Windows 8 Consumer Preview – první dojmy

Bře
02
2012

Neodolal jsem a nainstaloval jsem si včera uvolněné Consumer Preview Windows 8. Zatím jsem s tím systémem strávil asi hodinu, ale přijde mi natolik…pozoruhodný…(pro nedostatek lepších výrazů), že jsem se rozhodl udělat alespoň pár komentovaných screenshotů. Předem upozorňuji, že se jedná opravdu o zcela první dojmy z prvních pokusů ihned po instalaci a je možné, že mi řada věcí prostě nedošla nebo unikla.

Pokud si vše chcete raději prohlížet jako galerii na Picasa Webu, můžete pokračovat sem. V popisu fotografií jsou naprosto shodné texty, jaké k nim jsou i tady.

Takhle teď vypadá Start menu. Ano, přesně takhle. Žádné jiné tu není. Současně je to obrazovka, která se vám objeví, když systém nastartuje. Vzhled je zcela výchozí, změnil jsem si pouze barvu pozadí (volí se při instalaci, ale jde změnit i později) a avatara.

Druhé UI z Windows 8, klasický desktop. Všimněte si absence tlačítka Start (nebo orbu nebo prostě čehokoliv, co by ho zastupovalo). Už tu není. Zástupci na ploše jsou kromě Koše samozřejmě moji vlastní (včetně zástupce Computer, nenašel jsem možnost, jak ho na ploše zobrazit systémově), stejně jako je moje i tapeta. Vpravo dole si všimnětě podivných zkratek CES a CSQ. Jedná se o svérázně avantgardní indikátor locale a rozložení klávesnice. CES označuje, že mám zvolené české locale (neptejte se mě, proč měli v Redmondu dojem, že CES je pro Czech ideální zkratka) a CSQ pro změnu označuje českou QWERTY klávesnici. Ne, fakt tomu nerozumím. A mimochodem, toho zástupce na Corel Paintshop Pro mám na ploše úplně zbytečně, jak jsem zjistil – ve Windows 8 CPP nefunguje. Ani v režimu kompatibility, ani s pomocí nejrůznějších průvodců. Přestože na Windows 7 funguje bez nejmenších problémů.

Jedna z předinstalovaných aplikací pro UI Metro, počasí. Bez ohledu na to, jaké je v systému nastavené locale, vám cpe teploty ve Fahrenheitech. Anebo se za poslední hodinu hodně oteplilo… Mimochodem, vidíte vlevo nahoře tu šipku, která naznačuje, že tudy z aplikace vystoupíte? Tak přesně tahle šipka vůbec nic nedělá a můžete na ni klikat do skonání světa. Stejně jako nic nedělají klávesy jako Esc nebo Backspace.

Po chvilce zmateného hledání nějakých ovládacích prvků a zoufalého (a marného) klikání do Start menu se vám možná poštěstí přijít na to, že ve Windows 8 se většina akcí spouští najetím myši na některý okraj obrazovky nebo do rohu. Já si naštěstí vzpomněl na to, že už jsem něco takového někde četl. Jinak je to totiž s ohledem na absenci jakýchkoliv vodítek úkon tak hluboce intuitivní, že bych ho možná neodhalil doteď.

Tatáž nabídka po kliknutí na nejspodnější ikonu z předchozího screenshotu, tedy „ozubené kolo“. Kupodivu se právě tady velmi intuitivně ukrývá vypínání počítače. Gratuluji Microsoftu k tomuto geniálnímu pokroku. Tolik let si z Windows všichni dělali legraci z toho, že se vypínají stisknutím tlačítka Start, až se to rozhodli změnit a pro vypnutí počítače je teď třeba kliknout na ikonu nastavení. Možná mají v Redmondu dojem, že jejich nový systém je tak úžasný, že jej nikdo stejně nebude chtít vypnout. (Edit: Ale než mi to někdo vmete – ano, k vypnutí se dá dostat i přes Ctrl-Alt-Del. Napadlo mě to až později, normálně to moc nepoužívám. Ale nepřijde mi to o moc lepší a intuitivnější už vůbec ne.)

