Logitech FAIL

Čvn
23
2011

Plánoval jsem do budoucna zakoupení nějaké luxusnější klávesnice od Logitechu. Ideálně takové, která v sobě spojuje jejich patenty InCurve Keys (specificky tvarované klávesy pro příjemnější psaní – tím není myšlena „zahnutá klávesnice“, ale skutečně pouze tvar jednotlivých kláves) a PerfectStroke (=dokonalá mrtvice), který zajišťuje co nejkvalitnější dohmat a chod kláves, lepší, než má mnou zatím preferovaná a už tak velice dobrá UltraX Premium. Teď mi odešla myš, takže nákup obojího současně dává ještě větší smysl. Jenže…

Se systémem PerfectStroke Logitech vyrábí tři modely. Jeden z nich vypadává automaticky – tři a půl tisíce za klávesnici nedám už z principu. Možná je to ta nejúžasnější klávesnice na světě, ale každé zboží má jistou hranici, od které přestává jeho cena být oprávněná, a tři a půl tisíce za klávesnici (a skutečně pouze za klávesnici, není to ani žádný set s myší nebo tak něco, čím by se taková cena aspoň trochu vysvětlovala) je prostě nesmysl. Navíc má nestandardní layout, což ji taktéž bez diskusí vyřazuje. Tenhle problém má i druhá z oněch tří – pryč s ní. Ani jedna z těch dvou vyřazených navíc nemá zmíněné InCurve keys.

Zbývá jediná klávesnice. Ta splňuje všechny základní podmínky. Je sice cenově na hranici (zhruba 2200 – je to za klávesnici sakra hodně, ale možná za to fakt stojí a klávesnice je pro mě základním zdrojem obživy, takže by možná bylo hezké si dopřát trošku luxusu), ale jinak má standardní layout, má PerfectStroke i InCurve Keys a dokonce má i podsvícení kláves. Bez toho bych se rozhodně obešel a ušetřil za něj, kdyby to šlo, ale proč ne.

Bohužel, právě ve zmíněném podsvícení se ukrývá velký háček, o kterém dokonce celá řada prodejců výslovně lže nebo ho nenápadně vynechává. Z nějakého důvodu totiž tahle klávesnice nemá (na rozdíl od jiných podsvícených klávesnic od Logitechu) české popisky od výrobce. Za skoro dva a půl tisíce tak dostanete klávesnici, na které jsou české znaky nalepené samolepkami jako v roce 1993 na prastarých klávesnicích Chicony za tři stovky. Což taky znamená, že českých znaků se pochopitelně netýká ani to podsvícení, protože samolepka zkrátka svítit neumí (dokonce se majitelé zmiňují o tom, že naopak způsobuje problémy i s podsvícením znaků anglické abecedy – nedokážu posoudit, neviděl jsem).

Takže je mi líto, ale Logitech moje dva tisíce zkrátka zatím nedostane. Možná si vyberu nějakou jinou klávesnici alespoň s InCurve Keys, možná si jen koupím další UltraX Premium, která nahradí mou stávající notně ošoupanou, několikrát opravovanou a už i krapet vyviklanou (občas mě mrzí, že nevím, kolik má za sebou stisků – rozhodně by to za těch několik let nebylo malé číslo). Možná ušetřím a nekoupím žádnou. Nehodlám si ale zkrátka kupovat luxusní a drahou podsvícenou klávesnici, která má nepodsvícený český popis řešený samolepkami. Připadal bych si asi jako někdo, kdo si jde do autosalónu koupit nablýskané nové Porsche, jehož zpětná zrcátka jsou ke dveřím přiflikovaná lepící páskou a stojí na neobutých ráfcích. Tohle se prostě u poměrně high-endového zboží opravdu nedělá a nelze to přehlížet.

2 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 23. 6. 2011 v 04:26
Kategorie: Absurdistán,HW, SW a podobná verbež,Osobní

2 Comments »

  • Antonín Chromý napsal:

    Četl jsem vícero na sobě nezávislých článků, jak si lidé k pc nadšeně roubují Apple wired keyboard a že to je výborná klávesnice. Osobně jsem jí zatím neviděl a při pohledu na obrázek v eshopech úplně nechápu tu spokojenost a nadšení – ale třeba se pletu. Každopádně dávám to k dobru jako tip…
    Nicméně, když vidím obrázek UltraX Premium, tak asi není důvod o Apple uvažovat.

  • Case napsal:

    Ano, zapomněl jsem k tomu napsat, že to rozhodně není myšleno stylem „poraďte mi jinou klávesnici“.

    Apple Wired Keyboard bych opravdu používat nemohl. Funkční klávesy má nesmyslně blízko horní řadě kláves, nemá je členěné do klasických bloků (pro mě víceméně konečná), česká verze má naprosto strašlivě tvarovaný Enter a ještě navíc je ergonomie celé té věci přinejmenším na první pohled velice podivná a působí klasickým „Apple dojmem“, tzn. stylovost za každou cenu. Nelíbí se mi, že jsou klávesy úplně rovné, nelíbí se mi, jak je asi dva milimetry za mezerníkem hned useklá, navíc vyloženě hranou (to i ta Ultra X má pro ruce oporu delší a přitom je na tom v tomhle ohledu hodně špatně), nelíbí se mi její výška… prostě ne, tohle není klávesnice pro mě.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com