Tak jak to tedy bylo?

Bře
04
2010

Poznámka: Možná jste si všimli, že tenhle příspěvek byl prakticky od okamžiku napsání dnes nad ránem až do této chvíle (4.3. 14:00) chráněn heslem, které znaly jen vybrané osoby. Bylo to proto, že jsem si zkrátka i po jeho sepsání stále říkal, že bych to možná neměl zveřejňovat, že to je možná pod mou úroveň, i když mě třeba celá ta záležitost slušně naštvala. Ale s odstupem takřka jednoho dne od oné „kauzy“ a na základě reakcí těch, kteří to četli (z nichž některých se to přímo týká) jsem se nakonec přesto rozhodl heslo odstranit.

Už se to tak dnes sešlo, že z příspěvků o internetových a jiných pomatencích bude tentokrát trilogie. Završí ji totiž tento příspěvek o někom, o kom tady nebudu psát poprvé a bohužel nejspíš ani naposled – o vedoucím Festivalu Fantazie ing. Pravdovi. Tenhle pán je bohužel na tomhle blogu a mezi organizátory Trpasliconu každoročním evergreenem, který se stále vrací, ačkoliv by patrně řadě z nás ani trochu nechyběl. Přesto jako obvykle podotýkám, že názory zde uvedené jsou čistě moje soukromé a rozhodně by neměly být chápány jako nějaké jednotné stanovisko pořadatelů Trpasliconu, i když tuším, že nejden z nich by se pod to, co napíšu, patrně klidně podepsal. Stejně tak podotýkám, že mě tenhle psychopatický pán už opravdu VELMI nebaví, tudíž si nebudu brát pražádné servítky, a že bych byl velice nadšený, kdybych už o něm nikdy v životě neslyšel. Ale bohužel, jsem si takřka stoprocentně jistý, že se mi to nesplní.

Letos se inženýr Pravda skutečně překonává. S křiváctvím sobě vlastním šíří o organizátorech Trpasliconu veřejně lži pro jistotu dokonce ještě pár dní před samotnou akcí. A já zkrátka musím uvést pár věcí na pravou míru, protože plivat na sebe jakožto jednoho z organizátorů Trpasliconu špínu bez jakékoliv odezvy opravdu nenechám. I my děláme Trpaslicon zcela dobrovolně, i my jsem mu nuceni mnohdy leccos obětovat. Ale aby nás nějaký pomatenec podrazácky pomlouval za to, že máme tu „drzost“ mu chtít do jisté míry mluvit do toho, jakým způsobem může u nás zdarma propagovat svou vlastní akci, se kterou ani nemáme nic společného, to už je opravdu trochu moc.

Jak jsem vyrozuměl, všechno začalo tím, že ing. Pravda oslovil Kohyho, jednoho ze dvou hlavních organizátorů, zda smí přijít na Trpaslicon vyvěsit plakáty, propagující Festival Fantazie. Po neblahých zkušenostech z předchozích let, kdy se dle hustoty plakátů a letáků Festivalu Fantazie na zdech, dveřích a dalších použitelných plochách takřka zdálo, že nejste na Trpasliconu, ale na Festivalu Fantazie, a po loňském „geniálním“ nápadu ing. Pravdy, kdy se svým podřízeným snažil nařizovat „kvótu“ minimálního počtu letáků, které každý z nich musí na jiných conech vylepit (nakonec tuším jeho skvělý plán beztak ztroskotal), jsme vloni přistoupili k jednoduchému řešení – letáky na Festival Fantazie klidně, ale jen na vybraná místa. Nebyl s tím myslím vloni problém a snad to zafungovalo k oboustranné spokojenosti. Kohy proto na letošní žádost odpověděl ve stejném duchu následující (cituji doslova):

Ahoj,
vylepení plakátků není problém, jen se určitě přijď s někým z nás poradit kam s tím.

Zdálo by se, že tu nemůže být žádný problém. Bohužel může, pokud trpíte duševní chorobou. Reakce na sebe nedala dlouho čekat a patrně nám všem trochu vyrazila dech. Trochu proto, že ing. Pravdu bohužel už přece jen známe. Mimochodem, maily tu bez svolení ing. Pravdy (Kohyho svolení mám) cituji se zcela klidným srdcem proto, že my nebyli ti, kdo to začal propírat veřejně. Za normálních okolností bych „soukromou“ korespondenci rozhodně necitoval, ale v tomhle případě to opravdu nehodlám řešit.

Podívej, jsem dospělej, vím, kde lepit a nepoškodit a mám za to, že by stačilo domluvit jen množství, když jste proti tomu měli výhrady dřív. Mám sádru a berle, tak nebudu běhat po dlouhé škole a hledat někoho, kdo mi
milostivě řekne, kam si smím vylepit pár plakátků. Bývala to samozřejmost, propagovat cony na ostatních conech, FF dělám pořád jako fanoušek a dosud za to nejsem placený, ale vidím, že z toho opruz dělá nejen Aldy. Takže nepřijdu a nevylepím vůbec, nehodlám se někoho doprošovat a s nějakým vaším pomocným pořadatelem se dohadovat o každém místě pro plakátek.

Evidentně je najednou letos pod důstojnost ing. Pravdy zeptat se, kde si může na naší akci bezplatně vylepit letáky na akci svou. Jeden by čekal, že jde v takové situaci o naprosto základní lidskou slušnost, ale zase, pro duševně nemocné osoby zkrátka evidentně platí jiná měřítka. Kohy se sebeovládáním zenového mistra odpověděl v rámci možností maximálně vstřícně:

Vidím, že máš velmi pozitivní přístup… já jsem to nemyslel nijak zle, ale ty evidentně pořád někde hledáš konflikty. Mě nejde o žádnou buzeraci, ale o to, že před pár lety šly ty plakáty dolů i se zdí a nás pak za to buzerovali z té školy. Pokud tohle nejsi s to pochopit, je mi to opravdu líto. Nejde o žádné doprošování, ale normální lidský přístup.
Takže příště možná stačí, když se před odepsáním vydýcháš a netvrď mi, že je problém narazit v té nevelké škole na organizátora. Většinu stejně znáš.

Ale to už stejně bylo jedno, protože tou dobou začal ing. Pravda prát špinavé prádlo veřejně na Facebooku, kde se rozhodl všem svým příznivcům sdělit, jací jsou organizátoři Trpasliconu podrazáci (a organizátoři Sconu ještě větší – nevím sice, co je Scon zač, ale podle citovaných výroků jsou mi jeho organizátoři už teď velice sympatičtí a evidentně máme s ing. Pravdou velice podobné zkušenosti). Opět jsem některá místa, která stojí za povšimnutí, zdůraznil červeně. Je hezké si všimnout, že udička zabrala a někteří z komentujících si tam o nás na základě choromyslných výroků ing. Pravdy udělali evidentně moc pěkný obrázek.

Facebook – dějství první

VELMI mě teď mrzí, že jsem si nezazálohoval i svůj komentář, který jsem tam napsal a jehož začátek je na konci vidět. Myslel jsem si totiž, že pokud by se diskuse (ve které jsem já osobně ovšem nehodlal pokračovat, přišel jsem tam jen uvést na pravou míru lži ing. Pravdy) rozvíjela nějakým „zajímavým“ směrem, že si ho budu moci v budoucnu kdykoliv zazálohovat také. Velká chyba, jak se ukázalo. Nicméně, nakolik si vzpomínám, psal jsem něco takového (řeč byla o nutnosti „přidělovat“ ing. Pravdovi člověka, který mu bude ukazovat, kam smí a kam nesmí lepit letáky):

No, bohužel dle našich zkušeností (Trpaslicon) je. Ano, je to velice smutné, ale je to tak. Vy jste v minulosti s vedením školy stížnosti na poškození omítky po sundání letáků FF řešit nemusel. My ano. A pokud na přátelské „letáky si klidně vylep, jenom se někoho zeptej, kam je možné je lepit“ reagujete ve stylu „mně nebude nikdo říkat, kam smím nebo nesmím lepit letáky“, pak jste na tom ještě mnohem hůř, než jsem se doteď domníval.

Znovu podotýkám, že necituji doslova, ale rozdíly budou opravdu minimální. Po chvíli se objevila reakce, samozřejmě stále ve stejném duchu. Tentokrát už opět cituji, kopíruji ji z mailu (Facebook mi sice nepřeposílá do mailu moje příspěvky, ale reakce na ně pochopitelně ano):

Jojo, jsem na tom hůř. Vy taky, když tvrdíte, že zrovna FF letáky poškozovaly omítku. Třeba na kachlíkách na záchodě to muselo strhnout celou zeď, že? Plechové skříni to urvalo dvířka a zábradlí to sežralo úplně. Loni jsem je sám i sundával. To upozornění přátelské nebylo.

Na to nelze říct nic víc než to, že má ing. Pravda příhodně krátkou paměť, když si z cca. sedmi (osmi?) Trpasliconů „náhodou“ pamatuje jen ten poslední, při kterém už byla jeho letákovací mánie námi korigována. Měl bych teorii, proč si nepamatuje jiné, ale nechme to být.
Až do téhle chvíle jsem byl sice poměrně slušně napěněný, ale stále jsem si říkal, že se na to vykašlu a to, co teď píšu, vůbec nevznikne. Do jisté míry mě v tom utvrzovalo i překvapení, které na nás krátce nato čekalo na Facebooku:

Facebook – dějství druhé

Co na to říct?
Bohužel, tohle ale nebyl konec, protože navzdory tvrzení, že „nemá čas a chuť se dohadovat“, ing. Pravda evidentně čas a chuť se dohadovat měl, takže se opět vrátil k hádce s Kohym. A tím, co psal, zkrátka vznik tohoto textu definitivně zpečetil. Už to ani nebudu citovat celé, ale několikrát se opakují výroky stylu „mně nebude nějaký takypořadatel říkat, kam smím lepit letáky“, popř. „nebudu se nikoho doprošovat“ (což evidentně bude, viz dále). Docela zajímavá je také skutečnost, že se nám dle všeho s drzostí sobě vlastní snaží v jednom místě „nenápadně“ naznačit, že ho naše loňské „rozmary“, kdy jsme nechtěli na conu mít hromady jeho letáků a on posléze vymyslel alternativní řešení, stály spoustu peněz navíc.

Nejgeniálnější je ale na tom všem ta úžasná schizofrenie člověka, který „se nebude nikoho doprošovat“ a „nikdo mu nebude říkat, kam může nebo nemůže lepit letáky“, ale současně je evidentně vidinou bezplatné propagace svého nejdokonalejšího conu na světě omámený natolik, že prostě nedokáže říct „kašlu na vás, trhněte si, nazdar“, ale klidně se vzápětí jedním dechem zase začne podbízet:

Přijdu nebo nepřijdu, ale spíš bohužel ne, protože je to pro mě hodně namáhavé a když nemám vysloveně důvod tam jít, tak to asi letos vzdám. To ale neznamená nic jiného, než že nepřijdu letos. Až budu fit, rád zase přijdu.

