The Number 23

Čvc
28
2007

Film o posedlosti. Takový je podtitul tohoto filmu, který parafrázuje podtitul knihy z filmu. Knihy, kterou víceméně náhodou dostane do ruky hlavní hrdina, kterého představuje Jim Carrey. Ne, netřeba se obávat, nejde o další film plný pitvoření. Naopak, jde snad o nejvážnější film, který prozatím Carrey natočil.

Kniha, která se Walterovi Sparrowsovi dostane do ruky, vypadá naprosto nezajímavě. Ten se do ní ale začte a ke svému údivu zjistí, že život jejího hlavního hrdiny, který si nechá říkat Fingerling (podle jména hrdiny své – a Walterovy – oblíbené dětské knížky), se nápadně podobá tomu jeho. Začne se o autora zajímat a snaží se zjistit, kdo knihu napsal. Současně v ní objevuje zmínku o prokletém čísle 23, které hrdiny knihy pronásleduje ve všemožných podobách. Zjišťuje, že toto číslo je zakódováno i všude kolem nás a propadá tak dvojí posedlosti – najít autora knihy a zjistit význam čísla 23.
The number 23 je poměrně nízkorozpočtový film (a už jen tím je pro Jima Carreyho netradiční, snad když pomineme Eternal sunshine of the spotless mind). Příliš to nevadí, protože k vyprávění používá poměrně jednoduché prostředky, které ale je schopen používat velice efektivně k vybudování skvělé atmosféry. Tomu napomáhá i velice utlumená barevná paleta a obecně vzhled spíše film noir. Ostatně Fingerling samotný a jeho příběh jako by z film noir přímo vypadly – Fingerling je ošuntělý a zarostlý samotářský detektiv (hraje ho taktéž Jim Carrey, který se v jeho postavě „vidí“). Podobně jako třeba ve filmu Pi je tu poměrně zdařile ztvárněno hrdinovo propadání posedlosti a jeho horšící se psychický stav. A to celé podtrhuje Jim Carrey, který hraje jako obvykle výtečně a opět dokazuje, jak moc by se mýlili ti, kteří by ho považovali pouze za šklebícího panáka. Stejně tak velice potěší Virginia Madsen, která hraje Walterovu manželku (a taktéž jednu postavu z knihy). No a nejen hráče by mohla potěšit i malá role Rhony Mitry, druhé modelky, ztvárňující na reklamních akcích Laru Croft.
The number 23 je zkrátka velice povedený, atmosférický a temný film, který by si neměli nechat uniknout ani odpůrci Jima Carreyho. Tenhle herec si antipatie totiž opravdu nezaslouží.

90 %

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 28. 7. 2007 v 00:57
Kategorie: Film, televize a hudba,Recenze

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com