Poznáte fotku z mobilu?

Led
24
2011

Na Androidfóru se dneska opět vynořilo klasické, pravidelné a stále se vracející téma, totiž kvalita fotek z mobilu. Řada lidí fotky z mobilů už automaticky odsuzuje jako naprosto nepoužitelné, jako čistě nouzové řešení a podobně. Já mám s lacinými fotoaparáty včetně těch v mobilech poměrně dost zkušeností, v minulosti jsem např. z levného kompaktu dostal věci, kterým bych asi neuvěřil, kdybych to neviděl, a jsem s podobnými hodnoceními zdrženlivější – zejména od té doby, co mám Galaxy S, na jejíž fotoaparát si (na rozdíl od řady jiných lidí) nemůžu stěžovat a dokonce mi do značné míry nahradil kompakt, který jsem u sebe pro „pohotovostní“ potřeby nosil. Dokonce ho považuji za dost možná nejlepší prvek toho mobilu. Takže se fotoaparát v Galaxy S dost často pokouším obhajovat (pravda, obvykle zbytečně, protože málokdo je ochoten změnit názor, mnohdy k tomu nestačí ani názorné ukázky).

Už delší dobu jsem měl v plánu udělat jakési srovnání mezi kvalitou fotografií z Galaxy S a Canonu 350D, protože jsem na podzim shodou okolností nafotil (bez předchozího plánování) pár fotek, které by se pro tyhle potřeby daly použít a u kterých mě opět kvalita těch z Galaxy poměrně příjemně překvapila.

Dnes ve zmíněné diskusi opět zazněly výroky jako:

Zajdi si do obchodu, vyber ten nejlevnější a nejhorší foťák, udělej s ním fotku, pak totéž vyfoť mobilem. Pokud neuvidíš rozdíl, jsi slepý.

nebo

Mobil je na focení opravdu nouzovka, kdo chce doopravdy fotit, ten si koupí nějaký lepší kompakt, případně zrcadlovku.

A to jsou přesně výzvy, na které slyším :) Takže mi to nedalo, našel jsem v archivu tři páry snímků z jednoho listopadového víkendu a rozhodl se udělat takový malý „test“, respektive srovnání. Ty fotografie v žádném případě nevznikaly za účelem jakéhokoliv porovnávání – jsou proto z jiných úhlů, jinak exponované a ve dvou případech ze tří dokonce i z rozdílných okamžiků (myšleno v tom smyslu, že mezi jejich pořízením neuplynuly vteřiny, ale spíš minuty až desítky minut). Přesto, nebo možná právě proto, mi pro podobné srovnání přijdou jako poměrně vhodné.

Protože mi nepřijde jako úplně fér srovnávat fotografie v plném rozlišení (optika mobilního telefonu prostě nepopiratelně JE horší a projeví se to, pokud provozujete pixel peeping), zmenšil jsem nejdřív každou z fotografií do rozlišení, v jakém byste na ni asi přibližně nejčastěji narazili na webu v nějaké galerii, tedy 1024×768. Rozlišení „webové galerie“ volím i proto, že se domnívám, že to je výrobcem nejvíce zamýšlené použití fotoaparátu v mobilu – rychle dostat fotografie na internet. K jiným úpravám nedošlo – respektive v jednom případě došlo k jistému ořezu, abych vyloučil drobnou nápovědu, která na jedné z fotografií ve dvojici byla, ale ořezem prošly fotografie obě, takže to myslím bylo vcelku férové.

V každé z trojic je vždy jedna fotografie z Galaxy S a druhé ze „skutečného fotoaparátu“ – ve dvou případech je tím skutečným fotoaparátem kompakt Kodak Z1085IS, tedy jeden z těch nejlevnějších kompaktů, v jednom případě jsem pro zajímavost sáhl dokonce po zrcadlovce, konkrétně Canonu 350D se základním objektivem EF-S 18-55 II. Pokud máte chuť, zkuste si otestovat, jak moc „slepí“ jste :) Připomínám jen, že některé browsery automaticky zmenšují obrázky na velikost okna browseru, takže pro zamýšlené porovnání je třeba zajistit, aby obrázek skutečně měl své původní rozměry 2048×768 pixelů.

