastavit si barevnou teplotu snímku až během editace zcela dle libosti (což je ostatně asi nejmarkantnějším rozdílem, kterého si na výše uvedených snímcích všimnete). Stejně tak ale můžete mnohem lépe pracovat i s dalšími prvky, například s redukcí šumu – jednak máte na PC pravděpodobně k dispozici podstatně sofistikovanější nástroje, než jaké vám může nabídnout kterýkoliv mobilní editor, a jednak nejste odkázáni na pevně dané hodnoty a můžete si se snímkem více „pohrát“ a vytáhnout z něj maximum. (Dlužno podotknout, že třeba co se týče právě odšumění, jsem nepochybně mohl odvést lepší práci, kdybych si na výsledku dal více záležet, to připouštím zcela bez mučení.) V souvislosti se šumem je také asi dobré upozonit na to, že i když odšuměné snímky často působí „ušmudlanějším“ dojmem, než snímky zašuměné, není to tak úplně objektivní srovnání – i když samozřejmě odšumováním ke ztrátě detailů dochází (a z toho důvodu je dobré to s ním nepřehnánět), tak ovšem současně platí, že lidský mozek vlivem přítomnosti šumu vnímá celek jako falešně detailnější, než ve skutečnosti doopravdy je. RAW soubor má také pochopitelně lepší možnosti práce se světly a stíny – ačkoliv moje fotografie jsou obvykle poměrně hodně kontrastní, i tak je myslím postřehnutelné, že zejména v popředí bylo možné z RAWu ve stínech vytáhnout znatelně více detailů, než to dokázala standardní aplikace, a to i za podpory Snapseedu. I když za normálních okolností bych se asi osobně pokoušel ze stínů „vylovit“ o něco méně detailů a raději upřednostnil nižší šum (který pochopitelně v průběhu snahy o vytažení stínů poměrně rychle stoupá) – tady jsem se snažil DNG snímky záměrně dotáhnout na samotnou hranici použitelnosti (dle mých měřítek), aby si bylo možné udělat lepší představu o tom, jaký potenciál mobilní RAW má.

Je dobré také upozornit na to, že LCamera je v současné době čistě experimentální aplikace. Není proto k dispozici na Google Play, je třeba ji nainstalovat ručně, a stejně tak mi během testování několikrát spadla, respektive se odmítala připojit ke kameře. Kromě možnosti fotografování v RAW formátu (mimochodem, RAW soubory jsou pochopitelně jako obvykle mnohem větší než JPEGy, jeden můj testovací DNG zabíral zhruba 15MB oproti zhruba 3MB JPEGu) nicméně nabízí například také různé možnosti pro natáčení videa – ať už je řeč o 60fps 1080p videu, 120fps videu (byť v nízkém rozlišení) či například možnosti pořizovat 30fps video v plném rozlišení snímače Nexusu 5, tedy 3264×2448 pixelů. Je to tedy rozhodně aplikace, která i na úrovni současné vývojové alfa verze myslím rozhodně stojí za pozornost.

3 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 19. 12. 2014 v 20:04
Kategorie: Android,Fotografie,HW, SW a podobná verbež

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com