Temná strana útočí..?

Úno
22
2006

Bojovníci Božího slova nemají snadný život. To dokládá i tohle video z pořadu Trading Spouses stanice Fox, což je obdoba Výměny manželek. Tohle je reakce jedné z účastnic poté, co se vrátila domů ke své rodině. Video má asi 22MB. Díky Esovi za link.


Občas si jako nevěřící pes říkám, jestli se za takovéhle osoby mezi sebou věřící stydí, nebo jestli jsou na ně hrdí (píšu obecně ‚věřící‘, protože se takoví fanatici IMHO najdou mezi vyznavači každé víry). Já bych na tuhle dámu rozhodně hrdý nebyl a ne jen kvůli tomu, co tam říká…

A když už jsem u těch fanatiků a nevěřících psů, tak ještě jedna úvaha v podobném duchu – na jedno z témat, která nemám ve zvyku moc komentovat. Ale dnes udělám výjimku. Před pár dny jsem se dozvěděl, že Frank Miller, autor comicsu Sin City, ale také třeba (a z mého pohledu především) temného a naprosto geniálního Dark Knight Returns (ve kterém zestárlý a zlomený Bruce Wayne bojuje spíš než s padouchy s vlastní posedlostí prosazovat zákon po svém, což obzvlášť v jeho pokročilejším věku a při jeho ne zcela uspokojivém zdravotním stavu už dost překračuje tenkou hranici mezi nezbytným hrdinstvím a sebedestrukcí, na které Batman obvykle dost balancuje) chystá další návštěvu Batmanova světa. Námět ovšem bude velmi svérázný – 200 stránkový příběh se bude jmenovat Holy Terror, Batman! a Batman v něm bude bojovat nikoliv proti nějakým svým běžným nepřátelům, nýbrž proti teroristům z Al-Kajdy. Samozřejmě úspěšně. Jak sám tvrdí:

„Superman mlátil Hitlera. Captain America taky. Tohle je jeden z důvodů, proč comicsové hrdiny máme. Jsou to naši lidoví hrdinové. Přijde mi stupidní honit Riddlera, když tu máme Al-Kajdu.“

Vážně nevím, co si o tom myslet. Na jednu stranu chápu ten argument s Hitlerem. Ale nějak mám pocit, že to není úplně totéž. Přijde mi, že Amerika má prostě někde hluboko v sobě zakořeněnou potřebu mít někoho proti sobě a dělat si z něj legraci a posmívat se mu, aby mohla působit jako ti dobří hoši, co všechno umí nejlíp. Včetně médií. Ostatně období studené války je ukázkovým příkladem. A nejsem si jistý, jestli tohle je dobrá volba. Jsem si naprosto vědom toho, že patrně ‚oni začali první a to velmi drasticky‘ (i když ono to, kdo ‚začal první‘, by se asi určovalo podstatně hůř, než by se mohlo zdát na první pohled), ale na druhou stranu, skutečně je nezbytně nutné, obzvlášť v dnešní době, ukazovat takhle veřejně jakékoliv muslimy jako ty zlé a slabé? V době, kdy pár zdánlivě neškodných vtipů a karikatur dokázalo vyvolat takovou reakci? Není to jen další přilévání oleje do ohně? Aby se pak Amerika (a západní civilizace s ní, potažmo tedy i my) nedivila, až ten oheň najednou opravdu vzplane vysokým plamenem a zapálí jí zem pod nohama…

Nesnažím se tu stavět na jednu nebo druhou stranu. Na to bych si ani netroufl. Rozhodně se ani nesnažím obhajovat terorismus, to už vůbec ne! Tohle téma je určitě jedno z nejzapeklitějších, jaká momentálně jsou. Jen se zkrátka nemůžu u podobných zpráv ubránit myšlenkám na to, jestli by celý dnešní svět nepotřeboval koňskou dávku séra ‚žít a nechat žít’…

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 22. 2. 2006 v 02:18
Kategorie: Film, televize a hudba,Jiné hlubokomyslnosti a plky

10 Comments »

  • kkl2401 napsal:

    Tak to je drsny, jsem nevedel, jestli se mam smat nebo nevericne kroutit hlavou. Ale zase aspon vim, jak velkej jsem temnostranik. Asi si v Jezisove jmene pujdu delat obed.

  • kkl2401 napsal:

    Jo jeste jedna vec, co me u toho napadla, ponekud s tematem nesouvisejici. Absolutne nechapu posedlost lidi wmv formatem, pomalu se na webu uz nic jinyho neobjevuje. :-( Zvlast teda pobavi to logo DivX na zacatku, takze evidentne nekdo vzal divxovej original a prekodoval to do wmv, to uz mi opravdu rozum nebere.
    No jo, ja vim, on si to pak muze prehrat kazdej, kdo si nainstaloval Windows Media Player…

  • captainn napsal:

    Zvládl jsem dokoukat si jen první pětinu. Na podobné lidi nereaguju zrovna dobře.

  • Trofo napsal:

    Když jsem to viděla jen bez zvuku říkala jsem jak moc strašnější to ještě může být (ta paní vypadá v některých chvílích přímo démonicky) a potom co jsem to slyšela i se zvukem musím říct, že nestrovnatelně, brr..

    A ještě mnohem lepší je taky nechávat někde na stažení zdarma jen .wma hudbu, co jde ze záhadných důvodů pustit v normálním přehrávači jen jednou (a to jen záhadným kouzlem přímo s rozbalením ze zazipovaného souboru) a jinak pouze v WMP, fuj.

  • Case napsal:

    Nicméně koukám, že bych se měl odnaučit míchat víc témat dohromady…;)

  • autoklav napsal:

    mazec….

  • al3x napsal:

    Tak nějak uplně nechápu, proč by se za takovou dámu měli věřící stydět.

    Podobně jako já se třeba nestydím za uplný idioty, který chodí na stejnou školu – a že se jich na MFF najde dost a dost. Fakt, že si pár debidlů vybralo stejný zaměření jako já, mě s nima v mých očích nijak nesvazuje. Kdybych měl pocit, že se mám ještě stydět za každýho Čěecha, pražáka nebo „linuxáka“, to bych asi nedělal v životě nic jiného. A podobně je to, myslím, s křesťanstvím. Navíc křesťanů je „trošku“ víc než všech skupin o kterých jsem tu mluvil, takže hlupáků tam bude dost a dost. (Nemluvě o tom, že křesťanství v podání Američanů má dost specifický nádech.)

    Ta ženská je evidentně neuvěřitelně hloupá, ale stydět se může tak sama za sebe.

  • Case napsal:

    Nechápeš-li, těžko s tím něco udělám.

  • al3x napsal:

    Proč by se měl někdo stydět za úplně cizího člověka, kterého v životě nepotkal?

    Máš ty potřebu stydět se za kecy každého jednotlivého Čecha, který s tebou náhodou sdílí třeba názory na EU?

    Pokud se někdo hlásí ke křesťanství (nebo k čemukoliv jinému), rozhodně to automaticky neznamená, že by se hlásil ke všemu, co kdejaký pošuk na světě ve jménu toho udělá.

  • Case napsal:

    „Máš ty potřebu stydět se za kecy každého jednotlivého Čecha, který s tebou náhodou sdílí třeba názory na EU?“

    Ano, dost často ano.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com