Nepokradeš…?

Lis
16
2005

Představa, že lidé jsou v převážné většině poctiví, je zřejmě v dnešní době přežitkem. Ba co víc, dokonce se zdá, že poctiví lidé jsou od svého chování odrazováni. Bohužel paradoxně (nebo alespoň mně to paradoxní přijde) těmi, kteří nejvíce křičí, že lidé kradou.


Dnes jsem narazil na tenhle článek na serveru Ars Technica. O co se jedná: týká se nedávného průšvihu Sony, při kterém se ukázalo, že Sony na svých audio CD ‚někdy v průběhu roku 2005‘ (cituji) začala distribuovat aplikaci, která se v případě vložení takového CD a odsouhlasení licenčního ujednání nainstalovala do počítače a tam hlídala, zda přehrávané audio CD je originální nebo ne. A pokud nebylo, tak ho nepovolila přehrát. Samozřejmě, tato aplikace byla po nainstalování neviditelná, nijak se viditelně neprojevovala a nedala se nijak odinstalovat a pokusy o amatérské odstranění mohly skončit nefunkční CD mechanikou – tedy samozřejmě jen softwarově nefunkční, nikoliv hardwarově – čistá instalace systému by vše vyřešila. Ovšem pokud jste provozovali některou zkušební verzi Windows Vista, pak vám tato ‚ochranná‘ aplikace pro jistotu znefunkčnila hned po své instalaci celý systém (nebyla na Windows Vista prostě dělaná a takovéhle aplikace fungují hluboko uvnitř systému). Prostě trojský kůň/spyware jak vyšitý.

Když se na to přišlo (přičemž se stále přesně neví, jak dlouho to Sony aplikovala), vyvolalo to samozřejmě dost velké pohoršení uživatelů, kteří (kupodivu, že?) obvykle nenesou příliš dobře, když se jim bez jejich vědomí instaluje cosi do počítače a nedá se to odstranit. A aby to nebylo málo, zjistilo se, že tuto aplikaci už využívají pro své šíření regulérní viry. Sony se nakonec rozhodla nátlaku ustoupit – ‚náš zákazník, náš pán‘ zřejmě občas i platí, když je těch zákazníků dost – stahuje ‚postižená‘ CD z pultů prodejen a zákazníkům nabízí výměnu takových CD za nová, už bez této aplikace. Současně dala k dispozici patch, který má za úkol odstranit z počítače její instalaci.

A udělali to tím nejhorším způsobem, jakým mohli. Odinstalační program se totiž spouští z internetu a instaluje si na uživatelově počítači ovládací prvek ActiveX, zvaný CodeSupport. Ten zůstává i po odinstalaci oné aplikace na počítači nadále nainstalovaný. Což by ještě nebyl až takový problém, ale – CodeSupport je označený jako bezpečný (stáhli jste si ho přece od Sony) a libovolná internetová stránka ho může zavolat a využít jeho služby a například nahrát do vašeho počítače nějaký program. A aby to nebylo málo, tak CodeSupport už se ani neobtěžuje kontrolovat, zda onen právě nahraný program pochází od Sony – prostě uživateli do počítače vpustí cokoliv, oč ho nějaká stránka z internetu požádá. Jinými slovy – skutečný trojský kůň právě dostal potenciální volňásek k návštěvě vašeho počítače. Není to pěkné?

