Mapy Chorvatska a Slovinska pro TrekBuddy

Srp
04
2009

Předevčírem jsem s nadšením zjistil, že se aplikace TrekBuddy pro klasické mobilní telefony, sloužící jako offline mapy s GPS lokalizací pro situace, kdy nechcete/nemůžete tahat mapy z netu (typicky – v zahraničí na dovolené), ale také jako sympatická pomůcka např. při geocachingu, dočkala své Android verze. Jde zatím o testovací verzi, některé věci nefungují tak, jak by měly/mohly, odezvy aplikace jsou často znatelně pomalejší než na mnohem slabších mobilech (na Androidu běží pod emulátorem, takže příčinou bude patrně to) a podobně. Nic to ale nemění na tom, že jde o funkčně dost ojedinělou aplikaci, kterou jsem na obyčejném mobilu objevil sice nedávno, ale i za tu krátkou dobu jsem ji opouštěl jen velmi nerad.

Genialita tohohle programu spočívá i v tom, že si může (respektive víceméně musí, pokud si je nestáhne někde na netu) každý udělat velice snadno vlastní mapové podklady, jaké zrovna potřebuje. K tomu slouží neméně geniální utilitka TrekBuddy Atlas Creator, v níž si vyberete oblast, kterou chcete zmapovat, zdroj map (na výběr je jich celá řada) a úrovně přiblížení a program vám sám vytvoří kompletní atlas, který už jen stačí přehrát na správné místo na paměťové kartě a používat.
Tvorba vlastních atlasů tedy není nikterak náročná, Atlas Creator je navíc napsaný v Javě, takže funguje v libovolném systému, v němž máte Javu (bez problémů ho provozuji jak pod Windows, tak pod Linuxem). Jediné, na co je vytvoření většího atlasu náročnější, je internetové připojení a čas.

Na nepřímou žádost na českém androidím fóru jsem několik atlasů, které jsem měl stejně v plánu dělat příležitostně pro sebe, vytvořil. Konkrétně tedy Chorvatsko a Slovinsko (alespoň prozatím). Jako zdroj jsem použil Google Maps, které mi přijdou nejpodrobnější, a atlasy obsahují úrovně přiblížení 10, 11, 13 a 15. Původně jsem měl v plánu rozvrhnout přiblížení trochu jinak a jít až na úroveň 16 (číslo odpovídá zoomu na Google Maps v režimu klasické mapy – 0 je celý svět, 17 je maximální přiblížení), ale velikost atlasů v tomhle přiblížení už začínala být neúnosná – i přesto, že jsem například Chorvatsko kvůli jeho skobovitému tvaru rozdělil na tři atlasy, měl každý z nich přes 600MB. Stále je tu mám, kdyby je snad někdo chtěl, ale připadá mi, že už je to skutečně příliš, minimálně na to, aby se takovým zvětšením dělala celá země – smysl má asi leda ve městech, kde se poté objeví názvy i těch nejmenších uliček, které v přiblížení 15 vypadají bezejmenné.

Tady tedy jsou zmíněné atlasy volně k použití. Velikost stahovaných souborů se pohybuje mezi 130 a 200MB, Slovinsko je rozděleno do dvoudílného RAR souboru (200MB+90MB). Po rozbalení mají atlasy okolo 200MB, Slovinsko pak má 360MB. U každého atlasu je obrázek se zvýrazněným územím, které atlas obsahuje (rozkliknutelný na velkou verzi). Atlasy se poměrně dost překrývají, aby byl na cestách popř. dostatek času na nahrání dalšího (dají se normálně prohazovat za chodu aplikace bez toho, aby to mělo jakýkoliv vliv na její chod či funkce). A mimochodem – ačkoliv přinejmenším teoreticky jsou tyhle atlasy použitelné na všech zařízeních, na kterých TrekBuddy funguje, prozatím ručím za funkčnost pouze na Androidu a Sony Ericsson W910i. Jinde fungovat můžou a nemusí – jde o to, že obyčejnější telefony mají často dost razantně osekanou například paměť, kterou má J2ME aplikace k dispozici, takže není jisté, že se jim mapové „dlaždice“ z těchto atlasů do paměti vejdou. Pokud to někdo na nějakém zařízení úspěšně otestuje, jistě by bylo příjemné, kdyby to zmínil třeba v komentářích.


Atlas Chorvatsko – sever


Atlas Chorvatsko – západ


Atlas Chorvatsko – jih


Atlas Slovinsko – part1
Atlas Slovinsko – part2

5 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 4. 8. 2009 v 02:18
Kategorie: Android,HW, SW a podobná verbež,Návody,Osobní

4 Comments »

  • Case napsal:

    Heh, tak koukám, že zatím je jednoznačně nejpopulárnější ta mapa jižních částí Chorvatska. Západní si už stáhlo výrazně míň lidí a sever Chorvatska a Slovinsko v podstatě nikoho nezajímají ;)

  • Case napsal:

    Pokud by to někoho zajímalo – právě jsem ty atlasy úspěšně otestoval v Sony Ericssonu W910i, takže potvrzuji jejich 100% funkčnost na tomhle telefonu (a tímpádem patrně i na všech se stejnou verzí systému). Upravil jsem odpovídající zmínku v textu.

  • Michal napsal:

    Vytvořené atlasy jde sloučit do jednoho velkého, ale chce to porozumět struktuře a něco ruční práce. Není pak nutné přepínat. Lze přidat i vrstvu s vybranými městy v největším přiblížení.

  • Case napsal:

    Na porozumění struktuře a ruční práci jsem stále neměl čas ani chuť ;) Ostatně, tyhle atlasy mohly vzniknout primárně proto, že jsem TAC prostě nechal běžet a mezitím se mohl věnovat jiné práci. Mně to takhle pro moje potřeby v zásadě stačí a o výsledek jsem se podělil především proto, že vím, že je dost lidí, pro které je i obsluha tak jednoduchého programu, jakým je TrekBuddy Atlas Creator, buď příliš náročná, nebo si „svůj“ atlas nejsou z nějakých jiných důvodů schopni/ochotni udělat. Rozhodně to neměl být nějaký kompletní a dokonalý atlas.
    Ale každopádně je dobré vědět, co by se s tím dalo dělat dál, to rozhodně. Třeba se k tomu někdy dokopu a zjistím si něco víc ;)

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com