Southbridge SB710 a AHCI režim

Úno
12
2010

Před časem jsem na internetu narazil na dvojici článků, které popisovaly problémy s AHCI ovladači AMD chipsetů pro Windows Vista – konkrétně šlo o chipsety SB600 a SB700. Oba testy jsou v současné době už dva roky staré, ale po netu se dají stále najít různé nekonkrétní zmínky o tom, že „AMD má s AHCI problémy“. Já se i kvůli tomu chipsetům od AMD vyhýbal, ale před cca. měsícem jsem byl nucený vyměnit základní desku a v dnes už velmi omezené nabídce desek s chipsety nVidia pro procesory AMD jsem si zkrátka nedokázal vybrat, takže jsem nakonec po desce s AMD chipsetem sáhl. Konkrétně po desce s jejich nejnovějším chipsetem 785G, který je doplněn jižním můstkem SB710, což je v zásadě nepatrně „ořezaná“ (nepodporuje RAID 5) verze SB750, opět nejnovějšího z jejich dosavadní nabídky. Za dva roky se přece určitě leccos změnilo, ne?

Podrobil jsem tedy diskový řadič v SB710 několika testům, abych zjistil, jak na tom AMD dnes je. Testy probíhaly ve Windows 7 64bit s tehdy nejnovějšími ovladači od AMD (tedy prosincovými). Testováno bylo na procesoru Phenom x4 na 2.6GHz a s diskem Western Digital 6400AAKS. Testoval jsem vždy nejprve v obyčejném IDE režimu (tzn. SATA rozhraní v BIOSu nastaveno tak, aby emulovalo klasické IDE) a poté v AHCI režimu s výchozími ovladači z Windows 7 a s již zmíněnými prosincovými AHCI ovladači od AMD.

Nejprve zcela základní test přenosové rychlosti v programu HD Tune. Nesmyslný údaj o zatížení procesoru ignorujte, HD Tune ho na novějších systémech neumí změřit použitelným způsobem. Všechny grafy z tohoto testu lze kliknutím zvětšit.

IDE režim:

MS AHCI:

AMD AHCI:

Až na burst rate, což je víceméně nezajímavý údaj, vše prakticky shodné.

Další byl na řadě souborový test opět v HD Tune:

IDE režim:

MS AHCI:

AMD AHCI:

Tady už jsou výsledky poněkud zajímavější. Rozdíly sice nejsou velké, ale přesto je vidět, že v tomto testu byl nejpomalejší IDE režim, zatímco nejrychlejší byly překvapivě AHCI ovladače od Microsoftu.

Do třetice jsem udělal testy s pomocí programu IOmeter, který ke svému testování používali i autoři výše zmiňovaných článků. Snažil jsem se poměrně bohaté nastavení IOmeteru co nejvíce přiblížit tomu, jaké zřejmě používali oni, ale neručím za to, že jsou moje výsledky opravdu porovnatelné s těmi jejich. Vím jistě pouze to, že moje výsledky mohu porovnávat navzájem mezi sebou. A je to porovnávání více než zajímavé…

Nejprve počet přenosů za vteřinu. Na svislé ose je počet přenosů, na vodorovné počet současně generovaných I/O požadavků na jedno jádro procesoru (test používal jen dvě). Čím vyšší počet přenosů, tím lépe:

Následuje graf průměrné odezvy na požadavek. Na svislé ose doba odezvy v milisekundách, na vodorovné ose opět počet I/O požadavků. Znovu pochopitelně platí, že čím kratší odezva, tím lépe:

No a do třetice údaj, který byl v testech Tech Reportu nakonec klíčový – zatížení procesoru. Na vodorovné ose i v tomto případě počet I/O požadavků, na svislé zatížení procesoru v procentech. A už tradičně – čím nižší hodnota, tím lépe:

Jak je z výsledků vidět, ani za dva roky se toho kupodivu mnoho nezměnilo. Máme sice zcela nová Windows, spousty nových ovladačů, ale ovladače od AMD jsou stále problémové. Nabízejí sice jednoznačně nejnižší zatížení procesoru, ale to je v zásadě vše, co nabízejí. V testu množství zpracovaných požadavků zvládají přinejlepším mírně překonat výkon systému v nejpomalejším, IDE kompatibilním režimu, ale oproti výchozím ovladačům od MS nabízejí víceméně poloviční výkon, což je opravdu ostudné. Co se odezvy týče, opět víceméně kopírují výkon IDE režimu, zatímco s ovladači od MS se doba odezvy pohybuje výrazně níže, což znamená, že systém lépe reaguje. Jedinou výhru, kterou mají na svém kontě AMD ovladače, je ta v zátěži procesoru – jsou jednoznačně nejúspornější. Ovšem neopakuje se tu situace z testu Tech Reportu, kdy měly AHCI ovladače od MS poměrně krvavé nároky na hardware, takže je to ve výsledku vítězství dost prázdné – pokud se mám rozhodnou mezi rychlým diskem a pomalým diskem a rozdíl v zátěži procesoru činí v nejhorší možné variantě pořád pouhých 0.6 %, pak asi příliš nemám co řešit a jednoznačně volím výkon.

Závěr je prostý – ani po dvou letech vývoje ovladačů a chipsetů není AMD schopno pro svůj hardware vytvořit konkurenceschopné ovladače. Každému, kdo provozuje kombinaci Windows 7 a deska s jižním můstkem od AMD, vřele doporučuji provozovat systém na „obyčejných“ ovladačích, které systém pro AHCI ovladač nainstaluje jako výchozí. Budete na tom líp než s drivery od výrobce chipsetu. Smutné, ale je to tak.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 12. 2. 2010 v 21:56
Kategorie: HW, SW a podobná verbež,Recenze

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com