Celá ta kauza Sony mi silně připomíná další ‚ochranu‘, která je spoustě lidem trnem v oku – ochranný systém Starforce. Jedná se o balík, chránící CD/DVD se softwarem (tedy primárně zatím s hrami) před kopírováním. To dělá velmi podobným způsobem, jako zmiňovaná aplikace od Sony – prostě se vám do systému BEZ VAŠEHO VĚDOMÍ nainstaluje skrytý ovladač, který má přímý přístup k vaší CD/DVD mechanice a při spuštění hry kontroluje (netuším, jak přesně) originalitu vašeho CD/DVD. Pokud ho shledá jako nevyhovující, hru samozřejmě nespustí.
Tady samozřejmě nastává několik problémů. První je ten, že žádný z těchhle ochranných systémů (Starforce není prvním ani posledním, jen je zatím nejvlezlejší a ‚nejzákeřnější‘) není 100% spolehlivý a tudíž není zas takovou výjimkou, že máte draze zaplacené originální médium a je vám naprosto k ničemu, protože systém ochrany si ne až tak úplně rozumí s vaší mechanikou (zejména DVD mechaniky jim dělávají problémy) a na základě toho vám prostě oznámí, že máte nelegální kopii hry a nashledanou. Pokud se to spojí s vychytralým prodejcem (kterých je třeba u nás víc než dost), zůstane vám software, za který jste dali dost peněz, který vám k ničemu není a který nemůžete ani vrátit. Jediná možnost je sehnat si jinou mechaniku a doufat, že tím problém odpadne.
Další problém je méně zjevný. Tenhle způsob ochrany vás totiž nutí mít za všech okolností v mechanice originál instalačního média. čili to například v případě instalací několika her znamená, že musíte neustále manipulovat s několika CD/DVD médii, která, přiznejme si, nejsou zrovna nezničitelná Snadná pomoc, zdálo by se – udělám si prostě kopii a originál drahého programu někde uložím stranou. Zcela logická úvaha. Omyl, kopírování médií přece dělají jen piráti a proti těm je tady ochrana, která kopii pozná a odmítne ji. A provozovat program bez vloženého média? To jste se už úplně zbláznili, ne? Program sice za celou dobu kromě zkontrolování originality při spuštění médium k ničemu nepoužije a to celou dobu používání programu/hraní hry jen zaclání v mechanice (naštěstí dnes už se alespoň většina mechanik po nějaké době zastaví a tudíž tam médium alespoň celou dobu nevrčí), ale proč byste měli chtít pouštět program, který jste si koupili, bez vloženého CD? Jistě k tomu máte důvod – nemáte originální médium! Jaký jiný důvod by k tomu někdo mohl mít…

Musím říct, že způsob ochrany software a audio/video nosičů mě fascinuje už delší dobu. Nikdo ještě nevymyslel systém ochrany, který by někdo dříve nebo později nedokázal obejít. Je to jen otázka času Zmiňovaná Starforce je v tomhle ohledu zatím asi nejdále, nicméně i ta se obejít dá. Skutečně si softwarové firmy myslí, že když zahrnou co nejotravnější ochranu proti kopírování, že tím něco změní? Skutečně mají dojem, že když pirát musí místo neustálého otravného vkládání originálních médií stáhnout jeden prográmek z netu a třikrát kliknout, že ho to donutí si onu nejnovější hru jít za částku mnohdy se blížící dvěma tisícům korun jít koupit, aby mohl zažít onu nádhernou buzeraci s vkládáním originálních médií? A proč proboha se v poslední době stále častěji různé protipirátské ochrany instalují bez vědomí uživatele i při instalaci DEMA, volně k dispozici na internetu a nemajícího žádné originální médium (to se skutečně děje, zaregistroval jsem to už několikrát, shodou okolností naposledy včera večer – a shodou okolností mi po instalaci onoho dema obsahujícího Starforce přestal fungovat nainstalovaný firewall…náhoda?)?? Skutečně si Sony myslí, že jejich drzý trojský kůň znechutí někoho jiného než právě poctivé zákazníky? Způsob, jak jejich CD zkopírovat se stejně VŽDYCKY najde a jediný, kdo na tom prodělá, bude poctivý zákazník, protože za svoje peníze dostane do svého počítače zdarma šmírovací program – to se mu se zkopírovaným CD nestane! Skutečně si třeba Microsoft nebo Symantec myslí, že když uživatele, který si koupil jejich software za mnoho tisíc donutí k tomu zadávat nesmyslně dlouhá registrační čísla, následně si shánět na netu nebo telefonicky aktivační klíče a při jakékoliv změně hardware to celé absolvovat znovu a znovu, že tím ubyde lidí, kteří si ten stejný program stáhnou na internetu a během deseti minut k němu najdou stovky aktivačních klíčů nebo dokonce generátory vlastních – nebo dokonce najdou návody, jak celou onu aktivační buzeraci definitivně a navěky umlčet? Proč 99 % hráčů má na svých počítačích programy, aniž by o tom věděli, programy, nad jejichž chováním nemají žádnou kontrolu a aniž by kdy s jejich instalací souhlasili nebo je mohli alespoň odinstalovat? Proč si mají dle filmových společností kupovat zákazníci originální DVD s filmy, když narozdíl od pirátských kopií jsou o řád dražší a ty pirátské navíc NEOBSAHUJÝ deset minut nepřeskočitelných varování o tom, jak „kopírování je špatné, áno, protože je špatné, áno“ a čtvrt hodiny ukázek z filmů, o které nikdy nestál?