Jinými slovy: „Teď jste mě naštvali, ale já vám to stejně odpouštím, za rok určitě sami rádi dostanete rozum a já budu moci zase nastoupit se svými letáky, jo?“

Za sebe (a znovu opakuji, že pouze za sebe) mám na to velice stručnou odpověd: NASRAT!

A pokud to tu snad náhodou čte někdo z Fandomu či Festivalu Fantazie či jak se tyhlety věci nazývají a fungují (nemám nejmenší tušení), kdo má na ing. Pravdu nějakou „páku“ (pokud někdo takový existuje, o čemž upřímně pochybuji), mám na něj velkou prosbu:

Prosím, nasaďte svému choromyslnému psovi náhubek a uvažte si ho konečně někde na dvoře k boudě. Některé z nás už opravdu ani v nejmenším nebaví, jak nekontrolovaně pobíhá po okolí, snaží se bez pozvání vecpat k nám domů a vyžrat nám ledničku a když se nám to nelíbí a chceme jenom prostě sami rozhodovat o tom, co a zda vůbec něco mu z ní dáme, tak na nás vrčí a cení zuby a pak se nám ještě při odchodu posere celý chodník před domem ve snaze ukázat ostatním, jaká špína jsme. Vezměte si ho a odveďte si ho. Asi ho máte z nějakého mně neznámého důvodu rádi a chcete si ho nechat, i když je to neuvěřitelný parchant a leckdo si na vás kvůlil němu ukazuje a vyhýbá se vám, ale my ho doma prostě opravdu mít nechceme.

A jestli ho opravdu máte rádi, nechte ho prohlédnout nějakým odborníkem, protože jeho paranoidní psychóza už skoro přerůstá i velikost jeho velmi zbytnělého ega, což je opravdu na pováženou.

A všechny ostatní úplně nakonec prosím, ať se nenechají podobnými kauzami a potyčkami zviklat, a máte-li chuť, dejte nám třeba právě letos, tenhle víkend, šanci. Nejsme sice nejlepší ani největší a rozhodně nejsme bez chyb, ale nuda či špatná nálada na Trpasliconech opravdu nebývá.

26 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 4. 3. 2010 v 05:29
Kategorie: Absurdistán,Osobní

62 Comments

  • Vojtas napsal:

    Jak ze to rikal Kryton? Mmmmmmagor, vy jste totalni magor! :) (ne Case of koz)

  • Jarmom napsal:

    Necítím potřebu se Vaška nějak zastávát a bohužel, takhle osamoceně to samozřejmě o něm nedává nejlepší obraz, nicméně je taky potřeba říct, že celé tohle má ještě pokračování o pár měsícu později. A to v tom, že v létě v Chotěboři mají nějrůznější oragnizátoři (ano, i Trpasliconu) potřebu lepit (a pokládat, a rozdávat) svoje letáky v prostorách KD Chotěboř na FF. Doposud nepamatuji, že by tato snaha byla nějak omezována (kromě požadavku na lepení specifickou páskou, která nepoškozuje omítky). Umím si docela představit, že když se tahle, řekněme, vstřícnost setká s tvrdšími požadavky ze strany stejných organizátorů na jejich conech, někoho to naštve. Ta reakce samozřejmě nebyla adekvátní, ale u osob prchlivějších povah klidně může být vyvolána.
    Co bych ale za oprávněnou reakci považoval, je omezení výlepu na FF. Kdo chce kam, pomožme mu tam, že…

  • Case napsal:

    (Požádal jsem organizátory, ať se k tomu vyjádří ten, kdo z nich „má potřebu v Chotěboři lepit a pokládat a rozdávat letáky na Trpaslicon“. Neměl jsem totiž doteď nejmenší tušení, že mezi námi někdo takový existuje, neměl jsem ani tušení, že nějaké letáky na Trpaslicon existují, tím spíš v létě.)

  • Case napsal:

    Ale teda jsem si ZCELA jistý, že i pokud to je pravda, že by ani jeden z nás neměl sebemenší problém s tím zajít za některým organizátorem a říct „hele, kam můžu nalepit tyhle letáky?“. Což pro ing. Pravdu je evidentně problém nadlidský.

  • Kohy napsal:

    Dost pochybuji, že existují nějaké letáky na Trpaslicon. A jako hlavní organizátor, bych to mohl i vědět :o) Takže, pokud nás chce někdo „omezovat“ na FF (kam pokud vím už nikdo z organizátorů Trpasliconu nejezdí), tak vesele do toho. Ostatně naše „omezení“ spočívá skutečně jedině v „požadavku na lepení specifickou páskou, která nepoškozuje omítky“ ;o)

  • Hadati napsal:

    Já bych to trochu opravil. Z organizátorů nás na FF pár jezdí. Já tam byl tento rok na víkend, Voronde a Rausek tam byli déle.

    Letáky však nevyužíváme a nikdy jsme žádné na FF ani nikde jinde nevylepovali, pokud vynechám rok 2003 (Pragocon), kdy jsem tak vylepil několik plakátů se svolením Vaška Fořtíka, protože se jednalo o první ročník Trpasliconu. V dalších letech jsme se již věnovali pouze reklamě prostřednictvím internetu a časopisů Pevnost, Ikarie a Interkom.

  • Jarmom napsal:

    Nevylučuji, že jsem si ty letáky mohl splést s letáky Red Dwarf linie na FF, obecně mi totiž dost splývá s Trpasliconem. Za což se tedy případně omlouvám. Ale asi by bylo fajn, kdyby k tomu řekl něco Hadati. Kéž bych měl lepší paměť, a nebo si ty letáky četl pozorněji. 8)

  • Kohy napsal:

    Myslel jsem to původně tak, že tam nikdo nejezdí jako součást tamní linie RD, což dříve bylo.

  • Hadati napsal:

    Jarmom: Jsem hned nad tebou. Asi sis nestiskl refresh :-)

    Kohy: Ano, to je pravda. Už se třetím rokem nepodílíme na pořádání žádné linie a nahradil nás Britcon.

  • WINNOWING napsal:

    Hmmm, toto je pre mna hotove deja-vu. Uprimne na poslednom IstroCONe som si s Vaskom pisal a povolil mu 50 plagatov (hlavne kvoli tomu tapetovaniu, ktore vadi kazdemu). On suhlasil .Realita, vylepil 250 plagatov aj na iesta, kde boli zakazen a znicil omietku.

    Nasledne som na strankach FF a Avalconu nasiel diskuziu, kde sa stazoval ,ze mu organizatori nasho conu sundali velke mnozstvo plagatov za iracionalnych dovodov. Ano dal som prikaz nechat 50 a vsetko nad dat dolu.

    CO viac povedat, niekto si sere do huby.

  • Serjoza napsal:

    Fenixcon sa niesol v podobnom duchu, plagaty boli vylepene tiež, ale popritom tam bol aj stojan na mini letaky, ktore ležali hocikde po stoloch…
    Čo viac k tomu dodať???

  • Johnak napsal:

    Nevím přesně, co se komu jak stalo a kdo komu co udělal. Vašek to podle téhle korespondence evidentně trošku přehnal, na druhou stranu vzhledem k tomu, jak na něj někteří lidé několik posledních let ústavičně kydají hnůj se mu ani nedivím. Evidentně to se svojí reakcí přehnal, ale posledních pár let se pohybuji mezi oběma tábory a za sebe bohužel vidím spíš útoky na Vaška, než Vaška na někoho jiného. Tím nemyslím současnou situaci, do které tak úplně nevidím. V každém případě tenhle článek je podstatně drsnější, než cokoliv, co řekl Vašek.
    V každém případě mi to přijde upřímně jako blbost z obou stran. Myslím, že schizma opravdu nepotřebujeme. Dělal jsem organizátora jak na FFku, tak na Sconu, dělal jsem přednášky jak na FFku, tak na Sconu. Jak s Vaškem, tak s Aldym vycházím. A jako fanoušek chci, aby bylo co nejvíc conů. Rád zajedu na FFko i Scon (i Trpaslicon, i když mi to poslední dobou nevycházelo :-( ) A FFko je pořád největší con, ať už se lidem líbí hlavní organizátor nebo ne. A kdyby padlo FFko, tak by to bylo opravdu špatné. Vím, že někteří lidi by si nadšením mnuli ruce, ale minimálně 2500 lidí by to nasralo. Chápu, že Vaškův přístup k plakátům vám třeba nepomáhá při úklidu a váš přístup nepomáhá Vaškovi s propagací. Ale veřejné hádky a napadání nepomáhá opravdu nikomu, a je jedno, kdo to začal.

  • Václav Pravda napsal:

    Musím říci, klobouk dolů. Netušil jsem, kolik nenávisti a zkreslení se dá vymáčknout z mého ano trochu nasraného mailu a postěžování si přátelům na FB, které jsem za nějakou dobu smazal jako svoji hloupou chybu. Jen prosím ty psychiatry, co budou zavírat mě, aby zvážili, do jaké léčebny zavřou pana autora. V jednom baráku by to nedělalo dobrotu, psali bychom si po zdech záchodků urážlivé vzkazy. Tedy jen tam, kde nebudou viset moje plakáty na FF 2057 ;-).

    Fakt váhám, zda jednotlivě vyvracet. Např. letáky programových linií FF byly poprvé na TrC 2007, podruhé na TrC 2008 a pro rok 2009 jsem se jich sám vzdal, když jsem viděl, jakou nelibost to vzbudilo. A raději jsem vynaložil několik tisíc na jinou formu propagace. Což byla moje volba a já to Kohymu připomněl jen pro vysvětlení, proč to letos takto nechci dělat. Přitom co linie, to jiné téma, jiný pořadatel, často jiné datum = jiný con. Například propagace LOTRconu a Babylon5 conu oslovuje dost jiné publikum a dá se snad pochopit, že organizátoři těchto akcí chtějí mít na svých conech co nejvíc lidí. Ano, motivuji je k tomu, protože bez lidí to jaksi nejde a propagace akce v Chotěboři musí být mnohonásobně větší, než jakéhokoliv conu v Praze. Samozřejmě, kdo chce, tak to bere tak, že stěny všech dosavadních Trpasliconů ani nebyly vidět pod náporem letáků FF a jen a jen FF letáky byly ty jediné, co někde byly nalepené blbě a při sundání mohly něco poškodit.

