I-Fluid

Pro
31
2008

Obvykle bych čekal, až do hry víc proniknu, než o ní budu něco psát (a necpal takový text hned za sáhodlouhý elaborát o GTA), ale tentokrát udělám výjimku. Na Steamu je v rámci vánoční slevy, která končí druhého ledna, kromě velké spousty dalších zajímavých nabídek (např. Bioshock za pět euro!) k dispozici s 50% slevou i fyzikálně akční hříčka I-Fluid. V ní se hráč vžívá do role kapky vody v prostředí rodinného domku a plní různé mise na základě herního režimu, který si vybere. Hra má 15 úrovní, přičemž každá z nich se dá hrát ve třech režimech: Mission, kdy je zkrátka vaším úkolem se dostat do cíle, ale nejste jinak ničím omezováni, Petals, kdy je třeba sbírat okvětní lístky, roztroušené po úrovni, a konečně patrně všeříkající Time Attack.
Okolní svět je interaktivní, takže ho kapka může svou vahou ovlivňovat (převážit pravítko, naklonit půlku pomeranče, odstrčit kancelářskou sponku atd.), a předměty současně působí zpětně na kapku – takže po předmětech, které jsou savé (sešit, utěrka, suchary) nebo rozpálené (koláče právě vyndané z trouby) pochopitelně kapka vody daleko nedojede, ale naopak na vybraných místech a na „šťavnatých“ předmětech (kousek jablka, pomeranče, rajče) do sebe může vodu vstřebávat a tak si doplňovat „energii“. V pozdějších úrovních se pak vyskytují například i brouci, kteří mohou kapku pronásledovat a snažit se z ní upít a podobně.
Hra podporuje technologii PhysX (která je nyní prostřednictvím GPU akcelerace dostupná majitelům vyšších řad karet nVidia), ale pokud vím, tak ji k běhu nevyžaduje. Jde o takovou zábavnou variaci na jakýsi mix mezi klasikami Incredible Machine – v tom smyslu, že tu je třeba pracovat s okolím zhruba v rámci platných fyzikálních zákonů – a her jako Marble Madness nebo Spindizzy (pokud to ještě dnes někomu něco říká, protože jde o starou automatovou a osmibitovou klasiku), v nichž hráč balancuje s kuličkou na různých plošinách nad propastí. Není to žádná ohromující hra ve velkém stylu, která vám vyrazí dech svou promyšleností a dokonalým zpracováním, ale je to překvapivě zábavné a chytlavé. I za původních deset euro byla zajímavá (a chystal jsem se na ni už nějakou dobu, jen bylo málo času a dost jiných her), ale za současných pět, čili zhruba za cenu jednoho lístku do kina, nemohu než I-Fluid opravdu vřele doporučit. Na výše uvedeném odkazu je ke stažení i demo, takže nemusíte kupovat zajíce v pytli. A třeba na YouTube lze zhlédnout trailer.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 31. 12. 2008 v 01:03
Kategorie: HW, SW a podobná verbež,Recenze

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com