Obsluhoval jsem anglického krále

Úno
11
2007

Původně jsem to psal jako příspěvek na Lopuchu, ale protože se to trochu nafouklo, tak to dám sem. Tolik jako vysvětlení, proč je to na poměry mých zdejších „recenzí“ poměrně stručné a jinak strukturované.

Eh? To mělo být proboha co? Dostal jsem se na ten film v podstatě náhodou, sám od sebe bych na to asi nešel. Očividně jsem věděl proč…
Nějak nechápu, co tím přesně chtěl básník říct. Hlavní hrdina je idiot, který se tím, že se celý život jako idiot chová, slušně vypracuje, pak skončí ve vězení a pak z něj najednou z nějakého důvodu idiot není. Asi mu byl ve vězení voperován cizí mozek nebo co. Nemám tušení.
Podivné je i to, že ačkoliv hlavního hrdinu hraje v rozmezí nějakých třiceti let pořád stejný herec (který VYPADÁ pořád úplně stejně, akorát v mladší verzi má rozcuchanější vlasy a ve starší zase knírek), po patnácti letech vězení je najednou představován někým úplně jiným, kdo tomu původnímu herci ani není moc podobný. Ale možná to je nějaký umělecký záměr, který jen nechápu. S tím souvisí i skutečnost, že představitel neidiota představitele idiota celý film naprosto katastrofálním způsobem dabuje a předstírá mladý hlas. Buď je dabing zoufale mimo synchron, nebo zase představitel idiota artikuluje tak teatrálně, že i kurzy odezírání pro začátečníky budou vypadat míň křečovitě.
Pak je tu taky humor. Tedy – soudím tak podle toho, že se celé kino pořád něčemu smálo a já naprosto netušil proč. Tenhle pocit znám z trailerů na české komedie, ale tady to trvalo dvě hodiny, což bylo děsivé. Ale pravda, asi dvakrát nebo třikrát jsem se zasmál taky (to sál obvykle řičel smíchy).
V životě a kariéře hlavního hrdiny zřejmě hrají velkou roli ženy. To je ve filmu zprostředkováno spoustou bezúčelných záběrů na nahé a polonahé ženy a dívky. Dost to připomínalo takové ty směšné italské „erotické“ filmy, co dávali kdysi dávno na Nově, co se odehrávaly ve třicátých letech. Akorát tady je nahota vidět víceméně natvrdo (to v oněch filmech nebyla) a celé to nepůsobí nijak eroticky (což zase tamty filmy působily, kupodivu), ale spíš dokumentárně (a teda především zbytečně, jak jsem psal).
No a konečně se na pár místech dočkáme CGI efektů, které jsou tak zoufalé, že bych se za ně osobně styděl i ve velmi amatérském filmu. Zejména propadající se střecha patrně vejde do análů české kinematografie. I když ona z nich spíš vyšla…
Pokud se tu dá něco ohodnotit, tak snad leda to, že i přes zoufalé snažení tvůrců se občas přece jen nějaká myšlenka na povrch prodrala – očividně byli málo důslední. Celé je to taková strašná nuda, že už po hodině jsem sledoval hodinky, kolik utrpení ještě zbývá, a tak ve dvou třetinách bych asi odešel z kina, kdybych tam byl sám. Poslední čtvrthodina pak byla peklem, příběh stále nekončil a vypadalo to, že se titulků nedožiju.

VELMI velkorysých 25 %

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 11. 2. 2007 v 14:56
Kategorie: Film, televize a hudba,Recenze

5 Comments »

  • teketapa napsal:

    Tak já névim… mám ten film dál ignorovat, nebo se na něj kouknout, jestli je opravdu tak strašný, jak všichni tvrdí? Ale penízky za kino za něj utrácet nebudu.

  • Case napsal:

    Třeba jsem jenom příliš velký ignorant, který navíc ani nečetl předlohu. A z naší pětičlenné skupiny se nám to dvěma podobně nelíbilo a dvěma naopak docela ano (u pátého si nejsem jistý, jaký měl názor). Tak si vyber.

  • MinaP napsal:

    Tohle by si teda chudák Menzel za rámeček nedal. Ale nemůžu soudit, já to neviděla a ani se na to do kina nechystám. Ta obří reklamní akce v televizi mi to paradoxně znechutila.

  • Jimmac napsal:

    A Kefalin, copak si predstavujete pod takym terminom CGI efekty?

  • Case napsal:

    To. co se pod tím termínem obvykle rozumí.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com