Diskusní kultura

Srp
16
2010

Zase jednou hezká ukázka toho, jak vypadají alespoň teoreticky odborné internetové diskuse (zejména) u nás. Je to sice všechno z jednoho fóra (protože je víceméně jediné, na kterém se vyskytuji nějak pravidelně), ale ať se podíváte kamkoliv, vypadá to tam poměrně podobně.

První příklad zvaný „I takoví jsou bohužel mezi námi„:

K tomu asi není co dodat.

Druhý příklad s názvem „A to jako proč?„:

Tohle je fascinující fenomén, který už pozoruji delší dobu. Naprostá většina lidí sice není ani v nejmenším schopna jakkoliv poradit nebo pomoci, ale zato se dožadují (často i velice razantně) vysvětlení, proč by něco takového dotyčný asi tak mohl potřebovat, když oni samotní nikdy nic takového nepotřebovali. Když se na tom (jako tady) podílí i jeden z moderátorů, je to už skutečně zoufalé a beznadějné…

No a konečně třetí příklad s názvem „Takovou blbost nikdo nepotřebuje!„:

Aneb takřka dilbertovský návod, jak udolat dobrý nápad pokud možno hned v samotném zárodku. Tenhle příklad mi přitom přijde velice smutný. Někdo přijde s výborným nápadem, který by bezpochyby někdo s radostí realizoval (tedy minimálně v civilizovaném světě) a který má dokonce potenciál zachraňovat lidské životy, ale partičkou internetových mudrců je dotyčnému „vysvětleno“, že je to naprostá zbytečnost, že to vůbec není potřeba a že „by to mohl někdo zneužit“. To je fakt tragédie. A třešničkou na dortu je pak opět účast jednoho z moderátorů, který usoudí, že takhle skvělý nápad není natolik výjimečný, aby si na fóru, kde má samostatné vlákno kdejaká pitomost, zasloužil mít samostatné vlákno, odkáže autora nápadu do vlákna zasekaného milionem bizarních nápadů a zbytečností, aby tam tenhle svůj nápad přidal a doufal, že nedopadne jako všechny ostatní, které se tam kdy objevily, a ve finále vlákno ještě pro jistotu zamkne, aby byla jistota, že tenhle bizarní nápad na aplikaci pro pomoc druhým nebude nikdo dál rozebírat… Zoufalství, opravdu.

A říkejte si co chcete, ale na zahraničních fórech se prostě s takovýmihle věcmi nesetkávám (možná s výjimkou toho prvního případu, protože podobní idioti jsou všude). Zatímco když vlezete na libovolné české fórum nebo do nějaké diskuse, nedá vám práci narazit na něco podobného během chvilky. Včetně odborných. Ostatně, související skutečnost – nedávno jsem si dal do čtečky po několikaletém váhání Root.cz s tím, že to je snad jedna z mála možností, kde u nás narazím na kvalitní informace a inteligentní diskuse pod články. Bohužel jsem záhy zjistil, že články mnohdy nestojí za nic a diskuse pod články by byly k nerozeznání od žumpy na serverech jako Novinky nebo iDnes, nebýt toho, že diskutující na Root.cz jsou prostě jen mašíblové jiného druhu než ti na iDnes, takže se tam v diskusích neobjevují narážky na „socany“ a „modrý ptáky“, ale spíš na „mrkvosoft“ a „woknous“ (ale taky na „Blbuntu“, protože „ta grafická ohavnost není pravý Linux“), občas prokládané bizarními a bohužel vážně míněnými výroky typu „proč musí někdo pořád dělat nějaká grafická klikátka, když se všechno dá bez problémů obsloužit z příkazové řádky utilitou bflmpsvz se čtyřiceti parametry, které si snadno dohledáte v ‚man bflmpsvz‘?“…

7 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 16. 8. 2010 v 23:01
Kategorie: Absurdistán,Jiné hlubokomyslnosti a plky,Osobní

6 Comments »

  • vanahaim napsal:

    Souhlas.. bohuzel.
    Dokonce i s jinym razem zahranicnich for (xda/modaco, kde se vetsina postu nese v nepomerne kreativnejsim duchu), bohuzel to vede k tomu, ze kdo ma co rict, to radsi rekne jinde, protoze ono okridlene „hazeni perel“ nepozbylo platnosti.. Nesnasim prohlaseni odkazujici se na narodni povahu a tak doufam, ze vyse popsane souvisi s malym rybnikem ceskych – trochu odbornejsich – komunit.

    Myslim, ze obecne diskuse pod clanky nema moc cenu cist – v ramci psychicke hygieny :D

  • Case napsal:

    Já se taky na českou povahu odvolávám poměrně nerad (byť tak občas činím), ale obávám se, že zrovna tohle s ní bohužel skutečně dost souvisí. Např. to mnohdy zcela automatické znevažování dobrých, byť třeba netradičních nápadů. To se tu zkrátka řadu let moc nenosilo a na naší mentalitě se to zkrátka podepsalo, ať se nám to líbí nebo ne.

    Já si pořád pohrávám s myšlenkou zkusit vytvořit nějaké fórum, které by bylo stylem pokud možno blíž těm zahraničním, ale bojím se (mimo jiné) toho, že je něco takového u nás skutečně dlouhodobě neudržitelné.

  • vanahaim napsal:

    Asi to tak bude, bohuzel..ovsem doufam, ze pokud se nad tim urcita cast pozastavi, existuje i cast spektra, ktera tim neni postizena.
    Na uvedenem prikladu byl krasne videt nedostatek predstavivosti – to ze bych to nevyuzil ja, jeste neznamena, ze je to ‚blbost‘ (pri tom jako koncept to vubec neni spatne, minimalne by odpadlo zdlouhave a nekdy obtizne popisovani, kde se clovek nachazi – na horach v kriz.situaci vcelku neprijemne, od znameho jsem slysel, jak je obtizne zavolat si pomoc z dotykoveho mobilu pri zlomeninach obou hornich koncetin atd.), no a to jak ho zaslapali..lock byl uz jen tresinkou na dortu..

    Myslim, ze cesko-slovensky prostor je prilis maly..ale muzu se plest samozrejme. Uzivatelu androidu je tu podle me zatim malo na to, aby vygenerovali urcity pocet tech, co by byli schopni diskuse trochu sofistikovanejsi..

  • dexter napsal:

    Řekni mi, taková myšlenka: Když se tě někdo zeptá jak tě nejlíp zabít, poradíš mu aniž bys chtěl vědět důvody?

  • Case napsal:

    Už zase začínáš s tímhle naprosto bizarním a totálně nesmyslným protiargumentem? Až se tě někdo bude ptát, jak někoho zabít, pak se klidně ptej, proč to potřebuje vědět. Ale dokud se ptá na banality typu zhasnutí podsvícení (a obecně skoro cokoliv stran telefonů), tak ti může být úplně jedno, na co to potřebuje, je to čistě jeho věc, a pokud na jeho dotaz neznáš odpověď, tak prostě mlč – bude to lepší pro všechny zúčastněné a ty navíc nebudeš za idiota. A když už to mermomocí skutečně chceš vědět, tak se pořád můžeš zeptat dost jiným způsobem, než že na dotyčného společně s dalšími podobnými inteligenty bez jediného náznaku odpovědi zaútočíš, že „se chová jako fakan“.

    Ale na druhou stranu, já si nedělám iluze, že bys vůbec chápal, o čem to teď vlastně mluvím.

  • vanahaim napsal:

    Tak bud je ta otazka vyrazne nad, ci vyrazne pod mou inteligenci, ale rozhodne se nepohybuje v mem rozmezi..

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com