Steamoviny

Úno
21
2009

Jak teď letmým pohledem koukám na Steam, je na něm aktuálně dostupný indie balíček, obsahující hry Eets, Gravitron 2, I-Fluid, Multiwinia a Trials 2 SE, to všechno za 10 euro (což je jinak cena každé z těch her zvlášť, kromě Gravitronu). Hrál jsem tři z oněch her a přinejmenším dvě (I-Fluid a Trials 2 SE) doporučuji velmi, Multiwinii pak taktéž poměrně hodně (nadšený z ní jsem méně jen proto, že to zkrátka nebyla hra pro mě). Ostatně, o všech třech jsem se tu zmiňoval v minulosti.

A když jsem u těch nezávislých her na Steamu, pak bych rád doporučil ještě další dvě.


Tou první je hra Monster Trucks Nitro, což je nový produkt stejného týmu, který dělal neuvěřitelně návykové Trials 2 SE. Koncept je velice podobný a podobá se starým klasikám Kickstart, Wheelie a obdobným – víceméně z boku vidíte motorku (v případě Monster Trucks Nitro pochopitelně monster truck) a musíte v co nejkratším čase dojet na konec bizarní dráhy plné překážek, skoků a podobných radostí. Trials 2 SE byla pekelně těžká (což ale bylo součástí jejího kouzla), Monster Truck Nitro je znatelně snazší a ve většině případů se tak zaměřuje skutečně spíš na vylepšování času, za který jste danou úroveň zvládli. Ale to není na škodu. Na rozdíl od Trials 2 SE je v ní pak také příležitostně k dispozici ono nitro z názvu (tedy, řečeno slovníkem Burnout Paradise, „žhavení“). To celé na velice dobré technické úrovni se špičkovou grafikou. Vřele doporučuji.

Druhou hrou je kupodivu už zhruba rok stará hříčka The Wonderful End of the World od firmy Dejobaan games, která se ve svém motto chlubí, že dodává kvalitní hry už 75 let ;) Tahle podle mého názoru dost neznámá hra je požehnáním pro všechny PCčkáře, kteří čekali na port hitu Katamari Damacy. Jde totiž v zásadě o totéž – pohybujete se v rámci úrovně s postavičkou, která do sebe pohlcuje okolní předměty menší, než je ona, a současně s tím roste. Úkolem pak není nic jiného než pohltit v často šibeničním časovém limitu co největší počet předmětů. Jste za to známkováni jako ve škole (v americké) a pro odemčení poslední úrovně je třeba mít ve všech lokacích minimálně A (píši minimálně, protože existuje i A+). To se mi mimochodem stále ještě nepodařilo – tahle hra je totiž překvapivě těžká a v některých lokacích je potřeba mít opravdu velice dobře vymyšlenou trasu, abyste stihli pohltit dostatek předmětů, a je třeba také trochu taktizovat a jít co nejrychleji po těch větších předmětech a nezdržovat se malými. Zkrátka to není tak odpočinková hra, jak by se zdálo. Každá úroveň je navíc specificky stylizovaná (například obvykle zmiňovaná úroveň v počítači) a podobně zajímavé je také pozorovat, jak se vaše perspektiva mění s tím, jak vaše postavička roste – často totiž zjistíte, že věci nebyly tak docela tím, čím se zdály být, a že celá úroveň vypadá trochu jinak, než se zdálo na začátku. Wonderful End of the World vážně vřele doporučuji, i když má občas jisté problémy – někdy hra zdánlivě bezdůvodně zpomaluje a občas se vám stane, že se někde dost nepříjemně zaseknete. Mimochodem, ačkoliv hra běží v dost nízkém rozlišení, autoři do ní v rámci patchů zabudovali alespoň experimentální možnost jeho změny – není to zatím úplně dotažené, takže občas třeba menu vypadají podivně, ale ve hře samotné to funguje. Pro vyzkoušení je třeba na titulní obrazovce s hlavním menu zmáčknou Alt+1 (1280×960), Alt+2 (1280×1024) nebo Alt+3 (1680×1050). Mimochodem, autoři, tedy Dejobaan games, jsou evidentně dost svérázní lidé – v současné době například chystají hru s názvem AaaaaAAaaaAAAaaAAAAaAAAAA!!!, ve které padáte s freediverem mezi budovami a musíte se jich různě dotýkat a nakonec se nerozmáznout o zem. A stejně tak postují velice bizarně vtipné komentáře na Steam Forums v sekci The Wonderful End of the World. Za všechny například odpověď na dotaz, zda budou oznámeny jisté žádané bugfixy: „Yes, there will be, but the announcement won’t make much sense, because I may have translated it back and forth between English and Chinese (simplified) in Babelfish a few times. I figure that’s the least I can do for everyone.“

A mimochodem – Monster Trucks Nitro stojí momentálně 9 euro, The Wonderful End of the World 10 euro. To je za spoustu hodin zábavy opravdu pakatel.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 21. 2. 2009 v 15:22
Kategorie: HW, SW a podobná verbež,Recenze

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com