    Není pravda, co píše šéf Comics Salónu, nesedí počty, ani situace, ani důvod. Na Fénixconu jsem měl povoleny jak plakáty, tak stojan s letáky. A tak dále. Ale asi zrovna tady nemá cenu vyvracet, vysvětlovat, obhajovat se, pozastavovat se nad autorovým podivným vztahem ke mně a dalším rozmazávání, když v podstatě o nic nejde. Takže jen tohle:

    Omlouvám se Kohy, za moji zbytečně nerudnou odpověď.

  • Captain N napsal:

    To už bude pravda?

  • Blackadder napsal:

    Čtu to od samého začátku – a sleduji celou kauzu a mohu napsat objektivně toto:
    „Pane Pravdo, umíte číst a současně chápat, co čtete? Já myslím, že ne.“ Budete mi tohle vyvracet?

    Pro všechny, kteří se nechtějí pročítat tou hromadou věcí jen stručnou posloupnost faktů:
    Fakt I. Pan Pravda se dotázal, zda může vylepit plakáty FF.
    Fakt II. Kohy napsal ANO. Ale zeptej se na které místo přesně plakáty nalepit.
    Fakt III. Páně Pravdy ego to neuneslo (že by se někoho mělo optat na místo výlepu) a tím vše vzniklo.

    Prostě nelze si nevzpomenout na Werichovo moudro, kde se hovoří o srážce ..

    S pozdravem Roman Pekárek (Blackadder)

  • Case napsal:

    Naštěstí si z doslovných citátů a reakcí organizátorů jiných conů (BTW, dík za ně!) mohou o tom, kdo a co zkresluje, všichni udělat zcela vlastní názor a nemusí se spoléhat na ničí interpretaci.

  • Václav Pravda napsal:

    To Blackadder:
    Opravuji:
    Fakt III. VP zbytečně nerudně odmítl. S ohledem na:
    a) nechodící sádru na noze
    b) ego – svoje zkušenosti s výlepem, cony, obvyklou „informovaností“ pořadatelů všech conů (včetně FF), hledáním informovaných pořadatelů na conech (+ bod a)
    c) množství již bylo potvrzeno (+ bod b)
    d) předchozí omezování propagace nejen na TrC (ať už jakkoliv oprávněné či neoprávněné, zdůvodněné nebo bezdůvodné), kterou my na našich 3 conech z 6 největších v ČR neomezujeme. Ačkoliv je u nás podstatně významnější a ačkoliv úklid a škody jsou u nás podstatně vyšší.

    Závěr: VP udělal z prdu kuličku. Druhá strana – Kohy – nedělala nic(věřím, že akorát kroutil hlavou a mávl rukou). Jiní pletou z hovna bič nebo oprátku jen proto, že VP udělal z prdu kuličku.

    A ještě jiná sada faktů:
    Fakt I. TrC a Scon omezily propagaci FF. Technicky to tak prostě je.
    Fakt II. VP napsal Fakt I. na FF stránku. Nebyl při tom osobní a odlišil hodnocení akce od hodnocení Faktu I.
    Fakt III. VP se stal terčem urážek.

  • Václav Pravda napsal:

    To Case:
    Pokud bereš informace od jiných pořadatelů jako fakt, tak pak máš jasno a jiní také. Zkuste zvážit tohle:

    4.9.09 Ahoj. Prosím o povolení vylepit cca 15 plakátů velikosti A2 FF Speciál na Istroconu a na určená místa položit letáčky A6. Vylepuji rozumně, používám tu nažloutlou papírovou pásku, co se dá nejlépe sundat. Děkuji. Přijedeme v pátek, odjedeme v neděli, už se těšíme. Měj se v rámci možností dobře :-). Vašek

    Tedy ne 50, jak tvrdí šéf IC. Ani 250 reálně vylepených, jak tvrdí. Náš plakát jsem našel na DVOU z dosud projitých více než 1500 fotografii z Comics Salónu/Istroconu http://www.istrocon.sk/view2.php?id=17997&sk, http://www.istrocon.sk/view2.php?id=18108&sk. I když jsem možná nějakou fotku minul, tak kdyby plakátů bylo 250, jistě by nějaký byl vidět i na mnoha dalších fotkách. A nevykládejte mi, že všichni ti fotografové fotili všechny fotky až poté, co nám Winovi lidé strhali více než 200 plakátů. Ani to, že plakáty jsou na všech zbylých 3 tisících fotek z CS/IC.

    Nakonec to ani nebyly plakáty A2, ale jen poloviční A3. Nicméně ano, bylo jich více, než původně zamýšlených 15, odhaduji tak +- 30, vzhledem k té poloviční velikosti plakátu a velké rozloze Istropolis a velkému množství jiných plakátů, ve kterých se ty naše ztrácely. Nestrhli nám je jen z toho zakázaného místa (což nám ovšem nikdo neřekl a ani to na tom místě nebylo napsáno), ale i na jiných místech, kde k tomu nebyl důvod. Ten důvod ale nebylo množství, jak jsem snad dostatečně jasně ukázal.

    Zničená omítka je také jen výmysl, který má odůvodnit to stržení, žádná stržená omítka na tom místě nebyla (nemluvě o tom, že to, jaké stopy nechá stržený plakát, záleží na tom, jak se to sundává). Istropolis má mramorové a dřevěné obložení, sklo a nerezové sloupy, kachlíky. Omítky naprosté minimum. Projděte si všechny fotky a naschvál, kde uvidíte omítku? Já si tedy nikde na podstatných místech žádné nevšiml.

    Nechápu Winovy důvody, ale jedná se o výmysly. Bohužel některým z vás se jim hodí věřit, tak jim budete věřit i dál. Ostatní snad pochopí, že není vše tak, jak tvrdí Case a jeho přitakávači.

  • lagga napsal:

    z úplně jiného úhlu: Nejsem organizátor a na cony i FFko jezdim pro zábavu. Pár zážitků ale mám.
    Před 2 roky na Trpasliconu bylo FFkovými plakáty doslova vytapetováno a Pravda se opil a zabral klubovnu/jídelnu.
    Na FFko jezdim nejraději kvůli hoře lidí a protože mám možnost si zařídit volno. Plakátů je všude hodně, ale není to nic monotématického. Mám ráda organizaci FFka, jak všechno klape. Ale, znám i pár vedoucích linií, které Pravda neskutečně kritizoval a nic se mu nelíbilo. Bezdůvodně.
    Z Sconu znám pořadatele a jsou to milí, nekonfliktní lidé, kteří se snaží nic neobšlehnout, ale taky se jim dostalo řady kopanců od Pravdy.
    Znám i pár lidí z Fandomu, kteří na jednu stranu mají rádi FFko, na druhou stranu si při jméně Vašek Pravda klepou na čelo.
    Vaška znám trochu osobně a přijde mi jako člověk, kterej do FFka dává všechno a opravdu se snaží. Jen jeho reakce na internetu mi připomínají stihomam.

    Zkrátka dost nepříjemný pohled pro diváka.
    Dovolím si jednu radu: Vašku, neboj se, FFko nepadne ! Přestaň střílet do vlastních řad(všichni sou fanoušky). Všichni musí spolupracovat, ale by by dobré, respektovat vzájemně pravidla. Malý víkendový con je něco jiného než 10ti denní obsazení Chotěboře. A podle těchto rozměrů by se mělo také přistupovat k propagaci.

  • lagga napsal:

    chtěla jsem říct: PřestaňTE střílet do vlastních řad. Všichni organizátoři a kritici.

  • WINNOWING napsal:

    Klasicke Pravdovske bla bla bla bla, sam vies ze to tak neni :) A nema zmysel sa dalej s tebou bavit. Ocividne Scon, Trpaslicon a dalsie cony maju s tebou problemy a asi to nebude len plagatmi, ale aj tvojou jedinecnou osobnostou :)

    Plagaty nas tim zratal a mame svedkov, ktory nemaju halucinacie ze ich bolo 250. Vasek jedina pravda, ktoru ty mas je v tvojom mene.

    Kedze tento vikend mame v Istropolise akciu ,tak ti tu omietku nafotim, pretoze zase len lzes, omietka tvori minimalne 30% priestorov. Dalsi klasicky priklad ako sa PRAVDA snazi nieco dokazat zo vzduchu a tari sa ,ze priestor pozna lepsie nez samotni organizatori. Detto vidim v clanku vyssie.

    Tento clanok je mozno extremny ale je to konecne to ,ze niekto dostal odvahu ti povedat PRAVDU verejne a nenecha sa vydierat tvojimi sposobmi.

    Mimochodom, uvadzanie nasej organizacie AnimeCrew do grantov SFK Avalon na Festival Fantazie ako spolupracujucu organizaciu (ktora o tom ani nevie) je tresne, este raz to spravis Vasek a dame na teba tresne oznamenie. Pekny den :)

  • Václav Pravda napsal:

    To Iagga: Díky, ale to, jestli FF série padne nebo nepadne, není otázkou víry :-). Nicméně samozřejmě nepadne jen proto, že se nebude propagovat na Trpasliconu a Sconu. Nebudu si nic vynucovat, ani se nikoho doprošovat, to mi prostě za to nestojí.

  • Václav Pravda napsal:

    Wine, já už možná tuším, proč to děláš. Ještě zítra někam zavolám, abych si něco ověřil.

    Jsem rád, že z velmi zvláštního přístupu k nám jsi otevřeně přešel do nepřátelského tábora. Vždycky mi bylo divné, co si mám myslet. Nejen při uhýbání očima při setkání, ale i například když jsi mi tvrdil, že jsi včas odeslal dopis potvrzující spolupráci pro účely žádosti o grant a že ho tedy půjdeš reklamovat na poštu, když mi nedošel. Ty jsi ho asi vůbec neposlal. Ale neuměl jsi říct, že spolupracovat nechceš. A to ani při další žádosti, přestože jsi spolupráci potvrdil. Na tom chceš stavět trestní oznámení? Neboj, do žádných žádostí tě jako partnera neuvádím a uvádět nebudu.

    Ano, já mám zase svědky, kteří potvrdí, že těch plakátů nebylo 250. Plus více než 4000 fotek.

    Omítka jistě v Istropolis je. Ale ne na místech, na která má cenu lepit propagaci. Tím netvrdím, že na nějakém místě kluci výjimečně nenalepili plakát FF Speciálu na omítku, nebyl jsem u výlepu všech plakátů. Ale jsem si jistý, že to nebylo masové a že k poškození omítky nemohlo dojít v jakékoliv podstatnější míře. Pokud ano, čekal bych přinejmenším okamžitou reakci a třeba žádost o příspěvek na úhradu, bylo by to fér.

