Hero ROM pro Magic 32A s plně funkčními LED (a kauza Cyanogen vs. Google)

Zář
26
2009

Jak asi ti, kteří se o věc zajímají, vědí, jedním z problémů Hero ROM, dostupných pro telefony G1 a Magic je, že na nich z důvodu jistých HW odlišností oproti HTC Hero nefungují všechny barvy signalizační diody. Před časem byla uspokojivě zprovozněna alespoň zelená a v poslední době se údajně podařilo zprovoznit barvy alespoň na G1 a 32B kernelu. Bohužel, Magic 32A byl v tomto ohledu stále mimo hru. Tedy až do dneška, kdy se mi podařilo (napůl náhodou) objevit kombinaci ROM a kernelu (respektive v tuhle chvíli tří různých kernelů), která alespoň na mém Magicu 32A barevné diody zprovozní. Nebudu to tu celé přepisovat znovu, dám jen link na vlákno, v němž jsem to všechno sepsal:

ROM pro 32A s plně funkčními LED – Androidforum.cz

Těším se, že to někdo úspěšně vyzkouší a potvrdí mi, že jsem neměl jenom obrovské štěstí.

Ale když mluvíme o ROM pro Android, je třeba se zmínit ještě o jiné věci, která v posledních dnech rozbouřila komunitu Android power userů. Google zakročil proti asi nejaktivnějšímu (rozhodně nejznámějšímu) vývojáři alternativních ROM pro Android zařízení, Cyanogenovi. Spekuluje se o tom, že je k tomuto kroku vyprovokoval tím, že do svých posledních ROM začal dávat dosud oficiálně neuvedenou novou verzi aplikace Android Market, která by měla být s velkou slávou obsažena jako jedna z hlavních novinek v updatu Android 1.6, jehož uvedení se čeká co nevidět.
Google následně vydal prohlášení, v němž v zásadě prohlašuje, že rozhodně podporuje a vítá aktivity komunity kolem svého open source OS Android, ale jen v případě, že ROM, které budou volně distribuovány, nebudou obsahovat žádnou z Google aplikací. Což ve své podstatě znamená, že došlo k zákazu šíření VŠECH dosud existujících alternativních ROM, protože closed source aplikace od Google obsahují všechny z nich. Pro představu – jde o takřka všechny zásadní předinstalované aplikace v Android telefonech. Pokud nemá Android ROM obsahovat closed source aplikace od Google, nesmí např. obsahovat samotnou aplikaci Android Market, nesmí obsahovat Gmail aplikaci a dokonce ani YouTube přehrávač. A co hůř, jak se zdá, je closed source i kód pro přihlašování a synchronizaci telefonu s Google účtem, takže dokud někdo nepřijde s open source alternativou, nesmí alternativní ROM obsahovat ani přihlášení k vašemu Google účtu (tzn. přijdete ve všech stávajících aplikacích o online přístup ke svým kontaktům, kalendářům, k Marketu, Picase a dalším věcem).
Těžko v tuhle chvíli soudit, co bude dál. Faktem nicméně je, že se proslýchá, že se tento krok příliš nezamlouvá samotným vývojářům od Google (zákrok prý vyšel z iniciativy právního oddělení společnosti). Např. jedna ze známějších tváří mezi vývojáři, Jean-Baptiste Queru, se na svém Twitteru včera naoko (tedy snad) ptal Apple a Microsoftu, jestli nehledají vývojáře pro své mobilní divize, a posléze se začal aktivně podílet na podpoře vzniku kompletně open source Androidu. A jistá je také jiná věc – ačkoliv jsou kroky Google z jistého ohledu alespoň částečně pochopitelné, povedlo se jim poměrně úspěšně proti sobě poštvat ty, kteří nezanedbatelnou měrou (a zdarma) pomáhají Android vylepšovat a zlepšovat o něm povědomí. A soudě dle záplavy nespokojených až rozhořčených reakcí utrpělo v očích celé řady Android nadšenců motto Google „Do no evil“ pořádnou ránu.

Edit 27.9. 2009 – Cyanogen na svých stránkách uvedl, že se mu podařilo najít s Google kompromis a CyanogenMod bude pokračovat bez hlavních Google aplikací (tzn. například synchronizační kód může zůstat). Uživatelé si budou moci na vlastní zodpovědnost do jeho ROM Google aplikace jednoduše doinstalovat.
Fascinuje mě, jaký tyjátr jsou firmy schopny ztropit, aby následně souhlasily s řešením, které v praxi vlastně vůbec nic nemění a jde jenom o právní kličku.

1 člověku se článek líbí.

Napsal(a) dne 26. 9. 2009 v 15:10
Kategorie: Absurdistán,Android,HW, SW a podobná verbež

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com