Samsung Galaxy S – první postřehy

Čvc
29
2010

Dnes ráno mi přišel nový telefon, Samsung Galaxy S. Zatím se s ním samozřejmě pouze seznamuji, přestože jde o Android, v řadě věcí se např. od Magicu odlišuje. První dojmy jsou velice pozitivní – telefon je velice rychlý, perfektně reaguje a displej je opravdu nádherný a obstojí docela ucházejícím způsobem i v přímém slunci. Pokud vidím nějakou nevýhodu, pak kromě absence trackballu a notifikační diody, se kterými jsem se asi už smířil, by to asi byla velikost – myslím, že 4″ displej je skutečně na hranici smysluplné úhlopříčky v případě mobilního telefonu. Řadě lidí by asi už takhle velký displej výslovně vadil, dávat do telefonu větší už by mi pak přišlo velmi nepraktické. Na druhou stranu, na softwarové klávesnici se s touhle úhlopříčkou, citlivostí dotykového displeje a také odezvou systému píše naprosto neuvěřitelně – myslím, že jsem zatím za celý den neudělal ani jediný překlep.

Jednou z opravdu podařených věcí na tomhle telefonu je rozhodně fotoaparát a aplikace pro jeho ovládání. Standardní fotoaplikaci z Androidu je na míle vzdálená a díky tomu, jak rychlý tenhle telefon je, je práce s ní opravdu radost. Má i bohaté nastavení – konečně si např. někdo na Androidu uvědomil, že obzvlášť fotoaparátu s omezenými možnostmi, jaké v mobilech zkrátka nevyhnutelně jsou, je velice vhodné umožnit uživateli přepínání režimu měření expozice (matrix, spot, center-weighted). Aplikace také používá velice dobře funkční systém ostření na libovolné místo snímku, kterého se dotknete (a expoziční čas se v odpovídajících režimech patřičně upravuje), takže není problém zaostřit na to, na co opravdu ostřit chcete. Má ale i spoustu dalších možností, například celou řadu režimů včetně fotografování panoramat a také detekci úsměvů či mrknutí. V režimu kamery pak umí zaznamenat video až do rozlišení 1280×720, tedy HD.

Nahrál jsem na internet několik prvních testovacích fotografií a dvě videa. Fotografie jsou velice slušné, jen by mohly být kontrastnější, ale to možná půjde ovlivnit nastavením přímo v aplikaci. V případě videa jsem měl v plánu zaznamenat pochopitelně 720p, ale bohužel jsem si nevšiml, že výchozí nastavení je 720×480. Proto jsou videa zatím je v tomto nižším rozlišení a HD video doplním později. Fotografoval a natáčel jsem záměrně stejná místa a scény, kde jsem pořizoval i snímky a videa pro chystanou recenzi Vodafone 845, takže bude alespoň přibližná možnost srovnání fotografií a videí z nejlevnějšího low-endového telefonu s těmi ze současné nejvyšší špičky.

Fotogalerii najdete na tomto odkazu, videa jsou pak vložena níže. Vše bylo bez jakéhokoliv upravování uploadováno přímo z telefonu, jak na Picasa Web, tak na YouTube.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 29. 7. 2010 v 16:28
Kategorie: Android,HW, SW a podobná verbež,Recenze

8 Comments »

  • Tessien napsal:

    To ma AMOLED displej, ze jo? Videls nekde iPhone 4, cili muzes ho s Galaxy srovnat? To by me celkem zajimalo, protoze oba jsou velmi chvaleni (a sam jsem z iPhone 4 displeje porad u vytrzeni), ale Galaxy jsem jeste nevidel.

  • Case napsal:

    To má Super AMOLED. iPhone 4 jsem neviděl, i obyčejný iPhone jsem v ruce držel jen asi pět minut. Ale slyšel jsem, že prý je displej Galaxy S až na rozlišení možná ještě o něco lepší než retina displej. Víc nevím. Každopádně displeji Galaxy S bych asi mohl vytknout leda trochu vyšší barevnou teplotu, než by se mi líbilo (hádám, že to bude někde kolem 8000K), ale jinak nic. I na slunci je na tom velice dobře (za to byly dost kritizovány obyčejné AMOLED displeje, zejména displej Nexusu One).

  • Vojta napsal:

    Ahoj, jsem čerstvým majitelem Galaxy. Zatím jsem převelice spokojen. Displej je úžasný, krásně se ovládá a surfovat je jedna radost, zvláště při využití multitouch. Jediné, co bych mu zatím vytkl, je absence widgetu na hudbu a slabé hodiny. To i Vodafone 845 má lepší předpověď počasí :).

  • FieldyCavalera napsal:

    to Vojta: Vše se dá doinstalovat z android-marketu :-)

  • vanahaim napsal:

    Po temer mesicim pouzivani – spokojenost? Padla by volba na stejny pristroj?

  • Case napsal:

    S většinou věcí spokojenost naprostá. Bohužel mě irituje problematická GPS. Samsung sice slibuje „optimalizaci výkonu GPS“, ale to čekání je nekonečné a plné obav, zda to skutečně budou schopni vyřešit.

  • IvanV napsal:

    Díky za článek. Uvítal bych pokráčování nebo alespoň update se zkušenostmi po měsíci používání.

  • Case napsal:

    Nejsem si jistý, jestli to má v tuhle chvíli vůbec smysl… na netu jsou k nalezení poměrně solidní recenze, ze kterých si lze udělat dost zásadní obrázek o tom, jak na tom Galaxy S v tuhle chvíli je, a co nevidět snad přijde Froyo (Samsung slíbil nepříliš konkrétně „v září“, což může být příští týden, ale taky za měsíc), které snad některé věci změní. Takže bych řekl, že pokud nějaké pokračování, tak spíš až poté. Možná něco aspoň stručného sepíšu ještě předtím, ale nic neslibuju.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com