Volumouse

Zář
02
2007

V posledních pár dnech jsem si zase občas hrál s Windows Vista. To mělo za následek, že jsem narazil na starý problém – ovládání hlasitosti. Zvykl jsem si na jeho ovládání z klávesnice a dá se říct, že ho už víceméně vyžaduji. Moje stávající klávesnice ale i přes své jiné klady nemá tlačítka pro změnu hlasitosti, má pouze Mute, což je málo. V Linuxu s tím není žádný problém, prostě jsem si funkce tlačítek předefinoval. V XP je to v případě USB klávesnice složitější, ale osvědčila se mi utilitka Active Keys, která to umí i s USB klávesnicemi. Ve Vistě ovšem Active Keys negungují – respektive fungují, ale ne zcela spolehlivě a hlavně je tu jeden velký problém. Vista zavedla ovládání hlasitosti pro jednotlivé aplikace. A Active Keys proto nemění celkovou hlasitost v systému, ale právě a pouze hlasitost výstupu aplikace Active Keys, což je jaksi dost k ničemu. Hledal jsem proto alternativu pro Windows Vista. A narazil jsem na zajímavou utilitu.

Program Volumouse totiž umožňuje ovládat systémovou hlasitost prostřednictvím kolečka myši. Což mi přijde jako výborný nápad, protože pokud zrovna něco nepíšu, mám na myši ruku takřka neustále. Samozřejmě by ale nebylo zrovna ideální, kdyby takto natvrdo nahradil funkci myšího kolečka – proto si je možné ve Volumouse vybrat způsob, jakým se na kolečku ovládání hlasitosti aktivuje. Výchozí je se stisknutým Altem nebo se stisknutým levým tlačítkem (ano, je možné si zvolit víc alternativ najednou), mně přišlo spolehlivější zvolit kombinaci Ctrl+Shift. To, že si můžete zvolit různé aktivační kombinace, má zajímavý důsledek – nemusíte se totiž omezit tím, že na kolečko přiřadíte jednu funkci – díky různým aktivačním klávesám si jich můžete přiřadit několik (takže například se stisknutým Altem kolečko mění hlasitost, se stisknutým Ctrl funguje jako Mute/Unmute a podobně). Další volbou, která umožňuje právě funkčnost Volumouse ve Windows Vista, je možnost zvolit si, který zvukový vstup/výstup budete ovládat – zajímavostí je, že je kromě čistě zvukových ovladačů možnost zvolit i ovládání průhlednosti aktuálního okna (ala Compiz) a jasu obrazovky (pro sestavy, které to podporují). Pak je dokonce možné výběr dále zpřesnit tím, že si vyberete, který z kanálů chcete ovládat (ve starších Windows je možnost pouze levý a pravý, ve Windows Vista pak některé vstupy a výstupy podporují i vícekanálový zvuk, takže by neměl být problém ovládat například pouze hlasitost zadních kanálů nebo subwooferu). No a konečně je možné zvolit jemnost, s jakou při otáčení kolečkem bude změna probíhat, přičemž v upřesňujících nastaveních je možné vybrat i takové věci, že se vybraná akce na kolečku začne vykonávat až třeba po třech ‚cvaknutích‘ kolečka. V rozšířených možnostech nastavení programu se ostatně ukrývají další zajímavosti a užitečné drobnosti.

Konfigurace je možné ukládat (a vytvořit si tak několik, mezi kterými se lze snadno přepínat). Aktuální verze 1.51 přidala možnost pluginů, takže je zřejmě možné se těšit na zajímavé další funkce. A to nejlepší na konec – Volumouse je freeware. A protože se mi vážně líbí, tak jsem k němu ještě dodělal český překlad (který samozřejmě obratem pošlu autorovi, takže možná bude záhy k dispozici i na jeho stránkách)

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 2. 9. 2007 v 15:55
Kategorie: HW, SW a podobná verbež,Recenze

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com