    Má to cenu, abychom se tady hádali? Příště mi prostě zakážeš lepit plakáty FF Speciálu a PragoFFestu na CS/IC a bude to pro obě strany vyřízené. Plakáty CS/IC si ale na FF klidně vylep, můžeš využít i PragoFFest pro propagaci Animeshow, do Ikarie opět dám sám od sebe pozvánku na CS/IC, nemám s tím problém. Měj se, přeji, ať se Animeshow vydaří.

  • Václav Pravda napsal:

    Pro všechny: (A snad už nebudu muset nic dál psát)

    Lidi jsou náchylní věřit jednoduchým výkřikům, bez zamyšlení se, bez zjišťování faktů. Většina lidí zná jen jednu stranu příběhu. Ta moje je většinou neznámá, nedá se reagovat na všechno všude, i když to znamená, že můj a FF obraz je přinejmenším hodně zkreslený. Využiju tedy komentář Iaggy k tomu, abych ostatním zasel pochybnosti o tom, že vše je tak jednoduché.

    Otázky ke kritice linií:
    Když tak bezdůvodně kritizuji, proč je linií FF čím dál více (už cca 50) a proč některé i velké linie spolupracují více a více už X let? Jsou to řiťolezci? Proč by byli? Nemůže to být tak, že těch pár odpadlíků jsem kritizoval oprávněně? Já neříkám, že ano a že ve všech případech a že jsem v nějaké jednotlivosti nebyl nespravedlivý. Jsem náročný, ano. Občas ujedu, jasně. Ale je dost málo pravděpodobné, že by tolik lidí snášelo bezdůvodnou kritiku tak dlouho a že by ji podstupovalo tolik i nových lidí. O tom negativním se dozví každý, viz tento celý „případ“, o tom, jak jsou jiní spokojení, se nedozví nikdo. Co takhle si říct, že těch pár odpadlíků jsou nespokojenci a těch 50 linií jsou spokojenci? Jak potom vypadá to „bezdůvodné“?

    Otázky k plakátování:
    Vytapetováno FF plakáty? To jistě ne. Stačí se podívat na fotky. Byly všude plakáty FF? Ne. Bylo jich docela dost, jo. Víc, než bývali lidi na conech zvyklí, protože organizátoři conů si vždycky mysleli, že pro propagaci stačí vylepit někam dvě tři A4ky. Plus tam byly letáky conů. Jo. Ale vytapetováno? To je nefér. I když snadné používat.
    Monotematické? Programových linií je na FF víc, než na všech ostatních conech dohromady a letáky na linie (jednotlivé cony) nejsou totéž, co letáky FFka – jsou to různá témata. Jasně, je to podobně, jako by každá ze tří linií Trpasliconu propagovala svými letáky. Když tedy pominu větší rozdíly v tématech, datech atd. Můžeme diskutovat, zda se to smí, zda to není obchízení stanoveného počtu propagace určité akce. Ale není to monotematické. Není.

    Otázky k jídelně:
    Zabral celou jídelnu? Jo, opil jsem se, byl asi víc hlučný a na někoho konkrétního možná nepříjemnější, než obvykle. Jsem opravdu jediný, komu se to na nějakém conu stalo? Všem se dostalo takové pozornosti? Kolem sedělo pár dalších lidí. Seděli tam z donucení? Aby mi lezli do zadku? Nebo jinam nemohli jít? Nebo tam seděli proto, že se tam bavili? Což je jejich právo snad na každém conu, ne? A dále: Nikdo jiný do jídelny nemohl? Rozbil jsem něco? Pral jsem se? Zkoušeli mě vyvést a já se nedal? Asi nic z toho, že? Opět příklad, jak jednoduché heslo od nepřátel (nemyslím Iaggu) převálcuje realitu. Ani jsem nevěděl, že s tím měl někdo nějaký problém, dozvěděl jsem se to z podobného článku jako je tento, až dva roky potom. Nikdo neřekl nic ani rok potom při mé účasti na dalším Trpasliconu. Loni jsem se písemně omluvil za případné nevhodné chování vůči někomu a při své účasti na Trpasliconu jsem na zádech nosil napsanou omluvu (je na fotkách z Trpasliconu. Já se omluvit umím, chybu uznat umím. Umí to i ti, kdo mě tak kritizují?

    Jaké kopance jsem udělal Sconu? Třeba ten, že jsem hrál v divadle, přestože si to na Aldym musela Affaia vynutit, když to nechtěl? Půjčil kameru pro jeho natočení? Nebo že jsem sháněl pódium pro galavečer a nabízel se ho i vyrobit vlastníma rukama a částečně zasponzorovat? Propagoval Scon a propaguji ho každým rokem ve Fandománii v Ikarii (stejně jako Trpaslicon), sám od sebe bez impulsu pořadatelů? Letošní zákaz předávání letáků pořadatelům FF linií na Sconu jsem si vymyslel? Jak vypadají „zaručené“ informace ze Sconu teď?

    A tak dále. Někteří lidi se chovají, jako by v životě neudělali chybu a měli právo kohokoliv sprostě urážet. No, já to nejsem.

  • Aldy napsal:

    Vašku, Vašku, když jsou ty mé informace tak nesprávné a tak zavádějící, můžu se tě na něco zeptat?
    Proč jsi hned poté, co jsem na Lopuším fóru zveřejnil svou reakci na všechny tvé stížnosti ohledně chování Sconu k FF letákům, smazal nejen tento můj vysvětlující příspěvek, ale i všechny příspěvky tohoto tématu se týkající? To mi nepřijde jako zrovna dvakrát chlapské…

    Ano, možná propaguješ Scon i když ti o to neříkáme (nemám šanci si to teď ověřit, ale věřím ti). Ano, nesouhlasil jsem s tvou účastí v divadle, ovšem o vynucování bych nemluvil – Affaie jsem jasně řekl, že já s tím sice nesouhlasím, ale že konečné rozhodnutí je jen a jen na ní. Výsledek všichni známe, divadlo proběhlo, role ti skutečně sedla, zahrál jsi to velmi dobře. K pódiu se už nevyjadřuji, ano, nabízel jsi pomoc, jako ostatně vždy, kterou jsme s díky odmítli – stejně tak jako letos.

    A jen pro místní všeobecnou místní informovanost, aby zde nebyly jen věty vtržené z kontextu, tady je moje konverzace s tebou, když už si její části různě pozvěřejňoval tak to myslím nezaškodí:

    Nejstarší mail je dole:

    > —–Original Message—–
    > From: Václav Pravda [vaclav.pravda[at]festivalfantazie.cz]
    > Sent: Tuesday, February 09, 2010 9:06 AM
    > To: ‚Tomáš Zuklín‘
    > Subject: RE: Propagace FF na Sconu, nabídka techniky
    >
    > Ahoj.
    > Díky za rychlou odpověď. Rozumím, OK.
    > Vašek
    >
    >
    > —–Original Message—–
    > From: Tomáš Zuklín [tomzuklin[at]gmail.com]
    > Sent: Tuesday, February 09, 2010 1:45 AM
    > To: Václav Pravda
    > Subject: Re: Propagace FF na Sconu, nabídka techniky
    >
    > Ahoj,
    > tak nejprve letáky – na Sconu bude plocha určená pro inzerci, takže
    > tam si budeš moci letáčky klidně vylepit (informace kde přesně bude k
    > dispozici na registraci). Kdekoli jinde nebude výlep povolován, tak s
    > tím, prosím, počítej.
    > Ad technika – máme své vlastní poskytovatele, takže ti sice děkuji za
    > tvou zjištnou nabídku, ale nevyužijeme ji .-)
    > Ad místnost – tak tu ti neposkytnu, i ta kde jste byli loni měla
    > původně sloužit pro zcela jiné účely, takže bych to viděl na tradiční
    > stoleček někde na chodbě kde bude místo. Ale určitě nepočítej s tím,
    > že by sis přitáhl bedny letáků jako jsem to viděl loni, přeci jen Scon
    > je con a nikoli organizační porada FFka, to jistě chápeš .-) Takže
    > pokud potřebuješ rozdat letáky pořadatelům, udělej to, prosím, někde
    > jinde.
    >
    > Toť asi vše, zase někdy na viděnou!
    > Aldy
    >
    >
    >
    >
    >
    > 2010/2/8 Václav Pravda [vaclav.pravda[at]festivalfantazie.cz]:
    >> Ahoj.
    >>
    >> Prosím o souhlas s výlepem 1 A1 a 5 ks A2 plakátu nebo 10 ks A3 plakátku
    > na
    >> FF10 plus A4 rozmístění programových linií. Děkuji. Případné domluvy FF
    >> linií s tebou nechávám na nich, nic od nich nechci, ale asi budou chtít
    >> rozdávat své letáky na svých pořadech.
    >>
    >>
    >>
    >> Dále jsem chtěl nabídnout propagaci Sconu na FF webu (v Ikarii už
    > propaguji
    >> v únorovém a znovu bude v březnovém čísle), zapůjčení projektorů,
    >> audiosouprav včetně mikrofonů a mixpultů, případně další techniky
    (světla,
    >> megafon, notebooky/PC, tiskárna, …) i vybavení (zahradní stoly a lavice
    > do
    >> bufetu, mikrovlnka a další kuchyňské, nástěnky na nohách, pódium, …),
    >> případně jinou pomoc. Mé cíle jsou pochopitelně zištné :-), rád bych
    > získal
    >> co nejvíce volňásků na sobotu, abych mohl pozvat pár (desítek) lidí za
    >> odměnu na Scon. Děkuji.
    >>
    >>
    >>
    >> Pokud využiješ, o to víc by se mi znovu hodila ona menší místnost v 1.
    > patře
    >> v rohu, kterou jsme měli půjčenou tuším loni, abychom si měli kam sednout
    > a
    >> domluvit potřebné, rozdat letáky FF liniím apod. Děkuji.
    >>
    >>
    >>
    >> Ať se daří příprava.
    >>
    >> Vašek

  • Case napsal:

    Musím potvrdit, že ing. Pravda skutečně vloni na Trpasliconu na zádech jakousi ceduli s omluvou nosil a větu „viděli jste toho magora s cedulí?“ (cituji) jsem já sám mezi návštěvníky zaslechl mnohokrát. Několik z nich v neděli vyjádřilo zklamání nad tím, že se neobjevil v sobotní večerní soutěži masek, neboť se velice zajímali to, jak dlouho trvala její výroba, který sitcom tuto bizarní masku inspiroval a kde by ho mohli sehnat.

  • Václav Pravda napsal:

    To Aldy: Smazal jsem to, aby se tam nerozvíjela hádka škodící FF.

