Kodak Z1085 IS

Čvc
22
2009

Už delší dobu uvažuji o koupi nějakého obyčejného zařízení pro příležitostné zaznamenávání videa, které by bylo pokud možno levné (nemám pro své potřeby žádné kdovíjak vysoké nároky, co se videa týče, takže nemám v plánu utrácet spoustu peněz za pořádnou kameru nebo třeba za upgrade těla zrcadlovky na nějaké se záznamem videa), ale přesto uspokojivě použitelné (zas tak malé nároky nemám). Původně jsem doufal, že bych třeba tuhle věc uspokojivě vyřešil při koupi nového mobilu, ale bohužel, jak se zdá, nejsou „mobilní“ videa stále moc použitelná, a to ani u hodně drahých mobilů. Malých levných videokamer je na trhu spousta, ale ty jsou stále poměrně drahé (použitelné začínají někde kolem pěti tisíc, ale ty pořád nestojí za moc) a navíc mají takřka bez výjimky CMOS snímač, což znamená problémy s tzv. „rolling shutter“ efektem (který například způsobuje to, že pokud takovou kamerou zaznamenáte rychle se pohybující objekt, bude ve výsledku zdeformovaný). Kromě toho jsem chtěl mít možnost udělat příležitostně fotografii něčím menším než zrcadlovkou a něčím lepším než mobil. Odpověď se tedy zdála jasná – digitální kompakt.

Jak jsem ale vzápětí zjistil, situace na poli levných digitálních kompaktů je, co se záznamu videa týče, také poměrně tristní. Takřka všechny kompakty v cenách do pěti tisíc mají například záznam maximálně v rozlišení 640×480 (popř. širokoúhle 848×480), což není málo, ale není to ani moc a i mizerná optika kompaktu má na víc. Levné Canony například zase neumějí ani 25 ani 30fps, končí zkrátka na 20fps, což je málo. Většina kompaktů neumožňuje při nahrávání videa používat optický zoom, maximálně tak digitální (a to ještě ne všechny). Pokud vám snad některé zoomovat dovolí, jako třeba levné Samsungy, pak zase při zoomování vypínají záznam zvuku (protože mají příliš hlasité zoomování/ostření), takže máte v nahrávce místo rušivého zvuku zoomovacího motorku rušivou „díru“. Totéž platí i o ostření během záznamu – valná většina levných kompaktů během záznamu ostření neumožňuje, takže jak jste na začátku zaostřili, tak máte zaostřeno během celého videa. Další kapitolou je stabilizace obrazu, tedy velice užitečná věc – pokud už ji nějaký levný kompakt má, většinou jde o stabilizaci softwarovou, která jednak není tak účinná a jednak nezřídka spíš uškodí, než aby pomáhala. A pak je tu samozřejmě také ještě problém v tom, že nemálo kompaktů má délku videa natvrdo omezenou na maximálně 10 minut nebo nějakou podobnou hodnotu. A to jsem se ještě vůbec nezmínil o kvalitě zvukového záznamu, kdy si výrobci kompaktů ještě v roce 2009 evidentně myslí, že 8 bitů mono na 16kHz musí každému stačit… Probrat se tím vším a vybrat nějaký solidní a cenově přístupný kompromis tedy není jednoduché.
Já jsem po delší době (v řádu dní) objevil mezi několika kandidáty vítěze – v nadpisu zmíněný Kodak Z1085 IS, který se dost špatně shání (při jeho shánění jsem například navštívil poprvé v životě značkovou prodejnu, v níž se nenacházel snad jediný kus zboží dané značky), ale prodává za cenu kolem 3400,- Kč, což je velmi příznivá cena, byť je v ní jistý háček (zmíním později). Jinak je ale Z1085 takřka dokonalým spojením všech pozitiv nenáročného záznamu:

– má CCD čip, takže odpadají problémy s „rolling shutter“
– je nejlevnějším kompaktem na trhu, schopným nahrávat HD video v 720p ve 30fps
– objektiv má světelnost 2.8, což se může jedině hodit
– má 5x optický zoom, který lze používat při záznamu videa, aniž by se vypínal zvuk
– při záznamu umožňuje plynulý autofocus, popř. ruční ostření (čímž je myšleno přiostřování půlstiskem spouště, nikoliv plně manuální ostření)
– má optický stabilizátor, který funguje i při záznamu videa (a dle mého názoru velice uspokojivě)
– délka videa je omezena jen kapacitou karty
– zvuk zaznamenává v 16 bitech se vzorkovací frekvencí 16kHz (na poměry kompaktů velice slušné, on beztak ten minimikrofon v kompaktu o moc víc nezvládá)