Proč sakra se automaticky předpokládá, že platící zákazník je zloděj a tudíž mu musí být co nejvíc znepříjemněn život a házeno co nejvíc klacků pod nohy? Zatímco skutečný zloděj se pobaveně směje, jací jsou ti platící zákazníci tupci, když dávají takové peníze za to, aby mohli mít totéž, co on má zadarmo a bez námahy.

Omlouvám se, vím, že tahle problematika není tak černobílá a že objevuju Ameriku, ale onen včerejší zážitek se Starforce instalující se spolu s internetovým demem a následně nefunkčním firewallem mě docela dožral (a moc se těším na to, jak budu firewall zprovozňovat). A ten dnešní článek o Sony to doklepl. Takže asi spolu s Johnnym Stormem pravím „Flame on!“…

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 16. 11. 2005 v 19:49
Kategorie: HW, SW a podobná verbež,Jiné hlubokomyslnosti a plky

13 Comments »

  • Tigo napsal:

    Priznavam se, ze o tomto jsem az dosud nevedela – a ted neverim svym ocim. Opravdu, zrejme je platici zakaznik tvor hodny nejvyssiho opovrzeni a neustale buzerace a bombardovani vlezlymi a otravnymi nesmysly :(
    Mozna to sem nepatri, ale nemuzu si pomoct – ze je poctivy clovek v dnesni dobe bran spis jako debilek, si bohuzel overuji cim dal casteji. Naposled vcera, kdyse mi kdosi nejmenovany posmival, ze jezdim „trapne“ na jizdenky, dnes je prece normalni jezdit nacerno … Nikdy se mi tenhle zpusob nelibil a praktikovat jej nehodlam, ale je opravdu smutne, ze me ted okoli bere jako podivina …

  • Case napsal:

    Nojo, slušnost se nenosí…

    BTW, přesně k tomuhle tématu a současně to navazuje na ten příspěvek o seriálech a oné krabici – právě jsme (no, já ne) z originálního DVD boxu v hodnotě sedmi tisíc korun vyndali za cca 17 minut 37, slovy třicet sedm, barevných letáků s upozorněním, že je špatné pořizovat si pirátská DVD a je třeba kupovat originály. Třicet sedm letáků. V boxu za sedm tisíc. K tomu lze snad říct jen – WTF? Někde je něco špatně…

  • captainn napsal:

    Je to tragedie. AvP po spuštění pochopitelně začne protipirátským klipem (kopírovat filmy je špatné Ýáno). Ale proč mi to kruci ta placka sděluje? Vždyť je to originál. Pirát si tohle varování odstraní, kdo by se s ním přepaloval, beztak akorát zabírá místo.
    Jen co klip skončí, ukáže se varování jako statická obrazovka (ještě veskrze hnusná, jak screenshot z browseru při malém rozlišení) a smrdí pár sekund a „snadno“ s ní nelze nic udělat.
    To už ně opravdu nasralo (tady slušná slova nestačí). A to jsem k té placce přišel ještě celkem levně.

    Ne o mnoho lepší je zvyk, kdy místo protipirátského klípku zahájí film reklama (a nebo i víc). No co to kruci je? Kupoval jsem si snad nějakou reklamu? S chutí bych tomu hajzlovi, který to vymyslel, doplnil reklamu na všechny jeho (nepochybně nesmyslně drahé) věci.

