Fantastic!

Dub
14
2008

Aneb aktuální obsese…já vím, pozdě, ale přece doháním víceméně základní vzdělání – což jsem tedy chtěl udělat už dávno, protože i když jsem měl o tomhle fenoménu jisté základní povědomí, pořád tam zbývalo dost děr. Ovšem těch sedmadvacet sezón původního seriálu asi shánět nebudu, to číslo je poněkud odstrašující :) A je obrovská úleva poslouchat zase jednou poctivou angličtinu a ne „američtinu“, nemluvě o přízvucích – viz Eccleston a jeho báječný severoanglický přízvuk, Billie Piper s dokonalým londýnským a třeba alespoň v jedné epizodě je k zaslechnutí i „původní“ skotský přízvuk Davida Tennanta (a kdyby tak v seriálu mluvil pořád, nezlobil bych se – ale řadu lidí by to pravda asi iritovalo)

(Mimochodem, změna z Ecclestona na Tennanta se mi vůbec nezamlouvala, ale dokázal jsem si zvyknout – desátý Doktor je sice dost jiný pošuk než devátý, ale pořád pošuk :) )

A když jsem tak zmínil přízvuky – na aktuálním Level DVD je videorecenze české verze Assassin’s Creed a IMHO je ten dabing naprosto tragický – přízvuky naprosto zmizely, hlasy znějí uhlazeně jako v televizním studiu a koneckonců i překlad (přinejmenším textů na obrazovce) byl dost děsivý. Například překládat ve všech kontextech slůvko „memory“ jako „paměť“ mi přijde jako velmi nešťastná volba – na řadě míst je ve hře totiž zcela jednoznačně použito ve významu „vzpomínka“, který patrně překladatel neznal. O větné stavbě raději ani nemluvě.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 14. 4. 2008 v 00:58
Kategorie: Film, televize a hudba,HW, SW a podobná verbež,Překlad a dabing

6 Comments »

  • Eso napsal:

    Doufám, že víš, že když jsi se začal dívat na Doctora Who, tak si taky musíš sehnat Torchwood ;)

  • Case napsal:

    No, nevím, jestli musím, ale jo, mám ho v plánu.

  • Eso napsal:

    No, je to propojeno s Dr. Who. Je to taky dobre. A odehrává se to v Cardiffu (viz tvoje jazykové fetiše).
    ;)

  • Case napsal:

    V Cardiffu bych se radši odehrával já než Torchwood ;)

  • vojtas napsal:

    doktor me bavi,torchwood ne

  • Case napsal:

    Mám za sebou čtyři díly Torchwoodu a vidím to podobně. U Doktora se musím přemlouvat, abych na to už přestal koukat, Torchwood mě přestane po dvaceti minutách bavit. Ale uvidím, chci ho dát komplet, když už.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com