Média v kondici

Led
06
2010

Po období Vánoc a Silvestra, kdy byl poměrně „klid“, se, jak se zdá, média opět dostávají do skvělé formy. Buď jsou redaktoři odpočatí po Vánocích, nebo naopak ještě nevystřízlivěli po Silvestru. Osobně bych tipoval to druhé, soudě podle informací, které se v posledních dnech v médiích objevují, jen by to pak znamenalo, že k vystřízlivění nedochází takřka nikdy, protože média povětšinou „perlí“ celoročně (bohužel).

V pondělí se například v Dubaji slavnostně otvírala nejvyšší stavba světa, Burj Dubai (při té příležitosti přejmenovaná na Burj Khalifa, což novináři vůbec nezaznamenali). Během dopoledne se začala o této události šířit českými médii zpráva, jejímž zdrojem bylo bezpochyby ČTK. Já sám jsem ji zaznamenal zcela náhodou na webu Lidových novin a původně jsem se domníval, že za ni mohou tam (než se ukázalo, že ji jako ovce šíří úplně všude). Lidové noviny mezitím článek opravily, ale screenshot mám schovaný.

Všimněte si zvýrazněných vět. Prakticky všechna česká média včetně České televize nebo Radiožurnálu informovala o tom, že se budova dokáže „otáčet o 120 stupňů, aby lépe odolávala povětrnostním podmínkám“. Facinuje mě představa toho, kolika lidem prošla tahle informace rukama a nikoho ani na vteřinu nezarazila nebo ho alespoň nezaujala (ať už z důvodu toho, že by mu jako mně přišlo divné, že se o otočném mechanismu Burj Dubai do této chvíle nikdy nikdo nezmínil, nebo alespoň ze zvědavosti, jak to asi funguje) natolik, aby věnoval minutu vyhledávání na internetu. Protože kdyby to udělal, během chvilky by zjistil, jaká je skutečnost: stavba byla VE FÁZI PLÁNOVÁNÍ oproti původním návrhům CELÁ pootočena o zmíněných 120 stupňů. Burj Khalifa je tudíž stále tou pevnou, nepohyblivou konstrukcí, kterou byla po celou dobu výstavby. Ačkoliv vám česká média tvrdila spokojeně něco jiného.
Dnes jsem kupodivu narazil na ignorantství ještě mnohem větší, a bohužel na stránkách Českého rozhlasu, který jsem doteď považoval za jednu z mála přežívajících výsep kvalitní novinařiny. Na zprávu, kterou jsem si dnes na jejich stránkách přečetl, jsem ale zůstal s údivem zírat natolik, že mě to dokonce vyprovokovalo k písemné reakci autorům. Objevilo se tam následující:

Pokud vám to nic neříká (což by mě asi neudivilo, přece jen jde o poměrně okrajovou záležitost, která řadu lidí nezajímá nebo zkrátka až tak nesledují dění), místo vysvětlování cituji dopis, který jsem do Českého rozhlasu poslal a v němž je vše vysvětleno:

Dobrý den,
dostal se ke mně odkaz na zprávu o uvedení operačního systému Android na trh, kterou jste na internetu zveřejnili včera, tj. 5.1.2010.

http://www.rozhlas.cz/zpravy/svetovaekonomika/_zprava/677854

Protože se o informační a mobilní technologie zajímám a v minulosti mne i živily, aktivně se o ně zajímám a sám telefon s OS Android vlastním. Nemám to sice příliš ve zvyku, ale musím na tuto vaši zprávu reagovat, protože je, upřímně řečeno, naprosto nesmyslná a scestná. Píši Vám, protože jinou adresu se mi u článku najít nepodařilo.
Předně už samotný nadpis, shrnující obsah příspěvku, je naprosto chybný. K uvedení OS Android na trh došlo 22.10.2008, kdy byl v USA uveden na trh první telefon s tímto OS, T-mobile G1. Jen o několik dní později měl stejný telefon premiéru ve Velké Británii a 30.1.2009 se začal oficiálně prodávat i v ČR (samozřejmě v rámci prodejen společnosti T-mobile). Od té doby vyšlo několik aktualizací a v současné době mají telefony G1 již několik měsíců ve svých útrobách systém ve verzi 1.6 a očekává se brzká aktualizace na verzi 2.0. Vydání nové verze OS vždy předchází minimálně o několik týdnů také uvolnění patřičné verze vývojářských nástrojů, tzv. SDK. V současnosti je tedy již delší dobu dostupné SDK pro Android OS 2.0.
O následující pasáži nevím, co si myslet:

