Zlinfest

Kvě
30
2009

Od zítřka jsem již podruhé na zlínském filmovém festivalu, pro který momentálně usilovně překládám a budu titulkovat filmy (titulkují se ručně a ‚naživo‘, z PC). Zajímá-li někoho, o které půjde, pak chronologicky:

Hraji pro Charlieho
Peklo s princeznou
Nikdo z vás si nemůže být jistý
Kletba Měsíčního údolí
Vasermil
Útěk na Horu čarodějnic
Maminka je u kadeřnice
Syn Ameriky
Sedmidenní neděle
Nesio

Útěk na Horu čarodějnic je skutečně ten nový „poloremake“ kultovní klasiky, kterou u nás skoro nikdo nezná (a která je mimochodem příčinou, proč hlavní hrdina filmu Spaceballs lítá po vesmíru ve Winnebagu), v němž hraje Dwayne „The Rock“ Johnson a který má oficiální českou premiéru tuším v srpnu u nás v kinech nepůjde. Mimochodem, není to úplně nejhorší film, asi bych mu dal tak 60-70%. Rozhodně jsem to čekal horší.
Kdybych měl z toho vybrat jeden film, který vřele doporučuji, pak to bezpochyby bude německý film Nikdo si nemůže být jistý. Možná i proto, že jeho téma nestandardního teenagera, ze kterého paranoiou zmítaná společnost udělá ve svých myslích hotové monstrum, je velice aktuální i v našich podmínkách. Ale těsně by se asi o doporučení dělil s filmem Syn Ameriky, který není navzdory svému tak trochu odstrašujícímu názvu, pod nímž asi leckdo čeká tuny patosu a propagandy, vůbec špatný a patosu i propagandy je v něm IMHO vcelku málo. Ale to je jednou z výhod práce na filmech na takovýhle festival – máte takřka jistotu, že nenarazíte na vysloveně špatný film (snad jen v Kletbě Měsíčního údolí hraje Tim Curry, což je asi všeříkající ;) ).
Mimochodem, zrovna Měsíční údolí bude dabovaný a titulky jsou anglické a nepřekládal jsem je já. Stejná situace je i u Pekla s princeznou. Ale u zbylých mě můžete přijít pranýřovat – jsem si bohužel takřka jistý, že tam chyb bude povícero. Vždycky tam jsou. Tím spíš, že se při překládání jede obvykle na první dobrou a na korektury obvykle není moc času (pokud vůbec).
Ostatně, pokud se do Zlína vypraví někdo z přítomných (či snad dokonce pravidelný návštěvník), můžeme si o tom popovídat přímo (ale i o čemkoliv jiném) ;) Ozvěte se (do komentářů nebo jakkoliv jinak, viz osobní info) a můžeme se klidně někde sejít (nejlepší časy jsou pro mě hned po projekci, pokud záhy nenásleduje další).

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 30. 5. 2009 v 13:02
Kategorie: Film, televize a hudba,Osobní,Překlad a dabing

4 Comments »

  • fuxoft napsal:

    „Utek na horu carodejnic“ u nas v kinech nepujde.

  • Case napsal:

    Aha, vida. Ale IMHO měl, ne? Dělal jsem k němu v únoru presskit :)

  • Case napsal:

    Tak jsem si dělal srandičky z Tima Curryho a on bude mistr céčkových filmů osobně přítomen na večerní projekci, kterou titulkuju (anglicky). I s režisérem filmu :) Pořídím nějakou exkluzivní fotku :) Možná sice Curry hraje v hrozných filmech, ale legenda je to tak jako tak.

  • Captain N napsal:

    olol!!!

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com