Kompletně předělaná nastavení. Mimochodem lock screen, který se právě tady nastavuje, je taky velice rafinovaná záležitost. Pokud znáte lockscreeny na dotykových telefonech, které se obvykle odemykají přetažením prstu, tak tady to funguje úplně stejně. Z klávesnice to, nakolik jsem zatím tedy odhalil, pravděpodobně nejde. A velice mazaná je taky položka „Lock screen apps“ dole. To jsou aplikace, které se automaticky při startu počítače spouštějí v „živých dlaždicích“. Chvíli jsem se je marně pokoušel vyhodit, než mi došlo, že abych spouštění dané aplikace v jejím „slotu“ vypnul, musím na něj kliknout a zvolit tajuplnou možnost „nezobrazovat symbol v tomto slotu“. Neptejte se mě, kdo na to přišel, taky to nechápu.

Obrazovka se seznamem zařízení nabízí microsoftí klasiku – dialog s jednou možností. Naštěstí se z něj dá vyskočit klávesou Esc (což není tak intuitivní, jak by se mohlo zdát, protože na jiných místech Metro UI klávesa Esc nereaguje ani v situacích, kdy byste to podvědomě očekávali).

Účet uživatele může být lokální nebo microsoftí. Podotýkám, že výchozí stav je online microsoftí účet, na lokální jsem si to musel změnit až posléze. Respektive – zřejmě se nějak dá lokální účet nastavit už při instalaci systému, nedával jsem při ní až takový pozor, abych důkladně zkoumal všechna čtyři tlačítka, která nabízí, ale všechno vás samozřejmě automaticky vede právě k alternativě online Microsoft účtu s výhodami synchronizace dat. Jakkoliv to popisuju relativně sarkasticky, nemám to Microsoftu příliš za zlé, cloud může být dobrý sluha (byť mám k jeho pojetí v podání Microsoftu automaticky podvědomou nedůvěru, ale nemám s tím žádné praktické zkušenosti, je to možná skutečně pouze předsudek).

Metro UI nabízí široké možnosti změny vzhledu. Devět vyblitých barev pozadí (barva výběru je k dané barvě pozadí přiřazena „natvrdo“, v tomhle případě je to oranžová) a šest vzorků musí stačit každému.

Velice mě potěšilo, že má Metro UI možnost „udělat všechno na obrazovce větším“ (takhle přiblble to překládám záměrně, chci se přiblížit standardům obvyklé české lokalizace a novinařiny). Kdyby jako náhodou někomu v době 22″+ monitorů přišlo, že na ta písmena jako kráva špatně vidí.

Takhle vypadá nabídka Start se všemi nainstalovanými aplikacemi. Dostanete se do ní tak, že ve Start menu opět velmi intuitivně kliknete do prázdna pravým tlačítkem. Tím se vám dole objeví lišta přes celou obrazovku o výšce asi 100 pixelů, na které se nachází jediné tlačítko asi 30×30 pixelů s názvem „všechny aplikace“. Na to kliknete a konečně se vám objeví tenhle seznam. Pro spuštění aplikace z nabídky je tak potřeba následující postup: stisknete tlačítko WinL, abyste se dostali do nabídky Start (nebo najedete myší do pravého horního rohu obrazovky, počkáte až se vám objeví boční lišta a kliknete na tlačítko Start). Myší kliknete někam do prázdného místa pravým tlačítkem, aby se vám objevila lišta s tlačítkem All apps. Kliknete na něj a sláva, dobrá věc se podařila. Snazší, intuitivnější a rychlejší už to snad ani být nemůže.

Zvykejte si na ribbony. Jsou všude.

Jak říkám. Úplně všude. Fakt takováhle podoba toolbaru někomu přijde lepší a přehlednější? Ale asi ano, protože jinak by to tam přece nedávali…?

Metro UI aplikace se chovají jako třeba aplikace na Androidu – nejde je nijak zavřít. Respektive – tak to působí zpočátku. Pak zjistíte, že když najedete myší do levého horního rohu obrazovky, objeví se náznak lišty, kterou lze rozvinout do téhle s jakýmsi task managerem (ovšem omezeným pouze na Metro UI aplikace, standardní desktop aplikace mají víceméně klasický task manager přístupný normálně třeba přes Ctrl-Shift-Esc, ovšem pochopitelně předělaný, aby nebyl tak užitečný jako dřív a hůř se používal). Tady je pak možné běžící Metro UI aplikace zavřít. Vlevo dole si všimněte další možnosti, jak otevřít Start menu (objeví se i po najetí do levého spodního rohu).