    Horší je, že je to pořád horší a lepší to nebude. To by totiž museli dostat lidi rozum a určitou skupinu obyvatelstva hodit přes palubu a to se asi nestane …

  • kkl2401 napsal:

    Nekdy tak premyslim, jestli brzo proste nedojde ke zhrouceni celeho toho dosavadniho systemu. Velkym hudebnim a filmovym spolecnostem ujel vlak a ted se to zoufalymi pokusy snazi zachranovat. Asi nejusmevnejsi (mysleno trpce) jsou pokusy ochranit medium z principu tak neochranitelne, jako je hudebni CD, kdy prakticky veskere dosavadni pokusy lze snadno obejit trikem, jez zvladne desetilete dite, a jedine, ceho se tak podarilo docilit je to, ze kopie takto chraneneho CD je nejenom lepe pouzitelna, ale podle nekterych hypotez i dokonce mene nachylna k chybovosti zpusobene starnutim media (poskrabani a tak). Ostatne ani datova CD nebyla vymyslena s ohledem na nejake ochrany, takze opet vsechny takoveto zpusobuji jenom vetsi nachylnost k chybam pri pokusech z media cist, totez plati i pro DVD, kde na zakazniky byl usit dalsi neblahy trik v podobe regionu.
    Teprve ted se velke spolecnosti snazi delat nejake systemove kroky, ale misto toho, co by se smirily se situaci a nabidly nejakou alternativu, vymysleji nove formaty, kde se uz predem pocita s takovou urovni ochran, ze to vsechno pobezi jenom na dostatecne certifikovanem zeleze a softwaru posvecenem Microsoftem (pripadne MacIntoshem), coz je pro me tak desiva predstava, ze jenom doufam, ze pokud nekdo skutecne tenhle napad zrealizuje, tak se docka s tak mizernou zakaznickou odezvou, ze se proste tyto formaty na trhu nepodari prosadit.
    Kazdopadne ve svetle tohoto vseho ja proste nedokazu moralne odsoudit lidi, co vyuzivaji sveho prava vytvorit si kopii nekterych autorskych del, aniz by byli vlastniky originalu (jakkoliv je to mozna podivne), protoze proste s temito firmami nelze hrat na nejakou moralku, ne dokud se chovaji tak amoralne, jak se chovaji. Dokonce nejsem schopen ani odsoudit cleny nejruznejsich komunit, kteri si vzajemne nejruznejsi autorska dila pujcuji a kopiruji, prestoze tam uz k prekracovani zakona rozhodne dochazi, na moralni urovni je proste vedle moralnich prohresku protistrany obvinovat nemuzu. Ne v situaci, kdy se mi vydavatelstvi snazi vsemoznymi prostredky (cena, zajimavost obsahu, pouzitelnost celeho vyrobku, …) vlastne zabranit, abych originalni autorska dila kupoval a pouzival.
    A pritom by to urcite slo (ostatne par vyjimek existuje), ja rozhodne nejsem ten, kdo by si za zadnou cenu nikdy nic originalniho nekoupil, kdo by kdyby original vychazel byt jen o neco draz nez kopie, stejne by sahnul po kopii.

  • Case napsal:

    “ ja rozhodne nejsem ten, kdo by si za zadnou cenu nikdy nic originalniho nekoupil, kdo by kdyby original vychazel byt jen o neco draz nez kopie, stejne by sahnul po kopii.“

    Asi tak nějak. Jenže co dělat v situaci, kdy Ti sám vydavatel hází klacky pod nohy za to, že jsi mu věnoval svoje peníze a navíc i u těch hudebních a video nosičů stále nemalé (software je pak kapitolou samou pro sebe)…toť otázka.

  • Tigo napsal:

    Presne tak – osobne patrim k lidem, kteri maji radsi doma originaly. Prece jen, ta krabice, prebal, manual i vlastni CD/DVD s original potiskem … to je jiny kafe :) Bohuzel vetsinou pri navsteve obchodu jen bezmocne koukam … ceny v naproste vetsine pripadu presahuji me moznosti :( Vetsinu originalek mam z nejakych akci, hry byly prilozene k casopisu nebo byly zakoupeny casto i nekolik let po vydani, ovsem za normalni cenu. Nazbyva mi, nez cekat na podobne akce nebo natolik dlouho, aby cena klesla na prijatelnou hranici. Bohuzel ani to se obcas kupodivu nestane – vidam v obchodech i veci nekolik let stare, za v podstate nezmenenou cenu. Achjo, opravdu to nejde jinak? :( Jdu na to jen selskym rozumem, ale podle mne by snizeni ceny znamenalo zvyseni prodeje + ubytek piratu. Ja vim, ze jsou lidi, kteri by uz z pricipu nekoupili original (viz. prispevky nade mnou), ale prece takovi nejsou vsichni … podle vlastnich zkusenosti lidi na originaly proste nemaji penize, pokud by cena klesla, okamzite by nabehli a kupovali jak vztekli – mne nevyjimaje.

