Firefox 4 pro Android – praktické zkušenosti

Říj
09
2010

Když už se v posledních dnech tolik mluví o tom, že i kapitán Picard používá telefon s androidem, napadlo mě, že by bylo dobré zeptat se ho na jeho názor na žhavou novinku – betaverzi Firefoxu 4 pro Android. Kapitán byl právě v dobrém rozmaru (Riker měl celý den volno) a proto si našel chvilku času, aby se k novému browseru alespoň velice stručně vyjádřil.

Na samotnou informaci, že si může na svého androida nainstalovat Firefox, reagoval kapitán vcelku pozitivně. Po krátkém testování a poznávání prostředí a funkcí vyvstalo ale i před zkušeným kapitánem několik zásadních otázek, na které bohužel nedostal jasnou odpověď. To ho poněkud rozladilo. Finální verdikt byl ale jednoznačný (dlužno podotknout, že patrně svých slov vzápětí velmi litoval, jelikož zmínka o testování Firefoxu se po Enterprise rozletěla rychlostí vpravdě warpovou a přilákala nejednoho nadšence, kteří čekali za dveřmi na příležitost se na Firefox na palubním androidovi také podívat…)

Při odchodu jsem v sousedním studiu využil příležitosti a požádal o zhodnocení dr. Grega House, věrného uživatele Maců, ale ten měl ve věci ihned naprosto jasno a o Firefox nejevil zájem (zato se neustále – až otravně – vyptával, zda bych mu nebyl schopen přivést ukázat některého z dobrovolných uživatelů). Bernarda Wooleyho, který se sem jakousi záhadnou shodou okolností přimotal, se bohužel na názor vůbec nemělo smysl ptát – když jsem se ho zeptal, jestli zná Firefox, bylo i přes zdánlivě zasvěcenou odpověď z výrazu jeho tváře naprosto jasné, že si ho ve skutečnosti plete s Thunderbirdem. A stejně nepoužitelný byl i Nicolas Cage, který právě ve vedlejším budově natáčel čtyři filmy současně – při dotazu na Firefox začal jen cosi mumlat o tajemných znameních a včelách.

Nakonec to ale nebylo úplné fiasko. Málem jsem to už vzdal, ale nakonec jsem úplnou náhodou narazil alespoň na jednoho velmi spokojeného uživatele. Když jsem to později telefonicky sděloval dr. Houseovi, ozvalo se z druhé strany linky pro něj naprosto netypické jásání. Doktor se ale rychle vzpamatoval a rozloučil se výrokem prostým, ale všeříkajícím: „Konečně výzva hodná diagnostika mého formátu.“

(A teď naprosto vážně – to si Mozilla dělá srandu, ne? Proč bych měl chtít používat browser, který se spouští i na Galaxy S skoro minutu – vypíná půl minuty – a sežere si i bez jakékoliv otevřené stránky nebo dokonce Flashe polovinu dostupné operační paměti? A omlouvám se všem, kteří čekali seriozní příspěvek. Ale stejně jako tenhle komentář se dá i Firefox pro Android shrnout velice snadno.)

7 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 9. 10. 2010 v 20:20
Kategorie: HW, SW a podobná verbež,Recenze

4 Comments »

  • Jarmom napsal:

    Nechci zbytečně rýpat, protože s hodnocením celkem souhlasím, ovšem je třeba na rovinu říct, že Fennec je zatím beta a na Galaxy S netestovaná.
    Samozřejmě betu v takovémto stádiu by bylo asi lepší vůbec nevypouštět, ale hodnocení bych si nechal až na ostrou verzi.

  • Case napsal:

    Ano, souhlasím. Tuhle recenzi nejde brát ani trochu vážně, protože se vyjadřuje k betaverzi. Jinak by byla naprosto v pohodě a zcela seriozní, ale tohle je neodpustitelné.

    BTW, naprosto vážně – na jakých mobilech je teda ta beta testovaná? Uživatelé většiny ostatních Androidů si ji pomalu ani nenainstalují, vždyť ta instalace ukousne z interní paměti telefonu nějakých 50MB – to je třetina až polovina obvykle dostupného místa třeba na Desire nebo Nexusu (ale zdaleka nejen), pokud na nich současně není nainstalováno vůbec nic jiného! Galaxy S je jeden z mála telefonů, který si takhle rozežranou aplikaci může vcelku dovolit. Totéž po stránce výkonu – SGS je pořád nejvýkonnější Android a i na něm je to k uzoufání pomalé…?

  • Jarmom napsal:

    Seznam testovaných mobilů je na webu, jsou přesně čtyři. 8) Ale osobně dost pochybuju, že na těch testovaných pojede líp.
    Určitě se shodneme, že tohle je od Mozilly velký průser. Což myslím je dost škoda, protože samotný koncept ovládání se mi líbí víc než u Opery. No třeba jim nadávání veřejnosti otevře oči a ostrá verze bude už použitelná.

  • Case napsal:

    Hm, jak říkám – Desire nebo Nexus One bych vůbec mezi mobily, na které byla ta beta „odladěná“, neuváděl. Velká část jejich majitelů si tu aplikaci ani nenainstaluje, nemají tolik volného místa. A fakt bych chtěl vidět někoho, kdo si na Desire z těch asi 140MB nechá dobrovolně 50MB sebrat jedinou aplikací, navíc browserem. Nexus One se 160MB volného místa na tom není o moc líp. Jak jsou na tom v tomhle ohledu ty další dva „podporované“ telefony nevím a nechce se mi to hledat. A tak jako tak na tu betu silně nadávají i majitelé Desire a Nexusů, takže to, že jsou podporované, skutečně evidentně mnoho neznamená.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com