Surf’s Up / Divoké vlny

Srp
04
2007

Od tohohle filmu jsem původně, jako asi spousta lidí, čekal další nudný a ničím nezajímavý animák s tučňáky (tučňáci jsou od Madagascaru hrozně populární). A víceméně jsem ho ignoroval. Pak se mi ale dostaly do ruky poměrně rozsáhlé materiály o tom, jak se film točil, a ty ve mně vzbudily poměrně velký zájem. Bylo z nich totiž jasné, že autoři se s filmem neuvěřitelně piplali a že si vyhráli s neuvěřitelnými drobnostmi. A stejně tak jsem se dozvěděl jednu dost zásadní věc – ono totiž nejde o klasický film, jak by se mohlo zdát. Surf’s Up je totiž dokument!

Skutečně. Kompletně celý film je zpracován velice netradičním stylem – s hlavním hrdinou se pohybuje filmový štáb, který o něm natáčí dokumentární film. A právě na ten se my na plátně díváme. Svým způsobem je to něco jako Blair Witch Project, jenomže o surfování místo o strašidlech, s tučňáky a animovaný. Neustále vnímáte to, že za kamerou, kam logicky nevidíte, se pohybuje několik „lidí“. Kamera se občas různě třepe (autoři dokonce šli tak daleko, že si sehnali skutečnou ruční kameru, se kterou se v sedmdesátých letech podobné dokumenty natáčely, všechny scény s ní „nasnímali“ a zaznamenali její pohyby, které pak virtuální kamera přesně zopakovala). Film je jako správný dokument prokládán rozhovory s „hrdiny“, takže zpoza kamery se často někdo na něco ptá. Stejně tak hrdinové filmu nezřídka lidi „za kamerou“ oslovují nebo o jejich přítomnosti s někým mluví (stylem „co je to tu s tebou za lidi?“). Občas kamera jakoby zvědavě nakukuje někam, kam by neměla (například natočí oknem něčí soukromý rozhovor). A třeba při dramatické scéně v noční džungli vidíme kužel světla, kterým se osvětlovač ze štábu snaží nasvítit toho, koho kamera zabírá. Zní to možná divně, ale ono to vážně funguje.
Pak je tu samozřejmě voda. Autoři pro její rendering vytvořili poměrně dost revoluční postup a vyplatilo se to, protože vypadá skutečně jako pravá, byť je to k neuvěření. A protože je to film o surfování, tak v něm samozřejmě velice významně figurují vlny. Na tom, aby působily realisticky, se podíleli surfařští šampioni, kteří vlny znají a vycítí, když je něco špatně. A proto i vlny působí báječně realisticky a skutečně máte dojem, že sledujete záznam ze surfařského šampionátu.
No a konečně je tu i animace postav a hlavně jejich dabing. Animace postav je stejná, jako zbytek filmu – vynikající. Obsahuje spoustu detailů, kterých si dost možná ani není možné na jedno zhlédnutí všimnout. S dabingem to už bude komplikovanější. Já měl to štěstí vidět film v původním znění, které je velice dobré a líbil se mi jak Shia LaBeouf (hlavní hrdina z Transformers, momentálně Indyho syn) jako sedmnáctiletý surfařský talent, tak především výtečný Jeff Bridges (ano, Dude Lebowski je opět dude), který k roli Geeka dokonale sedne a jak trefně vyjádřil jeden návštěvník IMDB, „leckdy máte pocit, že se díváte na Bridgese v tučňáčím převleku“. Mimochodem, na konci titulků zpívá Jeff Bridges výtečně uhozenou písničku doprovázenou na ukulele (až film uvidíte, pochopíte víc ;) ). Ani ostatní dabéři ale nejsou vůbec špatní. Na tom všem ale moc nezáleží, protože se obávám, že v našich kinech jde tenhle film pouze dabovaný. A ačkoliv netuším, jak dabing dopadl, je myslím jasné, že to nebude ideální – už třeba jen kvůli tomu, že surfařská angličtina je tak trochu specifická a čeština to neumí zprostředkovat.
A příběh? Nebudu ho prozrazovat, byť je poměrně standardní, ale ono na něm až tak moc nezáleží. Tenhle film se totiž nesnaží ždímat něco za každou cenu, takže velice rychle odsýpá – zhruba za hodinu a čtvrt je po něm. A další, podstatnější věc – u tohohle filmu totiž ani tak nejde o nějaký příběh, jako spíš o atmosféru. O přenesení té báječné surfařské atmosféry, kdy jste naprosto v pohodě a užíváte si všeho kolem sebe. Ani vtipy tu nejsou kdovíjak bouřlivé, že byste u nich brečeli smíchy. Prostě jsou takové pohodově úsměvné. A musím přiznat, že i na mě jako na Středoevropana, jenž žije v zemi, která ani nemá moře, zapůsobil tenhle film tak, že jsem po jeho skončení měl chuť sehnat si prkno, zajít na pláž a začit se učit surfovat. Což je podle toho, co o filmu prohlašovali, právě tím, oč autorům šlo. Co chtít víc?

95 %

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 4. 8. 2007 v 00:41
Kategorie: Film, televize a hudba,Recenze

6 Comments »

  • Morpheus napsal:

    Dik za tip, jak neni animacka od Pixaru tak ji vetsinou ignoruju. Tohle si ale nenecham ujit.

  • Case napsal:

    Mně to prostě přišlo jako fajn a pohodový film, u kterého jsem se vůbec nenudil, proto to hodnocení. Byť hlavní zápletka není kdovíjak úžasná. Pixar to není, smíchy jsem se u toho taky neválel, ale přesto jsem si každou vteřinu báječně užil. Je otázka, nakolik se to bude týkat ostatních ;)

  • Petra napsal:

    ahojík,je to super naimovanej filmík,klidně bych se na něj koukala pořád dokola…fakt doporučuju!!!

  • CaptainN napsal:

    Kávička bude?

  • Trofo napsal:

    Tak jsem to viděla a začala jsem přemýšlet, jeslti by nešla sehnat nějaká stáž na západním pobřeží a na jak dlouho by to bylo potřeba abych se naučila surfovat ;)

  • Case napsal:

    Žejo?

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com