Next

Čvc
28
2007

Mám vcelku slabost pro Nicolase Cage. Nevím přesně proč. Nemyslím si, že by to byl až tak úžasný herec, jaký se z něj často dělá – ačkoliv není špatný a je schopen hrát v podstatě v čemkoliv, přece jen má tendence sklouzávat k využití jediného výrazu obličeje a toho se po většinu filmu držet. Ale prostě je mi tak nějak sympatický. Stejně tak mám rád Philipa K. Dicka, i když jsem toho od něj ve skutečnosti doopravdy četl pramálo (v podstatě jen předlohy toho, co bylo zfilmováno), ale prostě je mi tak nějak sympatický. Film podle Dicka, to je ale vždycky problém.

Jak jsem očekával, zápletka filmu Next s Dickovou povídkou The Golden man v podstatě vůbec nesouvisí. Prakticky jedinou věcí, která je z povídky převzata, je ta, na které je děj filmu postavený – hlavní hrdina je schopen vidět dvě minuty do budoucnosti. Nebo respektive do budoucností – dokáže si totiž v hlavě „přehrát“ všechny alternativní budoucnosti ovlivněné tím, jak se v následujících dvou minutách sám zachová (a je tedy schopen si vybrat tu nejlepší a uskutečnit ji). Až na jednu výjimku – opakovaně vidí setkání s jakousi dívkou.Neví který den k němu dojde, zná jen místo a hodinu. Ale je si jistý, že jde o velice důležitou věc.
Děj je ve své podstatě poměrně jednoduchý a nebudu ho tu rozebírat. Hlavní hrdina poměrně bohatě využívá své schopnosti a uniká před lidmi, kteří by je chtěli využít pro sebe, což vede k mnohým akčním scénám, které jsou poměrně sympaticky udělané, byť občas poměrně dost přehnané. Stejně tak se v průběhu filmu liší způsob, jakým je nám zprostředkován pohled na jeho schopnost a místy se jedná o téměř matrixovské záběry. Nicolas Cage tu hraje na úrovni svého standardu, nijak neexceluje, ale současně dokáže dostatečně udržet pozornost, což ve společnosti Jessicy Biel není zas tak jednoduché. Stejně tak tu svůj standard drsné ženy odehrává Julianne Moore, která se na roli agentky FBI ideálně hodí.
Next není žádný převratný film, ale na druhou stranu, mám dojem, že ani neurazí. Tedy, pravděpodobně až na konec. Když jsem ho viděl, tak mě poměrně hodně naštval a říkal jsem si, že to snad autoři nemyslejí vážně. Nicméně když jsem o něm v následujících hodinách a dnech přemýšlel, uvědomil jsem si, že se k tomu filmu vlastně ideálně hodí.

Solidních 75 %. Pokud nemusíte Nicolase Cage, tak si takových 15 % odečtěte.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 28. 7. 2007 v 00:27
Kategorie: Film, televize a hudba,Recenze

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com