Twin Peaks Fail a „damage control“

Led
04
2010

Jak už asi vědí úplně všichni, stanice Nova Cinema vrátila včera po delší době na obrazovky legendární (a výtečný, až na několik „vatových“ dílů v polovině druhé sezóny) seriál Twin Peaks – a vrátila ho na ně způsobem velice „netradičním“.

Pro ty, co neznají základní fakta: seriál Twin Peaks začíná devadesátiminutovým pilotním dílem, v němž se pochopitelně odehrají události klíčové pro samotný děj seriálu – je nalezena mrtvola Laury Palmerové, poznáváme několik nejzásadnějších postav, poté do Twin Peaks přijíždí „velmi zvláštní“ agent FBI Dale Cooper, aby vraždu vyšetřoval atd. Pilotní díl je poměrně jednotným celkem, naprosto zásadním pro další děj seriálu. Druhá sezóna má pak také vlastní pilotní díl o dvojnásobné délce běžného dílu, ale to je v tuto chvíli vedlejší. Zásadnější je ale to, že kromě těchto dvou pilotních dílů existuje ještě celovečerní film Fire Walk With Me, který byl natočený několik let po zrušení seriálu a dějově patří PŘED samotný seriál a jeho pilot, nicméně je ho jednoznačně třeba zhlédnout až PO seriálu, jinak by divákovi dával ještě menší smysl než dává a především by mu prozradil celou řadu věcí, které před seriálem nemá vidět. Tolik fakta o seriálu a filmu.
Televizi Nova se evidentně devadesátiminutový pilotní díl nehodil do vysílacího schématu a proto se rozhodla ho rozpůlit na dvě části standardní seriálové délky. Včera večer seriál s velkou slávou začal – a začal tak bizarně, že by to patrně ani sám Lynch nevymyslel. Začal totiž druhou polovinou zmíněného pilotního dílu. Což v zásadě znamenalo, že nikdo z diváků nemohl tušit, jak došlo k nalezení Lauřiny mrtvoly (z jejich pohledu byla rovnou v márnici), jak a proč přijel do Twin Peaks agent Cooper (prostě tam už byl), neseznámili se s celou řadou postav atd. Smutné asi je, že vím o řadě lidí, kterým vůbec nepřišlo divné, že seriál začíná uprostřed rozjetého děje. Ať už k odvysílání druhé části pilotního dílu došlo jakkoliv, vše tím teprve začalo. Zvedla se totiž logická vlna nevole fanoušků a TV Nova přešla do režimu „damage control“.

K chybě došlo v sobotu kolem 22. hodiny. Dnes dopoledne zpráva o tom, co se stalo, oběhla hlavní zpravodajské servery. Nova dělala mrtvého brouka. To byla první fáze „damage control“, která trvala až do nedělních odpoledních hodin.

Někdy kolem 14:00 zřejmě Nova usoudila, že bude nutné pokročit do další fáze a nějak se k celé věci vyjádřit. Ke slovu tedy přišla tisková mluvčí, která (bezpochyby na základě informací a pokynů někoho dalšího) prohlásila následující:
Úvodní film Městečko Twin Peaks a seriál Městečko Twin Peaks jsou dvě samostatná dila. Vysílací práva k seriálu, která Nova Cinema koupila od České televize, neobsahují práva na pilotní film. Prvni díl seriálu jsme odvysílali v sobotu podle vysílacího schématu, druhý díl poběží na Nova Cinema v neděli večer.
To je velice pozoruhodné prohlášení, protože je naprosto scestné. Jednak v zásadě říká, že TV Nova žádnou chybu neudělala – což zcela nepopiratelně udělala, jak věděl každý, kdo seriál zná. Dále mluvčí tvrdí, že pilotní film je samostatné dílo, na které neměli práva. Jsem si takřka jistý, že ten, kdo jí připravoval podklady pro toto prohlášení (možná to byla ona sama, možná někdo jiný – příliš na tom nezáleží), je natolik nekompetentní, že nebyl schopen odlišit pilotní díl seriálu od zmíněného následného celovečerního filmu, který považoval za pilotní patrně proto, že, jak bylo řečeno, dějově patří před seriál samotný (byť v pořadí sledování patří až za něj). opravdu nevím, kdo měl tuhle záměnu na svědomí, ale je naprosto evidentní jedno – dotyčný neměl NEJMENŠÍ ponětí, o čem mluví a co jejich stanice odvysílala. Ostatně, to je naprosto evidentní i z třetího zásadního problému, který v onom prohlášení je – z tvrzení, že Nova neměla na pilotní film práva. Kdyby totiž autor podkladů pro toto prohlášení alespoň věděl, co vlastně vysílali, musel by také vědět že onen „pilotní film“ ODVYSÍLALI, tudíž na něj práva naprosto zjevně měli – jen z něj prostě odvysílali pouze druhou polovinu.
A po tomhle prohlášení Nova opět nastolila taktiku mrtvého brouka a vyčkávala. Vše nasvědčovalo tomu, že Nova ani v nejmenším neplánuje chybu jakkoliv řešit a hodlá pokračovat ve vysílání třetím dílem seriálu (tj. původně druhým – prvním po pilotním dílu).