    Mohu poslat mail šéfredaktorovi Ikarie s přílohou Fandománie. Ale Case byl měl stejně jasno, že jsem udělal sken a OCR Ikarie a opravil diakritiku a nerozpoznané znaky a připravil fingovaný mail. Protože co by mohl čekat od člověka, který je na podporu svého tvrzení o lepení množství plakátů a na omítky ochoten prohlídnout 1500 fotek z CS/IC, že? :-). Takže jsem rád, že mi to věříš. Těm, co tomu ještě nevěří, mohu doporučit se zeptat šéfredaktora, pro jistotu pod přísahou a na detektoru lži (protože co kdyby oni byli domluvení a šéfredaktor by tomu Pravdovi potvrdil cokoliv, kvůli vidině ochotných dvacetiletých FF pořadatelek na svém pokoji s vířivkou na FF, s neomezeným množstvím jídla a pití zdarma, že?).
    O nic nejde, dělám to už deset let pro všechny cony a soutěže. Jen jsem to uvedl jako drobnost, že ačkoliv si osobně mohu myslet o pořádání či pořadatelích conů cokoliv, podporuji je alespoň takto a sám od sebe. Sice se jistě najde někdo, kdo v tom uvidí zákeřnost mé ďábelské povahy, která se deset let snaží tímhle maskovat zvrácenost své prohnilé duše jdoucí po krku všem conům v této galaxii, ale to se nedá nic dělat. Je nás prostě pár, co trpíme stihomamem, bludy a dalšími psychickými poruchami, nenávistí vůči vyčnívajícím atd. (Tím nemyslím tebe, Aldy.)

    Z textu je jasné, že jsi mi na Sconu zakázal předat letáky FF linií jejich šéfům. A dále to, že je omezená možnost propagace na jedné propagační ploše. Nehraje roli, jestli se na ní smí vylepit jeden nebo více letáků, podstatné je to, že propagace na jedné ploše je k ničemu, je omezením. Loňské omezení jsem chápal – v 1. patře jste měli pěknou výstavu. Letošní další omezení je podle mě vedené snahou ještě více omezit konkrétně mě, ne zlepšit con či vyřešit nějaký problém s propagací. Dokázat to nemám jak, ale z kontextu nejen toho mailu, ale i věcí souvisejících to pro mě vyplývá. I kdybych se mýlil, tak sám zákaz předání a omezezení propagace pro mě znamenají, že propagaci na Sconu jako neúčinnou vzdávám, nehodlám se doprošovat.

    Ať se vám Scon povede a ať se líbí. Škoda, chodil jsem na něj rád, ale nebudu se cpát tam, kde nejsem vítán. A to platí i pro Trpaslicon do budoucna, protože v atmosféře, jakou vytváří Case a jeho přitakávači, bych se vážně dobře necítil. Jo, můžete otevřít šampáňo.

  • Václav Pravda napsal:

    To Case: To bys ani nebyl ty, kdybys to neobrátil v negativum, že?

  • Johnak napsal:

    Už toho nechte. Když to tu tak sleduju, napadá mě citát z Mizerů: „Kdyby se na to vykašlali a radši si zašukali.“ :-)

  • Kohy napsal:

    Hurá, VP už nikdy nepřijde na Trpaslicon, to přesně jsem chtěl vyjádřit svým prvním mailem s odpovědí: „Ahoj, vylepení plakátků není problém, jen se určitě přijď s někým z nás poradit kam s tím.“

    Někdy asi diagnóza hysterický, samolibý grafoman dokáže člověka dotáhnout až k takovýmto výstupům.

    Hlavně, že je vše vyřešeno k všeobecné spokojenosti.

  • Václav Pravda napsal:

    Kohy, to jsme si teď nerozuměli. Tebe jsem opravdu nemyslel a nečekal bych, že ty budeš otvírat šampáňo. Spíš to, že ze mě máš srandu. Což chápu. Tím závěrem jsem mířil na jiné. Tobě jsem na začátku blbě odpověděl, za což se znovu omlouvám, ale jinak tě neberu jako protistranu. Od toho je dost jiných, kteří z toho udělali „kauzu“.

  • Michael Bronec napsal:

    Něčím mi to připomíná moje vlastní problémy kolem Euroconu roku 2002. Až do té doby jsem totiž s Václavem Pravdou spolupracoval a především ho podporoval ve fandomových záležitostech. Na téhle akci VP poměrně brutálně porušil veškeré sliby, které mi před ní dal ohledně různé formy podpory a spolupráce. Po akci pak na netu následovaly tuny lží o tom, jak to všechno vlastně bylo, a Pravdova naivní představa, že když se udělá „Notak, notak.“, zřejmě se všechno urovná.

    Od té doby doufám, že vždy bude dost conů, na něž by člověk mohl jezdit, aniž by musel snášet obtěžování bandičkou pubertálních organizátorů, které někdo pustil ze řetězu a dal jim pravomoce. Celkem se k tomu i snažím napomáhat… I když dělat nějakou protipravdovskou Ligu nejspíš smysl nemá, tak důležitý tenhle pán zase není… :)

  • Johnak napsal:

    A kdo myslíte, že má větší penis? Vašek Pravda nebo Aldy?

  • Václav Pravda napsal:

    Druhý úhel pohledu: Jednalo se o slib, že kniha povídek vydaná MB bude v prodeji na Euroconu na recepci. Což jsem nezařídil hned od začátku registrace, ale až po připomenutí ze strany MB, takže se knihy prodalo méně, než MB čekal.

    Okolnosti jsou následující. Jednalo se o Kočas, sbírku povídek ze soutěže Cena Karla Čapka, které byly výborné, ale už se nevešly do oficiálního sborníku Mlok. Na tuto knihu jsem věnoval obálku nám věnovanou Janem Patrikem Krásným pro účely propagace Euroconu. Eurocon byl naprosto výjimečná akce a organizačně neskutečně náročný, protože v drtivé většině naprosto nový. Nestíhal jsem a jistě nesplnil mnohem víc slibů, což mě samozřejmě mrzí. Ale doufám, že to je pochopitelné a že všichni lidé kolem nejsou supermani, kterým se to nestává, takže pro to mají pochopení a toleranci. Snad jen MB z toho udělal nesmiřitelný rozpor mezi námi, který se od té doby jen zvyšuje (i z mé strany). Ještě na Euroconu, protože jsem uznal, že mám máslo na hlavě, nabídl jsem MB, že od něj odkoupím část nebo celý náklad, abych mu nezpůsobil nějaký finanční problém. MB odmítl.

    Mimochodem, úplně stejnou chybu jsem udělal při Pragoconu letos. Do přihlášky jsem včas nedal sborník povídek z Ceny barda Marigolda. Moje blbost. Ale těch 300 výtisků jsem už Vaškovi Fořtíkovi / Mense zaplatil a to že jsem jich předem i pak na místě prodal jen nemnoho, je prostě můj problém. A tak to je v pořádku.

    A k tomu obtěžování bandičkou pubertálních organizátorů: Někteří velmi těžce nesou, že musejí při vstupu do budovy conu ukazovat vstupenku (což jsme zavedli právě na Euroconu, dříve to nebylo obvyklé nebo přinejmenším tak intenzivní a důsledné). Kantůrkovi a Vrbenské a Hercovi a mnoha dalším skutečným osobnostem fantastiky to problém nedělá, jiní známí lidé to po počátečních výhradách už akceptovali. No a holt jsou lidé, kterým to neskutečně vadí a neberou v potaz okolnosti.

  • Ghandi napsal:

    Osobně si myslím, že Vám pane Pravdo chybí pokora.

  • Václav Pravda napsal:

    Jak vůči čemu. Pokora před tím, nechat si nedávat, pomlouvat a urážet, to ano, ta mi naprosto chybí. Ale zase mám dost pokory na to, abych nesoudil lidi jen na základě povrchní „znalosti“ a zlých článků a komentářů :-).

  • Michael Bronec napsal:

    Polo a čtvrtpravdy nemá smysl komentovat. Já chtěl vlastně jen říct:
    „Uplynulo 8 let a jiným lidem se s dotyčným stává stále dokola totéž. Tak to asi nebyl problém ve mně…“

  • Johnak napsal:

    Mám dojem, že obě strany jsou skálopevně přesvědčeny, že mají pravdu a že lže ta druhá. Osobně pochybuju, že tu někdo jen tak vědomě lže, zvlášť když znám osobně většinu lidí na obou stranách. Pravda je taková, jak ji každý vnímá.

    Vím, že vás to strašně baví, ale probíral jsem to s jednou kamarádkou a její reakci vám musím zkopírovat:
    „Ó bože, ó bože, kdyby radši organizovali.“

    Opravdu, myslíte si, že tahle debata má nějaký konkrétní účel? Jeden druhého nepřesvědčíte a náhodný nezasvěcený divák z vašich příspěvků usoudí maximálně to, že jste magoři všichni… což má asi k pravdě nejblíž :-)

  • Václav Pravda napsal:

    Johnaku, já myslím, že to smysl má, jinak bych na to neztrácel čas. Ti, kdo nejsou zaslepení, si mohou všimnout, kdo jen uráží bez konkrétních argumentů a kdo uvádí alespoň nějaké údaje a informace, o které se dá opřít. Vždyť ani Michael neuvedl svoji verzi, co se stalo, jen napsal, že jsem brutálně porušil sliby, aniž by je popsal, na moji verzi napsal, že se jedná o polopravdy a čtvrtpravdy. Přitom by mě zajímalo, jak to vidí on, protože jsem mohl na něco dalšího zapomenout, a chtěl bych vědět, proč mě osm let vytrvale nenávidí. Mimochodem, už to samo o sobě je pozoruhodné a něco to vypovídá. Win neposlal odkaz na plánek Istropolisu, kde všude je omítka, a ohledně počtu plakátů reagoval jen tvrzením, že na to má svědky. Ačkoliv jeho slova popírá jak mail, tak několik tisíc fotek, na kterých prostě není vidět žádná záplava plakátů.

    Zkrátka, pro mě to smysl má, ukázat čtenářům, že je i druhá strana, navíc s konkrétními argumenty a jiným přístupem. I těch pár, co nebudou jen bezhlavě věřit Caseovi a dalším supům, co se už už slétali na moji mršinu, za to stojí.

  • Michael Bronec napsal:

    Musím říci, že Václava Pravdu nikterak nenenávidím (zajímavé slovo :) ). Prostě ho považuju za člověka, který nedělá dobré cony, takže má smysl podporovat ostatní organizátory, aby tu nezůstal jen moloch FF, a člověka, který účelově porušuje dohody, když se mu to hodí, takže by byl Bronec blbej, kdyby s ním ještě cokoli spoluorganizoval.

