K výdrži Androidu

Čvc
31
2009

Před pár dny jsem si pořídil HTC Magic. Může se to zdát podivné, ale stále si nejsem tak docela jistý, jestli si ho nechám, protože emulátory a videa jsou jedna věc, ale realita skutečného zařízení (a smysluplnost jeho používání) je věc druhá. Ale rovnou řeknu, že rozhodně převažují pozitivní dojmy. Určitě se o tom vbrzku rozepíšu víc.

Jedním z nejdiskutovanějších záporů telefonů s Androidem je bezpochyby výdrž, která se dle informací uživatelů pohybuje obvykle kolem jednoho dne. Spousta lidí včetně mě si dost slibovala od Samsungu Galaxy, který měl mít jednak zatím největší kapacitu baterie – 1500mAh oproti 1350mAh u Magicu a pouhým 1050mAh u G1 (pokud by někdo chtěl poznamenat, že v mobilech jsou akumulátory, má jistě pravdu, ale současně smůlu, chybný termín „baterie“ je už zkrátka příliš zažitý), a navíc měl mít AMOLED dispej, který je taktéž energeticky méně náročný. Samsung Galaxy se ale u nás stále ještě neprodává (čekal jsem, že ho bude mít od srpna O2, ale zatím žádná zpráva, uvidíme v průběhu dneška/zítřka), ale – což je horší – naprostá většina ohlasů z Německa, kde se už něco přes dva týdny prodává, je bohužel velice špatných. Jak se zdá, tak navzdory všemu zmíněnému má Galaxy výdrž ještě HORŠÍ než stávající Androidy od HTC.
Vrátím se ale k Magicu. Výdrž telefonu byla pochopitelně jednou z primárních věcí, které mě zajímaly. Po vybalení jsem zjistil, že baterie hlásí vcelku solidní nabití, zhruba 75%. Správný postup je ten, že by se napoprvé měla baterie úplně vybít až do vypnutí telefonu (pozor, rozhodně je ale velice špatný nápad ho potom znovu zapínat ve snaze vybít ji skutečně úplně – to je jedna z nejhorších věcí, které se stávajícím bateriím dají udělat) a posléze ji dát dlouhodobě nabíjet a „přebíjet“. Vybití čerstvě vybaleného telefonu a baterie mi trvalo zhruba 10 hodin, přičemž je třeba poznamenat, že poslední takřka hodinu jsem se vcelku dost aktivně snažil o to, aby telefon konečně „umřel“, protože jsem ho chtěl dát nabíjet co nejdřív. V běžném provozu by tedy asi býval vydržel ještě o pár hodin déle. Je třeba mít na paměti, že tohle období pokrylo cca. dvě třetiny klasického „počátečního nadšení“ a seznamování se s telefonem, takže v průběhu těch deseti hodin byl telefon poměrně hodně v provozu (řekl bych víc než polovinu času). Nepřetržitě byl připojen k wifi, 3G síť byla naproti tomu vypnutá (inu, Vodafone – 3G netřeba zapínat, zatím), průběžně jsem zapínal/vypínal GPS, vyfotil pár fotek, nahrál a přehrál několikero videí a neustále něco spouštěl nebo stahoval či uploadoval (včetně sledování několika videí na YouTube).
Pak následovalo doporučované dlouhé nabití a „přebíjení“ (také cca. 10 hodin) a druhý test s plnou a „naformátovanou“ baterií. Telefon se mi vypnul po probuzení z režimu spánku při ohlášení nové zprávy na Twitteru po zhruba 42 hodinách. Provoz telefonu se dost podobal výše zmíněnému, jen vše bylo rozloženo do delšího časového úseku – zhruba 3-4 hodiny instalování aplikací a používání netu, vyfocení pár fotek, dvě kratší procházky po okolí se zapnutou navigací, cca. půl hodiny poslouchání MP3, pár SMS, jeden asi tříminutový telefonát…na moje standardy pořád vcelku nadprůměrné použití. Ačkoliv jsem po sobě většinu nepotřebné aplikace utilitou Task Panel opět zavíral, tak bylo na pozadí celou dobu spuštěno několik aplikací – kromě standardních systémových procesů, které nemá smysl zavírat, protože se vzápětí opět spustí, to byl třeba interní mail klient s kontrolováním nových zpráv po 30 minutách (tady je potřeba zdůraznit věc, která mě při zapnutí a prvním zkoušení telefonu dost zaskočila – Gmail a mailový klient jsou v tomhle telefonu dvě různé aplikace s dost odlišným systémem fungování), Twidroid (taktéž kontrola co 30 minut), Weatherbug i s widgetem, zmíněný Task Panel, ChompSMS nadstavba nad interní messaging společně s aplikací SMS Popup, Missed Call a Net Counter (pro zajímavost). Kromě klasických „androidích“ analogových hodin a zmíněného Weatherbug widgetu žádné další widgety. Myslím ale, že i tak se, co se trvale spuštěných aplikací týče, nijak výrazně neomezuji.