Ale to fanouškům právem příliš nestačilo a dál se proti tomu bouřili. Proto Nově evidentně nezbylo nic jiného než přistoupit k neméně pozoruhodné třetí fázi damage control. Zhruba kolem 18:00 večer vydala Nova další tiskové prohlášení, v němž vysvětlila, že došlo k záměně první a druhé části pilotního dílu a že téhož večera začne seriál „nanovo“ a odvysílají obě „části“ pilotního dílu za sebou, tak jak měly být odvysílány.
Tohle druhé prohlášení je ještě mnohem bizarnější než to první, protože v něm Nova otevřeně střílí do vlastních řad a tváří se, že ono předchozí prohlášení vůbec nebylo vydáno. Najednou přiznává chybu, přestože v předchozím prohlášení sebevědomě tvrdila, že k žádné chybě nedošlo, a stejně tak najednou nemá problém s odvysíláním celého pilotního filmu, přestože v předchozím prohlášení jednoznačně tvrdí, že k němu nemají vysílací práva. Pokud někdo po přečtení zmíněného prvního prohlášení ještě potřeboval nějaký důkaz o neuvěřitelné neprofesionalitě a amatérskosti lidí z Novy, pak mu druhé prohlášení dává do rukou zbraň velmi silného kalibru.

Celá záležitost má přinejmenším pro mě osobně ale mnohem hlubší podtext. Ano, seriál Twin Peaks mám rád, jsem jeho fanouškem nějakých slušných patnáct let, ale o to ten tu nakonec až tak nejde. Jde především o to, že nám tu Nova v praxi názorně předvedla, jakým způsobem je dnes bohužel běžné stavět se k vlastním chybám. Vím, že nejde o ojedinělou záležitost, protože tři kroky, které Nova předvedla, vídám kolem sebe naprosto běžně. Nejdříve je zvykem dělat, jako by se vlastně vůbec nic nestalo, a čekat, zda se situace uklidní. Pokud ano, jsem přesvědčen, že by se dál nedělo vůbec nic – viděl jsem to v praxi mnohokrát. Když se situace neuklidní, vybere se „obětní beránek“ (např. tiskový mluvčí), který vysvětlí, že nikdo zodpovědný žádnou chybu neudělal a že bylo vše v nejlepším pořádku. To už má poměrně slušnou šanci na úspěch – stačí, aby např. šlo o věc, ve které se vyzná jen úzká skupina lidí, a podobná klička vám bez nejmenších problémů projde. Opět – viděl jsem to v praxi mnohokrát. No a když ani tohle nezabere, pak je zkrátka někdo pověřen tím nejnevděčnějším úkolem – vyjít s pravdou ven, omluvit se a přislíbit a zjednat nápravu.
Na tom třetím kroku je přitom nejsmutnější jedna věc. Když budete s někým mluvit za dostatečně dlouhou dobu (která závisí na závažnosti problému, ke kterému došlo), velice pravděpodobně si bude pamatovat pouze to, že „se přece omluvili a zjednali nápravu, tak co“. Skutečnost, že dotyční nejdříve dělali dost dlouho jako že nic a posléze se celou věc snažili lhaním zamést pod koberec, si takřka nikdo pamatovat nebude. Lidská paměť je v tomhle ohledu pozoruhodná – pozitivní věci si pamatuje spíše než negativní. Jakkoliv je tedy tenhle „tříbodový“ postup ve chvíli, kdy probíhá, odsouzeníhodný z pohledu pozorovatele, ze strany viníka jde o postup, který v podstatě nemůže nezabrat. Buď zafunguje taktika mrtvého brouka na samém začátku (a časem na to všichni zapomenou), nebo zabere sebevědomé tvrzení, že ve skutečnosti k žádné chybě nedošlo. Tak či onak pověst firmy při byť jen troše štěstí nedojde větší újmy. No a přinejhorším je tu v posledním kroku omluva a náprava, která ve finále nejen že pro většinu lidí „přehluší“ předchozí dva kroky, ale s trochou štěstí dokonce v očích řady lidí dotyčnou společnost „vyzdvihne“ – protože se přece „omluvili a všechno napravili, přestože vlastně ani nemuseli!“