Tady zmíněné srovnávací fotografie jsou. Kdo chce, může si tipnout v komentářích, která fotka je z čeho, popř. proč. Já za pár dní prozradím, jaká je pravda.

A moje finální poznámka k celému „testu“ – jistě, pořád ještě i v takovýchto „zvýhodněných“ podmínkách poznat mobil od „skutečného fotoaparátu“ jde. Vůbec se nesnažím dokazovat, že ne – ostatně, na něco takového by bylo potřeba mnohem rozsáhlejšího srovnání, ne tři páry náhodných fotek. A nějakou dobu to bezpochyby ještě půjde. Ale na druhou stranu se rozhodně domnívám, že kvalita mobilních fotografií už pokročila natolik daleko, že toho, kdo mezi nimi rozdíl neuvidí, budu dalek označit za „slepého“, nebo že bych mobilní fotoaparáty plamenně jedním mávnutím ruky odsuzoval – máme zkrátka rok 2011 a to, co platilo před pár lety, už tak docela neplatí. Jen kdyby se výrobci mobilních telefonů nehnali slepě za nesmyslnými megapixely, které v praxi fotkám vůbec nijak neprospívají, a zaměřovali se raději na jiné věci…

A tak jako tak – mezi slepými je jednooký králem :P

6 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 24. 1. 2011 v 23:51
Kategorie: Android,Featured,Fotografie,HW, SW a podobná verbež,Recenze

23 Comments »

  • IvanV napsal:

    Můj tip: první nevím, u zbytku ty pravé jsou z mobilu.

  • Tomas Fojtik napsal:

    1. sada: Vlevo fotak, v pravo mobil (barva vlevo mi prijde prece jen o neco prijemnejsi)
    2. sada: Vlevo mobil, vpravo fotak
    3. sada: Netuším, od boku trefím – vlevo fotak, vpravo mobil

  • Trofo napsal:

    Hmm, 1A, 2B, 3(B)? foťák. Nevím přesně proč asi že je to takové kontrastnější nebo tak.

  • Laki napsal:

    Tipujem: 1. foťák, mobil | 2. mobil, foťák | 3. mobil, foťák

    Porovnávanie medzi mobilmi a fotoaparátmi je dnes už fakt ťažké, ale trúfam si povedať, že rozdiely nie sú spôsobené vývojom, ale konkrétnymi modelmi mobilov. Kto si spomína na starý Sony Ericsson K750i a príbuzné modely, isto potvrdí, že fotky, aké robila táto generácia Sony Ericssonov, nerobila už žiadna iná, vrátene Xperií. A to bolo ešte na samotnom začiatku éry fotomobilov.

  • Elischka napsal:

    Tak já bych si tipla – z Galaxy 1B, 2A, 3B. Ale krk bych na to nedala ani náhodou.

  • phdr_vrba napsal:

    fotak vsude vlevo

  • Karel K. napsal:

    Tak můj tip: z mobilu je 1. vlevo, 2. vlevo, 3. vpravo.
    Každopádně ať je z mobilu kterákoli, tak ten Samsung nefotí vůbec zle :).
    BTW: názor na to, že z mobilu musí být vždy špatné fotky, jsem změnil po Nokii N95. Ta měla skutečně šikovný foťák, kterým jsem na nějakou dobu nahradil svůj kompakt :).

  • Jan Staníček napsal:

    Tak se taky zkusím ztrapnit.

    Tipuju stejně jako Elischka: Galaxy 1B, 2A, 3B

    Odhaduju to podle ostrosti.