    Pak je tu ještě neetičnost, se kterou se někdo, kdo sám vydělává organizováním conů, neustále vyjadřuje k (ne)kvalitě ostatních conů. Představte si šéfa General Motors, jak do novin cpe články o tom, že jel včera náhodou škodovkou a jak to bylo příšerné. Když k tomu ještě připočteme hysterické reakce na jakoukoli kritiku vlastních conů, nějak nevidím důvod, proč VP milovat… :)

  • Case napsal:

    Za „slétající se supy“ přítomné mršině vřelý dík! Prozářili mi den!

  • Václav Pravda napsal:

    Možná by Micheali nebylo od věci si nejdřív zjistit fakta. Nevydělávám a nikdy jsem nevydělával pořádáním conů. Ano, doufám, že si budu organizováním conů, festival a podobně v blízké budoucnosti vydělávat. Při práci už velký con dělat nejde, natož více.

    Není pravda, že se „neustále vyjadřuji k (ne)kvalitě ostatních conů“. „Neustále“ bych si představoval jako aspoň jeden článek/vyjádření měsíčně. Pravda je, že jsem si nedávno na Fantasy Planet rýpl do knižního nakladatele Michaela, který podruhé za sebou „pořádal“ kdysi legendární Minicon. Že bych já začal vydávat knihy? Nebo je lepší se držet toho, co člověk umí?

    Hodnocení conů je subjektivní. Vzhledem k mým zkušenostem (25 conů v pozici šéfa i specialisty na detail) tvrdím, že já jsem schopen poměrně objektivního hodnocení conů. To, že se kritika nedostatků pořadatelům hodně nelíbí, je jasné. Mně prvnímu, někdy přehnaně. Ovšem je dost důležité, za co je pořadatel kritizován. Zda za nedotáhnuté nadstandardní prkotiny nebo za zásadní nedostatky ke kvalitě v jednotlivých oblastech. Malé a střední cony svou jednoduchostí a minirozsahem práce by měly být precizní a soustředěné na detail. Často nejsou a o tom se občas někde zmíním, zejména dojde-li na přetřes hodnocení conů. Nepíšu ale nikam kritické reportáže ani nic podobného, nechodím neustále někam psát seznam prohřešků pořadatelů na jednotlivých conech.

    Podotýkám, že Michael na FF už několik let nebyl, nevím zda naposledy v roce 2005 na Parconu nebo 2002 na Euroconu. Neví, jaký F je, nicméně jistě nepochybuje o tom, že těch dva tisíce účastníků nejsou fanoušci nebo se tam každý rok mění.

    Michaeli, já si nemyslím, že by spousta lidí měla důvod mě milovat, ale zajímá mě už 8 let, co se tak strašného stalo v roce 2002. A pořád ne a ne se to dozvědět. Mimochodem, stejnou zkušenost totálního odsouzení a znepřátelení kvůli nějaké relativně nevážné věci s tebou má víc lidí. Pak se ovšem těžko věří nenenávidění.

  • Michael Bronec napsal:

    – bez dalších komentářů – :)

  • Michael Bronec napsal:

    (Avšak pro publikum bych měl dodat, že Eurocon 2002 jsme s VP poté tak 5x-6x na různých conech zbytečně probírali, takže „Probůh, pověz mi, Michaeli, co tak strašlivého se tam stalo!“ jest to jen další klamání tělem.)

  • Ghandi napsal:

    Pane Pravdo je velmi snadné najít v sobě dost pokory na to, abyste neodsuzoval druhé. V mých očích jste však nezvládl ani tak snadnou věc. Sám jste „odsoudil“ pořadatele Trpasliconu svým článkem na facebooku, přestože se k Vám chovali slušně. Už jen proto mám sklon věřit spíše lidem, kteří vyjadřují svoji nespokojenost s Vaším chováním, než Vám.

  • Václav Pravda napsal:

    Ghandi: Myslím, že to je naopak velmi obtížné.

    Prosím hledejte v sobě dost pokory, abyste neodsuzoval mě na základě takové prkotiny, jakou je postěžování si přátelům na FB, které jsem navíc za nějaký čas smazal. A posuzujte prosím všechny jednotlivé případy zde – co kdo a jakým způsobem tvrdí a jak to podkládá.

    Faktem je, že propagace FF na Trpasliconu byla omezena již loni a mělo k tomu dojít rovněž letos, navíc o určení konkrétních míst. Což mi vadilo z již dříve uvedených důvodů. Nejde vůbec o to, zda k omezení došlo důvodně nebo bezdůvodně a jakým způsobem. Konec konců jsem s tím omezením loni souhlasil a přizpůsobil jsem se mu. Jde o to, zda se jedná o „nechce umožnit“ nebo o „omezení“.

    Já jsem to na začátku popsal špatně „nechce umožnit“, ve zjednodušení se Sconem, a TrC jsem křivdil. Později jsem to opravil na „omezit“, což nadále pokládám za platné. Nicméně mi ta moje úvodní chyba přijde jako hodně málo na to, aby o mně někteří psali tak hnusně, jako tam i zde. To se skutečně kritikům nikdy nic podobného nestalo, že by něco přehnali? Je nutné na základě toho budovat obviňující konstrukce jako Case? Vrtím hlavou.

    Jedna plocha není žádná propagace a je to jen trapné alibi, abych nemohl říci, že to je rovnou zakázané. V reálu to ale v podstatě znamená neumožnit propagaci, protože ta propagace je k ničemu. Spolu se zákazem předání letáků šéfům FF linií (a zákulisím) je to jasný záměr neumožnit propagaci FF na Sconu.

    Pouze omezující Trpaslicon jsem s tím bohužel svezl v tom zjednodušení (omezení počtu znaků) se Sconem. Myslím, že jsem již byl za takovou prkotinu potrestán dost, ne?

    Kohymu jsem se omluvil za svoji nerudnost, celému Trpasliconu se omlouvám za nepravdu, kterou jsem si na něj postěžoval přátelům na FB.

    Nicméně to nic nemění na tom, že podle mě jde o přehnaná omezení propagace FF a že se nebudu té propagace doprošovat ani příště.

  • Václav Pravda napsal:

    Michaeli, ano, probírali jsme to zbytečně. Dosud jsem se to nedozvěděl.

  • Bouchi napsal:

    ‚Já jsem to na začátku popsal špatně „nechce umožnit“, ve zjednodušení se Sconem, a TrC jsem křivdil. Později jsem to opravil na „omezit“, což nadále pokládám za platné.‘

    Vasku, obavam se, ze podobne vyjadrovani je jednim z duvodu, proc nekterym lidem lezes na nervy. Protoze stavi FF do pozice ublizeneho a ty druhe cony do pozice ublizujiciho (at uz o nich napises „nechce umoznit propagaci FF“ nebo jen „omezuje moznosti propagace FF“ – pozor, „omezuje propagaci FF“ je nesmysl, protoze Trpaslicon jako takovy AFAIK behem sveho konani zadnou propagaci FF neprovozuje, jen umoznuje FF umisteni propagacnich materialu). Jenze to je hrube zkreslujici. Proc?
    Obecne receno poradatele ruznych conu obvykle umoznuji poradatelum jinych conu umisteni jejich propagacnich materialu. Za podminek, ktere stanovi (protoze jsou to oni, kdo museji po conu odevzdat budovu v puvodnim stavu). Nikdo nema pravo se rozcilovat, pokud ty podminky neodpovidaji jeho predstavam ci pokud nejsou kazdy rok stejne (kdyz se organizatori rozhodnou, ze se jim nechce po akci uklizet letaky z chodeb a trid, a proto vyhradi jinym conum pro propagaci jednu-dve nastenky, eventuelne misto na stolku, je to proste jejich pravo a mne jako poradateli jineho conu nezbyva nez to respektovat, rozhodne me to neopravnuje rozmazavat to ve verejnych diskusich). Urcite moralni pravo k rozhorceni (a jeho pripadnemu verejnemu ventilovani) ze strany propagujiciho vidim jen ve dvou pripadech:
    1) nektery con dostane k sebepropagaci lepsi podminky (ale pozor, muze to byt vymenou za vhodnou protisluzbu, pakje vse v poradku)
    2) organizatori „omezujiciho“ conu (dejme tomu Trpasliconu) vyuziji moznosti sebepropagace na jinem conu (dejme tomu FF) ve vetsi mire nez jakou jsou ochotni poskytnout FF na svem conu (tj. i pokud bys organizatorum Trpasliconu umoznil na FF vylepit nekolik tisic letaku na vsechny svisle plochy v prostorach FF, tak pokud by zadne letaky nevylepili, nemas narok se dozadovat, aby ti umoznili propagaci FF za podminek, jake ty si predstavujes)

    Cili kdybys napsal „con XYZ nam neumoznuje propagaci FF v mire, v jake bychom potrebovali“, budiz. Ale pokud by neslo o pripad 1) nebo 2), tak je to proste ublizenecky postoj (navic bez moralni opory), kterym si proti sobe popudis dalsi lidi.

  • Hadati napsal:

    Plně se podepisuji pod Bouchiho komentář.

    Už minulý rok jsme zakázali všem(!) plakátovat, kde se jim zrovna zlíbí. Hlavním důvodem byla stížnost našich návštěvníků z minulého roku, že plakáty jsou všude a narušují atmosféru conu, s čímž jsme souhlasili a proto jsme plakátovací prostor omezili.

    Neměli jsme tento rok problém s propagací Sconu, stejně jako v minulých letech s propagací jiných conů. Nehodláme však propagovat cizí akci na úkor té naší. Pokud jde o zvyklosti, tak musím zdůraznit, že v minulosti nebývalo zvykem vylepovat desítky, natož stovky letáků na jednu akci a omezení na 50 letáků na Istroconu naprosto chápu. Být na místě pořadatelů, povolil bych jich daleko méně. Z výše uvedené diskuze jsem nabyl dojmu, že ani to nebylo dodrženo (a je jedno jestli letáků bylo víc o 10 či o 100). V poslední době se na některých conech setkávám s problémem, že do té spousty letáků na jiné akce zapadnou důležitější věci jako jsou směrovky nebo upoutávky na program daného conu. Proto vidím omezování jako nutnou cestu pro přehlednost. Omezování nebylo zvykem, protože do nedávné doby nebylo potřeba. Teď už ano.

  • Michael Bronec napsal:

    S lidmi, kteří si zapamatují jen to, co chtějí (říká se tomu selektivní paměť), je zkrátka lepší nespolupracovat. A když je ta paměť TAKHLE selektivní, je lépe se vyhnout velkým obloukem; opak je zbytečně o nervy.
    Klidně to ber jako hlavní důvod, Václave.