  • captainn napsal:

    To je prostě problém s napasováním trhu na autorská díla. Takže je sice nějaký prostor pro konkurenci mezi koncovými prodejci (člověk se podívá, zda kupovat ve specializovaném kamenném obchodě nebo v nějaké sámošce či na Internetu). Ale všichni mají nastavené od vydavatele podobné podmínky. Na straně vydavatele logicky nemůže žádný tržní moment být a tady je kámen úrazu. Místo cenové politiky, která by oslovila mnoho lidí, nechutně dojí zákazníky, kteří o dílo opravdu stojí. A ještě je pak osolí protipirátskými opatřeními. Pánům asi nikdo nevysvětlil, že prevence je efektivnější a levnější než represe.

    Ať si porovnají nabídku legálního a nelegálního trhu. Vyjma morálního aspektu není nic, co by zákazníka přimělo k legálnímu segmentu.

    Problém ještě zvětšuje fakt všelijakých vyžírků – třeba právníků. Kteří větří ve vzduchu velké peníze a ve snaze dobrat se jich činí první poslední. Nemáte někdo po ruce tu studii ukazující, kolik peněz z nahrávky dostává každý, kdo se na ní podílel. Překvapivě vedení nahrávací společnosti a právník shrábli nejvíc. Pravda, hudbně mnoho nerozumím, ale řekl bych, že vedení nahrávací společnosti a právník mají na kvalitu hudby houby vliv. Pokud chtějí mít podíl na zisku, ať to činí jako jiní lidé a koupí si patřičný podíl té nahrávací společnosti
    Vezmeme-li v úvahu, že v US se velmi mnoho politiků generuje právě z právní oblasti, nelze očekávat, že by se poměry změnily k lepšímu, spíš se jenom zhorší.

  • captainn napsal:

    Tak mě v tuto pozdní hodinu napadá, že bychom neměli zapomenout na tu ostudnou a nehoráznou hollywoodskou kampaň: „nelegální kopírování filmů připravuje řadové filmové pracovníky o živobytí“

  • Tigo napsal:

    Neco takoveho je? No potes Panbuh … Mne jsi zase pripomnel onu „reklamu?“ – „You wouldn’t steal a car, you wouldn’t steal a handbag … downloading is stealing …“ nebo jak to je. Opravdu velice otravne.

  • captainn napsal:

    Tohle je právě na zmiňovaném AvP DVD.

  • Eso napsal:

    K tomu bych ještě přidal oblíbený postup vydávat znovu a znovu nové verze DVD, které mají opravené chyby z těch dřívějších (to v tom lepším případě).

    Proč to nevydali napoprvé pořádně?

    Jako příklad například v ČR vyšlý Matrix, ve kterém vypadávaly titulky nebo trilogie Back to future, která má v některých záběrech špatný ořez, takže herci chybí část hlavy apod…

  • Case napsal:

    eso: BTW, s ochranou u FEAR skutečně zřejmě problémy mám, jen asi ne tak fatální, jako Tvůj kamarád. Zatím jsem vypozoroval následující chování – pokud jsem zrovna připojený k netu, nebo jsem k němu předtím připojený byl, hra se prostě nespustí. Chvíli přesýpací hodiny a pak nic. Musím jedině restartovat a pak to jde napoprvé. No nekup to, za ty prachy…:(

    A to nemluvím o tom, že ke kvalitě ‚profesionálního překladu‘ mám taky nejednu výhradu. Včera mě složilo, když jsem v menu zjistil, že jedna zbraň se jmenuje ‚Tříštivá zbraň typu 7‘. No však já o tom jistě někdy napíšu něco víc.

  • captainn napsal:

    eso: A nebo už klasika zprasení Spirited Away, kde japonská stopa chybí, ač ji inzeruje přímo přebal …

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com