Facebook a profilové foto – musíte na něm být vy?

Lis
27
2010

Dnes jsem v souvislosti s kauzou, kdy Facebook zablokoval účet uživatele, který vyzýval k tomu, aby si ostatní změnili profilovou fotografii na fotografii kreslené postavy ze svého dětství (pokud jste na FB, jistě jste to zaregistrovali), narazil na zajímavou věc. Celá řada uživatelů Facebooku jistě někdy slyšela informaci o tom, že na své profilové fotce musí být přímo oni, jinak porušují podmínky Facebooku a FB jim může účet kdykoliv zablokovat. Dost možná jste to slyšeli i vy. Dost možná přímo ode mne. Mluví o tom řada lidí. Daniel Dočekal, táta internetu a známý „odborník na Facebook“ (uvozovky tu nemají naznačovat ironii) o tom dokonce psal ve svém článku o podmínkách užívání FB:

Zde je mimochodem dobré vědět, že mezi „pravdivé informace“ se počítá i profilová fotografie – tedy to, že by to měla být skutečně vaše fotografie. Nikoliv fotografie z fotobanky, nikoliv fotografie náhodně nalezená na Internetu. A už vůbec ne nějaká kresba či ilustrace.

Určitě to tedy musí být pravda, ne? Přesně takhle jsem uvažoval i já (tedy ne kvůli tomu, že to napsal D. Dočekal, ale protože to zmiňovali všichni po celém netu). Je to ale skutečně pravda?

Když nahlédneme do podmínek užívání Facebooku, najdeme tam následující bod:

You will not provide any false personal information on Facebook, or create an account for anyone other than yourself without permission.

Tedy v překladu:

Je zakázáno uvádět na Facebooku nepravé osobní údaje či bez jeho svolení vytvářet účet někomu jinému než sobě.

Současně pak v informacích o ochraně soukromí stojí toto:

Facebook is designed to make it easy for you to find and connect with others. For this reason, your name and profile picture do not have privacy settings. If you are uncomfortable with sharing your profile picture, you should delete it (or not add one).

Tedy opět přeloženo:

Facebook je vytvořen tak, abyste byli snadno k nalezení a mohli navazovat kontakt s dalšími uživateli. Z toho důvodu nelze měnit nastavení soukromí vašeho jména a profilové fotografie. Pokud svou profilovou fotografii nechcete sdílet s ostatními, měli byste ji smazat (nebo si ji nenastavovat).

Je tedy pravdou, že profilovou fotografii rozhodně mít nemusíte – je to výslovně uvedeno v podmínkách, není třeba o tom spekulovat. Mimochodem si ale všimněte toho, že soukromí své profilové fotografie nemáte jakkoliv pod kontrolou – nemůžete ho nijak ovlivnit. Fotografii, kterou máte nastavenou jako profilovou, může vidět kdokoliv na internetu a nemusí být ani uživatelem Facebooku. To si bezpochyby řada lidí vůbec neuvědomuje – zejména proto, že v minulosti ji „skrývat“ šlo, teprve relativně nedávné změny nastavení soukromí to znemožnily.

Háček by mohl ovšem být v tom, co je a co není považováno za „osobní údaje“ – patří mezi ně profilová fotografie? Jak se ukazuje, nepatří. O tomto problému se před časem nepřímo zmiňoval server Techcrunch a dostalo se mu jednoznačné odpovědi jednoho z vedoucích pracovníků Facebooku, Barryho Schnitta:

What I said is profile picture and current city are optional. You don’t have to include a profile picture or you can include a picture of your dog or anything you like. Similarly, you don’t have to indicate your current city or you can indicate that your current city is “Atlantis”, “Valhalla” or, again, anything you like. We hope people will use accurate information if they are comfortable doing so because that information helps them to be found by their friends, which is part of the point of joining the site.

Tedy česky:

Ve skutečnosti jsem chtěl říct, že profilová fotografie a aktuální místo pobytu jsou volitelné údaje. Nemusíte mít žádnou profilovou fotografii nebo místo ní můžete mít fotografii svého psa nebo čehokoliv jiného, co se vám zlíbí. Stejně tak nemusíte udávat své aktuální místo pobytu, nebo místo něj můžete zadat třeba „Atlantis“, „Valhalla“ nebo cokoliv jiného, co chcete. Doufáme, že uživatelé budou zadávat korektní informace, pokud jim je nevadí uvádět, protože tyto informace pomáhají jejich přátelům je najít, což je jedním z důvodů, proč se stali uživateli našich stránek.

