Václav Havel

Pro
19
2011

Když jsem se tu alespoň stručně vyjadřoval třeba k úmrtí Steva Jobse, cítím povinnost nějak zareagovat na úmrtí Václava Havla. I jeho (a v mnohem osobnější rovině) považuji za jednoho z nejvýznamnějších lidí moderní historie (přinejmenším té české). Ano, prvně jsem o něm slyšel až v listopadu 1989. Ne, rozhodně si nemyslím, že byl dokonalý a nikdy neudělal nic špatně. A jeho divadelní hry mi asi není souzeno chápat vůbec. Ale to mu ani trochu neubírá na významnosti.

Nicméně jsem nebyl zdaleka sám, kdo si včera všiml dost neveselého jevu. Zahraniční reakce na jeho úmrtí byly plné úcty a respektu k tomu, co Havel symbolizoval a o co se zasloužil. Jak od velmi významných osobností politického i kulturního dění, tak od obyčejných lidí, kteří, ač nebyli Češi, přesto Havlův význam chápali a respektovali. Reakce mnohých Čechů byly bohužel o poznání smutnější. Sám jsem se na svou řečnickou otázku, kde že se ti, co potřebují hokej k tomu, aby aspoň jednou do roka byli hrdí na to, že jsou Češi, schovávají tehdy, kdy jsou světová média plná upřímného obdivu k jednomu Čechovi, dozvěděl, že „Havel je přesně jedním z těch, kvůli kterým na Čechy hrdý nejsem“, „co on vlastně dokázal, že ho tak velebíte?“ nebo že „každý snad může mít svůj názor“. Ano, samozřejmě, že může. Paradoxně právě díky Havlovi (ano, i díky němu, nikoliv pouze díky němu, ale to na věci nic nemění).

Ale o chvíli později to mnohem lépe taktéž na Google Plus vystihl celé Scalex, jehož slova si s dovolením bez dovolení vypůjčím i sem, protože bych to stejně líp nenapsal:

Co udělal Václav Havel pro mě? V době mé puberty mi ukázal, co to znamená osobní odvaha (a že i naprostý nesmělý introvert může být velice silný a velice odvážný). Přinesl mi svět, ve kterém se nemusím bát poslouchat nějakou písničku nebo rozhlasovou stanici, protože by mi za to hrozil trest. Přinesl mi svět, ve kterém mohu svobodně vycestovat do libovolného místa na zeměkouli. Přinesl mi svět, který sice není tak růžový, jak jsem si ho tehdy vysnil (a jak si ho vysnil i on), ale nešť, hlavně, že ten svět není rudý.

Škoda, že svůj život a své zdraví obětoval tomu nejnevděčnějšímu národu na světě. Národu, pro jehož nejednoho příslušníka je kdejaký sportovec víc než člověk, který měl obrovský podíl na osvobození tohoto státu.

A dneska pro mě Václav Havel udělal ještě něco: pomohl mi na internetu odhalit spoustu pitomců, kteří nejen že nedokážou docenit význam tohoto člověka (ano, vím že měl mouchy a taky mi na něm leccos vadilo), ale ještě to dávají ostentativně najevo. Nu, tím lépe. Je dobře, když člověk ví, s jakými lidmi tu má co do činění.

A jak to celé komentoval zase někdo jiný: včera definitivně skončila jistá éra našich dějin.

6 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 19. 12. 2011 v 15:13
Kategorie: Absurdistán,Jiné hlubokomyslnosti a plky,Osobní

10 Comments »

  • Jaxx napsal:

    Vystizne.

  • Virnik napsal:

    Trefné. Bohužel „čecháčkovství“ je nemoc až příliš rozšířená.

  • Case napsal:

    Na druhou stranu nejen mezi Čechy, i když tady se mu zkrátka daří velice dobře.

  • Virnik napsal:

    Osobně mi víc vadí reakce té komunistické mládeže… co se to s lidma děje, že jsou ochotní přizvukovat takovým nedom**ům? Víc zarážející je, že zastánci takového hnutí se najdou i ve vládě…prostě „Fuj, velebnosti“

  • yo napsal:

    Nejhorší jsou tradičně novinky.cz, to je bašta těch nejstrašnějších čecháčků. Včera jsem se tam v „diskuzi“ dozvěděl, že Havel byl alkoholik napojený na stb, a že zradil český lid (příspěvek s nejvíce plusy).

  • Michal napsal:

    Toto je komunisticky platok, ultrapravicovy alebo aky?

    http://freeglobe.parlamentnilisty.cz/Articles/1337-opilec-vaclav-havel-svedek-vypravi-o-byvalem-prezidentovi.aspx

    IMO Havel sa dohodol s STB na kludnom ostupeni od moci, ale ponechani si vsetkych dolezitych postov. Potom zohrali Nezne divadlo, komousi sa stiahli z politiky, ponechali si nakradnute majetky, presli do organizovaneho zlocinu, nakradli si v privatizacii … a bolo im hej. Havel zatial obhajoval kazde zverstvo, ktore pachalo NATO. Pardon, ale takehoto cloveka nemozem ani trochu obdivovat.

    A ze bol pre mnohych symbolom … aj pre mna kedysi … potom som si strhol zavoj naivity z oci a bolo mi smutno az hnusne … ze som naletel peknym slovam, ktore prekryvaju hnusnu realitu.

  • Case napsal:

    URL obsahující „parlamentnilisty.cz“ je jasnou zárukou důvěrohodnosti, wtz ;)) A co Britské listy, co psali tam? ;)

  • yo napsal:

    Michal: Nemáš pravdu, Havel byl přece zcela jednoznačně agent KGB.

    A teď se vrať diskutovat na novinky.cz.

  • kkl2401 napsal:

    Připojil bych, že to byl člověk, díky kterému se může Case mimo jiné v každém příspěvku opřít do hokeje a všechny jeho fanoušky hodit do jediného pytle tupých hovad. A zároveň díky kterému si já můžu pomyslet (a případně i někam napsat), že s jeho příspěvkem v zásadě souhlasím, ale že s těmi věčnými a zbytečnými narážkami na hokej už mě poněkud sere. :-)

  • Case napsal:

    Kdybych měl reagovat úměrně tomu, jak moc mě sere „hokejový národ“, dávno bys to tu už ani nečetl a vůbec se ke mně nehlásil.

    BTW já si nemyslím, že jsou úplně všichni fanoušci hokeje hovada (ale ani to, že všechna hovada jsou fanoušci hokeje). Ale bohužel většina z nich dle mých dlouhodobých zkušeností ano.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com