The Cave

Říj
26
2005

Ačkoliv vysloveně klaustrofobií netrpím, ze štěrbin, jakými se občas protahují speleologové, mi nebývá zrovna dobře. A to, co občas předvádí speleopotápěči, o tom už raději ani nemluvím. A jak se zdá z tohohle filmu, občas to mají náročné i jinak…


Hlavními hrdiny filmu Jeskyně je tým speleopotápěčů, kteří jsou po vzoru Wolverina ‚v tom, co dělají, nejlepší‘. Proto jsou povoláni k průzkumu záhadného obřího jeskynního komplexu, který byl objeven pod ruinami zavaleného kostela kdesi v Karpatech. A poté, co se průzkum trochu zvrtne začínají zjišťovat, jaké to je, být dva kilometry pod zemí v sítí podzemních řek bez naděje na záchranu (protože, jak podotkne jeden z hrdinů, „záchranný tým pro nás nepřijde…my jsme ten záchranný tým“) a zjistit, že najednou nejste na vrcholku potravního řetězce…Jinými slovy, námětem je to béčko jak vyšité. Takže pokud někomu béčka vadí, může rovnou přestat číst Pokud ale nevadí, směle dál.

Když mluvím o béčkách, musím hned rovnou zmínit jedno velice slavné béčko, které navíc proslavilo jistého akčního herce s minimálním vlasovým porostem. Samozřejmě mluvím o Pitch Black (a potažmo o Vinu Dieselovi). Osobně jsem totiž při sledování The Cave na Pitch Black hodně myslel. První spojení je naprosto evidentní – jednoho ze dvou bratrů, hlavních hrdinů, totiž hraje Cole Hauser, který v Pitch Black ztvárnil nezapomenutelnou postavu Johnse, lovce lidí, který jde Riddickovi po krku. Tady si střihnul postavu, která mi trochu přišla jako takový mix mezi Johnsem a Riddickem. A hraje ji IMHO velice slušně.

To ale není jediná spojitost s Pitch Black, která mě napadla. Naprostá většina filmu se i tady odehrává takřka v úplné tmě, ozářené jen baterkami hrdinů. Stejně jako v Pitch Black na hrdiny číhá v temnotě smrt, která narozdíl od nich nemá s tmou nejmenší problémy. Samotná stvoření vypadají do značné míry podobně jako v Pitch Black (a stejně jako tam je ani tady na plátně moc neuvidíte). A ostatně celý film atmosférou, příběhem i prostředím prostě Pitch Black taknějak dost připomíná.

Jakkoliv jsem The Cave málem vynechal, protože jsem četl nelichotivé reakce, nemůžu si nakonec příliš stěžovat. Je pravda, jak už jsem psal, že se jedná stylově o béčko i se všemi různými nedostatky, které k tomu patří (několik klasických klišé, různé logické nesmysly, stupidní konec), ale alespoň pro mě to bylo béčko překvapivě příjemné a rozhodně předčilo moje očekávání (a pozor, jedno velké filmové klišé tu naopak je popřeno). Tleskám týmu, který měl na svědomí speciální efekty, že se nebál a v dnešní době CGI přesto využil pro řadu záběrů klasické loutky – možná někdy působí trochu směšně, ale pořád mi většinou přijdou reálnější, než počítačová animace. Akční scény jsou sice zmatené, ale nemám pocit, že by to filmu nějak výrazně škodilo a potápěčské/speleologické scény mi jako laikovi přišly slušně realistické, což se u podobných filmů taky moc nevidí (až na jeden skok, přes propast, který opravdu reálný nebyl). Velké výhrady bych tak měl zhruba k poslední čtvrthodině filmu (ve které se mi minimálně dvakrát stalo, že jsem předem naprosto přesně věděl, co se bude dít dál) a největší pak k samotnému konci, který mě opravdu zklamal. Naopak velmi mě potěšily podvodní scény z jeskyní, kterých bylo sice pár, ale zato opravdu nádherných.

Není to sice žádný kdovíjaký trhák, není to ani PitchBlack, nicméně jakkoliv byly reakce řady lidí negativní, já jsem minimálně v rámci „filmového klubu nenáročného diváka“ spokojený a nenudil jsem se, proto nemůžu jinak než:

75 %

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 26. 10. 2005 v 23:43
Kategorie: Film, televize a hudba,Recenze

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com