No, a já si teď jen musím ujasnit, jestli budu ještě chvíli odvážně kráčet tam, kam se každý bál vydat, nebo jestli raději najdu na internetu nějaký návod, jak tenhle UI chaos přepnout do standardní podoby Windows 7. (Edit: Tak nenajdu. Microsoft sice předchozí Developer verze umožňoval do „čistých Windows“ přepnout, ale z téhle verze už tuhle možnost pro jistotu úplně odstranil. Žádná jiná nabídka Start než Metro už v Consumer Preview verzi není. Děkujeme do Redmondu.) Mimochodem, aktualizované „hranaté“ Aero se mi líbí (až na klasicky zrůdné výchozí barvy, ale to jsou prostě Windows). Jako asi jednomu z mála, jak sleduju reakce. A ještě jedna zajímavost – když jsem si do Windows 8 instaloval font Ubuntu, který dost používám, zahlásilo mi to tuším u tučné verze, že „font už je v systému nainstalovaný“ (a skutečně, když se podívám do adresáře s fonty, najdu tam soubor, který se v mém zdrojovém adresáři s fontem Ubuntu nevyskytuje). To mě docela překvapilo.

2 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 2. 3. 2012 v 01:33
Kategorie: HW, SW a podobná verbež,Recenze

13 Comments »

  • elka_cz napsal:

    Pokud znáte lockscreeny na dotykových telefonech, které se obvykle odemykají přetažením prstu, tak tady to funguje úplně stejně. Z klávesnice to, nakolik jsem zatím tedy odhalil, pravděpodobně nejde.“

    Jde to šipkou nahoru. Jinak s článkem naprosto souhlasím. Tady někdo šlápl do velkého hovna, jako Forrest Gump :)

  • r0b0t napsal:

    Já se o windows moc nezajímám, tak bych rád uvítal jednu dvě věty o tom, co přesně za systém se tu vlastně pranýřuje. Předpokládám, že asi nepůjde o betaverzi OS pro smartfouny…

  • elka_cz napsal:

    Máš to v nadpisu článku. Windows 8 Consumer Preview. Desktopový nástupce stávajících Windows 7.

  • Pavel Ungr napsal:

    Bohužel musím potvrdit, že to co se tu píše je pravda do posledního puntíku. A opět se potvrzuje to, že MicroSoft dokáže udělat dobrý OS vždy jen ob jedno vydání (95 průser, 98 celkem slušný, 2000 i Milenium průser, XP dobrý, Vista, průser, Win 7 dobrý, Win 8 průser).

  • Case napsal:

    elka_cz: Šipka nahoru. Samozřejmě. Jak intuitivní… (jako ano, já chápu, že si asi někdo řekl „šoupe se to nahoru, tak to dáme na šipku nahoru“, ale mohl se taky zamyslet nad tím, jestli tenhle myšlenkový pochod dojde i uživateli, když šipky jinak v navigaci nejsou prakticky nijak využité. Anebo jsem idiot a všem ostatním to dojde automaticky, to je druhá možnost, samozřejmě.)

  • Kaacz napsal:

    To je právě ta tragédie. MS narychlo udělal nové OS+UI pro mobilní touch-screen zařízení A bez velkých změn ho fláknul na desktop. Podle mně tak trochu doufá, že i notebooky a stolní kompy časem získají touch displej. Ale bez touch je to jak ovládat současné GUI desktopy bez myši. Jde to taky ale hodně blbě.
    Ale jako spouštěč games to může fungovat dobře. Zapnout, spustit vybranou gamesu, pak vypnout. Nic víc od windows nepotřebuju. Na práci mám jiné systémy. Naštěstí.

  • Kaacz napsal:

    Jo jinak díky za pohled někoho normálního, co k tomu přistupuje s nedůvěrou a popsal pěkně tu frustraci z neintuitivnosti prostředí při použití s klávesnicí a myší. Recenzí od MS PR a nahypovaných MS fan-boys bude jistě všude dost.
    Já sám nemám nervy to zkoušet. Win jsem zcela zahodil před lety, když mně dožraly Visty. A od té doby mám psychicky klid. A nemám už sílu dávat MS znova šanci, obzvláště, když to zase nevypadá moc dobře. Ostatně jsem na non-MS desktopu 7 roků a spokojenost.
    Mimochodem ta aplikace počasí .. přes celou obrazovku .. takhle to má vypadat na Tabletu nebo na HTPC. Ale na desktopu !?!? Vždyť je to moc velké.
    PS: reakce mého syna (používá MAC+WIN7)
    – ja uz to nainstaloval do virtualu. A je to.. ehm.. jak bych to jen.. slusne.. .. .. hodne jiny :-D

