Severská opatření pro Asus Eee PC

Kvě
21
2009

Před pár týdny jsem si koupil netbook, konkrétně Asus Eee 1000H s Linuxem. Jsem s ním pro své potřeby rozhodně spokojený a prakticky všechny věci, kterých jsem se bál, se ukázaly jako menší problém, než jsem čekal (například malý displej, klávesnice atd.). Někdy se o něm snad rozepíšu víc, zejména o zkušenostech s instalací plnohodnotného Linuxu (Arch Linux i přes zdánlivě komplikovanější instalaci dal docela na frak Ubuntu Netbook Remix). Prozatím si můžete přečíst třeba Johnyho první dojmy z 1000HE (a následné dodatečné posty, k nalezení tamtéž), což je až na lepší baterku a trochu jinou klávesnici skoro stejný netbook.

K počítači samozřejmě dostanete i příručky. Jedna je k software (ta mi na zběžné prolistování přišla vcelku použitelná), a druhá k hardware. Do té jsem se začetl…a nestačil se divit. Nevím, kdo to překládal a jak, ale opravdu se mu tu vůbec nepovedlo. Spoustě vět lze porozumět jen stěží, obvykle proto, že prostě víte, co chtěl autor patrně říct. Na druhou stranu, například stránka věnovaná zapojení napájecího adaptéru do zásuvky a jeho připojení k netbooku je tak komplikovaná a šroubovaná, že jsem se v tom asi na třetím řádku naprosto ztratil. Vtipné je také to, že manuál na konci obsahuje kompletní znění GPL licence. V angličtině…
A mimochodem, pokud českému manuálu neporozumíte (což je docela pravděpodobné), máte smůlu – v jiném jazyce ji k dispozici nemáte. Možná na netu (přiznávám, nedíval jsem se).

Následuje pár (no, spíš víc) příkladů:

Otřete Eee PC čistou houbou z celulózy nebo jelenicovým hadrem namočeným v roztoku neobrušujícího detergentu a trochu teplé vody. (Chápe z toho někdo, čím a jak se to tedy má otřít?)

Nedávejte ani neupouštějte předměty na horní víko Eee PC ani do něj nezastrkujte žádné cizí předměty.

Nemačkejte ani se nedotýkejte zobrazovacího panelu. Nedávejte na jedno místo s malými předměty, které by mohly poškrábat Eee PC nebo vniknout dovnitř.

Nevystavujte ani nepoužívejte blízko tekutin, deště nebo vlhkosti. Nepoužívejte modem během elektrických bouřek.

Nenechávejte Eee PC na klíně ani jiné části těla, abyste se necítili nepohodlně a neporanili se kvůli vystavení se horku.

Nenoste ani nepokrývejte zapnuté Eee PC jakýmikoliv materiály, které by snížily oběh vzduchu, např. taška.

Hlava pevného nerotujícího disku se stáhne, když se napájení vypne, aby se povrch nerotujícího disku nepoškrábal během transportu.

Zavřete displej a zkontrolujte, zda je bezpečně zamknutý v uzavřené poloze. (Což je sice hezká rada, ale bohužel, Eee nemá žádný zámek displeje, jaký mívají normální notebooky. Displej v zavřené poloze zkrátka nijak zajistit nejde.)

Nabíjení vaší baterie (Pokud vím, žádnou baterii v sobě nemám, ale děkuju za radu.)

Chcete-li používat napájení na baterie, před odjezdem na dlouhý výlet určitě plně nabijte vaši baterii a případné doplňkové baterie. (Což mimochodem není zrovna nejchytřejší rada.)

Chcete-li používat Eee PC v letadle, kontaktujte vaše aerolinky. (V těch záplavách škrobeného a nepřirozeného textu působí „aerolinky“ zábavně rozverně.)

Eee PC používá aktivní TFT LCD, které poskytuje vynikající obraz, jako stolní monitory. (Wrong on so many levels…)

Na rozdíl od stolních monitorů nevytváří LCD žádnou radiaci a obraz nebliká.

Pole mikrofonů vestavěné – Integrované pole mikrofonů je jasnější a bez zpětné vazby v porovnání s tradičními samostatnými mikrofony a lze jej použít pro videokonference, komentování, zvukové nahrávky a multimediální aplikace.

Vypínač dovoluje zapnout a vypnout Eee PC a překonat STR.

Klávesnice poskytuje klávesy s pohodlným domáčknutím (hloubka, na kterou lze klávesy zmáčknout) a dlaňové opěrky pro dvě ruce.

Indikátor napájení se rozsvítí, když se Eee PC zapne, a pomalu bliká, když je Eee PC v režimu Uložit-do-RAM (Pozastaveno).

Nulovací tlačítko. Resetovací tlačítko je k dispozici u vybraných modelů. (Tak co se rozhodnout, jestli je nulovací nebo resetovací?)

Reproduktorový systém – Vestavěný stereo reproduktorový systém vám umožňuje poslouchat audio bez dalších doplňků. Multimediální zvukový systém má integrovaný digitální audio ovladač, který vytváří bohatý, energický zvuk. Výsledky se zlepší při použití stereosluchátek nebo reproduktorů. Audio vlastnosti jsou softwarově ovládané.

Osmipinový port lokální sítě RJ-45 podporuje standardní ethernetový kabel pro připojení do lokální sítě. Vestavěný konektor dovoluje pohodlné používání bez dalších adaptérů.