  • Ghandi napsal:

    Pane Pravdo,
    nejsem to já kdo by měl v sobě něco hledat. O mně se lidé na internetu nevyjadřují v takovém duchu, jako o Vás.

    Rád bych Vás také upozornil, že to co vy považujete za prkotinu je naopak velmi závažné. Pokud jste takovýchto „prkotin“ za svůj život provedl více pak je naprosto jasné proč jste došel až sem.

    O tom, zda jste dostatečně potrestán musím pochybovat. Já mám naopak pocit, že jste si ještě ani neuvědomil jak zle jste se zachoval a že si zasluhujete vše co zde bylo řečeno.

    Jsem upřímně přesvědčený, že kdybyste se, místo diskutování na tomto blogu, veřejně na Facebooku omluvil pořadatelům Trpasliconu za způsobenou křivdu (stejně jako jste se omluvil Kohymu), tak se na Vás lidé budou dívat jinak.

  • Rajce napsal:

    Inu, dovolte, abych i ja neco dodala k cele afere.
    Cela nevole zacala vznikat tehdy, kdyz jsme na Trpasliconu zjistili, ze se nam vymezeny prostor ve skole zmenil na divokou zmet plakatu FF. Tusim, ze mu i „par“ plakatu dovoleno bylo. (nemuzu nijak citovat povoleni, ale pro me je prirozene, ze se delaji reklamy na jine cony, ale ve slusne mire) Ovsem jeho plakaty visely vsude. Dokonce i na zachodech! Pochopitelne to narusovalo atmosferu, kterou si nas con (Trpaslicon) snazil budovat. Delame to pro lidi, aby se bavili a udrzovali si dobrou naladu z prednasek, povidali si, uzivali utulne prostredi v ramci moznosti a proste kdyz uz prisli na nas con, vcelku i jsme radi, kdyz toho ducha pohody udrzujeme. Coz proste dobre nejde, kdyz na vas z kazdeho mistecka kouka FF, ktery je bran jako megaakce v conovem meritku. Jiste, je to take con plny fantasy, sci-fi, ale proste je obsahlejsi a nasi „britskou, trpaslikovskou atd atmosferu“ rusi. Jiste jste si vsimli, ze se snazime aspon trosku aby i ty chodby cloveka v te pohodove nalade udrzeli (ikyby se jen podvedome usmal napisu na automatu a tak). Pri tapetach z FF to proste nejde.
    Rada bych podekovala prispevatelce zde Lagga, kdy potvrdila ono chovani pane Pravdove v jidelne, ktere mu mam za zle dodnes. Trpaslicon ma omezeni co do alkoholu. Je na to upozornovano ledaskde. Takze vase namitka, pane Pravdo, komu se to nestalo je mimo misu… Vy jste porusil zakladni pravidlo conu a pri upozornovani jste byl velice hruby na organizatory. A to pomijim, ze pri konzumaci alkoholu byly pritomny slecny, pravdepodobne ne zletile a ze ne vsechny vypadaly strizlive. (ano, byla jsem to ja, kdo tam na vas co chvili chodil, abyste ten alkohol odstranil, a kdo vas pote ve znacne pokrocile dobe vyprovodil ven.) Tusim, ze jiz na tomto rocniku jsme nektere plakaty proste odstranili z mist, kde rusily atmosferu a nemely byt vyveseny. Jejich vylepeni navic zpusobilo problemy se vzniklou skodou na omitce, i pres dost opatrne odstranovani. Snad nekoho pobavi, ze nektere plakaty prosly znovuvskrisenim a znovuvzetim na zed. Behem akce jsme je sundavali nekolikrat. Minimalne ja a nektery dalsi aktualni „kuchynsky“ personal.
    Dlasi rocnik jiz bylo panu Pravdovi receno omezeni. A vite jak to dopadlo? napovim. Vydali jsme se opet do chodeb strhavat plakaty kde byt nemely a sbirali odpadky ze zeme a ruznych ploch v podobe FF plakatku.
    A plynou leta, kdy se pan Pravda takto uvedl… divite se tedy, ze pana Pravdu odkazujeme, kam smi vylepit plakaty na FF? Divite se, ze jeho pritomnost je provazena znacnou nevoli?
    Rikal jste, ze se takove chovani muze stat… ale vy jste jednou znama osoba a podle toho se tak musite chovat.

    Za sebe bych rada rekla, ze nemam nic proti FF jakozto conu, tedy akce pro fanousky. Sama se obcas objevim v pozadi nektereho conu a vim, ze je propagace nutna. Ovsem musi byt vedena slusnou formou. Ovsem pokud se „tvurce“ chova jako arogantni neprijemna osoba, ktera neni ochotna dodrzovat dana a slolecenska pravidla, a pokud se proti nemu navic vali neprijemne informace ohledne organizovani jeho vlastni akce od lidi, kteri meli ten dobry umysl s nim spolupracovat, nemuze se divit, ze tato jeho akce, byt mozna nepravem, zacne byt brana stejne negativne a on sam o to vice neobliben.

    Jinak jedna poznamka: pokud je urcene misto, jakoze to loni bylo v prvnim patre, tedy mezi prednaskovymi mistnostmi a hernou, kde lide mezi programem proste prochazi a prohlizi vyzdobu a tim i plakaty, zaujmou je rozhodne vic, nez kdyz je budou otravovat na kazdem rohu. Navic pokud ty informace skutecne chteji, od toho prece maji ty miniletacky, ktere v hojne mire stejne zaplavuji temer kazdy con, co kde je.

  • Case napsal:

    Tohle nemá cenu. VP ti teď na to zase (asi posté) ve svých obvyklých několika odstavcích naprosto zbytečných vět napíše, že to tak nebylo, že mu křivdíš, překrucuješ skutečnosti, jestli neděláš chyby a kdoví co ještě, a celé to pojede zase nanovo.
    Že VP opakuje všechno tisíckrát ještě neznamená, že to musíme dělat taky…naopak. Prostě ho, pokud nemáte nic, co tu ještě nezaznělo, nechte, ať si žvástá. On už si to případný čtenář přebere sám.

    Nicméně se mi „líbí“ ta logika, s jakou VP funguje. Někomu se nelíbí jeho chování. „To byla jen drobnost, překrucujete to a zveličujete, copak neděláte chyby?“. Nelíbí se mu za rok znovu. „To byla jen drobnost, překrucujete to a zveličujete, copak neděláte chyby?“. A do třetice další rok. „To byla jen drobnost, překrucujete to a zveličujete, copak neděláte chyby?“. Jak napsal Michael Bronec, dokonalý příklad selektivní paměti, spojený s tím, že pokud si své konání rozložíte na dostatečně malé „prvočinitele“, dokážete si omluvit v podstatě cokoliv. Přiznávám, že mě to svým způsobem fascinuje. Zatím jsem nepoznal nikoho jiného, kdo by takhle „fungoval“.

  • Mivka napsal:

    Myslím, že k tomuhle má cenu už jen drobný přípodotek:

    Vašku, nezlob se, ale přesný příklad toho, jak ty komunikuješ, jsi-li podroben jakémukoliv útoku, je tvoje ublížené a velmi sugestivní poukazování na „postěžoval jsem si přátelům na Facebooku“, které co do kontextu prakticky vzato implikuje „i těch mých pár nejbližších kamarádů mi chcete upřít, zlotřilci“.
    Máš na profilu přes 300 přátel. Je absolutně zřejmé, že tvůj profil prostě neslouží jako forma spojení s kamarády, ale jako propagace „veřejné“ osoby – už jen z toho, co a jak tam píšeš. Pravděpodobně ne všichni, které máš mezi přáteli, tě mají v lásce, dá se to usuzovat i je z tohohle článku. Proto prostě musíš čekat, že tvé zprávy nějak ovlivní větší množství lidí a proto mi tohle stýskání si nad tím, jak ani na Facebooku si nemůžeš postěžovat, přijde zbytečné. Myslím, že na zdi se tvoje příspěvky objeví stejně tolika lidem, kolik by si je přečetlo u třeba na fóru na Lopuchu.

  • Aldy napsal:

    Mivka: Vašek si, pokud vím, nestěžoval na svém osobním profilu, ale na stránce FFka, kde je přes 800 lidí .-)

  • Václav Pravda napsal:

    Aldy má pravdu, bylo to na stránce FFka, což zesiluje to, co říká Mivka.

    Mivko, máš pravdu. Nikdo mě jako soukromou osobu brát nebude a musím si na to zvyknout.

    Case, máte pravdu, napíšu Rajčeti, že to je přehnané.

    Ghandi, nevidím, že bych Trpasliconu způsobil nějakou škodu. Pokud ano, nebylo to mým úmyslem. Konec konců jsem na FB v té diskusi dvakrát Trpaslicon (i Scon) chválil. Škodu jsem způsobil jen sobě. Přivolal jsem na sebe dštění urážek nejen od Case. A nepomohlo mi ani uvádění některých věcí do jiných souvislostí (viz Win apod.). Nicméně se jdu ještě omluvit. Děkuji.

  • Václav Pravda napsal:

    Rajče, kdyby byl Caseův příspěvek (a další) psán podobně jako váš/tvůj, tak bych se víc styděl a méně dohadoval. Děkuji.

    Extempore s alkoholem v jídelně nastalo v roce 2006, první ročník v nové škole, že? To jsme zároveň měli poprvé více letáků a plakátů a ještě neměli zkušenosti čím lepit (papírovou pásku a žvýkačky používáme cca dva roky, když je nezapomeneme doma), což by odpovídalo. Záchody mi přišly jako super nápad (a na FF jsou hojně využívané) – kachlíky, člověk bloumá očima, … Nemohu říct, že bych si pak v roce 2007 a 2008 pamatoval nějaké větší upozornění, jasně vyjádřenou nelibost, připomenutí loňských problémů se mnou či instrukce k výlepu. Možná se se mnou nikdo nechtěl bavit, možná ano, ale příliš nedůrazně, možná důrazně a já jsem to zapomněl. Ale teprve loni v únoru jsem se dozvěděl o Caseově článku a zjistil, že jsem byl v roce 2006 větším problémem. Pořád jsem ale nezjistil, že i další roky bylo problémem množství a provedení výlepu propagace FF. Loni už mi omezení a instrukce k výlepu byly dány, takže jsem se jim přizpůsobil, zrušil tlak na šéfy linií letákovat cony a vylepil 2 povolené plachty A1 se všemi letáky. Letos jsem Kohyho mail pochopil jako další, ještě větší omezení a opruz s dohadováním na místě (když jsem mu hned v prvním mailu psal o sádře) a to mi už přišlo jako moc, tak jsem zbytečně nerudně komunikoval a odmítl a napsal na FB co jsem napsal. I pod vlivem omezení a zákazu Aldyho ohledně Sconu. No, propagace letos na Trpasliconu nebyla a příští rok o ni také žádat nebudu a nepřijdu.

