Hot Fuzz / Jednotka příliš rychlého nasazení

Čvn
04
2007

Tentokráte velmi krátce (což se možná stane do budoucna normou):

Hot Fuzz je další film od tvůrců britské zombie komedie Shaun of the dead. Shaun mě zas až tak nenadchnul – ne, že by to byla nuda, ale jeho humor mi nepřišel zas až TAK dobrý (byť se v celém filmu pár dobrých vtipů rozhodně našlo). Hot Fuzz je na tom naštěstí líp. Hlavním hrdinou je tentokrát policista Nicholas Angel (opět Simon Pegg), který je tak dobrý, že se ho velení rozhodne uklidit do zapadlé vesničky, aby policisté v Londýně nepřišli o práci. Nicholase samozřejmě práce na vesnické stanici ničí. Časem se mu ale začíná zdát, že vesnice není tak poklidná, jak by se zdálo.
To je v zásadě obsah první poloviny téměř dvouhodinového filmu. Poloviny, se kterou jsem měl trochu problém – dost se podobá Shaunovi, jenom kadence vtipů je několikanásobně vyšší a není od nich prakticky odpočinku, pořád se valí nové a nové (přičemž mi jejich úroveň přišla spíš průměrná – i když ne trapná!). Druhá polovina to ale znatelně napravuje – rozjede velice propracovanou parodii na všemožné akční filmy a jejich klišé. Geniální na tom ovšem je to, že autoři Hot Fuzz by očividně dokázali natočit velice slušný akční film, kdyby o to stáli – ačkoliv se na plátně odehrávají velmi absurdní situace, jsou podány s tou správnou dávky ‚tvrďáctví‘ a vážnosti, jaká je normálně v akčních filmech k vidění. Výsledek je vynikající – nejde tu zkrátka o očividně nadsazenou parodii typu Hot Shots, tady máte pocit, že sledujete velice dobrý akční film, v němž se ovšem postavy chovají dost šíleně. Obzvlášt mě nadchla automobilová honička, která je báječně zpracovaná a přitom současně legrační, ale totéž se týká i přestřelek a všech ostatních akčních scén. Druhá polovina filmu je zkrátka tak výborná, že mu tu nudnější první polovinu rád odpustím. Krom toho – Hot Fuzz určitě není na jedno shlédnutí, protože těch vtipů je tam skutečně obrovské množství a je dost možné, že mi začátek filmu přišel slabší proto, protože mi spousta z nich unikla.

80 %

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 4. 6. 2007 v 02:24
Kategorie: Film, televize a hudba,Recenze

2 Comments »

  • Anonym napsal:

    hot fuzz som zhliadol pred dvoma dnami, hlavne vdaka tomu, ze sa mi shaun of the dead dost pacil. kvalitou sa mi zdaju na rovnakej urovni, shaun je priama parodia na romerove zombie filmy alebo nedavno natocene remaky, ale ak uz tie neoblubujes, tak si u shauna odcitaj polovicu vtipnosti.
    /spoil/sceny s prave prebudenym shaunom alebo napodobnovanim zombies boli proste uzasne, zombie nation hrajuce v autobuse bola uz len ceresnicka na torte./spoil/
    hot fuzz na rozdiel od shauna parodovalo celu plejadu filmov, dokonca mi miestami pripominalo taxi taxi.
    s 80% mozem suhlasit, aj ked tolko by som asi dal aj shaunovi (asi naj komedie z posldnej doby).

  • msh napsal:

    hmm som sa zabudol podpisat a anonymov moc v laske nemam ;)

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com