Nerad bych se pletl, ale mám dojem, že v cenové hladině pod osm tisíc neexistuje (kromě dražších Kodaků) jiný kompakt, ve kterém by se tohle všechno slučovalo.
Kompakt navíc není ani nejhůř vybavený. Má celou řadu „scénických“ (jak se tomu sakra říká správně?) programů pro takřka jakoukoliv situaci. Je tu speciální režim s vysokým ISO (které jde údajně až na 6400, ale upřímně, už fotky s ISO 3200 jsou víceméně nepoužitelné, viz ukázky později). Samozřejmě nechybí ani plně automatický režim, ve kterém fotoaparát sám vyhodnocuje, co asi zrovna fotíte, a podle toho se přizpůsobuje. Jsou tu dva manuální režimy – poloautomatický, ve kterém lze nastavovat korekci EV, ISO a ostření (kromě klasiky automatika, makro, nekonečno je tu i relativně použitelné manuální ostření!), a potom ještě plně manuální režim, ve kterém lze místo EV měnit přímo clonu a čas a fotoaparát vám indikuje, o kolik EV bude podle něj fotografie přeexponovaná nebo podexponovaná. V poloautomatickém a automatickém režimu je také možnost zapnout live histogram. Konečně pak je tu i režim pro fotografování panoramat, v němž si určíte směr, kterým budete „švenkovat“, fotoaparát vám poté na kraji displeje ukazuje kousek z předchozí fotografie, aby se vám snadněji navazovalo, a ve finále celé panoráma spojí. Musím říct, že tahle funkce na mě udělala docela dojem – výsledný výstup je dle mého názoru naprosto bezchybný.
Jinak je tu samozřejmě spousta dalších „doplňkových“ funkcí, například možnost zapnout si na displeji síť „třetin“, zapnout/vypnout přidávání data do fotografie, nastavení stabilizátoru (soustavný/pouze před snímkem), redukce červených očí, omezení nebo vypnutí digitálního zoomu, v poloautomatickém a manuálním režimu nastavení barevného podání, vyvážení bílé, bracketing, měření expozice (matrix/center weighted/spot), nastavení autofocusu (soustavný/před snímkem) a podobně. Je toho docela hodně, na druhou stranu to asi dneska už je u kompaktů předpokládám vcelku normální (já se s nimi pár let neviděl). Dá se také nastavovat velikost a stranový poměr fotografií v celé řadě možností (no, v devíti) od maximálních 10MPix 4:3 až po minimum 2.4Mpix 16:9 (použitelné stranové poměry jsou 4:3, 3:2 a 16:9). Video je pak možné nahrávat v rozlišeních 1280×720, 640×480 a 320×200 (tohle jediné jsem vlastně ani nezkoušel, uniká mi smysl takového režimu).
Co se kvality fotografií týče, mám z toho pocity trochu smíšené. Levné kompakty nebývají nikterak kvalitní a 10MPix tomu může jen uškodit. Nemám možnost porovnání s jinými obdobnými kompakty, ale připadá mi, že kvalita výstupu odpovídá lepšímu mobilu. Dle mého názoru tenhle Kodak trochu víc šumí, než je obvyklé (zase, 10 MPixelů na mrňavém snímači je prostě nesmyslná kombinace, která fotce nemůže nijak prospět), což kompenzuje vyšší úrovní redukce šumu a tudíž „rozmazáním“ obrazu. Na druhou stranu to zase není až TAK špatné, alespoň pokud je dost světla. Jakmile se ale navýší ISO, je konec. Udělal jsem galerii několika testovacích snímků, focených v automatickém režimu, z nichž poslední jsou fotografované na ISO 3200. Asi uznáte, že to opravdu není dobré. Na druhou stranu, kompakt má tendence přeexponovávat a automatika evidentně nasazuje v obavě před rozmazáním snímku raději vyšší ISO – to dává tušit, že v manuálním režimu, kdy si ISO shodíte níž a upravíte expozici, by mohl být výsledek přece jen lepší.
Pokud jde o video, jsem výrazně spokojenější. Jak už jsem zmínil, nabízí tenhle kompakt, co se videa týče, v nižší cenové hladině IMHO dost bezkonkurenční kombinaci možností. I u videa se projevují dva hlavní neduhy tohoto fotoaparátu – zbytečné přeexponovávání a vyšší šum. S přeexponováním se nic moc dělat nedá (na druhou stranu je to problém, který je společný snad všem levným videozáznamníkům) a šum naštěstí ve videu působí alespoň na mě znatelně líp než na statických fotografiích – patrně to souvisí s nižším rozlišením videa a také s tím, že ve videu šum nemá příliš patrnou chromatickou složku, takže působí „analogověji“ a „filmověji“, nevypadá tolik jako duhový a rozpatlaný digitální hnus, co je k vidění na fotografiích. Videa jsou bohužel zaznamenávána do formátu MOV, ovšem velice snadno se dají různými utilitami bez rekomprese převést do použitelnějších AVI. Mimochodem, s těmi MOVy jsem měl drobný problém a soudě dle reakcí na netu nejsem sám – Quicktime mi je zkrátka nezvládal přehrát plynule, příšerně cukaly. Ffdshow je přehrává plynule, ale pro změnu bez zvuku. Nakonec na jejich přehrávání (kromě Linuxu, kde v Mplayeru také hrály bez problémů) zabralo VLC (které je mi poslední dobou stále sympatičtější).