    Mám za to, že jsem nebyl na Trpasliconech s alkoholem jediný, nicméně chápu, že to není omluva a že jsem to přehnal. Btw, pamatuji si veselé přátelské a hodně alkoholové sezení s pořadateli a dabéry v kuchyni původní školy, tuším v roce 2004. To jsem ještě nebyl u pořadatelů Trpasliconu za debila (bohužel jak teď vidím, tak oprávněně).

    Pokládám nadále popis počtu plakátů v letech 2006-8 za přehnaný, nicméně až nyní chápu, proč připadá přehnaný Trpasliconu. Vůbec mě dosud nenapadl argument s atmosférou. Byl sice různými lidmi už několikrát použit argument „aby to na mém conu nevypadalo jako na FF“ nebo „aby to neničilo atmosféru mého conu“, ale to mi vždy přišlo jako nesmysl (proč by plakáty conu ničily atmosféru, když ukazují další con; na jiných conech jako náš naopak atmosféru dotvářejí) nebo jako záminka k omezení, protože jsem neviděl ten důvod. Dosud ho nevidím u všech conů, ale nyní aspoň u Trpasliconu. Mám na mysli ty drobné legrácky „nápis na automatu“. Díky za vysvětlení aspoň teď dodatečně. Omlouvám se.

  • Case napsal:

    Proč z těch omluv mám pocit, že si sice zrovna teď v jakémsi momentálním záchvatu pokory velice zdatně sypete popel na hlavu (tak trochu teatrálně a možná až komicky, přesně ve stylu té loňské cedule na zádech), ale pořád nemáte sebemenší ponětí, o co tu celou dobu šlo? To fakt je tak těžké pochopit, proč organizátoři jiných conů chtějí mít na svém conu nějak pod kontrolou propagaci jiných akcí a popř. chtějí (nebo dokonce jsou nuceni) určit, kam je nebo není možné letáky lepit? To přece vůbec nemusí souviset s nějakou atmosférou, na to není potřeba žádné zvláštní argumenty, to je naprosto normální základní lidská slušnost! Je to JEJICH akce, nikoliv vaše. I kdyby vám nějaký organizátor conu řekl, že si můžete vylepit JEDEN plakát na FF a kam přesně s ním, pořád dělá laskavost ON VÁM! Možná hodně malou, ale pořád laskavost. Nemá nejmenší povinnost vám něco povolovat, žádáte o něco VY JEHO, nikoliv ON VÁS! Slušný člověk je za možnost propagace své akce zdarma vděčný, nastavené podmínky dodrží a poděkuje. Je to úplně NORMÁLNÍ chování. Jenom hulvát místo toho začne dotčeně vykřikovat, že jemu nikdo nebude říkat, co může nebo nemůže, a dělat povyk. A dokud nepochopíte tohle (jste-li toho tedy vůbec ještě schopen), pak jsou jakékoliv omluvy v zásadě nepodstatné, protože stejně vůbec nic nemění.

    Nikomu tady nejde o nějakou soukromou válku proti Václavovi Pravdovi, nikomu tady nejde o boj proti Festivalu Fantazie. Co by z toho asi tak kdo měl? Jde tu o naprosto normální lidský přístup, který by měl být v první řadě úplně samozřejmý a vůbec by neměla být nutnost něco takového jakkoliv řešit. Chci na nějakém conu vylepit plakáty na svou akci, takže zajdu(zavolám, napíšu) organizátorovi toho conu. Ten mi sdělí, za jakých podmínek můžu plakáty vylepit a kolik jich může být. Přijdu na con, vylepím domluvený počet plakátů na domluvená místa (nebo se o těch místech dohodnu na místě s organizátory), poděkuju za laskavost, odejdu. Všichni jsou spokojeni. Naprosto normální a samozřejmé chování. Kde je v něm jaký problém? Vážně, kde? Dokud se do toho nezačne motat ego s reakcemi typu „já jsem velký organizátor, dělám to už patnáct let a nikdo mi nebude říkat, kam můžu lepit plakáty“, tak v tom prostě žádný problém být NEMŮŽE.

    Stačí se chovat jako normální slušný člověk a nikdo nebude mít nejmenší důvod psát blogposty jako tenhle a ten před rokem a ten před dvěma lety. A vy na tom navíc ve finále s Festivalem Fantazie dost možná vyděláte na návštěvnosti, protože já sám znám NEMÁLO těch, kteří zastávají názor „na Festival Fantazie bych klidně i zajel, ale kvůli Pravdovi si ho radši odpustím“. A to se mezi vaší hlavní cílovkou prakticky nepohybuju a skoro nikoho z ní neznám. Jste ve výsledku jenom sám proti sobě.

  • Václav Pravda napsal:

    V dobách, kdy jsem začal jezdit na cony a ještě dlouho potom, bylo normální, že se ani o povolení propagace nežádalo. Nebylo to neslušností pořadatelů jiných conů, ale vstřícností pořadatelů dotyčného conu, byla to samozřejmost. Jistě, bylo to i tím, že conů nebylo mnoho, že propagace byla v plenkách a nikdo neměl desítky plakátků. Tím nechci říct, že má někdo NÁROK na výlep. Ano, je to akce pořadatele a ten si má právo určovat podmínky. To mě nepopuzuje a kvůli tomu blbě nereaguji. Já sám mám mnohonásobně více podmínek pro cokoliv (i když zrovna pro výlep na FF jich moc nebylo). Co mi vadí, je [více či méně (ne)oprávněný] pocit, že cílem omezení propagace není ochrana vlastního conu před zahlcením letáky a ochrana jeho atmosféry (na mnoha conech vylepené plakátky a letáky atmosféru dobarvují), ale cílem že je omezení propagace FF. Ne kvůli množství (koneckonců vylepit 15 plakátků v tak velké škole je málo na účinnou propagaci, dle zkušenosti, že si lidí zdí a plakátků mezi školními nástěnkami a obrázky zdaleka nevšímají tak, jak si myslíte), ale kvůli tomu, že se jedná o FF. I z toho důvodu, že se nejedná o zpracovaná a zveřejněná pravidla pro všechny, mívám pocit, že nejde o obranu, ale útok. Ze závisti či žárlivosti či nelásce vůči FF. U některých conů to myslím není jen pocit, ale mýlil jsem se, když jsem tenhle pocit měl i vůči Trpasliconu (i když s Casem mezi pořadateli a dalšími výlevy jiných to myslím není zase tak nepochopitelný omyl). Poslední dobou to mám poněkud náročné a i když mě to neomlouvá, tak jsem nervóznější a popudlivější než jindy. Takže na mě zpráva o dalším omezení zapůsobila tak, jak zapůsobila a já se rozhodl se nedoprošovat atd.

    Ono se to asi nezdá, ale opravdu až ta drobnůstka od Rajčete mi vysvětlila, proč v podstatě jakákoliv propagace není na Trpasliconu vhodná, respektive proč by na něm měla být jen na „důstojnické nástěnce“, „zdi nářků posádky“ apod. Sice z mého pohledu je ten záměr málo znatelný a dalo by se ho víc rozpracovat, ale je to záměr pořadatelů, který mé plakátky kazily.

    Škoda, že jsem se dříve nějakou normální formou nedozvěděl víc k mé účasti 2006, že mi nikdo pořádně neřekl, co a proč a jak s propagací tenkrát (a vlastně až doteď). S tolika letáky a plakátky neměl nikdo zkušenost (včetně nás) a neexistovala ani nepsaná pravidla, ta se vytvářejí mimo jiné i takto. Nevěšel jsem tolik letáčků ze zpupnosti nebo zlého úmyslu. Také nemohu za to, že někdo hodí na zem náš letáček. Mimochodem, při dvou náklaďákových placených kontejnerech odpadků na FF mi pár letáků na zemi jiného conu nepřijde jako zásadní problém, ale to je asi i tím, že u nás máme vyčleněné lidi na úklid a starání se o odpadky.

    Casei, nemohu ovšem věřit zrovna vám, že vám nejde o soukromou válku proti mě. Po všem, co jste napsal, vycucal si z prstu tak, aby to bylo hlavně urážlivé a hanlivé. O slušnosti se my dva spolu bavit nemůžeme. Vaše reakce byla ještě méně slušná, než byla moje a neomlouvá vás, čím byla vyvolána. Vám se nemusím omlouvat, vy jste si svůj díl křivdy bohatě vynahradil. Smířlivý komentář na konec to nespraví. Nicméně věřím to Kohymu a Rajčeti a dalším pořadatelům i účastníkům a mé omluvy patří jim.

  • Case napsal:

    Neskutečné. Fakt neskutečné. Jste duševně nemocný člověk, pane Pravdo. Svěřte se do péče odborníků, dokud nejste (snad) mimo jakoukoliv pomoc.

  • Kcharl napsal:

    Takže: Cedule na zádech byla loni-to je rok 2009, takže „poslední“ pruser s VP byp v roce 2008 s jinou mensi cedulkou, jsou dokonce i fotky, ale hledat se mi to nechce. Na trpaslicon jezdim asi taky par(víc) let. A vzdy az do lonska s nim byl nejaky problem. Se zasil s tou svou partou „kamaradu“ nekam a glgal co teklo. Aspon mi to tak prislo. Pak mi nekdo dal dokonce oznaceni „pomocny“ organizator za to ze jsem ho z nekama vysoupl kde uz byli mi nasrani kamaradi-a to jsem byl prosim porad navstevnik.
    Prvni rok mi plakaty prisli neuveritelne legracni. Dalsi rok jsem premyslel co to sakra je za akci. Dalsi roky uz jsem byl jen nastvany.
    Propagace 15ti A3 „plakatku“ ve skole je podle me spis drzost. Neco jineho by bylo, kdyby to bylo po CELE SKOLE. Ale pocitejme – 4x chodba, 6x ucebna, 2x telocvicna coz je 12 plakatu, plus zachody coz je 14…takze zase plakatky jsou po cele skole a jeden navic kdyby neco nevyslo;-)

    Nejde o to ze VP se choval jako jeden z nejhorsich buranu, ale o to ze masivni letakovou kampan pak musi uklizet organizatori, navstevnici a jini pomocni.

  • Case napsal:

    Omlouvám se, ale uzavírám komentáře (a Kcharlovi se omlouvám za smazání toho jeho posledního). Pokud by někdo měl něco zásadního, co by chtěl dodat a ještě to tu nepadlo, včetně pana Pravdy, kterému už z principu milerád dopřeju poslední slovo (a měl jsem to v plánu), dejte mi vědět a klidně je na chvíli otevřu.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com