Indiana Jones and the kingdom of the crystal skull

Kvě
23
2008

Už pár hodin přemýšlím, co si o tom filmu vlastně myslet. Na jednu stranu jsem měl v kině pořád tak trochu dojem, že „tam něco nesedí“, že to není úplně ono. Na stranu druhou si teď pořád silněji uvědomuju, že to vlastně byl naprosto „standardní“ Indy. Ano, jsou tu digitální triky, které občas vypadají trochu nepodařeně (tím myslím hlavně CGI hraboše), ale to občas vypadají i triky ve všech předchozích dílech. Jsou tu naprosto nerealistické scény, které na první zhlédnutí působí trochu rušivě (*třeba lednička*), ale ty jsou v předchozích třech dílech taky. Je tu spousta drobností, která by se dala filmu vytknout, ale současně prostě do téhle série patří. Takže problémem je patrně spíš jen to, že je tenhle film prostě „nový“.
Cate Blanchett je skvělá, byť je její postava trochu nevýrazná a „zapomenutelná“, Shia LaBeouf vadí míň, než jsem čekal (ale jako Indyho nástupce si ho stejně moc představit nedokážu a doufám, že závěrečný vtípek jasně ukazuje, co si o tom myslí Lucas se Spielbergem a že se zvěsti o dalším díle primárně s Muttem nevyplní). Karen Allen by mohla být ve filmu víc. A Harrison Ford… Před časem se lidi smáli představě šedesátiletého Ramba a pak nezřídka odcházeli s otevřenou pusou. A teď je tu totéž s pětašedesátiletým (!!) Indym. Ford prostě i ve svém věku JE naprosto uvěřitelný Indy a nemusí pro to udělat o moc víc, než si obléct ošuntělé oblečení a nasadit klobouk. Ve filmu se sice objevují narážky na to, že už mu to tak nejde, ale jsou velice decentní, do filmu spolehlivě zapadají a obavy z násilných vtipů na Indyho věk byly naprosto plané. Ostatně, i když se tentokrát Indy akce přece jen trochu straní, pořád je tu dost akčních scén, ve kterých dokazuje, že do starého železa ještě rozhodně nepatří. Dost jsem ocenil narážky na některé další filmy, ať už přímo ze série, nebo z díla Lucase a Spielberga (speciální a VELKÝ dík za to, že se Ford na plátně mohl velmi nenápadně rozloučit i s Hanem Solem).
To je nakonec asi největším záporem celého filmu – vědomí, že jsme sice nakonec po dlouhé čekání dostali ještě jeden film do série, ale je takřka jisté, že Forda už zkrátka jako Indyho (ani jako zmíněného Hana Sola) nikdy neuvidíme. Klobouk a bič možná převezme někdo jiný, ale pravý Indy už to zkrátka nebude. A z toho je jednomu všelijak. A když jsem tak postával před sálem, ze kterého ještě doznívala klasická Williamsova hudba, a uvědomil si, že už ji možná nikdy z kinosálu znít neuslyším, došlo mi, že i kdyby kvůli ničemu jinému, tak jen kvůli tomu bych asi měl na posledního Indyho zajít alespoň ještě jednou, protože tohle je zkrátka velmi zásadní chvíle filmové historie – labutí píseň jedné z legend stříbrného plátna. Hezky to navíc shrnuje jedna ze scén filmu (která navíc povedeně pomrkává na podobnou scénu v Last Crusade) – tu se sochou. Mutt se spolu s diváky, neznalými předchozích filmů, výsledku pobaveně zasměje. Indy ho zpraží neveselým pohledem, stejně jako my, kteří máme předchozí filmy v krvi – víme totiž, co to bylo za sochu a jaký má v celé sérii význam.
Tak či onak ale nezbývá než doufat, že alespoň Ford sám tu s námi ještě nějakou dobu pobude a pár filmů ještě natočí, byť třeba ne akčních.

100 % (objektivně by to asi bylo o trochu míň, ale nakonec prostě nemůžu jinak, protože JE TO PŘECE INDY!!)

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 23. 5. 2008 v 02:20
Kategorie: Film, televize a hudba,Recenze

2 Comments »

  • Ghandi napsal:

    Me se ihned po opusteni salu zdalo, ze novy Indy neni proste tak dobry jako predchozi dily. Ale pak jsem se zamyslel a uvedomil si, ze mozna bude lepsi se na ty strasi kousky znova podivat a az potom soudit. Preci jen je to hodne let co jsem naposledy videl nektery ze starsich dilu cele serie.

  • Hudson29Frieda napsal:

    This is well known that cash can make us independent. But what to do when somebody does not have cash? The one way only is to receive the personal loans and just sba loan.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com