X-files: I want to believe

Srp
19
2008

Poslední dobou mi opět narůstá zpoždění na některé příspěvky, které jsem chtěl napsat. Nová Akta X už jsem viděl před dvěma (třemi?) týdny, ale dostávám se k nim až teď. Každopádně se názory na ně, jak se zdá, různí. Mám dojem, že to souvisí s tím, co od nich kdo čekal. Já měl očekávání relativně nízká a současně jsem věděl, že se tvůrci dušují, že tentokrát žádní mimozemšťané. Možná i proto se mi nový film poměrně dost líbil. Je sympatické, že Chris Carter nenechal svoje hrdiny ustrnout v čase, ani se nesnažil pracně oživovat atmosféru prvních sezón, což by se mu patrně už dneska stejně nepodařilo. Nový film je přesto podle mého názoru velice slušným přídavkem pro všechny fanoušky seriálu v jeho lepších sériích. Carter se tu víc zaměřuje na osobní problémy obou hrdinů a na to, jak se vypořádávají se svou minulostí a se svým atypickým vztahem. Jen se mi zdá, že v tomhle ohledu občas až moc tlačí na pilu, zejména pak v prostřední části filmu. Především chování Scullyové na mě tady působilo trochu bizarně a nesmyslně, v zásadě se tak trochu chová v rozporu s tím, jak se chová na samém začátku filmu. Mulder je naproti tomu víceméně takový, jakého ho známe a máme rádi, byť ho samozřejmě minulé události znatelně poznamenaly. Ti, kteří seriál nesledovali, si ale film asi příliš nevychutnají – je zkrátka až příliš cílený na „věrné fanoušky“ a není natolik strhující, aby dokázal dostatečně zaujmout i ty „nepostižené“. X-philes se nicméně dočkají celé řady větších i menších odkazů na seriál, které jim pomohou odpustit filmu i ta slabší místa (za všechny jmenuji alespoň můj oblíbený záběr na strop Mulderovy pracovny – modří jistě vědí ;) ). Osobně bych se nezlobil, kdybychom se s Mulderem a Scullyovou na plátnech kin v podobném stylu ještě setkali, tak, jak v to Chris Carter doufal (rok 2012 je koneckonců za dveřmi, takže je nejvyšší čas), ale obávám se, že si film bohužel mezi „obyčejnými“ diváky až tak úžasně nepovede.

75 %

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 19. 8. 2008 v 23:42
Kategorie: Film, televize a hudba,Recenze

6 Comments »

  • provaz napsal:

    Z toho co píšeš, usuzuji na to, že se ti film líbil jako dobré psychologické drama. Bohužel patřím k těm divákům, kteří šli do bijáku na XFiles a ne na rodinné drama nebo detektivku. Asi jsem čekal více mysterióznosti a tajemnosti.

  • Case napsal:

    Ne, mně se film líbil jako taková solidní a delší psychologičtěji zaměřená epizoda seriálu. Co znamená „šli do bijáku na Xfiles“ moc netuším, mně ten příběh přišel jako vcelku charakteristický zástupce určité nemalé části epizod seriálu.

  • captainn napsal:

    Hlavně, když to nebyla Tunguzka. ;)

  • Case napsal:

    Pravda, Tunguzka tvoří zhruba polovinu dílů ;)

  • Provaz napsal:

    Nejsem znalec AktX, ale „XFiles“ jsou pro mě a bohužel i pro hodně dalších lidí, hlavně první dvě sezóny. Takovej ten nádech hledání tajemna, co je někde tam venku. Asi to přeháním :-), ale prostě jsem nečekal obyčejnou detektivku s vysvětlením ve stylu „pánbůh nám napoví“, ani rodinné drama s hlavní náplní psychologického rozboru soužití Muldera s doktorkou Scullyovou. Asi holt patřím mezi ty prostý konzumáky, co čekali nějakého toho zeleného pidimužíka, který se mine někde nenápadně před kamerou a samozřejmně trochu toho Tunguzka ;-)

  • Case napsal:

    No, ono to tam s tím Bohem není zdaleka tak jednoduché. A zelené pidimužíky jsi opravdu čekal marně, Carter na to dlouho upozorňoval, že mimozemšťané tentokrát opravdu nebudou. A konečně – rodinné drama? Ale no tak, vždyť tam toho zas TOLIK taky nebylo :)

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com