„Ačkoli oficiálně je zatím na trhu jediný telefon s Androidem od americké Motoroly, systém už využívají i někteří další výrobci – i na českém trhu už jsou tři mobily s tímto systémem.“

Tato věta zkrátka nedává valný smysl. Pokud by její první část byla myšlena jako oznámení o tom, že společnost Motorola prodává zatím s Androidem jediný telefon, jak naznačuje absence čárky za slovem „Androidem“, není to pravda – Motorola již uvedla na trh dva mobilní telefony s Androidem, méně známý Cliq/Dext (Cliq je název, pod kterým ho uvedla společnost T-mobile, Dext název, pod kterým se prodává jinde) a v listopadu v USA uvedený Droid, první mobilní telefon s Android OS 2.0, který se s menším zpožděním začal pod názvem Milestone prodávat již i v Evropě a řada Čechů ho proto vlastní.
Pokud byla tato část souvětí myšlena dokonce tak, že jiný telefon s Android OS než jeden od Motoroly na trhu není, pak je pochopitelně naprosto scestná, jelikož modelů telefonů s Androidem je v prodeji v Evropě i ve světě celá řada – ani si je netroufám spočítat, ale jistě jich bude ke dvaceti a možná i více. Koneckonců, souvětí dále pokračuje informací, že u nás se prodávají tři telefony s Android OS, takže pokud by skutečně přicházela v úvahu tato možnost výkladu, pak druhá část souvětí popírá tu první. O smyslu vložení slůvka „oficiálně“ se ani neodvažuji spekulovat.
Na českém trhu je sice situace horší, ale ani tak není pravda, že se u nás prodávají tři telefony s Android OS. Je jich k dispozici – oficiálně – hned několik. Dva z nich přímo u českých operátorů: T-mobile G1 u T-mobile a HTC Magic u Vodafone. Ve volném prodeji je pak k dispozici několik dalších, především dosavadní „král Androidů první generace“ HTC Hero, ale také HTC Tattoo a přinejmenším na e-shopech se dá vcelku bez problémů koupit například Samsung i7500 či dokonce zmíněná Motorola Milestone (byť v těchto dvou případech patrně nejde o oficiální prodej, ale o individuální dovoz ze zahraničí).
S ohledem na výše uvedené asi není třeba zmiňovat, jak bizarně působí věty jako „Co všechno ale vlastně Android přináší a dokáže, a zda nějak zásadněji ovlivní další vývoj trhu s mobilními technologiemi, zatím ví jen málokdo“ nebo „Jana (sic) Lodl ze serveru mobil.cz ve Světě o deváté řekl, že Android se snaží připravit přátelské uživatelské rozhraní, které se bude snadno ovládat a obejde se bez klávesnice i dotykového pera“, které vzbuzují dojem, že Android OS je cosi tajuplného, co zatím vidělo jen pár vyvolených, navzdory skutečnosti, že ho po celém světě už více než rok používají miliony uživatelů.
Abych uvedl na pravou míru to, o čem jste patrně chtěli informovat (a zcela v tom selhali) – včerejší den nebyl zajímavý tím, že by společnost Google představovala světu samotný Android OS, to ani v nejmenším (jak jsem již výše vysvětlil). Naopak, došlo ke zcela jiné události, dost možná ještě zásadnější – společnost Google včera představila dlouho očekávaný mobilní telefon Nexus One, který je významný tím, že jde o její první mobilní telefon vůbec. Tímto krokem se tak defacto staví na úroveň společnosti Apple a jejich iPhone – uvádí na trh přístroj, jehož podobu má zcela výhradně ve svých rukou a určuje ji pouze ona sama, na rozdíl od všech předchozích telefonů s Android OS, které sice obsahovaly systém Android (jež byl a je revoluční tím, že až na několik Google specifických volitelných součástí je zcela otevřený a použít ho na svém zařízení může zdarma naprosto každý, kdo si stáhne zdrojový kód a zkompiluje si ho), ale o jejich podobě rozhodovali z větší části či zcela pouze jejich výrobci samotní.
Závěrem asi mohu jen dodat, že upřímně doufám, že o jiných tématech informuje Český rozhlas výrazně profesionálněji, protože co se mobilních technologií týče, podařilo se vám demonstrovat naprosto totální nekompetentnost, jakou i v tristních českých podmínkách českých médií málokdo překoná. Upřímně řečeno se domnívám, že než takovéto zavádějící a chybné zprávy, bylo by lepší neinformovat o daném tématu vůbec.

