Směska

Říj
12
2008

Směska několika věcí, které se mi v posledních dnech zdály nějakým způsobem významnější, než abych je odbyl jen hozením do Sdílených odkazů.

Cory Doctorow na svém blogu BoingBoing zmínil docela děsivou skutečnost – pokud si chcete pustit poctivě zakoupený BluRay disk s filmem Šípková Růženka (první BluRay od Disneyho), jste nuceni se prohrabávat zhruba 120 stránkami právnických žvástů a mimo jiné odsouhlasit 57 stránkové EULA. Děsím se pomyšlení, co by se tam asi dalo schovat…

Další blogpost – tentokrát jde o zoufalý nářek firmy Introversion o tom, že jejich novou hru Multiwinia si sice evidentně většina lidí zamiluje, ale bohužel o ní skoro nikdo neví (přičemž je zde rozebíráno, proč tomu tak je). A žádají o podporu fanoušky. Pokud vám Introversion nic neříká, pak vězte, že jde o nezávislou firmu, autory výtečných „retro“ her Defcon a Darwinia. Dá se říct, že Multiwinia je v podstatě multiplayerová verze Darwinie (ale hrát se samozřejmě dá i proti počítači), ale je to velice hrubé shrnutí, ve skutečnosti jde o rozsáhlou předělávku. Rád bych Introversion podpořil více, ale RTS nikdy nebyly hrami, které bych vyhledával. I přesto můžu říct, že jsem si stáhnul a nainstaloval demo, hru si zkusil a i přes mou nelibost ke strategiím mě bavila až překvapivě hodně a mít strategie rád, asi bych s chutí investoval 20$ do plné verze (už třeba proto, že autory jako Introversion opravdu je třeba podporovat). Takže doporučuji – zkuste demo a když už si hru nekoupíte (je mimo jiné i na Steamu), pak o ní třeba alespoň řekněte dalším lidem, je to pro dobrou věc.

Před pár dny jsem se tu v jednom z komentářů zmínil o tom, jak zoufalá je situace s podporou karet X-fi v Linuxu – beta driver od Creative se prakticky nedá zkompilovat a když, tak stejně buď nefunguje nebo dokonce shazuje X, a pokusný driver v rámci OSS systému umí jen čistě stereo výstup a s podporou OSS to taky v dnešní době není až takový zázrak (standardem se už tak nějak stala ALSA). Téhož dne o tom shodou okolností psal i linuxový news server Phoronix. Nicméně k překvapení všech se hned další den objevily informace o tom, že jeden z vývojářů ALSA začal pracovat na portu zmíněného OSS driveru do ALSA. Fascinující na tom je, že dotyčný ani nemá X-fi, takže driver nemůže testovat (s chutí bych mu poskytl svou). Znamená to sice opět pouze stereo výstup, ale i to by byl obrovský pokrok. Důležité je, že se konečně začalo zase takřka po roce něco dít. Nechápu, proč Creative nevydá vývojářům alespoň nějakou použitelnou dokumentaci? Ať si chrání svoje drahocenné EAX, co už dneska stejně nikoho nezajímá, ale proč se aktivně brání napsání základního driveru, když ho přitom sami nejsou schopni vyrobit? Trh naštěstí začíná firmě Creative v poslední době ukazovat, jak se vyplácí na zákazníky kašlat, takže je docela možné, že zanedlouho už žádná Creative nebude.

Úplnou náhodou jsem dneska zjistil, že už cca. měsíc jsou po tuším dvouleté pauze k dispozici nové verze audio rendereru ReClock, který mám velice rád už třeba pro jeho výtečný audio kompresor (myšlena komprese nikoliv ve smyslu datovém, ale ve smyslu dynamiky zvuku). Aktuální verzi jsem zkoušel a mimo jiné odstraňuje na mé sestavě velice nepříjemný problém, kdy přehrávač před spuštěním přehrávání velice dlouho jen „visel“ a nic nedělal, plus přidává další možnosti a podporu dalších technologií.

No a konečně jedna obrazová vložka. Omlouvám se za mizernou kvalitu, je to mobilem a večer.

Statistika

84% lidí považuje život v krajích za lepší! Ano, nebýt toho nenápadného dodatku „nebo stejný“. Ať žije populismus. Ale nakonec – nepovažují ho za horší, to je přece taky dobré, ne? Svým způsobem mi to silně připomnělo Jona Stewarta a jeho „In Europe!“

Buďte první, komu se článek líbí.

1 komentář »

  • Case napsal:

    Mimochodem, tento víkend je na Steamu Multiwinia za 10 dolarů a zdarma je k ní přibalena i Darwinia.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com