Bitrate je myslím velice dobrý (možná až příliš – v HD rozlišení na 2GB kartu nahrajete jen asi 16 minut záznamu, ve VGA rozlišení pak něco kolem 25 minut), jak se ostatně můžete přesvědčit sami v níže linkovaných ukázkách – dlužno ovšem podotknout, že originály přímo z fotoaparátu působí „ostřeji“ než to, co je na YouTube i v HD rozlišení. Následkem toho je třeba na YouTube zmíněný šum o něco větším problémem, protože ho rekomprese rozpatlala, zatímco v původním souboru je na témže místě mnohem lépe vypadající „čisté“ zrno. A kupodivu se na svou cenu poměrně statečně drží i za šera či v noci, viz také moje video nočních svítících mraků v jednom z předchozích příspěvků.
Už jsem zmínil, že kompakt má CCD snímač, což znamená, že nemá problémy s prokletím levného přenosného videa, zvaným „rolling shutter“ (křivé a deformované snímky nebo videa z mobilu asi viděl skoro každý, a to je jen jeden z několika projevů téhle zrůdnosti), naproti tomu ale zase trpí nectností CCD snímačů, co se jasných zdrojů světla týče – rozmazávání (vertikální čáry v místě jasných světelných zdrojů) a bloom (přebuzení celého snímače). Co se mne týče, jsou mi tyhle efekty mnohem příjemnější než zmíněný rolling shutter u CMOS čipů, ale každý nechť si to posoudí sám. Trochu nepříjemné pravda je, že se ono rozmazávání za určitých podmínek projevuje i jistým vertikálním nafialovělým závojem (v ukázkovém videu to je několikrát vidět), ale jak říkám, já si zkrátka s vědomím podobných problémů CCD zvolil. Kromě těchto problémů jsem tedy s kvalitou videa velice spokojený, pro moje potřeby to rozhodně dostačuje. Velice příjemně mne překvapil i optický stabilizátor, který svou práci odvádí velice dobře i při nahrávání videa (tak mě napadá, že bych mohl udělat nějaké srovnání vypnutý/zapnutý). Při zoomování během videa dochází ke krátkému rozostření, ale opět, dle mého názoru je lepší tohle než nemít možnost používat zoom vůbec, jako je tomu u jiných kompaktů. Mimochodem, co se ostření při natáčení videa týče, je možné používat buď průběžné automatické ostření (do kterého je možné v omezené míře ručně zasahovat „namáčknutím“ spoušti, pokud se vám zdá, že to trvá moc dlouho nebo se ostří někam jinam, než by mělo), nebo nastavit poloautomatické, kdy se ostří pouze tehdy, pokud namáčknete spoušť (hodí se třeba tehdy, když je málo světla) – i v tomhle režimu ale kompakt povětšinou přeostřuje, pokud zazoomujete. Kupodivu ne vždy, ale závislost se mi vypozorovat nepodařilo.
Na začátku jsem ale zmínil jeden háček, co se ceny tohohle Kodaku týče. Je to takto – nikde se to sice příliš jasně nedozvíte, ale v základním balení není žádný akumulátor ani nabíječka. Je to dost matoucí – baterie je totiž přiložena, ale není nabíjecí. Jedná se sice o lithiovou baterii s vysokou kapacitou (s kompaktem si hraju už týden, natočil jsem cca 20 minut videa, vyfotil spoustu fotek, často s fotoaparátem jen tak něco dělal nebo ho nastavoval a stále nevypadá, že by to mělo nějaký významný vliv – na netu jsem četl zmínky o tom, že vydrží klidně i 500-1000 fotek), ale zkrátka není nabíjecí. Jakmile dojde, máte smůlu. Do fotoaparátu se sice dávají dvě standardní AA baterie, jenže…jenže ty se skoro nedají použít. Rozhodně nemá smysl používat alkalické nebo dokonce obyčejné baterie, vydrží vám tak asi deset fotek. Ještě horší je to s klasickými nabíjecími NiMH, které jsem původně měl v plánu využít (mám jich doma docela dost) – ty mají totiž pouze 1.2V oproti standardním nenabíjecím AA, které mají 1.5V. V případě celé řady zařízení to nevadí a jsou schopna s nimi pracovat, ale tenhle kompakt opravdu ne – čerstvě nabité NiMH akumulátory o kapacitě 2100mAh vyhodnotil po asi půl minutě jako vybité a prostě se vypnul. Jedinou možností je tedy dokoupení nabíječky a akumulátoru, což vyjde na nějakých 800-900,- Kč, které je tudíž třeba k ceně kompaktu připočítat. A je tu i další podpásovka – pokud by někdo chtěl AV kabel pro připojení fotoaparátu k televizi, tak také není přiložen. Nejde přitom o žádný standardní konektor – AV signál je vyvedený nikoliv na standardní jack, jak tomu bývá u jiných kompaktů, ale na mini USB konektor. Pravděpodobně by se dal zbastlit kabel i podomácku (nevypadá, že by v sobě měl nějakou elektroniku, velice pravděpodobně jde o přímou redukci z mini USB na dva CINCHe), každopádně originál Kodak stojí něco kolem 400,- Kč. V případě připojení HD televize je pak jedinou možností dokoupení dokovací stanice, kterou jsem v nabídce v ČR snad ani nenašel.