Přeji vám do budoucna lepší zprávy a redaktory, kteří mají alespoň rámcově tušení, o čem své čtenáře či posluchače informují.

Opravdu mě fascinuje (a děsí), že lidé, kteří jsou schopni nám s klidným svědomím bez mrknutí oka předložit otočný mrakodrap, který se ve skutečnosti nepohybuje, nebo oznámit s velkou slávou uvedení operačního systému, který už více než rok používají zástupy lidí po celém světě, jsou stejnými lidmi, od kterých se necháváme informovat o politické situaci, válkách, chřipkových „epidemiích“ a jiných mnohem závažnějších věcech…

Aktualizace 15:50 – Čárymáryfuk…kouzelný internet. „Chyby a nesmysly…jaké? Vy nějaké vidíte?“ BTW obzvlášť mě pobavilo přidání pasáže, kde se zdůrazňuje, že je Android na trhu už dva roky (což je mimochodem taky nesmysl, ale baví mě, jak se z nově uváděného systému stal systém, který je na trhu už dva roky ;) ).

11 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 6. 1. 2010 v 15:07
Kategorie: Absurdistán,Film, televize a hudba,MM,Osobní

11 Comments »

  • Tessien napsal:

    Je videt, ze te fakt vytocili – „Protože se o informační a mobilní technologie zajímám a v minulosti mne i živily, aktivně se o ně zajímám“ :)
    Jinak samozrejme MM jak vysity :)

  • taboracek napsal:

    odpovedeli z rozhlasu?

  • Case napsal:

    Aha. Já jsem nepoučitelnej. Tohle je moje nejčastější chyba – něco napíšu a pak mi přijde, že by to bylo dobré přeformulovat a nevšimnu si, že jsem upravil jen kus věty a zbytek ne. Ach jo…:/

  • Case napsal:

    taboracek: Kromě „předáme váš podnět redaktorům“ neodpověděli, a když se podíváš na aktualizaci, kterou jsem teď vyvěsil, tak patrně ani neodpovědí.

  • Johny_G napsal:

    Ježiši kriste, ta nová varianta mi připadá svým způsobem ještě horší než ta původní.

  • Case napsal:

    Vznikl z toho takový hezký prasopes, wtz.

  • Waskko napsal:

    Cetl jsem to uz po tve zprave na twitteru a pobavilo to stejne ted i tehdy :-)

  • Kohy napsal:

    Jestli tě to „utěší“, Radiožurnál je plný diletantů už dlouho. Ostatně, media u nás, to je jen jedna partička lidí, která se různě protáčí po těch několika flecích.

  • Case napsal:

    Tak já nic jiného než diletanty a protekci neočekávám v téhle zemi skoro nikde. Paradoxně jsem i tak dost často nemile překvapen…

  • Kohy napsal:

    Vlastně ti rozumim, jen jsem asi kvůli své práci více otupělý ;)

  • Case napsal:

    To spíš já kvůli své nejsem ;) (A pravda, z toho předchozího komentáře jsem asi měl vynechat „v téhle zemi“, protože on to zas tak lokální problém taky není.)

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com