Stačí se trochu dívat kolem sebe a zjistíte, že tady vůbec nejde o nějaký televizní seriál s prohozenými díly. Zato zjistíte, že přiznat vlastní chybu a sjednat za ni nápravu je něčím, k čemu je dnes už zcela samozřejmé přistupovat až tehdy, není-li opravdu žádná jiná možnost…

12 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 4. 1. 2010 v 01:42
Kategorie: Absurdistán,Film, televize a hudba,Osobní

3 Comments »

  • Case napsal:

    Jako bych to neříkal (anonymní reakce na FFfilmu):

    „Že nejdřív odvysílali druhou část a pak to nezkontrolovali, než vydali prohlášení, je rozhodně chyba, ale na tý omluvě IMHO nic špatnýho není. Spíš zaslouží pochvalu, že to uznali a celý pilot pustí znova.“

    Ano, rozhodně zaslouží pochvalu. Vzorný přístup.

  • sup napsal:

    Kdyz uz je to tu cele tak pekne shrnuto, prilozim sem jeste dodatecne pondelni vyjadreni na muj mailovy dotaz ze soboty.

    Dobrý den,
    přijměte prosím naši omluvu za tuto naši chybu, kdy byl v sobotu 2.1. omylem odvysílán díl seriálu Městečko Twin Peaks číslo 2.
    Situace byla způsobena tím, že jsme se rozhodli pilotní 94minutový díl tohoto seriálu rozdělit na 2 kratší samostatné epizody (což nám licence umožňuje a ve světě to také není nic neobvyklého). Bohužel interní chybou pak došlo k chybnému označení těchto dvou epizod a k jejich záměně při nasazení do vysílání, což jsme odhalili až při vysíláním samotném.

    Situaci jsme napravovali tím, že jsme zařadili v neděli 3.1. večer mimořádně do vysílání oba díly 1+2 ve správném pořadí.
    Omluvu i nápravu chyby jsme komunikovali od nedělního odpoledne na našem webu – na homepage i v článku o seriálu, na který se z té domovské stránky odkazovalo (http://cinema.nova.cz/clanek/serie/kultovni-serial-mestecko-twin-peaks-startuje-na-nova-cinema.html ). Zároveň jsme informovali média a víme, že například velké zpravodajské servery http://www.idnes.cz nebo http://www.ihned.cz informaci o chybě i nápravě rychle zveřejnili.
    Dále byla informace o vysílání kompletního začátku seriálu oznámena v Televizních novinách na TV Nova a v průběhu celého večera se pak objevovala v titulku během vysílání Nova Cinema.
    Více jsme v této situaci, která potřebovala rychle vyřešit během neděle, bohužel dělat nemohli.

    Ještě jednou se omlouváme za naši chybu a děkujeme za pochopení
    S pozdravem

    TV Nova Cinema

  • Case napsal:

    A jestli to nevykomunikovali, tak to komunikují dodnes.

    Ona teda věta „Víc jsme v této situaci, která potřebovala rychle vyřešit během neděle, bohužel dělat nemohli“, působí v oficiálním oznámení taky zoufale.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com