Takže je to naprosto jasně řečeno. Na své profilové fotografii můžete mít cokoliv chcete. Podmínky užívání vám v tom navzdory obecnému přesvědčení nijak nebrání, ačkoliv si to řada lidí myslí. A dokud bude profilová fotografie volitelnou, tak se to pravděpodobně ani nezmění. Pozor ovšem na jinou věc. I přesto nemůžete použít zcela libovolnou fotografii – musíte k ní vlastnit autorská práva nebo mít svolení jejich vlastníka.

Stejně tak by asi bylo dobré v této souvislosti upozornit na to, že například na uživatelské jméno se už tato možnost nevztahuje (a Facebook to v minulosti svými zákroky proti uživatelům mnohokrát potvrdil). Takže velice pravděpodobně všichni ti, kteří např. mají v uživatelském jméně uvedenu i svou přezdívku, se teoreticky vystavují riziku, že jim Facebook jednoho dne účet zablokuje. O uživatelkách a uživatelích se jmény jako „Peťulka Sluníčko Ňufinka Jahůdková“ nebo „Velkej frajer Tonda Borec Yo!“ ani nemluvě (určitě jste takové potkali taky).

A zajímavá je také jiná zmínka v podmínkách užívání:

You will keep your contact information accurate and up-to-date.

Tedy:

Osobní údaje máte povinnost udržovat přesné a aktuální.

Pokud se tedy například přejmenujete (logicky patrně nejčastěji v souvislosti se svatbou nebo rozvodem) a nezměníte své jméno na FB, opět se vystavujete teoretickému riziku zablokování účtu. V praxi je takové riziko (stejně jako v předchozím případě) dost nízké, zejména u českých uživatelů, ale riziko tu zkrátka je.

Každopádně se tímto omlouvám za to, že jsem tuhle evidentně nepravdivou informaci pomáhal sám šířit dál. Ale jak je vidět, pro zjištění toho, jak tomu je doopravdy, je potřeba trochu „šťourat“ a z informací v podmínkách užívání se takový nepravdivý závěr dá poměrně snadno vyvodit.

7 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 27. 11. 2010 v 17:24
Kategorie: HW, SW a podobná verbež,Jiné hlubokomyslnosti a plky

8 Comments »

  • […] This post was mentioned on Twitter by Tomáš Sedlák and Martin Sadovy, Martin Fiala. Martin Fiala said: Living at the edge of the world » Facebook a profilové foto – musíte na něm být vy? http://bit.ly/fq8GHO […]

  • Eso napsal:

    Proč myslíš, že contact information znamená osobní údaje?

  • Case napsal:

    Vidíš tam v daném kontextu nějaký rozdíl? Nebo se tím dotazem snažíš naznačovat, že ne všechny z „contact informations“ jsou v českém zákoně definované jako „osobní údaje“? Nebo na co přesně se vlastně ptáš? Já ten dotaz asi moc nechápu…

  • Eso napsal:

    Ja bych contact information chapal jako kontaktni informace, tedy napriklad e-mail, na kterem te mohou kontaktovat.

    Tak, jak to maji treba firmy na webech: http://www.google.com/search?client=opera&rls=en&q=contact+information&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

  • Eso napsal:

    Jako osobni informace bych chapal personal information nebo personal data.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Personal_information

  • Case napsal:

    Nojo, ale pokud uvažujeme soukromý účet na sociální síti, jehož „kontaktní informace“ jsou (některé) povinné a uživatel má povinnost je uvést pravdivě a přesně, jak se ty „kontaktní údaje“ liší od „osobních údajů“? IMHO je to v neprávnickém textu v takovém případě naprosto bez problémů zaměnitelné. Ale do debaty např. o tom, jestli email je nebo není z právního hlediska osobní údaj, se pouštět nebudu, IMHO je to příliš nejednoznačné. Navíc, jak říkám, o korektní překlad z právního hlediska mi ani nešlo, šlo mi hlavně o srozumitelnost (a oba asi víme, že ty dvě věci se skoro vylučují).

  • sprostýpodezřelý napsal:

    „You will keep your contact information accurate and up-to-date.“ víceméně znamená, že uživatel musí být kontaktovatelný Facebookem (tedy mít funkční email). Toto bývá v podmínkách různých služeb… Nesměšoval bych to se zbytkem článku. Maximálně můžeme prohlásit „Contact information“ za podmnožinu (velmi široké množiny) „Personal information“

  • Anonym napsal:

    Nemusí tam být fotka. Třeba Facebook sám tam má logo. :D

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com