Baterie se automaticky nabíjí, když je připojena k elektrickému zdroji, a udržuje napájení Eee PC, když není elektrické napájení připojeno. To umožňuje používání při přechodném přesunu z místa na místo. (Když pominu „přechodný přesun“, v tomtéž manuálu se lze na jiném místě dočíst, že se zapnutý netbook nemá nikdy přenášet. Tak jak teda?)

Další baterie jsou volitelné a lze je zakoupit odděleně od prodejce Eee PC. (Díky bohu. Představa, že bych si baterku musel koupit i s prodejcem, mě upřímně dost děsí.)

Vaše Eee PC bylo možná dodáno s nenainstalovanou baterií. Pokud to tak je, nainstalujte baterii podle následujícího postupu.

Mikrojádro Super Hybrid Engine. (WTF? Opravdu netuším, co v orginále to „mikrojádro“, přestože vím, co je Super Hybrid Engine.)

Používání touchpadu – vstup jednoprstovým gestem.

Následující ilustrace poskytnou stejný výsledek. (V celém manuálu velice často opakovaná fráze, která vždy předchází obrázku se schematickým znázorněním činnosti, která byla právě slovně popsána.)

Vstup víceprstovým gestem.

Pomocí funkce Přidat/odebrat software zaktualizujte ovladač víceprstové dotykové plochy. (Dotyková plocha je podobný případ jako nulovací/resetovací tlačítko – občas tu je touchpad, občas dotyková plocha.)

Následují definice barevných horkých kláves na klávesnici Eee PC. Barevné příkazy lze otevřít pouze tak, že nejprve stisknete a podržíte funkční tlačítko a zároveň stisknete tlačítko s barevným příkazem. (Is it ‚cause I is black?)

Radio věž F2. Jen pro bezdrátové modely. Slouží k zapnutí nebo vypnutí interní bezdrátové místní sítě. Při zapnutí se příslušný bezdrátový indikátor rozsvítí.

Ikona slunce dolů, ikona slunce nahoru. (Vtipné navíc je, že na těch dvou klávesách NENÍ obrázek slunce s šipkou.)

Scr Lk. Umožňuje vám použít větší část klávesnice pro navigaci mezi buňkami. (Buňkami? WTF?)

Ikona Icon. (Patrně dle vzoru „jezero Loch“.)

Klepněte na rámeček před Automaticky mě přihlásit se spuštěním systému, pokud se chcete přihlašovat automaticky bez zadávání hesla. Když to uděláte, budou moci lidé používat váš počítač bez povolení.

Analogové televizní tunerkarty.

Sluchátková zařízení: Typ – Sluchátko, ušní mikrofon. (Ušní mikrofon musí být velmi bizarní zařízení.)

Neřízený switch/hub adaptér.

Čtečka/zapisovačka flash pamětí.

Zařízení typu joystick & gamepad.

Mikrofony: Typ – kondenzátor.

Varování o značce CE: Toto je výrobek třídy B, a v domácím prostředí může tento výrobek způsobit rušení radiových vln, a v tom případě bude uživatel možná nucen podniknout adekvátní opatření.

Vaše WLAN karta vysílá méně než 100mW, ale více než 10mW. (Děkuji za jasnou informaci.)

Severská opatření pro lithium pro baterie lithium-ion. (Tohle je asi nejvíc WTF z celého manuálu. Opravdu nemám NEJMENŠÍ tušení, co tam v angličtině bylo. Takto zní nadpis stránky, která obsahuje jakási varování o tom, že baterie mohou při nesprávném zacházení explodovat. Vtip je v tom, že ani jedno z těch varování není v češtině…)

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 21. 5. 2009 v 02:05
Kategorie: Jiné hlubokomyslnosti a plky,Překlad a dabing

8 Comments »

  • Tessien napsal:

    Vstup víceprstovým gestem – to zni jak nejaka sexualni praktika!

  • Captain N napsal:

    Čím víc prstů, tím víc Asus.

  • horusqo napsal:

    ešte tie zariadenia typu joystick/gamepad by som uznal…ono tam istý rozdiel je
    a ad severské opatrenia: nebolo to náhodou several measures? :) alebo jednoducho niečo several…

  • Case napsal:

    Tak mě to donutilo si najít anglickou verzi a podívat se. Je to „Nordic Lithium Cautions (for lithium-ion batteries)“. Což mi teda mnoho neřeklo ;)

    BTW, „Mikrojádro Super Hybrid Engine“ je v originále…“Super Hybrid Engine“. Evidentně byl někdo při překládání nemálo tvůrčí…

  • Captain N napsal:

    Zřejmě baterie od někoho jako http://www.nordicsemi.com/

  • Jan Vaněk jr. napsal:

    Předpokládám, že „to“ neznamená můj komentář, který jsem se pokusil odeslat kolem poledne, ale spadl do spamu. Zněl (s několika drobnými vylepšeními):

    Co by tam bylo: Nordic Lithium Cautions for lithium-ion batteries [odkaz na Asus Eee PC 1004DN User Manual na Scribd], ofkóz. Už jsem to v pár manuálech viděl a myslím, že z nich bylo i srozumitelnější, že to souvisí se Severskou radou [odkaz na norden.org]; ovšem vygooglit ve srozumitelném jazyce, proč tam potřebují extrabuřty, na něž nestačí CE, se mi nepovedlo – v Googlu jsou Nordic Cautions vedle lithiovek už jen o grounded sockets.

    Mikrojádro jsem ale nerozluštil (tedy, taky jsem v tom manuálu ani na webu žádné odpovídající slovo navíc k SHE nenašel).

  • Johny_G napsal:

    Jsem vskutku rád, že manuály nečtu :-).

  • Case napsal:

    Zase se ale koukni, o co přicházíš ;)

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com