    Doufám, že až to budeš vyhodnocovat, tak tweetneš, asi zapomenu se sem vrátit to zkontrolovat:-)

  • E. napsal:

    Tipuju na mobil vsechny vpravo :)

  • kulida napsal:

    1. sada: Vlevo fotak – kompakt, v pravo mobil (vic sumu, mene kontrastu)
    2. sada: Vlevo mobil (lehce neostre a zasumnene), vpravo Canon (paradni kontrast)
    3. sada: vlevo fotak – kompakt, vpravo mobil

    Posledni fotka je nejtezsi, pri zapadu slunce hraje roli kazda minuta. Nicmene rekneme, ze to bylo focene ve stejnou chvili, pak kompakt vyuzil nejakou vychytavku, ktera mu umoznila rozeznat stromy, ony kompakty mivaji nejaky mod ‚foceni proti svetlu‘. Rikam si, ze mobil tak chytry jeste neni. Ale obecne uz jsou pro mne fotky z mobilu, ke zverejneni na webu, naprosto prijatelne.

  • Case napsal:

    Moc tipů už se asi neobjeví, tak to nejspíš zítra všechno prozradím :)

  • Aleq napsal:

    Nejvic se mi libi, jak Kulida hodnoti Canon jako kompakt :-)

  • Aleq napsal:

    At nejsem offtopic, moje tipy:
    1. Napravo Canon
    2. Napravo Canon (jestli je to opacne, tak Canon hodit do popelnice)
    3. Ekvivalentne dobre snimky – tudiz nema cenu delat loterii, kterej je kterej.

  • Case napsal:

    Technická – jelikož v textu výslovně uvádím, že Canon jsem do srovnání zařadil pouze v jednom případě, nedává valný smysl tipovat ho dvakrát.

  • Mem napsal:

    Kvůli silnějšímu šumu a viditelnější aberaci bych tipl ve všech 3 případech horší foťák vpravo (takže mobil, i když ten Kodak mu teda zdatně sekunduje :)). Po pravdě si nejsem ani jistý, co bylo focené tím seťákem na 350D :), pokud to bylo na 18 mm, tak možná ta druhá fotka vlevo (je tam vidět i hodně trávy pod nohama fotografa)

  • Aleq napsal:

    Tak to jsem nepochytil / prehlidl, sorry :) Zamente tedy slovo „Canon“ za „fotak“, pricemz budu hrat alespon na hadani mobil vs dedikovany fotak. Kazdopadne pri takto zmensenych fotkach je kvalita vazne pekna na to, ze neco z toho je mobil :)

  • Case napsal:

    Takže – jak to tedy je?

    Je třeba říct, že se netrefil nikdo :)

    První dvojice – vlevo mobil, vpravo kompakt. Je to zrádné, protože fotka z mobilu má o něco příjemnější barvy. Tohle je také ona dvojice, kde došlo k ořezu obou fotek – na fotce z mobilu jsem nedopatřením měl v levém horním rohu kus prstu a říkal jsem si, že nechat ho tam, bylo by evidentní, že jde o fotku z mobilu, proto ořez.

    Druhá dvojice – vlevo kompakt, vpravo mobil. Zase jsou vidět o něco teplejší barvy fotky z mobilu, i když v mracích na obloze se naopak ukazuje jistý fialový nádech. Na obloze je taky vidět jistý šum, přestože jde o fotku za plného denního světla, čili další nápověda toho, že jde o mobil. Fotka z kompaktu má studenější barvy, ale zase v zásadě postrádá šum a záběr je o něco širší (i když ne o tolik, přece jen je to jiný záběr ze dvou různých míst).

