TrekBuddy (a CMS šablona pro Android)

Srp
28
2009

Před nedávnem jsem tu linkoval několika atlasů pro program TrekBuddy, a při té příležitosti jsem si uvědomil, že jsem se tu o tomhle výtečném programu jako takovém vůbec nikdy nezmínil, což je rozhodně škoda.

TrekBuddy je program, původem z klasických mobilních telefonů s J2ME (tedy dnes víceméně všech), který využívá GPS zařízení (ať už interního nebo externího, např. přes Bluetooth) a zobrazuje na offline mapě uživatelovu pozici. Současně s tím má pochopitelně celou řadu dalších funkcí a/nebo možností. Kromě J2ME v současné době existuje i ve verzi pro Symbian, Blackberry, Windows Mobile, Palm a aktuálně se zvolna zprovozňuje i na Androidu.
Co TrekBuddy rozhodně není, je klasická automobilová navigace, která v reálném čase počítá alternativní trasy a hlásí, kam máte jet. V omezené míře v něm sice je autonavigace možná – musíte si trasu předem připravit a program vás je pak po ní schopen vést (dokonce snad existuje i možnost hlasových instrukcí), samozřejmě bez možnosti ji v reálném čase upravovat – ale primární účel to skutečně není. TrekBuddy je vhodný spíš pro pěší obecnou orientaci v terénu a navigování k nějakému konkrétnímu bodu (ke kterému vás naviguje vzdušnou čarou, nikoliv po cestách či silnicích. Z toho důvodu je výtečný pro geocaching, čemuž ještě více pomáhá kompas – na zařízeních, která nejsou vybavena HW kompasem (a prozatím i na Androidu) je pochopitelně pouze pasivní, tzn. směrové strany ukazuje na základě odečítání hodnot směru vašeho pohybu. V praxi to obtěžuje méně, než by se zdálo – většinou stačí udělat jeden, dva kroky a kompas se zorientuje správně. Je navíc kombinovaný s „proximity detektorem“ (jak se tomu říká česky?), takže v případě, že se nacházíte v blízkosti definovaného waypointu, vidíte na displeji směr, kterým se waypoint nachází, a pokud jste opravdu blízko (dá se přepínat několik rozsahů citlivosti), tak se značka waypointu přesouvá i blíže ke středové ose kompasu, abyste mohli posoudit, jak daleko je ještě třeba jít. Na geocaching se mi kompas v TrekBuddym skvěle osvědčil – v kombinaci s bluetooth GPS modulem iTraxx jsem byl až na několik výjimek (které spíše přičítám špatně zadaným souřadnicím cache) cache schopen lokalizovat s přesností několika desítek centimetrů.

Co se samotných map týče, nepoužívá TrekBuddy vektorové mapy, jaké jsou běžné ve zmíněných automobilových navigacích, ale bitmapové vrstvy, na které prostě promítá záměrný kříž a další informace.

To má samozřejmě jak výhody, tak nevýhody. Nevýhody jsou například v tom, že podrobnější mapy jsou poměrně obsáhlé a zabírají na kartě poměrně dost místa – i když, na druhou stranu, to už je v době mnohagigabajtových paměťových karet asi poměrně zanedbatelný problém. Mimochodem, protože se mapy pochopitelně skládají z velkého množství – třeba i stovek tisíc – několikakilobajtových dílků, což by souborový systém FAT32, který je na kartách nejobvyklejší, nenesl příliš dobře – mapa by zabírala mnohem více místa, než by byla její celková velikost – podporuje TrekBuddy práci s TAR archivy a umí si mapu číst přímo z TARů, takže místo stovek tisíc souborů máte na kartě fyzicky jen jeden velký soubor. Dlužno podotknout, že toto nefunguje na všech zařízeních. Druhou relativní nevýhodou bitmapových map je pak nemožnost plynulého zoomování mapy – zatím jedinou možností, jak mapu v TrekBuddym přiblížit nebo oddálit, je přepnutí na vrstvu s jiným rozlišením, skokově (a zatím přes menu). Prostě obobně jako v Google Maps a podobných mapách.

Tím se nenápadně dostávám k výhodám tohoto přístupu. Tou hlavní výhodou je totiž možnost udělat si mapu zcela podle sebe. Můžete vzít svou oblíbenou papírovou turistickou mapu a nascanovat ji (pak ji budete muset „rozstříhat“ na jednotlivé dílky a celou mapu zkalibrovat vůči GPS – existují na to tuším nějaké nástroje, které to usnadňují) a pak mít s sebou na výletě mapu, která spojuje výhody podrobné turistické mapy s přesností a funkcemi GPS zařízení, nebo můžete využít geniální nástroj TrekBuddy Atlas Creator a vytvořit si mapu z celé řady online zdrojů, mezi nimiž nechybí pochopitelně Google Maps, ale pro ČR je tu k dispozici i online cykloatlas (jak autor TrekBuddyho, tak autor TrekBuddy Atlas Creatoru jsou totiž Češi). Práce s TrekBuddy Atlas Creatorem je alespoň v základech velice snadná – stačí si vybrat poskytovatele map, oblast, kterou chcete zmapovat, navolit úrovně přiblížení, které má budoucí atlas obsahovat, a dát mapy stahovat (to může samozřejmě trvat i poměrně dlouho, záleží na velikosti mapy a připojení). Pak už jen stačí přehrát mapu na kartu a můžete ji rovnou nahrát do TrekBuddyho a začít používat – v případě takto vytvořených map není žádná kalibrace potřeba. Mimochodem, program TrekBuddy Atlas Creator je napsaný v Javě, takže je ho možné bez problémů provozovat v jakémkoliv systému, který obsahuje Java Runtime. Já mám bezproblémové zkušenosti s Windows a Linuxem.