Jedna z testovacích fotografií (na klik větší, poté volbou Download možno prohlédnout plnou velikost). Další přibudou časem.

Zajímavé je si povšimnout, že spotřeba občas dost záhadně kolísá – např. mi trvalo cca. dvě hodiny, než mi baterie klesla z 15% na 10%, ale poté (při alespoň navenek menším využití telefonu) klesla z oněch 10% na 2% za asi třičtvrtě hodiny, kde následně vydržela několik hodin ve standby (během kterých jsem, pravda, telefon jen několikrát probudil, ale nic moc na něm nedělal). Vcelku dost mě potěšila výdrž v noci – nezřídka se objevují hlášení o tom, že majitel telefonu šel spát s plně nabitým telefonem a ráno se probudil s hláškou o nutnosti nabití. Já mám za ty dvě noci zkušenosti naprosto opačné – v obou případech přes noc baterie klesla jen o jednotky procent.
Nechť každý posoudí sám, zda je výdrž 42 hodin při uvedeném provozu slušná či ne. Já z toho mám poněkud rozpačité pocity – na jednu stranu je to výrazně lepší, než čeho jsem se na základě zvěstí z netu bál, a zdá se, že při pro mě standardnějším užívání bych se mohl dostat na ještě lepší hodnoty, na druhou stranu mám stále problém smířit se s konceptem „jedenapůldenního“ telefonu. Bojím se toho, že se může snadno stát, že například někde na cestách něco potřebujete dohledat na netu, baterku si bez možnosti dobití vybijete a pak vám telefon „umře“ v tu nejnevhodnější chvíli, kdy byste třeba potřebovali někomu zavolat. Z téhle představy jsem dost nesvůj a zatím je asi primárním důvodem, proč na Magicem výrazněji nejásám (protože jinak je to i přes pár much a několik nelogičností výtečné zařízení). Těžko říct. Rozhodně budu dál zkoušet – hodně mě zajímá např. výdrž s naopak co největším vytížením, např. výdrž při geocachingu. Nokia 6234, která měla poměrně slušnou baterii a běžně zvládala týdenní provoz, to s externím bluetooth GPS modulem vydržela něco kolem sedmi hodin, jsem zvědav, jak si při takovém využití povede Magic.
Mimochodem, co se týče připojení přes wifi – neměl jsem o tom ponětí, ale evidentně (jak jsem posléze dohledal i na netu) se Android poté, co přejde do standby režimu, od wifi odpojuje a využívá (prý energeticky méně náročné) 2G/3G připojení. Takže i to by byl zajímavý test – jak se liší spotřeba při zapnuté wifi od té s wifi vypnutou.

A ještě jedno mimochodem – pokud jste na to čekali a náhodou o tom ještě nevíte, pak byl do řady obchodů u nás (včetně např. Alza) včera naskladněn HTC Hero.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 31. 7. 2009 v 11:07
Kategorie: Android,Fotografie,HW, SW a podobná verbež,Osobní,Recenze

6 Comments »

  • Jan Staníček napsal:

    Od Dubna vlastním G1. Musím říct, že výdrž hodně závisí na tom, co všechno má člověk nainstalováno. Mám podezření, že občas se nějaká aplikace spustí z řetězu, a začne na pozadí provádět něco, co žere baterii. Pokud nepoužívám navigaci, tak se mi ale zatím ještě nestalo, že bych nevydržel do večera, kdy jde veškerá příruční elektronika do nabíječek. Kdybych potřeboval mít skutečně jistotu, že mi nedojde batera v nevhodnou chvíli, tak se to asi dá řešit náhradním akumulátorem.