    Poslední dvojice – vlevo zrcadlovka, vpravo mobil. I tady je vidět teplejší vyvážení barev mobilu. Jinak je tohle srovnání trochu nefér – fotka z mobilu je tmavší a působí kontrastněji, zatímco fotka ze zrcadlovky je světlejší a dokonce se na ní slabě rýsuje popředí, čehož si řada z vás všimla. Problém je ale v tom, že to není nezbytně nutně vina foťáku – když fotím západy slunce jednoduchými kompakty nebo mobily, automaticky mírně podexponovávám, ono je to pak na pohled hezčí (respektive – mně se to pak víc líbí). Naproti tomu se zrcadlovkou to moc nedělám, protože fotím do RAWu a fotku si dle potřeby upravím až v počítači a navíc samozřejmě na zrcadlovce platí pravidlo „exponujte co nejvíc doprava“. Protože jsem ale pro výstup fotky do srovnání pochopitelně žádné úpravy v RAWu nedělal a nechal jsem výchozí hodnoty kompenzace expozice i kontrastu, vyšla o něco světlejší a je na ní víc vidět popředí. Kdybych expozici a kontrast upravil tak, jak jsem zvyklý, vypadaly by obě fotky hodně podobně (až na šum, samozřejmě, i když se Galaxy drží zdatně). Jiná věc je samozřejmě ta, že být ta fotka za normálního světla, rozhodně by šla zrcadlovka poznat snáz (i když v onom zmíněném dalším srovnání, co jsem chystal, mě stejně foťák v Galaxy dokázal překvapit tím, jak dokázal se zrcadlovkou až překvapivě držet krok).

    Ono to focení mobily a levnými kompakty a podobně je stejně ve výsledku do velké míry o jediné věci – je to v rukou a hlavě (čímž nechci tvrdit, že jsem nějaký geniální fotograf, to vůbec ne). Záleží zkrátka na tom, jak fotograf daný fotoaparát a jeho chování zná a jak ho umí využít ve svůj prospěch. A druhé zásadní pravidlo mobilní fotografie, které mnozí hodně podceňují nebo – dokonale čistá optika nebo kryt čočky. Stačí trocha mastnoty a fotky jsou hned plné různých světelných šmouh a závojů.

  • Case napsal:

    Jenom pro pixelpeepery: Ono to zmenšení na 1024×768 ve výsledku nehraje až tak zásadní roli, jak by se mohlo zdát, kvalita výstupu z Galaxy a z toho Kodaku je dost podobná. Ano, Galaxy působí trochu rozpatlanějším dojmem, ale Kodak na druhou stranu i v defaultu víc doostřuje, takže fotky působí detailněji a ostřeji, přestože ve skutečnost příliš detailnější ani ostřejší nejsou. Viz ukázka, 100% crop, opět vlevo kompakt, vpravo mobil (na kliknutí plná velikost):

  • Aleq napsal:

    Ad #2 – shame on Kodak. To je druhej kodak, kterej jsem potkal a opet musim konstatovat – hrozny barvy. Naproti tomu Galaxy ma barvy fakt pekny. V tomhle je mile napred HTC (alespon vuci modelum, co jsem potkal)

  • Mem napsal:

    Aleq: Jo no, byl to takový souboj, jestli je lepší být slepý nebo hluchý a pajdat na pravou nohu ;) Každopádně tvrzení, že jde na první pohled rozpoznat nejlevnější kompakt a mobil, se jednoznačně vyvrátilo :)

  • Case napsal:

    Přitom ten Kodak nefotí zrovna nejhůř, IMO. Názor na barvy s Aleqem nesdílím.

  • E. napsal:

    Podle te prvni fotky foti teda hodne spatne ;) Ale tak v tom zavodu slepejch, hluchejch a pajdavejch je holt konkurence velika ;))

  • catt napsal:

    Přišel jsem později a tipnul jsem všecho. Fotka z mobilu na první fotce je přepálená a barvy příliš vytažené – foťák je realističtější. Stačilo by zapnout nějaký enhance program a hned by to byl stejný hnus.

    Druhá fotka to samé. Z mobilu je to jak namalované, jak se algoritmus snaží zahladit chyby objektivu, barevnost opět jak pastelkama. Ano, amatérům to vyhovuje a téměř všichni proto tipovali, že to má hezčí barvy.

    U třetí kýčovky je prakticky zcela jedno, čím je která pořízená, protože na tomhle se kvalita nepozná. Ale napravo jsou stíny lehce prokreslené, nalevo je to černá plocha.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com