Kromě map a kompasu ale TrekBuddy obsahuje ještě jeden režim, označený jako CMS (Computer Mode Screen). Ten v základní instalaci TrekBuddyho zdánlivě nefunguje – pro jeho funkčnost totiž musíte nainstalovat „skin“, což je kombinace bitmapových obrazovek, fontů a XML souborů, v nichž je definováno, co se na dané obrazovce má přesně zobrazovat za informace.

S pomocí těchto „skinů“ je možné nadefinovat dle vlastní potřeby celou řadu panelů, které zobrazují přesně ty informace, které potřebujete – existují speciální „skiny“ pro letce, pro cyklisty nebo třeba pro geocachery. Já osobně jsem si oblíbil jeden poměrně univerzální typ těchto panelů, kde se dá přepínat mezi šesti různými obrazovkami, každá s trochu jinou „specializací“ (viz dále). Třeba opět už několikrát zmiňovaný geocaching je takhle velice příjemný. Doma si připravíte waypointy pro jednotlivé cache, které mám v plánu ten den hledat (TrekBuddy používá pro waypointy klasické GPX soubory). Pak si v TrekBuddym aktivujete první z nich, ten se vám objeví na mapě (nebo vám k němu ukazuje šipka, pokud je mimo obrazovku) a můžete se vydat patřičným směrem. Když se přiblížíte dostatečně, přepnete se na „kešovací“ CMS panel, kde vidíte polohu cache přesněji a současně s ní i svou aktuální polohu. A pokud vám dělá problémy se zorientovat, není nic snazšího než se přepnout na kompas, zvyšovat jeho citlivost a nechat se skutečně dovést až k vlastní cache. Jak jsem zmiňoval, přesnost byla nezřídka obdivuhodná.

TrekBuddy umožňuje ještě celou řadu věcí, které ani nebudu podrobněji rozebírat – patří mezi ně například záznam celé trasy (s nastavitelnou četností zápisu jednotlivých bodů), který můžete mimo jiné provádět i ve formátu GPX, což je formát, který se dá bez problémů importovat do Google Earth, takže si zpětně můžete pěkně na mapě prohlédnout, kde jste cestovali. Umí také například zaznamenat souřadnice místa, na kterém právě stojíte, včetně popisu, takže si můžete dělat „geopoznámky“. Umí posílat SMSky se souřadnicemi aktuálního nebo vybraného bodu (jsou tu předpřipravené šablony ve stylu „Stojím na souřadnicích…“). A tak dále. Pokud někoho TrekBuddy zaujal, jistě si ho beztak prohlédne sám a lépe, než bych tu svedl já. TrekBuddy je zatím (včetně verzí pro Android) k dispozici pouze na mezinárodních stránkách programu. Autor konstatoval, že má v plánu TrekBuddyho pro Android nahrát i na Android Market, ale teprve poté, co budou vychytané alespoň větší chyby (protože ano, verze pro Android je prozatím stále spíše ve stádiu alfaverze). Na Androidu navíc TrekBuddy běží prostřednictvím emulátoru J2ME (podobně jako třeba Opera Mini pro Android, takže není ve špatné společnosti), s čímž jsou spojené některé trochu neobvyklé věci, například nutnost volit v některých částech menu položky výhradně trackballem či ukládání nastavení nikoliv prostým odchodem z něj, ale s pomocí tlačítka Menu a stisknutí Save. Ale i tyhle věci autor slibuje vyřešit (nebo se alespoň pokusit).
Já osobně jsem z TrekBuddyho od chvíle, kdy jsem ho objevil (což není dlouho, přibližně v květnu) nadšený a před pár dny jsem autorovi poslal (zcela dobrovolný) příspěvek, protože si myslím, že si ho opravdu zaslouží. A apeloval bych na každého, kdo TrekBuddyho zkusí a bude se mi líbit a bude ho používat, ať udělá totéž. Výše příspěvku je zcela libovolná a podpoříte dobrou věc (a navíc českou).

A co se mojí podpory TrekBuddyho týče, tak jsem se pokusil ještě o další věc – aktuální verze 0.9.88 pro Android je první verzí, v níž fungují zmiňované CMS panely (jakkoliv je jinak dost nestabilní). Proto jsem svůj oblíbený „skin“ předělal do rozměrů, vhodných pro Android (v jiných rozměrech se dá najít na fóru TrekBuddy). Tady je na místě poděkovat Johnymu_G, který mi svým skriptem významným způsobem usnadnil přepočítání pozic jednotlivých elementů „skinu“.

Aktuální verzi (budu se snažit link aktualizovat, pokud dojde k úpravám) můžete stáhnout zde: Gris2 theme pro Android. Instalace je jednoduchá – obsah archivu nakopírujte do složky TrekBuddy/ui-profiles, která je na paměťové kartě. Thread o tomto skinu na fórech TrekBuddy je k nalezení zde (anglicky). Mimochodem, ačkoliv samotný TrekBuddy, jak se zdá, nemá s přepnutím do landscape režimu problémy, šablona z pochopitelných důvodů funguje správně pouze v portrait režimu. Nepletu-li se, neexistuje ostatně zatím ani žádné řešení, kterým by se to dalo ošetřit.

A tady je náhled toho, jak skin vypadá (stejně jako v případě ostatních obrázků lze pochopitelně kliknout pro větší verzi):

18 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 28. 8. 2009 v 03:14
Kategorie: Android,HW, SW a podobná verbež,Recenze,Tipy

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com