  • Case napsal:

    Ano. Já bych ani tak neměl problém s radikální změnou rozhraní (jakkoliv mi ty aktuální snahy cpát na desktopy věci optimalizované pro dotykové ovládání ala současný redesign Google služeb, Gnome 3 nebo právě Metro UI přijdou přiblblé a nesmyslné, protože jejich jediným výsledkem je akorát hrozné plýtvání místem a občasné drbání se přes hlavu). Problém je v tom, že je to rozhraní implementováno nekonzistentně, jeho používání nedává příliš smysl a uživateli život neusnadňuje, ale komplikuje.

    Zrovna včera jsem si říkal, že pokud bych teď vedle sebe měl postavit Windows 8, KDE 4, Gnome 3 a Mac OS X 10.7, tak alespoň mně osobně z toho vyjde celkově nejpříjemněji po stránce uživatelského dojmu a ovládání KDE 4, poté jistá mezera a za ní Mac OS X. Pak bude dlouhá mezera, pak Gnome 3 a úplně na konci Windows 8. A nechci věřit tomu, že bych byl alespoň po stránce používání systémového rozhraní zas takový poweruser, abych byl natolik vzdálený potřebám a uvažování běžného uživatele (nakonec, dlouhé roky bylo mojí náplní práce právě tyhle potřeby a myšlenkové pochody co nejlépe chápat).

  • Case napsal:

    Kaacz: Já teda ještě neviděl snad jedinou pozitivní reakci. Vlastně jsem se ani moc nechtěl rozepisovat (a nebýt toho, že frustrace při testování přesáhla jistou úroveň, nevzniklo by ani tohle), protože jsem si říkal, že to stejně bude přijímáno jen jako další nezajímavá kapka na zapadlém blogu v moři všudypřítomné kritiky.

  • Kaacz napsal:

    Jsem původně odchovancem Win98 a WinXP. Filozofie ovládání se mi vryla pod kůži. Zřejmě proto jsem přesedlal na Lin s KDE4, protože má prakticky stejný způsob ovládání a jeho ergonomie se (na rozdíl od Windows) dá ještě vylepšit (zvyklý na 9 ploch mám problém usednout k Win s jednou plochou, kde se matlá vše dohromady). Je to logická volba pro někoho, kdo je zvyklý na ovládání stávajících Windows.
    Ano, když přijde nové rozhraní, má šanci na uchycení pouze v případě, že je intuitivní a konzistentní. Pokud to MS nedotáhne, bude mít podobné problémy jako s Win Vista. Lidé se bojí věcí, které jsou jiné a neznají je.
    Sám jsem si tím teď prošel. Před měsícem jsem si koupil foun N9 s MeeGo. Přesně tragické první minuty díky nezvyku. Nevědel jsem jak se té aplikace zbavit. SWIPE ovládání to prostě pojalo šířeji. Začít už mimo displej .. to tu nebylo.
    Pak šlo jen o to, jestli je to dostatečně intuitivní, konzistentní a ergonomicky příjemné. Pokud ano – voilá .. miluju to ovládání! Klaplo to, pochopil jsem, zcela přirozené pohyby mne vtáhly a dnes si říkám: proč se to na těch smartfounech/pda doteď dělalo tak složitě? :-D

  • Case napsal:

    UI Windows Vista je proti tomu hybridu Metra a ribbon desktopu vzorem intuitivnosti a konzistence.

  • Kaacz napsal:

    Nekdo z root.cz cetl tvuj blog .. :-)
    http://www.root.cz/clanky/komiks-zmena-strategie/

  • Sekory napsal:

    No vypadá to dost šíleně, testovat to nebudu – zkoušet nové systémy není můj koníček. Někde jsem četl, že Steve Balmer řekl, že pokud něco nefunguje hned, jak by mělo, je to třeba dál zkoušet. Za příklad dával Windowsi, kde první verze taky nebyli moc dobré, ale nakonec se prosadili. Já si jenom myslím, že bych se rád té fázi, kdy to „nefunguje“, vyhnul.

    Ribbony jsou myslím docela dobrá věc, ale cpát je všude je hloupost. Do aplikací jako je Word, nebo Excel, kde mám stovky a stovky funkcí je to super, ale cpát to do průzkumníka…

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com