Virtuálně Ztraceni

Bře
12
2007

Asi většina fanoušků seriálu Lost ví, že se natáčí povětšinou na Havaji, a to na ostrově Oahu. Naprostá většina záběrů pochází z různých míst na Oahu – ať už jde v seriálu přímo o ostrov jako takový, Austrálii, Irák nebo Koreu. Autoři stránek Lost Virtual Tour vedou seznam natáčecích lokací, přičemž u velké spousty z nich se nejen dozvíte, jak se na dané místo dostat (pokud je to možné), ale můžete si i porovnat záběry ze seriálu se skutečností. Pozor, stránky samozřejmě obsahují množství spoilerů!

Nicméně, v těchto dnech se majitelům PC otevírá ještě jiná možnost, jak se alespoň virtuálně podívat na místa, kde se Lost natáčí. A jde přece jen o trochu aktivnější přístup, než jakým je klikání na fotografie.

Pro PC totiž právě vychází hra Test Drive Unlimited, která shodou okolností nabízí jako herní plochu realisticky zpracovaný ostrov Oahu. Zpracování krajiny je sice samozřejmě zjednodušené a rozhodně nelze počítat s kdovíjakými detaily, nicméně alespoň zhruba je vše na svých místech a pokud se za pomoci instrukcí na výše zmíněných stránkách (a mapy Oahu) vydáte na vybranou lokaci, budete občas velmi přijemně překvapeni. Několik příkladů (spoilery na díly druhé a třetí sezóny, které se u nás zatím nevysílaly, budu psát bíle):

Mokuleia Beach
Silnice ve hře sice nemají označení, nicméně navigace po ostrově je usnadněna cedulemi jak směrovými, tak vzdálenostními. Pláž Mokule’ia je už nedaleko.

Mokuleia Beach
Na pláži Mokule’ia se natáčela většina scén z pilotních dílů. Není vám výše uvedený screenshot povědomý?

Dillingham airstrip
Hned přes silnici se u pláže Mokule’ia nachází letiště Dillingham, jehož okolí rovněž posloužilo k některým záběrům v seriálu a především jsou tam uskladněny trosky letadel, jak letu 815, tak nigerijského dvoumotoráku. Tohle je vstupní brána.

Chinaman's hat
Ostrůvek Chinaman’s hat se v seriálu objevuje ve více záběrech. Ve skutečnosti pravda vypadá trochu jinak než ve hře. Na tomhle záběru (který je tedy pochopitelně z jiného úhlu, protože ten herní by takhle vidět přes vegetaci zkrátka nebyl) má dokonce roli – hraje kopec v Koreji.

Waikane Pier
Tenhle obrázek bohužel trpí zmíněným nedostatkem detailů ve hře, ale jak se můžete přesvědčit podle břehů a kopců v pozadí, pokud bychom stáli na skutečném Oahu na tomtéž místě jako ve hře, otevíral by se nám výhled na klíčovou lokaci finální epizody druhé sezóny (spoiler) – přístaviště Druhých Pala Ferry (v reálu Waikane Pier).

Ka'a'awa Valley
Ka’a’awa Valley je údolí mezi horskými hřebeny, ve kterém se natáčí velká spousta scén z ostrova (a natáčely se tam i filmy jako Jurský Park, Godzilla a další). Tady je jeden z mnoha záběrů Ka’a’awa Valley v seriálu.

Ka'a'awa Valley
Stejné údolí, jen pohled na opačnou stranu. S tímhle screenshotem byl velký problém – jak je vidět i v případě toho minulého, ve skutečnosti je v Ka’a’awa Valley podstatně méně stromů než ve hře (která zkrátka generuje vegetaci podle jednodušších pravidel). Proto dalo práci najít nějaké místo, ze kterého by bylo vidět to, co ve skutečnosti. Opět je tedy možno se především podle horských hřebenů přesvědčit, že místo, kde vznikl poslední screenshot v zásadě odpovídá místu, na kterém se v nedávném desátém dílu třetí sezóny (spoiler) vozil Hurley ve starém Volkswagenu, patřícímu původně iniciativě Dharma.

Našel jsem i jiná místa natáčení, nicméně v zásadě nemělo smysl dělat screenshoty, podoba nebyla až taková, aby to stálo za screenshot. I přesto mě ale fascinuje, že když si na stránkách Lost Virtual Tour přečtu, že návštěvník Oahu má jet tam a tam tudy a tudy, v následném klesání v mírné pravotočivé zatáčce zastavit na parkovišti a dojít pár metrů na jisté místo, tak že ve hře najdu nejen zmíněné klesání, pravotočivou zatáčku a náznak parkoviště, ale skutečně i něco, do čeho si s trochou představivosti dokážu umístit tu kterou lokaci a představit si tedy, jak to tam asi ve skutečnosti vypadá. Fascinující, skutečně…

Dodatek: Když vidím některé reakce například na lost.cz, kde se link na tenhle příspěvek objevil, zdůrazním raději jednu věc – Test Drive Unlimited nemá kromě samotného ostrova Oahu se seriálem Lost absolutně nic společného. A mimochodem je to podle mě škoda, protože kdyby autoři měli víc smyslu pro humor, tak mohli IMHO využít toho, co pro spoustu lidí na celém světě už několik let Oahu představuje (kulisy pro Lost) a umístit někam do hry vtípek třeba v podobě kusu trupu letadla společnosti Oceanic, zpola odkrytý bunkr nebo něco podobného, co by na Lost přímo odkazovalo. Škoda promarněné šance…
Nicméně je TDU vcelku sympatická hra a myslím, že o ní vbrzku napíšu něco víc.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 12. 3. 2007 v 05:05
Kategorie: Film, televize a hudba,HW, SW a podobná verbež

7 Comments »

  • DraNczA napsal:

    Pekna prace…!!

    (Rikal jsem, ze uz ti nebudu spinit web svymi nazory, ale kdyz se nekdo snazi udelat neco pekneho a zajimaveho, stoji za to, to pochvalit ;-) )

  • Verča napsal:

    Pání! Tak to je fakticky dobrý! Opravdu!

  • Case napsal:

    Tak jsem se o sobě na jednom z míst, kde se link na tenhle příspěvek objevil dozvěděl, že „porovnavat nejakej flek ve hre s tim co se objevi v serialu je trosku divny“. Inu, nikdy jsem nebyl normální…

    BTW tenhle příspěvek především díky nalinkování z lost.cz vygeneroval za dnešek (respektive někdy od jedné hodiny odpolední) naprosto rekordní počet přístupů – něco přes 1700. Škoda, že nemám nějaké reklamy, mohl jsem z toho mít třeba pět korun ;)

  • Pavel napsal:

    Čau,
    chtěl bych se zeptat jestli se dá tato hra někde stáhnout. Díky

  • Case napsal:

    Čau. Určitě ano. Není zač.

  • gZa napsal:

    chtel bych se zeptat, zda toto plati i pro verzi na playstation 2

  • Case napsal:

    Pokud ‚toto‘ = virtuální Oahu, tak ano. Pokud něco jiného, pak bohužel nemůžu sloužit.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com