    Jo, a mimochdem – nikde jsem nezaregistroval, že by bylo třeba baterii před prvním použitím vybíjet. Naopak všeobecne se tvrdí, že LiXXX akumulátory vybíjení nemají rády, a je správne je udržovat co nejvíce nabité.

  • Case napsal:

    Před používáním je vhodné LiIon baterie nejdřív úplně vybít (jak jsem zmiňoval, do vypnutí přístroje, ale zásadně nezapínat s vybitou baterií ve snaze vybít ji ještě víc, to by naopak bylo pro baterii velice špatné, ano, nikdy by se neměla vybít úplně na doraz) a potom ji nechat dlouhodobě „přebíjet“, a to celé pak ideálně ještě jednou nebo dvakrát zopakovat. A poté najet na režim, při kterém se baterie naopak udržuje co nejvíc nabitá (vybíjet řekněme do poloviny kapacity), přičemž se tohle „formátování“ doporučuje čas od času zopakovat (třeba jednou za čtvrt roku). Rozhodně by se neměla nechávat vybitá dlouhodoběji bez nabití, to jí hodně škodí.
    To „formátování“ je potřeba proto, že baterie obsahují elektroniku, která právě zabraňuje úplnému vybití a hlásí zařízení zbývající kapacitu a podobné věci, a tahle elektronika se musí čas od času zkalibrovat podle aktuálního stavu baterie, jinak „neví“ příliš přesně, na jaké úrovni je baterie vybitá a na jaké naopak plně nabitá a hlásí tudíž chybné hodnoty. Je dobré si například všimnout toho, že při koupi nové baterie (nebo celého zařízení) prakticky bez výjimky dochází k tomu, že signalizace kapacity baterie spadne hodně rychle na nějakou minimální úroveň (u mého Magicu to bylo něco kolem 15%) a tam se najednou jakoby zarazí na často i několik hodin, v případě energeticky méně náročných zařízení samozřejmě i desítek hodin nebo dokonce dní. Je to právě proto, že baterie „nevěděla“, kde je její skutečná spodní hranice.
    Tohle všechno není z mojí hlavy, jsou to informace posbírané z celé řady fundovaných zdrojů, mimo jiné i z několika nezávislých zdrojů oficiální podpory Android zařízení a ze stránek batteryuniversity.com (plus z vlastních zkušeností) a takřka bez výjimky hlásili lidé, kteří se podle toho zařídili, znatelné zlepšení výdrže baterie, když ji následně potřebovali.

  • Johny_G napsal:

    Jo jo. Baterie je ožehavé téma smartphonů od nepaměti :-). Papírově se to nikomu nelíbí, a do divočiny bez auta se to taky zrovna nehodí. Reálně je ale skutečnost taková, že ten telefon ve výsledku leží většinu dne připojen na synchronizační kabel nebo autonabíječku, a prakticky nikdy se nevybije, neboť bývá odpojen maximálně na několik hodin (potažmo desítek, když na to přijde). Nevím, zda je to pro baterii zdravé či nikoli, ale co vím z okolí, nakonec tímhle životem žije každý smartphone :-). Ono vůbec je to používání v mnoha směrech velmi odlišné od obyčejného telefonu.

  • Case napsal:

    Na tom celém je ovšem hořce vtipné to, jaké absurdně vysoké pohotovostní časy poslední dobou výrobci u mobilů uvádějí. Androidy mají tuším něco kolem 420 hodin (chacha…). O módní vlně telefonů s velkou výdrží, u nichž výrobci začínají udávat pohotovostní dobu v řádu měsíců, raději ani nemluvě…

  • kub napsal:

    Promiň prosbu, ale protože mne také trápí možnost úmrtí telefonu na cestách (mám G1 a kolo, v cyklocampech není přehršle zásuvek), byl bych Ti vděčen, kdyby sis našel chvilku na článek o vhodných záložních nabíječkách, pokud tedy nějaké používáš nebo se chystáš používat. Na jistém fóru je jich zmíněných dost, solární a kdovíjaké, třeba zrovna dnes, ale… Díky

  • Case napsal:

    Nepoužívám a nechystám se, je mi líto. Ale jestli mi nějaké pošleš, rád je otestuju a napíšu o tom ;)

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com