Přes všechny zmíněné neduhy a problémy a s navýšením ceny na těch zhruba 4200,- Kč po připočtení ceny akumulátoru s nabíječkou se domnívám, že pro nenáročné domácí použití pro nahrávání videa jde o výrobek s poměrně působivým poměrem cena/výkon a koupě rozhodně nelituji – nevím o tom, že by se na našem trhu vyskytovala srovnatelná alternativa.

Ukázky:

HD test – delší testovací video ve 1280×720 z olomouckých ulic, obsahuje i několik krátkých záběrů za chůze (test stabilizátoru) a večerní záběry.
SD test – kratší testovací video v 640×480
Testovací fotogalerie – fotografie jsou uploadovány přímo z karty bez jakýchkoliv úprav v plném rozlišení, ke kterému se ale v současné době dá na Picasa Web Albums dostat už jenom volbou Download (Stažení) u konkrétní fotografie

Pokud by snad někdo chtěl některý zdrojový videoklip přímo z fotoaparátu, mohu mu ho poskytnout. Trvale je ale nikam uploadovat nebudu, jsou docela objemné.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 22. 7. 2009 v 13:36
Kategorie: Fotografie,HW, SW a podobná verbež,Osobní,Recenze

5 Comments »

  • Case napsal:

    Pokud to snad někoho zajímá, tak jsem srovnání efektu stabilizátoru dneska nahrál a vbrzku to zpracuju a uploaduju.

    Plus mi dneska konečně začíná selhávat ta původní litiová baterka, tzn. po cca. devíti dnech intenzivního používání.

  • Evice napsal:

    Dobry den,

    koupili jsem ten samy fotak a uz nam pres mesic lezi doma, protoze je neustale vybity. Presne tak jak pisete.
    Chtela jsem pozadat o radu, jakou nabijecku a baterie koupit. Uz jsme zkusili miliony baterii, nabijecek a fotak se po peti fotkach bez varovani vypne. Diky za presny typ nabijecky i baterii.

  • Case napsal:

    Rozhodl jsem se neexperimentovat a koupit originál. Pokud nabíječku nevlastníte, stejně to nevyjde o moc dráž než sada neznačkového akumulátoru a nabíječky. Ale kdybych nabíječku měl, asi bych se nebál ani neznačkové baterky, která je v takovém případě výrazně levnější než originál.

    A tedy naprostá spokojenost. Zrovna včera jsem ho měl zapnutý nonstop cca. hodinu a půl ve video režimu (tzn. displej, stabilizátor i samotný snímač trvale zapnuté) a průběžně zoomoval a ostřil, během té doby jsem nahrál asi 20 minut HD videa a pořád nejeví známky vybití (pravda, ta signalizace je trochu ošidná, většinou nic nehlásí a pak najednou zabliká baterka a za dvě minuty je konec, ale stejně).

  • Evice napsal:

    Nekolik experimentu s nabijeckami mame za sebou. Koupime nyni original a uvidime. Diky za odpoved.

  • Case napsal:

    Mimochodem, jak jsem teď psal na Twitter – v tuhle chvíli mám z poloviny zaplněnou 16GB kartu, kterou jsem k tomu kompaktu koupil, a těch 8GB se rovná 86 minutám 720p videa. Jsem spokojen, původně jsem odhadoval, že se na kartu vejdou cca. dvě hodiny, a ono to vypadá skoro na tři.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com